Хондурас прехвърли нотариалните записи за собственост в блокверигата на Биткойн

Започната от Биткойн.БГ, Май 16, 2015, 06:57:13 PM

« назад - напред »

Биткойн.БГ

Един от проблемите, който в течение на векове виси като Дамоклев меч върху всяко правителство е как да съхранява нотариалните записи за собственост върху земи и друга недвижима собственост. Хондурас е първата държава в света, която елегантно и евтино решава този въпрос. Тече пилотен проект и в Косово!

Фактом (http://factom.org) е начинаеща компания, която използва блокверигата на Биткойн за да съхранява в нея цифровите отпечатъци на важни документи, като нотариални актове. Цифровият отпечатък на един документ се променя ако дори и една запетайка, главна или малка буква е променена. Така всеки, който знае цифровия отпечатък на един документ може безпогрешно да определи дали този документ е истински или фалшифициран. С това работата на всяка земеделска служба, емлячен регистър и отдел в съд за издаване на нотариални актове става необикновено елементарна, сигурна и стотици пъти по-евтина за издръжка.


В момента се разработва и протокол за съхранение на двуизмерни карти в блокверигата. По този начин ще може да се продават и купуват парцели само с частните подписи на един биткойн адрес. Това ще става също толкова лесно, сигурно и евтино както е при биткойн преводите. Няма друга дума за това освен революция...

ЦитатOne problem that has plagued governments for centuries is the rightful ownership of property. Revolution or displacement by war have been one cause of this problem, while bold-faced theft by government officials or gangsters has been another. One day you owned it, the next day you didn't.

https://www.cryptocoinsnews.com/big-news-honduras-creating-land-title-block-chain-via-bitcoin/