Автор Тема: Пазете се от измамни схеми и финансови пирамиди свързани с Биткойн!  (Прочетена 11059 пъти)

BitcoinBG

 • Администратор
 • Заслужил Биткойнер
 • *****
 • Публикации: 695
  • Профил
Написали сме достатъчно в страницата на битомата, но все пак ще открием тема посветена на измамни схеми, които използват Биткойн!

Напоследък наблюдаваме рязко покачване на интереса към вложения във финансови пирамиди, които използват биткойни за своите разплащания. Използва се все още ниската грамотност на хората относно Биткойн и вечната човешка лакомия за печалба без усилия. Все по-често при нас идват клиенти, които искат да преведат да речем "точно 10 долара в биткойни" чрез битомата. Това няма как да стане! Битоматът не прави преводи от името на своите клиенти, нито има как да съчетаете точният брой банкноти и техните деноминации да съответстват на курса биткойн/долар към дадения момент.

На битомата можете да купите биткойни и те да ви бъдат преведени на посочения от вас адрес, който трябва да е ВАШ биткойн адрес във ВАШ биткойн портфейл. Едва след това от вашия портфейл можете да сканирате QR кода на биткойн адреса от страницата на търговеца и да преведете биткойни равностойни точно на 10 долара по курса, който търговецът предлага в дадения момент. Това обикновено става, когато цената е в точно определено количество долари, но избирате метод на плащане чрез биткойни. На екрана ви се появява QR код с биткойн адреса за превод и ТОЧНО определено количество биткойни изчислени по курс валиден за около 15-ина минути! Този биткойн адрес е на търговеца. Той има тайният ключ, чрез който може да изхарчи наличните биткойни по този адрес. Тоест, имате 15 минути на разположение за да направите превод в негова полза ако предложеният курс ви устройва. Ако закъснеете с превода курсът вече е друг и няма автоматично равнение на получените преводи при търговеца. Превели сте или малко повече или малко по-малко биткойни от необходимото, след което се започва досадна размяна на съобщения, кога сте платили, по кой адрес, за какво и т.н.

Горният случай важи за съвсем законни и нормални разплащания при закупуване на дадена стока или услуга. Наред със законните търговци има и разнообразни измамници. При тях не е обяснено, какво точно трябва да се направи. Посочено е само, че първоначалната "инвестиция" трябва да се преведе в биткойни. Естествено в такива страници не се споменава за финансови пирамиди, а се говори за някаква предполагаема реклама, въвеждащи агенти, покупка на електронни жетони издадени от собственика или друга мъглява дейност. Услужливо се посочва адреса на нашия битомат в Интерпред, откъдето могат да се закупят биткойни по най-бързия и лесен начин. Клиентите започват да се борят с битомата понякога с часове в опити да открият начин, как да преведат точно 10 долара в биткойни. По-горе обяснихме, защо това е невъзможно и ако искате да направите такъв превод, как трябва да стане това.

Питаме клиентите дали имат биткойн портфейл и техен биткойн адрес. Те съвсем категорично отговарят утвърдително и ни показват своя адрес и съответния QR код. Едва след това става ясно, че регистрирайки се в страницата на финансовата пирамида те си откриват "акаунт" и им се дава биткойн адрес, който те имайки опит от тъй нареченото Интернет банкиране възприемат, като свой биткойн адрес в свой биткойн портфейл. Това обикновено е измама!

ЗАПОМНЕТЕ: Имате биткойни във ВАШ биткойн адрес САМО И ЕДИНСТВЕНО ако разполагате с тайния ключ на този биткойн адрес! Имате тайния ключ, имате биткойни. Нямате тайния ключ, нямате биткойни. Останалото, което всъщност смятате за ваши биткойни не са ваши биткойни, а обещание за биткойни!

Така между другото е и в банките. Ако имате 100-левова банкнота в джоба вие имате 100 лева. Ако имате банкова сметка със 100 лева вие нямате 100 лева. Имате обещание от банката, че ще ви изплати 100 лева при определени условия и след удържане на определени такси съгласно действащата тарифа на банката към дадения момент, която може да бъде променена във всеки момент... Това се нарича инвестиция, а при всяка инвестиция има риск. Инвестирайте в банки само толкова пари, колкото може да си позволите напълно да изгубите.

Нека всеки, който вече е пострадал или се съмнява в почтеността на дадено "инвестиционно" предложение изискващо плащане в биткойни, сподели своя опит или зададе въпрос в тази тема.

---

Различни формати на биткойн адреси в употреба към момента:

Тип P2PKH започва с 1, пример: 1BvBMSEYstWetqTFn5Au4m4GFg7xJaNVN2
Тип P2SH започва с 3, пример: 3J98t1WpEZ73CNmQviecrnyiWrnqRhWNLy
Тип Bech32 започва с bc1, пример: bc1qar0srrr7xfkvy5l643lydnw9re59gtzzwf5mdq

Причината за различните формати на биткойн адреси е непрестанното търсене на математически решения тези адреси да заемат най-малко място в блокверигата на Биткойн. По-малкото място при равни други условия намалява размера на платената такса на даден биткойн превод. За да преведете биткойни на някой вие трябва да знаете неговия биткойн адрес. Само собственика на даден биткойн адрес обаче, знае тайния ключ на даден биткойн адрес и затова само собственика може да се разпорежда и превежда биткойните от даден биткойн адрес към други биткойн адреси.

Пример за символни поредици представляващи тайни ключове на дадени биткойн адреси във WIF (Wallet Import Format) формат:

KyeggYjhp8ndu18mC8FxKuCHzgtxzFPE7uMf87izELzu9cGBN34E
L48HWYbyL9pNENbFUZS8Kuii8qKF3EVuhABAFbe6mgCpXSYWSzUd
KykKFaAz3ubsDnwPL5nP7tno96FSMv1Fj7nyqt7Xw3sebfji2ZcZ

И съответните биткойн адреси в класически P2PKH формат на горните тайни ключове:

1ya7RzgNcVKCeUz5jtefoxu7j31B5Dvy3
1BpWEv9xX4mXHB3uoHUEd3shzXweKfeSub
13cyGbyhRzJgN7D3Ce7thGxHCGbqTSwyj1

Биткойн адреса може да се знае от всеки, затова още се нарича явен ключ. От тайния ключ лесно и стандартно се изчислява явния ключ, но обратното е практически невъзможно. Двойката явен/таен ключ по същество представлява цифров подпис. Може да имате милиарди цифрови подписи и затова за всеки входящ биткойн превод може да ползвате различен биткойн адрес.


BitcoinBG

 • Администратор
 • Заслужил Биткойнер
 • *****
 • Публикации: 695
  • Профил
Други често срещани измами включващи преводи в биткойни са следните:

1. Подвеждащо предложение за работа в чужбина, при което измамниците предварително искат от жертвата да заплати някаква "такса" в биткойни. Измамниците предоставят на жертвата биткойн адрес за превод на биткойни и посочват битомат, от където жертвата може да закупи биткойни. След превода на биткойните измамниците престават да отговарят на запитванията от страна на жертвата.

2. Жертвата предварително се издирва и измамниците се свързват посредством телефон или електронна поща. Обичайно това отново е предложение за някаква работа или услуга. Измамниците превеждат по банковата сметка на жертвата няколко стотин или няколко хиляди долара или евро. От жертвата се иска да изтегли тази сума и да закупи биткойни от нашия битомат, като остави малка сума за себе си под формата на комисионна за услугата. Разбира се, биткойн адресът е даден на жертвата от измамниците. След няколко дни или няколко седмици банката на жертвата сторнира превода, защото се оказват откраднати пари от друга банка. По този начин жертвата остава без биткойни и без парите получени по банков път.

3. Жертвата попада на много изгодна обява за продажба на някакъв материален актив, да речем употребяван автомобил. Особеното е, че продавачът изисква заплащане в биткойни и настоява за много бързо заплащане. Разбира се, отново се посочва нашия битомат, като най-лесният и най-бърз начин за закупуване на биткойни. След покупката и превода на биткойни по биткойн адреса на измамниците, те изчезват.

4. В нашето съвремие има голям брой много самотни хора от всяка възраст, чието единствено прозорче към света е някое случайно запознанство по Интернет. Такава задочна връзка може да продължи с месеци или дори години. Измамниците обикновено се представят, като лекари в някоя отдалечена провинция в Афганистан, като служители на ООН в някоя слаборазвита държава в Африка или Азия, като офицер в някоя Американска база по света и други подобни. Измамникът убеждава жертвата, че поради особените условия на живот изпитва затруднения при покупката на самолетен билет за да дойде до България и най-накрая двете самотни души да се съберат. Самолетен билет можело да се закупи само с биткойни! Жертвата бива насочена към нашия битомат с биткойн адрес предоставен от изманика. След покупката на биткойните измамникът изчезва.

BitcoinBG

 • Администратор
 • Заслужил Биткойнер
 • *****
 • Публикации: 695
  • Профил
Днес получих съобщение по електронната поща и доста се посмях с поредната измамна схема, която използва Биткойн за разплащания

---

Цитат
Относно: Вашата парола за този акаунт може да е известна на трети страни. Прочетете инструкциите за безопасност.

Добре дошли!

Имам много лоши новини за вас.
25/10/2019 - в този ден аз хакнах във вашата операционна система и получих пълен достъп до вашата сметка в ............@bitcoin.bg.

Разбира се можете да промените паролата .. Но моят зловреден софтуер прихваща всеки път, когато го промените.

Как го направих:
Имаше уязвимост в софтуера на рутера, чрез който отидохте в интернет.
Току-що хакнах този рутер и му сложих злонамерения код.
Когато излязохте онлайн, моят троян беше инсталиран в ОС на вашето устройство.

След това направих пълно копие на вашия диск (имам цялата ви адресна книга, история на сърфирането на сайтове, всички файлове, телефонни номера и адреси на всички ваши контакти).

Преди месец исках да заключа устройството ви и да поискам малко количество в биткойни за отключване.
Но разгледах сайтовете, които редовно посещавате и бях шокиран от видяното !!!
Имам предвид сайтове за възрастни.

Искам да кажа - ти си голям извратеняк. Вашите фантазии нямат нищо общо с нормалното възприятие на обикновен човек.

И имам идея ....
Направих екранна снимка на сайтовете за възрастни, на които се забавлявате (знаете за какво става въпрос, нали?).
Тогава направих скрийншоти как се наслаждавате, предимно мастурбирате, (използвайки камерата на вашето устройство) и ги залепих.
Оказа се невероятно! Това ще впечатли всеки, особено вашите приятели!

Знам, че не бихте искали да показвате тези снимки на приятели, роднини или колеги.
Мисля, че $750(USD) е изключително малка сума за моето мълчание.
В допълнение, шпионирах за вас толкова дълго, прекарвайки много време!

Плащайте САМО в биткойни!
Моят BTC портфейл: 19h6SGsyMNBcrmrTF6BzcU4cos7byPEKHf

Не знаете как да използвате биткойни?
Въведете заявката във всяка търсачка (Google): "Как да попълним BTC портфейла".
Много е лесно.

За това ви давам два дни (48 часа) от момента на отваряне на това писмо.
Моля, обърнете внимание, че щом отворите това писмо, таймерът ще работи. И времето ще си отиде.

След плащане моят вирус и всички скрийншоти с вашето забавление ще бъдат автоматично унищожени.
Ако не получа посочената сума от вас, устройството ви ще бъде блокирано, а всичките ви контакти ще получат скрийншоти с вашите вулгарни удоволствия.

Надявам се да разберете ситуацията си.
- Не се опитвайте да намерите и унищожите моя вирус! (Всичките ви данни, файлове и екранни снимки вече са качени на отдалечения сървър).
- Не се опитвайте да се свържете с мен (това не е възможно, тъй като адресът на изпращача е генериран на случаен принцип).
- Различни служби за сигурност няма да ви помогнат; форматирането на устройството или унищожаването на устройството няма да помогне, тъй като данните ви вече са на отдалечения сървър.

Послепис Ти не си единствената ми жертва. И ви гарантирам, че след плащане няма да ви притеснявам отново!
 Това е хакерска дума.

Моля ви също редовно да актуализирате антивирусите си в бъдеще. По този начин вече няма да сте в подобна ситуация.

Не се ядосвай на мен! Всеки има своя работа.

Успех!

---

Не се хващайте на подобни съобщения!

BitcoinBG

 • Администратор
 • Заслужил Биткойнер
 • *****
 • Публикации: 695
  • Профил
Още една вариация на предното съобщение.

===

Цитат
Здравейте!

Аз съм хакер, който има достъп до вашата операционна система.
Имам и пълен достъп до вашия акаунт.

Гледам те няколко месеца.
Факт е, че сте били заразени със злонамерен софтуер чрез сайта за възрастни, който сте посетили.

Ако не сте запознати с това, ще ви обясня.
Троянският вирус ми предоставя пълен достъп и контрол над компютър или друго устройство.
Това означава, че мога да видя всичко на екрана ви, да включа камерата и микрофона, но вие не знаете за това.

Имам достъп и до всичките ви контакти, данни в социалните мрежи и цялата ви кореспонденция.

Защо вашият антивирус не е открил злонамерен софтуер?
Отговорът: Моят зловреден софтуер използва драйвер, актуализирам подписите му на всеки 4 часа, така че антивирусът ви да замълчи.

Направих видео, което показва как как мастурбираш в лявата половина на екрана, а в дясната половина виждате видеото, което сте гледали.
С едно щракване мога да изпратя това видео до всички ваши контакти от поща и социални мрежи.
Също така мога да публикувам достъп до всички ваши имейли и незабавни съобщения, които използвате.

Ако искате да предотвратите това, тогава
прехвърлете 650$ (USD) в моя биткойн портфейл (ако не знаете как да направите това, тогава напишете на Google: "Купете биткойн").

Моят биткойн портфейл (ВТС Wаllet): 1LM5VLTv7p57zwwABoveAw4hPSVMcL97YX

След получаване на плащането, ще изтрия видеоклипа и никога повече няма да ме чуете.
Давам ви 50 часа (повече от два дни) да платите.
Имам известие за четене на това писмо и таймерът ще работи, когато видите това писмо.

Подаването на жалба някъде няма смисъл, тъй като това писмо не може да бъде проследено, точно както биткойн адреса ми.
Не правя греш