Пазете се от измамни схеми и финансови пирамиди свързани с Биткойн!

Започната от Биткойн.БГ, Август 30, 2019, 05:21:03 PM

« назад - напред »

Биткойн.БГ

Не минава месец-два и с нас се свързват сериозни хора, които напълно сериозно търсят да закупят няколко хиляди биткойни. Те обикновено са посредници (или посредници на посредниците) на някой с много пари в България или извън България. Става въпрос за десетки и стотици милиони в декретни валути. Тези хора обикновено нямат никакъв опит с Биткойн и не са съвсем наясно, какво се опитват да направят. Такива разговори при нас обикновено приключват бързо, но можем да направим обосновано предположение за общата и обичайна в повечето случаи картинка.

Човек с много пари по банки в офшорни зони чува за Биткойн и напълно разумно решава да диверсифицира част от богатството си в биткойни. До тук добре, но нататък следва лудостта! Причината е, че тези хора са фатално индоктринирани от заварената финансова система. Те смятат, че имат пари само ако някой им дължи пари. В случая смятат, че имат пари само ако банка им дължи пари. Откриват си сметки в биткойни в някоя малка семейна банка в места с по-свободен банков режим като Люксембург, Гибралтар, Лихтенщайн или Швейцария. Превеждат много милиони в съответната банка и по пазарен курс си купуват от банката биткойни, с които биткойни банката заверява тяхната биткойн сметка. Те вече са горди собственици на новите пари от новаторската парична система и с чувство на добре изпълнен дълг пред себе си и бъдещите поколения спокойно спят ако редовно получават извлечения от банковата си сметка в биткойни.

Проблемите започават, когато поискат да изтеглят част от биткойните си. Тогава разбират, че това не може да стане. В такива случаи винаги се сещам за групата "Игълс" и тяхната песен "Хотел Калифорния"


ЦитатYou can check out any time you like, but you can never leave.

Разбират, че могат да "теглят" биткойните си в долари, евро, франкове и прочие, но не и в биткойни. Банката им предлага да продадат част от биткойните по сметка в банката на самата банка или съответно на друг клиент на банката. Ако отсрещната страна по покупко-продажбата е банката то курсът за "обратно изкупуване" е доста дървен, защото банката играе с биткойните на клиентите, както прави с другите пари на клиенти и обикновено губи ако биткойн поскъпва. За да притъпят желанието на клиента да продава или "тегли" биткойните те дори предлагат лихва по биткойн сметката под формата на стейкинг. Това е олихвяване на депозит, но думата депозит е доста натоварена с регулаторни ала-бала и затова е измислена друга думичка.

И се започва трескаво търсене на някой друг аджамия, на който да бъде прехвърлен горещия картоф, който да си даде биткойните съхранявани в непопечителски биткойн портфейл и вместо тях да получи съответните милиони в декретна валута по сметка в Банка XYZ.

ЗАПОМНЕТЕ: Ако чуете думичките "биткойн платформа" или "блокчейн банкиране" във финансова институция, която работи във финансово "регулирана среда" , трябва да ви светне голяма червена лампа! Блокчейн банкирането е нещо като дървено желязо, но още по-глупаво.