Интелигентни договори в светкавичната мрежа ?

Започната от AlximikA, Юни 01, 2022, 02:39:31 AM

« назад - напред »

AlximikA

Здравейте, в последно време срещам силно неразбиране ,дори и на "разбирачите", какво е това светкавична мрежа и какъв потенциал крие тя! Самият аз имам много въпроси! Тези от вас които следят форума от отдавна, знаят че за БиткойнБГ няма тайни в Биткойн, както и ,че за него е удоволствие да ни образова... така ,че ви приканвам да задавате своите въпроси смело в този форум!
Ето моите първи въпроси:
Може ли върху светкавичната мрежа да се създават смарт контракти(автоматични договори или интелигентни договори) ?
Задавайки този въпрос на живо(познаваме се с БиткойнБГ) ми беше отговорено с въпроса "Какво е смарт контракт ?" - изпитва ме :) , следователно се чувствам длъжен да се пробвам да дам дефиниция за смарт контракт за да улесня отговарянето на зададеният въпрос, както и самото разбиране на въпроса: Първият договор който един човек(още дете) подписва, това е договора с училището и с обществото. Този договор приблизителен гласи следното, вие(обществото) плащате вместо мен за да се уча, понеже колкото съм по образован толкова по полезен бих бил за обществото. Този обществен договор в момента се сключва общо, тоест данъците се взимат от всички и се разпределят от държавните служители, като първичното разпределение на данъците се случва в парламента чрез гласуването на бюджета, чак после една част от тези данъци отива в министерството на образованието, още по малка част отиват във вашето училище и съвсем малка част отиват към вашите преподаватели!
Как би изглеждало всичко това ако този обществен договор функционираше чрез смарт контракти(автоматичен договори е най-правилно според мен). Когато дете пазарува в лавката и купи вафла за един лев, реално общо 20 стотинки от този лев отиват в държавата защото са данък върху добавената стойност. Всеки потребител закупил вафла ще може в реално време да проследява своите 20 стотинки къде отиват и за какво се харчат! Друг пример: ако ДДС се начисляваше посредством смарт контракт то тогава няма да има нужда на всяко 15-то число да се подават декларации колко е дължимото ДДС а напротив, ДДС-то от всяка продажба щеше автоматично и мигновено да влиза в държавната хазна!
Та за дефиницията какво е смарт контракт, това действие което се активира след като бъдат изпълнени предварително зададени условия. Как би изглеждало ДДС ако се използват смарт контракти ? Предполага се ,че фирмените сметки ще трябва да са публични... та, когато по сметката X има постъпление, то изпрати 20% от това постъпление на следният адрес(държавната сметка за ДДС).
И тн... пример: Ако един потребител закупи 3 или повече билети за кино то веднага да му се преведе още един билет по същият адрес по който са били изпратени предишните билети.
Пример: Ако до определена дата не бъде преведена сумата X или по голяма то тогава спираме да изпълняваме следният код(викане на асансьор , светване на осветлението във входа , отключване на наетият апартамент или хотелска стая) за потребителят който не е платил.
Както виждате функциите и възможностите са безгранични но поне към момента тези договори са под Етериум и другите вериги за интелигентни договори!
И така, начало:
Могат ли да се създават автоматични договори във светкавичната мрежа на Биткойн ?
Може ли да се емитират жетони във СМ на Биткойн ?


п.п
Не помня според правилата на форума дали имах право да слагам линкове в подписа си но ще го изтрия ако съм нарушил нещо!
Децата ми се смяха много когато открих платформата TikTok... намирам тези 3 минутни видеа за доста интересен и функционален метод за предаване на информация, затова започнах да правя видеа свързани с биткойн. Мисля ,че научих много за Биткойн от БиткойнБГ, както и от много други хора и места и това познание е редно да се споделя. Платформата не е монетизирана и слагането на този линк не е с цел някаква изгода а по-скоро е състезание с децата ми за броят последователи :)

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Юни 01, 2022, 02:39:31 AM
Може ли върху светкавичната мрежа да се създават смарт контракти(автоматични договори или интелигентни договори) ?

Разбира се!

Първият умен договор бе върху основната Биткойн мрежа още преди 10 години. Наричаше се мастеркойн:
https://en.bitcoinwiki.org/wiki/Mastercoin

По-нови протоколи за умни договори върху основната Биткойн мрежа са RGB и OMNI:

https://www.rgbfaq.com/faq/rgb-vs-alternatives
https://en.bitcoinwiki.org/wiki/Omni_Layer

Последното върху което се работи и има вече практическо приложение е:

Announcing Taro: A New Protocol for Multi-Asset Bitcoin and Lightning

https://lightning.engineering/posts/2022-4-5-taro-launch/

Features & Limitations
Taro allows for a long list of features that make the protocol scalable, robust, and friendly for low-powered mobile devices in situations of limited bandwidth.
Taro is light client-friendly: has low verification costs and needs only access to untrusted bitcoin transactions. Taro does not require knowledge of the entire blockchain.
Taro allows for atomic swaps between Taro assets and BTC
Taro can handle both unique and non-unique assets as well as collections.
Taro allows for creative multi-signature and co-signatory arrangements.
Taro allows for flexible settlement times that can range from immediately (when introduced into a Lightning channel) to hourly or daily.
Taro channels can be created alongside BTC channels in the same utxo, allowing Taro to exist in the Lightning Network without consuming additional resources. For instance, Alice can create two channels with Bob in a single Bitcoin transaction, one containing a Taro asset, the other BTC
Future features may include confidential transactions and zero-knowledge proofs as part of Taro transfers.