Автор Тема: Продължителност на сесията във форума след подписване на потребителя  (Прочетена 2881 пъти)

BitcoinBG

  • Администратор
  • Старши Биткойнер
  • *****
  • Публикации: 445
    • Профил
Във всяко приложение, което изисква потребителят да влезе с потребителско име и парола има тъй наречената продължителност на сесията. Браузърът ви записва "бисквитка" подадена от сървъра. Това е малък символен низ най-често от букви и цифри. Този малък текстови файл служи като удостоверител.  При всяко искане за зареждане на нова страница браузърът на клиента трябва да доказва пред сървъра, че разполага с този удостоверител и така сървърът знае, че това е персонално съдържание за потребител X, Y или Z. Тези "бисквитки" имат продължителност на живот. Това и определя продължителността на сесията.

Понякога потребителите забравят да излязат от приложението и изоставят компютъра включен. През това време някой друг може да влезе и да промени потребителските настройки или направо да затрие сметката. Също така може да се злоупотреби от недобросъвестен оператор в доставчика на Интернет ако връзката не е обезопасена. Автоматичният изход е предохранителна мярка, при която приложението прекратява достъпа след продължителен период на бездействие, през който няма размяна на съобщения между браузъра на потребителя и сървъра.

Може да влизате с потребителско име и парола от две места.

1. http://forum.bitcoin.bg/index.php?action=login

В средата на екрана имате форма, в която трябва да въведете потребителско име и парола. По-долу има поле "Продължителност на сесията в минути". Досега стойността по подразбиране бе 60 минути, но го промених на 120. Вие може ръчно да го промените на желана от вас стойност.

2. http://forum.bitcoin.bg/index.php

Това е основната страница на форума. Горе вляво имате три поредни полета.

Цитат
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Третото поле е за продължителност на сесията и е с падащо меню ако натиснете малкия триъгълник-стрелка. Стойността по подразбиране е "Завинаги". Тоест, ако влезете от там и не променяте нищо в полето за продължителност на сесия, "бисквитката" ще е вечна и никога няма да има автоматично изключване.

Добра практика е, когато въвеждате текст от време на време да натискате бутона "Предварителен преглед" долу вдясно под текста. Така може да видите, как ще изглежда вашата дописка преди да я публикувате и евентулно да поправите някои правописни или смислови грешки. Освен това при това действие се осъществява размяна на съобщение между вашия браузър и сървъра, при което броячът за времетраене на сесията се нулира и "бисквитката" започва живота си отначало.