Промяна новините на форума:

Поставихме Началото... Добре Дошли!

Main Menu

Как да Инвестираме в Биткойн?

Започната от Bitcoin Monkey, Януари 22, 2016, 02:59:27 PM

« назад - напред »

Bitcoin Monkey

Здравейте Биткойн България,

незнам дали това е правилното място за тези въпроси, но ако не е , нека администратора ме поправи.

1. Искам да отворя тема по повод "Как и къде да инвестираме в Биткойн?"
Кои Биткойн борси да използваме от България за покупка и инвестиция в Биткойн в евро с директна покупка от наши банки?
Това разбира се е тема за по напреднали, но никога не е лошо да се започне от някъде.
Не става въпрос за борси къде да търгуваме с Биткойн , а как и къде да купим и как и къде да държим Биткойн?
Много от хората вече се притесняват за настъпващата финансова криза или рецесия (не дай боже), но хората които имат някакви спестявания, биха желали да знаят и коментират как и къде да опазят стойноста на това което притежават в валута.

2. Кой са най защитените и препоръчителни Bitcoin Wallet-и и какви предимствата и недостатъците  им в различните Bitcoin Wallet платформи?
Кой има правомощия над нашите трансакции, кой съхранява нашите ключове и кой оторозира една такава трансакция в различните Bitcoin Wallet-и?

Разбира се има много информация за всичко това в Интернет, но информацията на Български е оскъдна и обикновено е преводи от трети лица и статии от чуждия печат.

Благодаря на Биткойн България за прекрасният сайт и информация която ни предлагат и надявам се за в бъдеще да има все по голяма популярност и коментари по темата.

Биткойн.БГ

Добре дошъл във форума, Bitcoin Monkey.

Повечето от зададените въпроси могат да послужат за теми на дипломни работи на студентите по икономика или по информационни технологии.  :)

Аз ще отговоря на всеки с по 2-3 изречения. Ако решите, че ви интересуват повече подробности в дадена насока, задайте допълнителни въпроси и ще се радвам ако мога да отговоря. Смятам, че ще е интересно и за останалите читатели във форума.

Понастоящем, доколкото зная, не може пряко да си купите биткойни от нито една банка. Банките към момента не продават биткойни, да речем, както продават долари и евро срещу левове. Може да си купите биткойни от фирми специализирали се за биткойн търговия. Трябва да ги потърсите в Гугъл с ключови думи и фрази като "покупка и подажба на биткойни". Има 3-4 в България, които работят от около 2 години. Някои са по-сигурни и етични, други не чак толкова. Разбира се, за по-малки суми винаги може да ползвате биткойн автомата на Биткойн България в Интерпред и да получите биткойните веднага след като подадете левовете по курса, който виждате на екрана. Работи от 5 часа сутринта до 23 часа вечерта включително и през почивните дни.

На въпроса, как да инвестираме в биткойни винаги отговарям по един и същ начин. Отделете такава сума, че ако я загубите напълно това да не се отрази на стандарта ви на живот. За повечето хора това обикновено са между 5% и 10% от спестяванията им. Ако икономическата логиката зад биткойн е правилна след 3-4 години тези 5% от само себе си ще станат над 50% от спестяванията ви. Биткойн е изключително рискова инвестиция. Много неща тук са за пръв път в човешката история. Ето защо след 5 години биткойн или ще е многократно по-скъп или изобщо няма да съществува. Средно положение няма да има!

Гледайте на биткойн като на цифрово злато. Биткойн за цифровия свят е това, което е златото за действителния свят. Съответно има същите закономарности от инвестиционна гледна точка. Този който купува физическо инвестиционно злато не го прави за да получава доход. Той го прави за да запази покупателната сила на капитала си поради нарастнала заплаха от икономически катаклизми. Разбира се, може да инвестирате в злато, като закупите акции от златодобивни компании. Така е и с биткойн. Ако искате доходи в биткойни може да инвестирате в дялов капитал от миньорски пулове, които "копаят" биткойни. Последното не трябва да го правите без да сте напълно наясно, какво правите! Което ще рече, да имате задълбочени и специализирани познания в тази област!

Биткойн е млада икономическа екосистема. Правилата са същите като правилата в "Дивия Запад", тоест няма правила! Измамници на всяка крачка има от всякакъв калибър и са доста изобретателни. Затова, колкото по-привлекателно ви се стори нещо толкова повече време отделете за проучване на различни мнения в Интернет.

Ако се изкушите да дадете вашите биткойни някъде на депозит или назаем срещу лихва, трябва да си отговорите на въпроса дали доходите на заемополучателя са в биткойни? От какъв бизнес? Дали ако цената на биткойн се повиши значително заемополучателя няма да фалира ако е спекулирал с вашите биткойни, защото е заложил на падане на цената?

Принципно погледнато термина "биткойн портфейл" е малко подвеждащ. По-правилно е да се назовава "биткойн ключодържател". Добре би било да се въведе понятие, като "цифров ключодържател". Тогава става много по-ясно за обикновения човек, как трябва да си съхранява ключовете и какви може да са последствията ако някой тайно направи дубликат на ваш ключ. Разнообразието  от доставчици на услуги свързани с биткойн портфейлите е много голямо. Ако имате въпрос за някой конкретен биткойн портфейл ще се радвам ако мога да ви отговоря?


Bitcoin Monkey

Жалко.... 2 часа писане  замина на кино, след като форума иска парола след определен период от време  >:( >:( >:( >:( >:( >:(

Биткойн.БГ

Съжалявам.
Какво толкова писа 2 часа? Дипломна работа ли?  :)

Написах малко разяснения тук:
http://forum.bitcoin.bg/index.php/topic,83.0.html

Bitcoin Monkey

Здравейте отново,

трябваше да се досетя за аутологоута,...... както и да е започвам отново моята дисертация  :).

Благодаря за отговорите на предните въпроси, макар и някои отговори да си противоречат сами по себе си.
Например ако Биткойн е златото за цифровия свят и може да стане 5 пъти по скъпо след време или да изчезне напълно, то това не се отнася за физическото злато в реалния свят нали,.... освен ако Ванга не се окаже права за водата в буркани  :). Всъщност можем ли да се доверим на нещо което има анонимен създател и никой не знае кой е той?

Първо искам да се извиня за неправилно зададения 1-ви въпрос по горе.
Нямах предвид от коя БГ Банка да си купим Биткойн  :), а коя Биткойн борса предлага покупка на Биткойни, с БГ Дебитна карта или Банков  Sepa Трансфер? До Колкото знаем Coinbase  е най предпочитаната за Америка, за Европа може ли да се каже че това е Safello и какво мислите вие по въпроса?

По принцип за да купим Биткони и да ги държим, трябва ли да имаме "портфейл", като най сигурно средство? 
Какво мислите за Trezor като по сигурно място за нашите ключове?
http://www.bitcointrezor.com/

И накрая с няколко думи, отговорите коитом търсим са, как да запазим покупвателната си сила, кое е за предпочитане :
Bitcoin
Bitgold
или физическо злато  в нашите ръце .
Относно битоматите, не можем да се наредим  с куфарчето и да си купим Биткоини за10.000 евро  :).
Мисля че най лесния начин е превод по банков път за по големи суми.

Благодаря за споделеното време,

Успех

Биткойн.БГ

ЦитатБлагодаря за отговорите на предните въпроси, макар и някои отговори да си противоречат сами по себе си.
Например ако Биткойн е златото за цифровия свят и може да стане 5 пъти по скъпо след време или да изчезне напълно, то това не се отнася за физическото злато в реалния свят нали,....
Няма противоречие. Това е основно положение в класическата философия известно като влияние между основа и надстройка. Основата е определяща и може да съществува без надстройката. Надстройката не може да съществува без основата, но веднъж създадена има влияние върху основата. Действителният свят е основата създадена преди появата на човека, а цифровия свят е надстройката създадена от човека. Така както златото, среброто, платината и някои други са благородни метали така биткойн и другите цифрови валути са благородни числа. Отделният човек им придава стойност над присъщата, защото другите хора им придават стойност!

ЦитатВсъщност можем ли да се доверим на нещо което има анонимен създател и никой не знае кой е той?
Не е необходимо да знаем името на този, който е създал нещо за да ползваме това нещо ако то ни върши работа. Не знаем, кой е измислил колелото, но го използваме. Не знаем, кой е измислил топлата вода, но я ползваме. Създателят на златото също е анонимен, но хората го използват за пари от 5000 години насам.  :)

ЦитатНямах предвид от коя БГ Банка да си купим Биткойн  :), а коя Биткойн борса предлага покупка на Биткойни, с БГ Дебитна карта или Банков  Sepa Трансфер? До Колкото знаем Coinbase  е най предпочитаната за Америка, за Европа може ли да се каже че това е Safello и какво мислите вие по въпроса?
Заплащането с кредитни карти се избягва при продажбата на биткойни. Причината е, че заплащанията с кредитни карти могат да бъдат сторнирани /chargeback/, докато преводите в биткойни са неотменяеми. Измамниците доста често купуват биткойни с кредитни карти или през пейпал, получават биткойните и след това обявяват, че превода през пейпал е недействителен защото не са получили това за което са платили или, че кредитната им карта е била открадната.

Най-използваните биткойн борси в Европа са:
https://www.kraken.com/
https://www.bitstamp.net/

Кракен е по-ликвидна в търговията биткойн срещу евро, а Битстамп е по-ликвидна в търговията биткойн срещу долари. Битстамп приема покупка на биткойни чрез кредитни карти от някои държави... Споменатите от вас борси също са добри, но която и да изберете винаги спазвайте едно просто правило. Никога не съхранявайте големи суми по сметка в борсата. Превеждайте левове, евро или долари. Веднага купувайте биткойни и веднага изтегляйте биткойните по собствен биткойн адрес. Собствен биткойн адрес означава адрес, на който само вие притежавате частния ключ и никой друг!

ЦитатПо принцип за да купим Биткони и да ги държим, трябва ли да имаме "портфейл", като най сигурно средство?
Какво мислите за Trezor като по сигурно място за нашите ключове?

С различните видове биткойн портфейли може да се запознаете от тук:
https://bitcoin.org/bg/choose-your-wallet

Щом споменавате трезор може би имате предвид хардуерни биткойн портфейли? Такива са:
https://www.bitcointrezor.com/
https://choosecase.com/
https://www.keepkey.com/
https://www.ledgerwallet.com/
http://www.bitlox.com/
и др.

Биткойн България е дистрибутор на Леджър, но това не означава, че е най-добрия или най-сигурен избор. За да препоръчам някой трябва аз да съм производител на микроконтролера, който се използва във всеки един хардуерен портфейл. За сега, не мога да нося тази отговорност.

Хората които нямат доверие на производителите на микрочиповете използват хартия за носител. Но там има други тънкости свързани със сигурността на сваления код и поверката на PGP подписа, на компютъра дали няма вируси или наличие на неописано запаметяващо устройство на принтера, на който се разпечатват частните ключове....
https://www.bitaddress.org/
Като посетите горната страница движете мишката навсякъде по екрана докато не се набере необходимото количество ентропия /случайност/ в компютъра!

ЦитатИ накрая с няколко думи, отговорите коитом търсим са, как да запазим покупвателната си сила, кое е за предпочитане :
Bitcoin
Bitgold
или физическо злато  в нашите ръце .
Когато става въпрос за пари следвайте стария изпитан принцип: уважение всекиму, доверие никому. Тоест, всичко трябва да е във вашите ръце - физическо инвестиционно злато и сребро и само вие да знаете частния ключ на биткойн адреса с вашите биткойни.

Всичко останало не са пари /вкл. и битголд/, а дълг представян като пари. Така например, когато си внесете парите в банката вие вече пари нямате. Имате задължение на банката към вас. Накратко, закупили сте банкова облигация гарантирана до известна сума от държавата с всичките условности на тази гаранция. Пълна пародия е факта, че длъжникът глобява своя кредитор за това, че поддържа списък със своите задължения. Такава се явява таксата "поддръжка на сметка", която всяка банка начислява на своите кредитори затова, че трябва да води отчет колко пари им дължи... Освен това, когато изплаща дълга си им начислява такса "теглене на каса" или "такса превод"...

ЦитатОтносно битоматите, не можем да се наредим  с куфарчето и да си купим Биткоини за10.000 евро  :).
Мисля че най лесния начин е превод по банков път за по големи суми.
Първо, за да носите сумата от 10000 евро ще ви е необходимо куфарче само ако банкнотите са от най-дребната деноминация от по 5 или 10 евро. Второ, има хора, които са си купували биткойни за такива суми от битомата. Еднократно разрешената сума е 4000 лева, но нищо не пречи това да се направи в няколко поредни дни.

Ако имате 40 банкноти от по 100 лева и ви трябват средно по 5 секунди да подадете банкнотата в приемното устройство, това ще ви отнеме 3 минути и 20 секунди. А сега сметнете, колко време ще ви трябва за да направите банков превод? Колко време ще ви трябва за попълване на декларация ако превода е за по-голяма сума? Колко са банковите такси? Колко време ще ви трябва да сканирате и изпратите в борсата личните си данни от лични карти, паспорти или банкови извлеччения? А някои борси изискват тези документи да са легализирани и/или преведени от заклети преводачи!

Пак ще повторя!
Не се хръляйте с големи суми още от самото начало независимо, с колко пари разполагате. Купете си малка сума биткойни! Свикнете да боравите с парите си сами и да ги обезопасявате. Помислете, как и къде да съхранявате посявката с 24-те или 12-те думи служещи за съдаване на основния биткойн адрес /йерархичен детерминантен биткойн адрес/ в хардуерния портфейл. Направете симулация още преди да сте купили някакви биткойни - как да възстановявате от посявката биткойните ако сте загубили устройството или сте забравили ПИН-а, или производителят е фалирал и изчезнал. Тогава действително ще разберете, какво ви е необходимо.

Nanko

Не можах да пусна нова тема, в раздела за борсите и реших, че тук е най-подходящо да питам.

След като забраниха на БГ exchanger-ите да работят с банки остава директно да се купуват/продават биткойни с чуждите такива. Първи въпрос: можем ли или и на нас ще ни закрият сметката?
Втори въпрос: Може ли да ми обясните за таксите (като за начинаещ), че не са ми ясни.
ЦитатXBTEUR

Base Currency Bitcoin(XBT)
Quote Currency Euro(EUR)
Fee Volume Currency US Dollar(USD)
Margin Call Level 80%
Margin Liquidation Level 40%
Available Buy Leverage 2, 3, 4, 5
Available Sell Leverage 2, 3, 4, 5
Margin Open/Rollover Fee 0.01% per 4 hours
Fee Schedule

Maker   Taker   Volume
0.16%   0.26%   < 50,000
0.14%   0.24%   < 100,000
0.12%   0.22%   < 250,000
0.10%   0.20%   < 500,000
0.08%   0.18%   < 1,000,000
0.06%   0.16%   < 2,500,000
0.04%   0.14%   < 5,000,000
0.02%   0.12%   < 10,000,000
0.00%   0.10%   > 10,000,000

Трети въпрос: Има ли други (скрити) такси и уловки при купуване/продаване на криптовалути?

Биткойн.БГ

Цитат на: Nanko - Декември 09, 2017, 08:25:44 AM
Не можах да пусна нова тема, в раздела за борсите и реших, че тук е най-подходящо да питам.

След като забраниха на БГ exchanger-ите да работят с банки остава директно да се купуват/продават биткойни с чуждите такива. Първи въпрос: можем ли или и на нас ще ни закрият сметката?
Втори въпрос: Може ли да ми обясните за таксите (като за начинаещ), че не са ми ясни.
Трети въпрос: Има ли други (скрити) такси и уловки при купуване/продаване на криптовалути?

Добре дъшъл във форума, Nanko! В раздел ЧЗВ е обяснено, че новорегистрирани потребители получават право да създават нови теми едва след първите 5 дописки.

По реда на зададените въпроси:
1. Не мога да се наема да говоря от името на банките, но мога да преположа, че всички изходящи плащания към международните биткойн борси ще бъдат блокирани независимо, каква е основната дейност на вашата фирма и какво общо има тя с Биткойн.
2. По всяка вероятност това са таксите на Кракен. Какво точно в посочените такси не е ясно?
3. Не, няма. Може би освен, че при теглене на биткойни от борсата таксата е 0,001 биткойна.

Имайте предвид, че откриването на сметки в Кракен има 4 нива на сложност и е доста тежка и тромава процедура особено за юридическите лица. Кракен постоянно се оплакват, а и обслужването доста деградира напоследък. Интересът за откриване на нови сметки при тях е толкова голям, че не смогват да надграждат техническата си инфраструктура за да посрещат наплива от нови клиенти.

Nanko

Не са ми ясни термините по-скоро. Maker, Taker, Margin Liquidation Level, Margin Call Level, Margin Open/Rollover, Available Buy/Sell Leverage.

И къде тогава ми препоръчвате да си отворя сметка, след като в кракен е тежко.

П.С. Всички въпроса са за физическо лице. Бизнес с биткойни нямам. Искам да инвестирам дългосрочно в биткойни и краткосрочно в други крипто валути.

Биткойн.БГ

Цитат на: Nanko - Декември 13, 2017, 02:18:56 PM
Не са ми ясни термините по-скоро. Maker, Taker, Margin Liquidation Level, Margin Call Level, Margin Open/Rollover, Available Buy/Sell Leverage.

И къде тогава ми препоръчвате да си отворя сметка, след като в кракен е тежко.

П.С. Всички въпроса са за физическо лице. Бизнес с биткойни нямам. Искам да инвестирам дългосрочно в биткойни и краткосрочно в други крипто валути.

Биткойн борсите са за хора занимаващи се професионално с биткойн. А щом не знаете значението на горните термини, значи нямате никакъв опит. Много хора се опитват да търгуват на борсите без опит и затова 95% от тях вместо да печелят губят. не че ако имате опит печалбата ви е гарантирана, но ако нямате никакъв рано или късно ще си изгубите парите там опитвайки се да печелите. купете си биткойни от някъде еднократно и забравете за курса през следващите 2 години. Гледането на курса всеки ден без професионално да се занимавате с това е чиста загуба на време. Употребете това време за нещо по-полезно!

Maker, - клиент на орсата, който задава поръчки да купи или да продаде на определен курс
Taker, - клиент на борсата който се възползва от поръчките на предния клиент
Margin Liquidation Level, - ниво на курса при който борсата служебно закрива отворена позиция поради надвишаване на ппредварително определения размер на допустимата загуба
Margin Call Level - ниво на загубата при която борсата предупреждава търговеца, че има опасност от служебно закриване на губеща позиция
Margin Open/Rollover, - период и лихви/такси които трябва да заплати търговеца за открити позиции със заемни средсттва.
Available Buy/Sell Leverage.  - допустим размер на лоста за откриване на позиция със заемни средства, представлява съотношение между собствените и заемните средства.

KotTakoz

Колеги, един приятел направи упътване как да се купи Биткойн или друга криптовалута със скрийншоти. Надявам се да е полезно и за вас.

Биткойн.БГ

Цитат на: KotTakoz - Януари 25, 2018, 10:49:23 PM
Надявам се да е полезно и за вас.

Добре дошли във форума, KotTakoz!

Не бих препоръчал на никой да си открива сметка в Койнбейз за покупко-продажба на биткойни. Те са един от основните "замърсители" на блокверигата на Биткойн и са основна причина за високите такси за превод. Отказват да използават биткойн адреси в segwit формат и съзнателно причиняват излишно натоварване на блокверигата. На практика  воюват срещу Биткойн и подкрепят вилицата Биткойн Кеш. Дори има доста силно движение за бойкотиране на Койнбейз в момента.

На всичкото отгоре собственикът на Койнбейз, Браян Армстронг, си призна в интервю през лятото на миналата година, че е продал биткойните си и е купил етереуми. Има си човека сметки за уреждане и затова прави всичко, което може за да подкопае доверието на клиентите си в Биткойн!

Bitcoin Monkey

Здравейте,

ето и моето мнение относно Coinbase и Gdax. Както повечето от вас знаят борсата Gdax е собственост на Coinbase.

Според мен всичко си е нормално и легално, стига парите ви да не са в Българска Банка от която не може да се зарежда акаунт в Coinbase от няколко месеца насам. Откакто крипто борсите тотално започнаха да източват БГ банките, всички се уплашиха и направиха някои драстични незаконни промени.

До преди проблема с банките в БГ, можехме да пращаме евро в Coinbase и да търгуваме в Gdax без никакви такси. Банковия Превод струваше таксата определена от банката от която пращате парите. Coinbase нямат такса за превод захранване на акаунта, лимита е 15.000 евро за верифициран потребител, след 3 месеца става 100.000 евро на седмица. Това е за превод от ваша сметка към Coinbase, в евро за захранване на акаунта.

Ако искате да теглите от акаунта си има друг лимит, 10.000 евро на ден. 70% от хората купуващи основните криптовалути пазаруват от Coinbase чрез Gdax с лимит ордер без такса. Ако купувате директно от Coinbase, все едно купувате на маркет цена с малка надценка от търгуваната цената за момента. Когато използвате Gdax , можете моментално да прехвърлите парите си от Coinbase в Gdax без такса и да купите Биткойн, Биткойн Кеш, Етериум или Лайткоин по цена за момента с лимит ордер отново без такси. Продаването на купената криптовалута отново е без такси ако използвате пак лимит ордер опцията, превода на парите ви в евро до вашата банка струва 0.85 евро до 10.000 евро превод.
С две думи обобщено, таксите ви са 2....таксата за превода на вашата банка към Coinbase (около 12-18 евро) + таксата на Coinbase към вашата банка (0,85 евро)
Преди 2 дена Coinbase обяви че започва адоптирането на Segwit, така че няма проблеми за Биткойн. Всеки сам си решава къде да инвестира парите си, не е задължително всяка борса да е фен на Биткойн "само".
Ако някой знае по ефтин начин за покупка на криптовалута нека сподели.

Всички се надяваме този проблем с Българските банки да бъде решен и всеки сам да решава къде да инвестира парите си, преди да станат на шума от връхлитащата с пълна сила поредна финансова криза. Ако все още държите парите си в банка, замислете се сериозно дали все още са ваши, и ако са веднага се замислете как да ги изтеглите и съхраните на друго място или в друг вид където ще бъдат само ваши.