Пазете се от измамни схеми и финансови пирамиди свързани с Биткойн!

Започната от Биткойн.БГ, Август 30, 2019, 05:21:03 PM

« назад - напред »

Биткойн.БГ

Написали сме достатъчно в страницата на битомата, но все пак ще открием тема посветена на измамни схеми, които използват Биткойн!

Напоследък наблюдаваме рязко покачване на интереса към вложения във финансови пирамиди, които използват биткойни за своите разплащания. Използва се все още ниската грамотност на хората относно Биткойн и вечната човешка лакомия за печалба без усилия. Все по-често при нас идват клиенти, които искат да преведат да речем "точно 10 долара в биткойни" чрез битомата. Това няма как да стане! Битоматът не прави преводи от името на своите клиенти, нито има как да съчетаете точният брой банкноти и техните деноминации да съответстват на курса биткойн/долар към дадения момент.

На битомата можете да купите биткойни и те да ви бъдат преведени на посочения от вас адрес, който трябва да е ВАШ биткойн адрес във ВАШ биткойн портфейл. Едва след това от вашия портфейл можете да сканирате QR кода на биткойн адреса от страницата на търговеца и да преведете биткойни равностойни точно на 10 долара по курса, който търговецът предлага в дадения момент. Това обикновено става, когато цената е в точно определено количество долари, но избирате метод на плащане чрез биткойни. На екрана ви се появява QR код с биткойн адреса за превод и ТОЧНО определено количество биткойни изчислени по курс валиден за около 15-ина минути! Този биткойн адрес е на търговеца. Той има тайният ключ, чрез който може да изхарчи наличните биткойни по този адрес. Тоест, имате 15 минути на разположение за да направите превод в негова полза ако предложеният курс ви устройва. Ако закъснеете с превода курсът вече е друг и няма автоматично равнение на получените преводи при търговеца. Превели сте или малко повече или малко по-малко биткойни от необходимото, след което се започва досадна размяна на съобщения, кога сте платили, по кой адрес, за какво и т.н.

Горният случай важи за съвсем законни и нормални разплащания при закупуване на дадена стока или услуга. Наред със законните търговци има и разнообразни измамници. При тях не е обяснено, какво точно трябва да се направи. Посочено е само, че първоначалната "инвестиция" трябва да се преведе в биткойни. Естествено в такива страници не се споменава за финансови пирамиди, а се говори за някаква предполагаема реклама, въвеждащи агенти, покупка на електронни жетони издадени от собственика или друга мъглява дейност. Услужливо се посочва адреса на нашия битомат в Интерпред, откъдето могат да се закупят биткойни по най-бързия и лесен начин. Клиентите започват да се борят с битомата понякога с часове в опити да открият начин, как да преведат точно 10 долара в биткойни. По-горе обяснихме, защо това е невъзможно и ако искате да направите такъв превод, как трябва да стане това.

Питаме клиентите дали имат биткойн портфейл и техен биткойн адрес. Те съвсем категорично отговарят утвърдително и ни показват своя адрес и съответния QR код. Едва след това става ясно, че регистрирайки се в страницата на финансовата пирамида те си откриват "акаунт" и им се дава биткойн адрес, който те имайки опит от тъй нареченото Интернет банкиране възприемат, като свой биткойн адрес в свой биткойн портфейл. Това обикновено е измама!

ЗАПОМНЕТЕ: Имате биткойни във ВАШ биткойн адрес САМО И ЕДИНСТВЕНО ако разполагате с тайния ключ на този биткойн адрес! Имате тайния ключ, имате биткойни. Нямате тайния ключ, нямате биткойни. Останалото, което всъщност смятате за ваши биткойни не са ваши биткойни, а обещание за биткойни!

Така между другото е и в банките. Ако имате 100-левова банкнота в джоба вие имате 100 лева. Ако имате банкова сметка със 100 лева вие нямате 100 лева. Имате обещание от банката, че ще ви изплати 100 лева при определени условия и след удържане на определени такси съгласно действащата тарифа на банката към дадения момент, която може да бъде променена във всеки момент... Това се нарича инвестиция, а при всяка инвестиция има риск. Инвестирайте в банки само толкова пари, колкото може да си позволите напълно да изгубите.

Нека всеки, който вече е пострадал или се съмнява в почтеността на дадено "инвестиционно" предложение изискващо плащане в биткойни, сподели своя опит или зададе въпрос в тази тема.

---

Различни формати на биткойн адреси в употреба към момента:

Тип P2PKH започва с 1, пример: 1BvBMSEYstWetqTFn5Au4m4GFg7xJaNVN2
Тип P2SH започва с 3, пример: 3J98t1WpEZ73CNmQviecrnyiWrnqRhWNLy
Тип Bech32 започва с bc1, пример: bc1qar0srrr7xfkvy5l643lydnw9re59gtzzwf5mdq

Причината за различните формати на биткойн адреси е непрестанното търсене на математически решения тези адреси да заемат най-малко място в блокверигата на Биткойн. По-малкото място при равни други условия намалява размера на платената такса на даден биткойн превод. За да преведете биткойни на някой вие трябва да знаете неговия биткойн адрес. Само собственика на даден биткойн адрес обаче, знае тайния ключ на даден биткойн адрес и затова само собственика може да се разпорежда и превежда биткойните от даден биткойн адрес към други биткойн адреси.

Пример за символни поредици представляващи тайни ключове на дадени биткойн адреси във WIF (Wallet Import Format) формат:

KyeggYjhp8ndu18mC8FxKuCHzgtxzFPE7uMf87izELzu9cGBN34E
L48HWYbyL9pNENbFUZS8Kuii8qKF3EVuhABAFbe6mgCpXSYWSzUd
KykKFaAz3ubsDnwPL5nP7tno96FSMv1Fj7nyqt7Xw3sebfji2ZcZ

И съответните биткойн адреси в класически P2PKH формат на горните тайни ключове:

1ya7RzgNcVKCeUz5jtefoxu7j31B5Dvy3
1BpWEv9xX4mXHB3uoHUEd3shzXweKfeSub
13cyGbyhRzJgN7D3Ce7thGxHCGbqTSwyj1

Биткойн адреса може да се знае от всеки, затова още се нарича явен ключ. От тайния ключ лесно и стандартно се изчислява явния ключ, но обратното е практически невъзможно. Двойката явен/таен ключ по същество представлява цифров подпис. Може да имате милиарди цифрови подписи и затова за всеки входящ биткойн превод може да ползвате различен биткойн адрес.


Биткойн.БГ

Други често срещани измами включващи преводи в биткойни са следните:

1. Подвеждащо предложение за работа в чужбина, при което измамниците предварително искат от жертвата да заплати някаква "такса" в биткойни. Измамниците предоставят на жертвата биткойн адрес за превод на биткойни и посочват битомат, от където жертвата може да закупи биткойни. След превода на биткойните измамниците престават да отговарят на запитванията от страна на жертвата.

2. Жертвата предварително се издирва и измамниците се свързват посредством телефон или електронна поща. Обичайно това отново е предложение за някаква работа или услуга. Измамниците превеждат по банковата сметка на жертвата няколко стотин или няколко хиляди долара или евро. От жертвата се иска да изтегли тази сума и да закупи биткойни от нашия битомат, като остави малка сума за себе си под формата на комисионна за услугата. Разбира се, биткойн адресът е даден на жертвата от измамниците. След няколко дни или няколко седмици банката на жертвата сторнира превода, защото се оказват откраднати пари от друга банка. По този начин жертвата остава без биткойни и без парите получени по банков път.

3. Жертвата попада на много изгодна обява за продажба на някакъв материален актив, да речем употребяван автомобил. Особеното е, че продавачът изисква заплащане в биткойни и настоява за много бързо заплащане. Разбира се, отново се посочва нашия битомат, като най-лесният и най-бърз начин за закупуване на биткойни. След покупката и превода на биткойни по биткойн адреса на измамниците, те изчезват.

4. В нашето съвремие има голям брой много самотни хора от всяка възраст, чието единствено прозорче към света е някое случайно запознанство по Интернет. Такава задочна връзка може да продължи с месеци или дори години. Измамниците обикновено се представят, като лекари в някоя отдалечена провинция в Афганистан, като служители на ООН в някоя слаборазвита държава в Африка или Азия, като офицер в някоя Американска база по света и други подобни. Измамникът убеждава жертвата, че поради особените условия на живот изпитва затруднения при покупката на самолетен билет за да дойде до България и най-накрая двете самотни души да се съберат. Самолетен билет можело да се закупи само с биткойни! Жертвата бива насочена към нашия битомат с биткойн адрес предоставен от изманика. След покупката на биткойните измамникът изчезва.

Биткойн.БГ

Днес получих съобщение по електронната поща и доста се посмях с поредната измамна схема, която използва Биткойн за разплащания

---

ЦитатОтносно: Вашата парола за този акаунт може да е известна на трети страни. Прочетете инструкциите за безопасност.

Добре дошли!

Имам много лоши новини за вас.
25/10/2019 - в този ден аз хакнах във вашата операционна система и получих пълен достъп до вашата сметка в ............@bitcoin.bg.

Разбира се можете да промените паролата .. Но моят зловреден софтуер прихваща всеки път, когато го промените.

Как го направих:
Имаше уязвимост в софтуера на рутера, чрез който отидохте в интернет.
Току-що хакнах този рутер и му сложих злонамерения код.
Когато излязохте онлайн, моят троян беше инсталиран в ОС на вашето устройство.

След това направих пълно копие на вашия диск (имам цялата ви адресна книга, история на сърфирането на сайтове, всички файлове, телефонни номера и адреси на всички ваши контакти).

Преди месец исках да заключа устройството ви и да поискам малко количество в биткойни за отключване.
Но разгледах сайтовете, които редовно посещавате и бях шокиран от видяното !!!
Имам предвид сайтове за възрастни.

Искам да кажа - ти си голям извратеняк. Вашите фантазии нямат нищо общо с нормалното възприятие на обикновен човек.

И имам идея ....
Направих екранна снимка на сайтовете за възрастни, на които се забавлявате (знаете за какво става въпрос, нали?).
Тогава направих скрийншоти как се наслаждавате, предимно мастурбирате, (използвайки камерата на вашето устройство) и ги залепих.
Оказа се невероятно! Това ще впечатли всеки, особено вашите приятели!

Знам, че не бихте искали да показвате тези снимки на приятели, роднини или колеги.
Мисля, че $750(USD) е изключително малка сума за моето мълчание.
В допълнение, шпионирах за вас толкова дълго, прекарвайки много време!

Плащайте САМО в биткойни!
Моят BTC портфейл: 19h6SGsyMNBcrmrTF6BzcU4cos7byPEKHf

Не знаете как да използвате биткойни?
Въведете заявката във всяка търсачка (Google): "Как да попълним BTC портфейла".
Много е лесно.

За това ви давам два дни (48 часа) от момента на отваряне на това писмо.
Моля, обърнете внимание, че щом отворите това писмо, таймерът ще работи. И времето ще си отиде.

След плащане моят вирус и всички скрийншоти с вашето забавление ще бъдат автоматично унищожени.
Ако не получа посочената сума от вас, устройството ви ще бъде блокирано, а всичките ви контакти ще получат скрийншоти с вашите вулгарни удоволствия.

Надявам се да разберете ситуацията си.
- Не се опитвайте да намерите и унищожите моя вирус! (Всичките ви данни, файлове и екранни снимки вече са качени на отдалечения сървър).
- Не се опитвайте да се свържете с мен (това не е възможно, тъй като адресът на изпращача е генериран на случаен принцип).
- Различни служби за сигурност няма да ви помогнат; форматирането на устройството или унищожаването на устройството няма да помогне, тъй като данните ви вече са на отдалечения сървър.

Послепис Ти не си единствената ми жертва. И ви гарантирам, че след плащане няма да ви притеснявам отново!
Това е хакерска дума.

Моля ви също редовно да актуализирате антивирусите си в бъдеще. По този начин вече няма да сте в подобна ситуация.

Не се ядосвай на мен! Всеки има своя работа.

Успех!

---

Не се хващайте на подобни съобщения!

Биткойн.БГ

Още една вариация на предното съобщение.

===

ЦитатЗдравейте!

Аз съм хакер, който има достъп до вашата операционна система.
Имам и пълен достъп до вашия акаунт.

Гледам те няколко месеца.
Факт е, че сте били заразени със злонамерен софтуер чрез сайта за възрастни, който сте посетили.

Ако не сте запознати с това, ще ви обясня.
Троянският вирус ми предоставя пълен достъп и контрол над компютър или друго устройство.
Това означава, че мога да видя всичко на екрана ви, да включа камерата и микрофона, но вие не знаете за това.

Имам достъп и до всичките ви контакти, данни в социалните мрежи и цялата ви кореспонденция.

Защо вашият антивирус не е открил злонамерен софтуер?
Отговорът: Моят зловреден софтуер използва драйвер, актуализирам подписите му на всеки 4 часа, така че антивирусът ви да замълчи.

Направих видео, което показва как как мастурбираш в лявата половина на екрана, а в дясната половина виждате видеото, което сте гледали.
С едно щракване мога да изпратя това видео до всички ваши контакти от поща и социални мрежи.
Също така мога да публикувам достъп до всички ваши имейли и незабавни съобщения, които използвате.

Ако искате да предотвратите това, тогава
прехвърлете 650$ (USD) в моя биткойн портфейл (ако не знаете как да направите това, тогава напишете на Google: "Купете биткойн").

Моят биткойн портфейл (ВТС Wаllet): 1LM5VLTv7p57zwwABoveAw4hPSVMcL97YX

След получаване на плащането, ще изтрия видеоклипа и никога повече няма да ме чуете.
Давам ви 50 часа (повече от два дни) да платите.
Имам известие за четене на това писмо и таймерът ще работи, когато видите това писмо.

Подаването на жалба някъде няма смисъл, тъй като това писмо не може да бъде проследено, точно както биткойн адреса ми.
Не правя грешки.

Ако открия, че сте споделили това съобщение с някой друг, видеоклипът ще бъде незабавно разпространен.

Най-добри пожелания!Биткойн.БГ

Наивни млади хора продължават да стават жертви на разнообразни измами.

Да предположим следното:

Отивате в близката банка. Давате съответното количество левове в брой и купувате 1000 долара в брой. Сядате в самолета и заминавате за Хонг Конг за да се срещнете с един много готин пич, с който се познавате от години във вашата Фейсбук група. Той познава един много печен трейдър в една борса, който е машина за пари. Трябва само да му дадете тези 1000 долара и след седмица да си делнете печалбата. На срещата обаче идва сестра му, защото готиният пич е много зает по бизнес дела. Няма проблем, тя също е член на Фейсбук групата от години и е много готина дама. Давате 1000-та долара на дамата, прибирате се в хотела и започвате да правите сметка, какво ще си купите с печалбата. Минава седмица, минават две и разбирате, че са ви измамили. Не отивате да се оплачете в полицията в Хонг Конг. Огромен непознат град с непознати хора, какво ли още може да се случи? Сядате в самолета и се прибирате в България. Не отивате в полицията и тук. Щели да ви се изсмеят, а и кога ли за нещо ви е помагала нашата полиция?

Затова пък отивате направо в банката, от която сте купили доларите. "Така и така, измамиха ме! Откраднаха ми доларите, които купих от вашата банка. Ето разписката за покупката"... И?!... Какво очаквате от банката? Очаквате, че в полицията ще ви се изсмеят. А защо очаквате, че в банката ще направят нещо по-различно?

---

Когато купувате биткойни от нашия битомат и давате биткойн адрес на измамник, вие правите същото. Единствената разлика е, че биткойн са електронни налични пари и ви спестяват пътуването със самолет до Хонг Конг и обратно. Наличните пари, независимо дали са в хартиена, метална или електронна форма, имат една основна обща черта. Плащането с налични пари е неотменяемо! Може да си върнете парите само ако този, който ги е получил се съгласи да ви ги върне. Ако не получите такова съгласие следвате обичайният ред: жалба в полицията, издирване, разследване, иск, дело, присъда, изпълнителен лист, запор върху движимо и недвижимо имущество.

ЗАПОМНЕТЕ: За разлика от виртуалните цифрички по вашата банкова сметка, Биткойн е пари! Парите затова са пари, защото не е необходимо да искате разрешение от никой за да ги харчите. Затова отговорността е изцяло ваша. Внимавайте, как, за какво, къде и на кого давате парите си!

Биткойн.БГ

През изминалата година наблюдавам умножаване на броя на "платформите", които предлагат да ви заплащат лихва ако им предоставите биткойни. Не се лъжете! Сегашното положение много наподобява периода 2013-2015 г. Тогава курсът на Биткойн бе сравнително стабилен и се нароиха маса посреднически сайтове, които вземаха срещу лихва биткойни от едни и ги даваха на заем на други. Естествено, всички фалираха или просто затвориха кепенците, когато курсът на биткойн скочи неколкократно.

ЗАПОМНЕТЕ: За разлика от декретните валути целенасочено обезценявани от централни банки и правителства, Биткойн е пари! Парите затова са пари, защото нямат нужда някой да ги "управлява" за да запазва покупателната им стойност. Достатъчно е само да вземете мерки никой да не може да открадне вашите скъпоценни биткойни!

Nikolay92

Цитат на: BitcoinBG - Януари 26, 2020, 08:30:12 PM
Още една вариация на предното съобщение.

===

Номерът изглежда минава. По-първия адрес  - 19h6SGsyMNBcrmrTF6BzcU4cos7byPEKHf - е имало натрупани 5.296 BTC - изглежда вече са кеширани. По втория - 1LM5VLTv7p57zwwABoveAw4hPSVMcL97YX - към момента има натрупани към 6.376 BTC. Още са там.

Биткойн.БГ

Цитат на: Nikolay92 - Февруари 24, 2020, 09:19:48 PM
Номерът изглежда минава. По-първия адрес  - 19h6SGsyMNBcrmrTF6BzcU4cos7byPEKHf - е имало натрупани 5.296 BTC - изглежда вече са кеширани. По втория - 1LM5VLTv7p57zwwABoveAw4hPSVMcL97YX - към момента има натрупани към 6.376 BTC. Още са там.

Добре дошъл във форума, Nikolay92!

Едва сега погледнах постъпленията по тези адреси. Да, изглежда номерът все още минава. Малка поправка. По-първия адрес  - 19h6SGsyMNBcrmrTF6BzcU4cos7byPEKHf - е имало натрупани 0,5296 BTC. По втория - 1LM5VLTv7p57zwwABoveAw4hPSVMcL97YX - към момента има натрупани 0,6376 BTC. Преводите по първия адрес определено са по-интересни.

Nikolay92

Нда, забелязах, че съм объркал мястото на запетаята.

BTW, един мой колега получи наскоро e-mail от втория тип пратен до оборотен адрес в mail.dir.bg. Четяхме, чудехме и се маехме, как точно се правят снимки от несъществуваща web камера. Не можахме да го измислим. А и двамата сме програмисти от 25+ години.

Биткойн.БГ

През последните 48 часа бяхме обект на спам атака. Фирмената електронна поща бе бомбардирана всеки час с хиляди съобщения  за недоставена електронна поща предимно на български адресати. Това е добре известен метод за изпращане на нежелана поща известен, като "email spoofing". Използват се компрометирани сървъри по света за да се изпраща електронна поща с подменени адреси за произход и за обратна връзка. В този случай измамниците избраха нашия фирмен домейн. Явно се опитват да ни отмъстят за обнародваните текстове, с които ги изобличихме по-горе в тази тема. Явно кампанията им за търсене на балъци е ударила на камък.

Тези дейности им струват пари на измамниците и им причиняват някои неудобства.
Хората не са глупави. Повечето правят кратко проучване в Интернет и разбират, за какво става въпрос?
За нас всичко е на шест!... Ние сме на принципа, че лоша реклама няма.

Биткойн.БГ

Биткойн навлиза все повече в стопанския оборот и в паричните взаимоотношения между хората. На все повече хора им се налага да използват биткойн преводи и доста често много от тях не са прочели нищичко. Някои от тях стават лесна плячка на измамници от всякакъв калибър. Имамниците манипулират своите жертви от растояние и много рядко идват заедно с тях до биткойн автомата. Най-често им дават писмени наставления при покупка на биткойни да искат помощ от нашия офис в Интерпред. Идват безпомощни възрастни хора, които не знаят, какво е това QR-код. Не могат да четат или не искат да четат. Държат в едната ръка няколко банкноти, а в другата лист на който на ръка са написали биткойн адрес. Предполагам очакванията им са да ги поканим в офиса и да процедираме, както в някоя банка... Идват хора, които на следващия ден звънят и се оплакват, че не са си получили биткойните в "акаунта". Не могат да ни обяснят, къде им е този "акаунт". Те дори не знаят що е това блок експлорър (търсачка на блокверигата) за да проверят от независим източник дали даден биткойн превод е направен и кога е направен?

ЗАПОМНЕТЕ: При нас не можете да превеждате или получавате левове, евро или долари в биткойни. При нас не можете да внасяте или теглите левове, евро или долари в биткойни. Няма такова нещо, като левов биткойн или биткойнов лев, евро или долар. Сметки на клиенти и пари на клиенти при нас няма. Ние не сме банка, никога няма да бъдем и нямаме никакво желание да бъдем. Нямаме банкови сметки и по никакъв начин не използваме заварената финансова система! При нас можете САМО да купувате и продавате биткойни срещу левови или еврови банкноти по курс, който автомата показва на екран в момента на покупко-продажбата.

Ние няма как да попречим на някой да плати на измамници ако този някой много настоява да подари парите си на измамници, но няма и да съдействаме! При най-малкото подозрение, че става въпрос за измама разговорите с клиенти дошли в офиса ни да искат съдействие ще бъдат прекратявани без обяснения!

Биткойн.БГ

Често при нас идват клиенти, които използват биткойн портфейл от Bitcoin.com. Това е много лош избор! Този домейн към настоящия момент е собственост на Роджър Вер, който заедно с Джейхан Ву от BitMain създадаха корпоративен алткойн чрез вилица на мрежовия протокол на Биткойн и го нарекоха Биткойн Кеш. Тези хора са врагове на Биткойн.

Портфейлът на Bitcoin.com e от групата на тъй наречените попечителски портфейли. Те действат като Интернет банка за биткойни без да имат какъвто и да е банков лиценз. Вие им предоставяте вашите биткойни, а те имат да ви дават биткойни. Предоставят ви дори "ваш" биткойн адрес, който функционира като банкова сметка. Давате нареждане на (биткойн) банката и от банката след малко забавяне извършват биткойн превод. Симулирането на пълноценен биткойн портфейл е доста успешно и трудно може да се различи от начинаещи биткойнери. Така например, при първоначалната инсталация, на потребителя също се предоставят 12 думи, но тези думи не служат за възпроизвеждане на разширения таен ключ. Те служат, като най-обикновена парола за достъп до вашето Интернет (биткойн) банкиране. Направихме нарочно запитване в отдела за връзка с клиенти и от там потвърдиха, че техния биткойн портфейл не предоставя възможност за подписване на съобщения с тайните ключове от биткойн адресите на клиентите...

Ако съществува дори и кратко забавяне между вашето изпращане на биткойн превода и излъчването на този превод в Биткойн мрежта е признак, че вие използвате приложение за Интернет банкиране чрез биткойн банка, а не използвате пълноценен Биткойн портфейл!

ЗАПОМНЕТЕ: Пак ще го повторим, защото е извънредно важно! Имате биткойни във ВАШ биткойн адрес САМО И ЕДИНСТВЕНО ако разполагате с тайния ключ на този биткойн адрес! Може да сте уверени, че имате достъп до тайния ключ на даден биткойн адрес САМО И ЕДИНСТВЕНО ако можете да подпишете произволен текст с тайния ключ на този биткойн адрес и подписа да бъде проверен за достоверност от друго и дори непознато за вас лице, което знае само въпросния биткойн адрес!

В тази тема може да прочетете повече за едно примерно постъпково ръководство за подписване на произволен текст:
http://forum.bitcoin.bg/index.php?topic=247.0

Биткойн.БГ

Всекидневно на служебния телефон ни се обаждат хора, които искат да се регистрират при нас и да си отворят сметка за да получават или изпращат биткойни. Натискът върху много малки и средни български фирми става все по-голям, защото техните чуждестранни партньори настояват разплащанията да стават в биткойни. Предимствата пред разплащанията чрез банки са очевидни. Това е тренд, който ще се засилва. Ето защо, си струва всеки предприемач да отдели допълнително време за да се запознае макар и в основни линии с тази нова парична система. Не е необходимо да се регистрирате никъде за да получавате или плащате биткойни!

ЗАПОМНЕТЕ: Биткойн са цифрови налични пари! Също, както наличните книжни пари във вашия джоб, няма нужда да се регистрирате никъде за да ги поставите в ръката на този, от който купувате дадена стока или услуга. Разликата е тази, че вместо на дланта на получателя парите се поставят от платеца на биткойн адреса на получателя. Ето защо, при биткойн е без значение дали получателят физически се намира до вас, в съседната стая или на другия край на света. Всяко предаване и съответно получаване на биткойни автоматично се записва в блокверигата и не може да бъде отречено от получателя. В блокверигата, която е общодостъпна основна счетоводна книга, се записва само смяната на собствеността върху даденото количество биткойни от един биткойн адрес на друг биткойн адрес без никакви други подробности.

Всеки може да си създаде биткойн адрес без да е необходимо да иска разрешение от някой или да се регистрира някъде! Все едно да хвърляте една монета 256 пъти и след всяко хвърляне да записвате последователно в една редица "1" при ези и "0" при тура. Това е вашият таен ключ изписан в двоичен формат, който само вие трябва да знаете и да не споделяте с никой друг. За краткост на записа това число от двоична бройна система се записва в шестнайсетична бройна система.

От там насетне стандартът е открит и достъпен за всеки от тайния ключ сам да си изчисли явния ключ (съответния биткойн адрес), който ако така сте решили целия свят може да знае. Само вие обаче, знаете тайния ключ и затова само вие можете да разполагате с наличните биткойни по този биткойн адрес. Ако си инсталирате биткойн портфейл тогава приложението го прави вместо вас и без никакви усилия може да имате милиарди биткойн адреси. Поради този отворен и достъпен за всички стандарт има голямо разнообразие на биткойн портфейли. Затова бъдете внимателни!

Биткойн.БГ

От години наблюдаваме едно и също явления, когато цената на Биткойн се задържи на едно и също ниво за по-продължителен период от време. Хората започват да търсят начин да си докаран пасивен доход с биткойните, които притежават. По-неоптните се подлъгват и ги превеждат по свои сметки в разни "приложения" или "платформи", където им се обещава висок лихвен доход от 5% или дори 25% на годишна база. Това обикновено са финансови пирамиди, които заемат спекулативни къси позиции с биткойните получени от клиенти. Когато цената на Биткойн пада те успяват да излязат на печалба и да се разплатят със своите клиенти. Когато цената се задържи на едно ниво или започне да расте, тези финансови пирамиди фалират и техните клиенти губят биткойните си.

"Въртелите" започват обикновено със забавяне на нареждането за теглене и допълнителни искания за установявания на самоличността на клиента. Има случаи дори на искания за нотариално заверени преведени лични документи или такива заварени в съответното посолство и т.н. само и само да се откаже съответния клиент да тегли печалбата си от финансовата пирамида.

ЗАПОМНЕТЕ! Не трябва изобщо да се занимавате с търговия с криптовалути или някаква друга дейност свързана с инвестиции в криптовалути ако не знаете, как да проверите от независим източник дали даден биткойн превод, с който захранвате сметката си в съответната пирамида, е извършен или не! Вероятността да ви лъжат е много голяма.

Биткойн.БГ

Получихме обаждане по телефона от недоволен клиент, че наш служител през ден се обажда на телефона на клиента за да уговаря покупката или продажбата на биткойни. Това е измама! Наши служители НИКОГА не се обаждат по телефони на клиенти и НИКОГА не изпращат съобщения по електронна или обикновена поща за да уговарят клиенти да купуват, да продават или по някакъв друг начин да уговарят "инвестиции"  в биткойни. Ако получавате такива обаждания или съобщения от името на нашето дружество "Биткойн България" ЕООД, задължително подайте жалба в полицията.

ЗАПОМНЕТЕ: Биткойн не е създаден да ви направи богати. Биткойн е създаден да ви направи свободни!