Финансов инструмент, Финансов актив, Финансов пасив или порнография по български

Започната от Биткойн.БГ, Март 25, 2019, 04:28:33 PM

« назад - напред »

Биткойн.БГ

Всяка година в НАП променят виждането си що е това Биткойн и като как трябва да се осчетоводява и съответно облага с данъци. Най-новата хрумка е, че Биткойн е финансов актив... "А дали е така, кой ще ми каже? Аз вървя по света и подсвирквам си даже."...

ЦитатСъгласно дефиницията, дадена в т. 11 на МСС 32 Финансови инструменти: представяне, финансов инструмент е всеки договор, който поражда финансов актив за дадено предприятие и финансов пасив или капиталов инструмент за друго предприятие.

Финансов актив е всеки актив, който представлява:
(а) парични средства;
(б) капиталов инструмент на друго предприятие;
(в) договорно право да се получат парични средства или друг финансов актив от друго предприятие, т.е. вземане; или
(г) договорно право да се разменят финансови активи или финансови пасиви с друго предприятие при условия, които са потенциално благоприятни за предприятието, т.е. дериватив (производен финансов инструмент). Потенциално благоприятни са тези условия, при които предприятието очаква или възнамерява да реализира печалба при опериране с финансов инструмент;
(д) договор, който ще бъде или може да бъде уреден в собствени капиталови инструменти на емитента и е недериватив, за който предприятието е или може да бъде задължено да получи променлив брой от собствените капиталови инструменти на предприятието; или
(е) договор, който ще бъде или може да бъде уреден в собствени капиталови инструменти на емитента и е дериватив, който ще бъде или може да бъде уреден чрез размяна на фиксирана сума парични средства или друг финансов актив за фиксиран брой от собствените капиталови инструменти на предприятието.

Очевидно е, че бягат като дявол от тамян сакън да не определят Биткойн, като пари! Тогава могат ли от НАП да отговорят на един прост въпрос? Ако за нашето предприятие биткойните в нашия биткойн портфейл са финансов актив, за кое друго предприятие същите тези биткойни са финансов пасив?

Биткойн.БГ

Ако освобождавате стока от митницата трябва да покажете фактура от продавача в чужбина и извлечение от банкова сметка или платежен процесор (например ПейПал) доказващо, че сте извършили плащане по тази фактура.

Фактурата издадена в такива случаи е едновременно в платени биткойни и доларовата им равностойност. Интересува ме, как се доказва плащането в биткойни. Ако някой има опит в доказването на извършено плащане в биткойни пред митницата, нека сподели!

Биткойн.БГ

Днес Върховният съд на Индия отмени разпореждането на Индийската централна банка до търговските банки да не предоставят услуги на борсите за криптовалути. Съдът определи това разпореждане, като неконституционно! Забележете, колко тъп е отговора на цетралната банка! Те не били забранили криптовалутите, а само били разпоредили на банките да не предоставят платежни услуги на лицата и фирмите работещи с криптовалути...

В България не е възможно да се атакува във Върховния съд разпореждането на БНБ до търговските банки да се закрият сметките на лицата и фирмите работещи с криптовалути. Причината е, че това разпореждане е неофициално. Няма документ, който може да се изиска по закона за достъп до обществена информация и след това да се води дело във Върховния съд. В България е така... разпорежданията са неофициални "шушу-мушу" по телефонче и на ушенце. Затова и самата ни държава е неофициална.

---

India's Supreme Court allows cryptocurrency trading, calls central bank's ban 'unconstitutional'

India's highest court on Wednesday has overturned the Reserve Bank of India's (RBI) 2018 order which barred lenders from dealing with cryptocurrency exchanges.
"Trading in cryptocurrencies now will be allowed," said the top court, adding that RBI's decision was "unconstitutional."

The RBI said, on its turn, that while banks were forbidden from transacting in cryptocurrency, such currencies were themselves not banned.

"Firstly, the RBI has not prohibited VCs (virtual currencies) in the country," said the bank in a document submitted to the court, according to the Economic Times. Instead, "the RBI has directed the entities regulated by it to not provide services to those persons or entities dealing in or settling VCs."

On April 6, 2018, India's central bank issued a notice banning financial institutions from participating in virtual currency transactions. The country accounted for about 10 percent of all bitcoin transactions.

https://www.rt.com/business/482271-india-lifts-ban-cryptocurrency-trade/

Nikolay92

Цитат на: BitcoinBG - Март 25, 2019, 04:28:33 PM
Всяка година в НАП променят виждането си що е това Биткойн и като как трябва да се осчетоводява и съответно облага с данъци.

Една чуденка - кой е толкова луд, че да рапортува на НАП, че притежава криптовалути?

Биткойн.БГ

Цитат на: Nikolay92 - Март 13, 2020, 08:34:31 AM
Една чуденка - кой е толкова луд, че да рапортува на НАП, че притежава криптовалути?

Фирмите, от които купувате биткойни! Те са регистрирани по ДДС и дават отчети на НАП за своите наличности в биткойни всеки месец. Трябва да спазваме правилата на физическия свят, защото сме на границата между физическия и цифровия свят. Веднъж щом се сдобиете с биткойни за вас не важат ограниченията на физическия свят!

Иначе си прав, че ако си физическо лице трябва да си луд за да рапортуваш на НАП, че си наследил 24 златни монети от дядо си, а пък той ги е наследил от прадядо си! В случая с биткойн става въпрос за 24 думи (или 12 думи + парола). Става въпрос за чиста форма (по)знание! Никой не е длъжен да рапортува на НАП, че е получил познание от дядо си и го е предал на внуците си.

Биткойн.БГ

В края на миналата седмица Българската фондова борса започна търговия с... криптоинструменти (каквото и да означава това). Новината  не получи достатъчно гласност у нас, но днес бе подета и в международните специализирани новинарски сервизи. Причини?!... О, това не е от любов към биткойните.

От есента на 2008 година финансови пазари няма. Всичко е една командно-административна система на ръчно управление. Водещите централни банки вече не управляват паричното търсене и предлагане посредством лихвите, а управляват вашите... очаквания за лихвите. Целта е да размахват лихвената бухалка без да я използват, защото всички са фалирали и просто не могат да си позволят да вдигнат лихвите повече от няколко символични базови точки. Една базова точка е една стотна от 1%. Сами разбирате, че вдигането на лихвите с части от процента при инфлация от 20-30% е "мижи да те лажем"...

Административно-командната финансова система временно може да симулира стабилност, но дълготрайно е смъртоносна, защото убива летливоста (волатилноста) на пазара. Участниците постепенно губят интерес към един застинал пазар, който само носи името пазар. Единственият свободен финансов пазар през последните 10 години е пазара на биткойни. Ето защо, властелините на финансовата система са принудени да въведат осакатена версия на последния. Така де, макар и срамежливо в началото, вече следват максимата "Ако не можете да ги унищожите, присъединете се към тях". А честито и добре дошли! Но, ако обичате, седнете там до вратата откъдето започват всички чираци!

---

БФБ започва търговия с криптоинструменти

Българска фондова борса (БФБ) започва от четвъртък (17 февруари) търговия с криптоинструменти. Те са базирани и следват цените на биткойна и етера, съобщават от борсата в прессъобщение.

Инвеститорите ще могат да търгуват с осем криптовалутни ETN-а (борсово търгувани дългови инструменти), които за първи път у нас предлагат алтернатива на традиционните криптовалути.

Такива инструменти предлагат европейски борси като Deutsche Börse и Euronext, които ги пуснаха още преди две години.

Търговията е в отговор на засиления пазарен интерес към криптоинструментите, посочва изпълнителният директор на БФБ Маню Моравенов.

,,С крипто ETN-и от пазар BSE International инвеститорите не се ангажират да създават свои собствени криптопортфейли или криптографирани ключове, а същевременно получават гаранции, че избраните от тях инструменти са системно регламентирани и регулаторно изрядни.", заяви Моравенов в прессъобщение.

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/bfb-zapochva-tyrgoviia-s-kriptoinstrumenti-346103/


Биткойн.БГ

Продължават упражненията на тема регулации за цифровите пари. Този път се говори за криптовалути. Явно законът за виртуалните валути вече не върши работа. Пак се връщаме на квадратче №1. Дайте определение за криптовалута в закона и едва след това създавайте данъчни, съдебни и прочие други практики!

Задачка за напреднали:
Иван и Драган имат сключен договор помежду си. Всяко физическо или юридическо лице може да се присъедини към този договор и стане страна по него. Идва обаче някой си Пешо и вместо да стане страна по този договор той прави анекс към договора. Иван и Драган протестират и всячески се стремят да докажат на Пешо, че техният договор няма нужда от този анекс и те нямат никаква нужда от услугите на последния, но Пешо си държи на своето. Той озаглавява анекса "регулации" и потропквайки нервно хваща в едната ръка данъчната бухалка. Българският съд седи и гледа с интерес отстрани в очакване да получи указания свише. Какво трябва да направят Иван и Драган в този случай?

Тези хора така и не разбраха, че парите преди всичко са договор между тези, които ги използват! Аз не искам повече да бъда страна по договор, където другата страна може да печата пари, когато си реши, колкото си реши и да ги раздава на когото си реши! Затова избирам цифровите пари, където договорът е гарантиран от законите на математиката!

---

Данъчното облагане на доходи от сделки с криптовалути

Ако през 2021 г. сте извършвали сделки лично, като физическо лице, а не чрез притежавано от вас дружество, реализираните доходи ще се облагат по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Законът не съдържа определение за криптовалути и не предвижда изрично как да се облагат те. Поради това методът на облагането им се извлича от практиката на Националната агенция за приходите (НАП), която се наложи през последните няколко години.

Според експертите на НАП за данъчни цели криптовалутите следва да се третират като финансови активи. Приема се, че макар криптовалутите да не са включени изрично в определението за финансов актив, това произтича от техния характер и практическото им предназначение да бъдат платежно средство.

При тези случаи облагането на доходи от продажба или замяна на криптовалути може да се извърши по 2 начина - като доходи от сделки с финансови активи или като доходи от дейност на едноличен търговец. Видът облагане се определя в зависимост от това дали:

  • сделките се извършват спорадично и като странична дейност; или
  • се извършват като по "търговски начин" (по занятие).
Текстът на закона не дава ясни критерии и не определя точно значението на израза "по търговски начин". То също се определя от практиката на НАП и съда.

Най-общо, по търговски начин означава определена дейност (в случая сделки с криптовалути) да бъде извършвана системно от физическото лице (по занятие), като е насочена към реализирането на регулярни печалби. Ако например сделките се извършват няколко пъти през годината и са насочени повече към инвестиции, отколкото към спекулативна търговия, те не би следвало да се считат като извършвани по занятие и по търговски начин.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/pravo/2022/03/16/4321768_danuchnoto_oblagane_na_dohodi_ot_sdelki_s_kriptovaluti/

Биткойн.БГ

Затъваме все повече в административно-правното блато на финансови и данъчни закони. Губим време и пари. Пълним джобовете на адвокати, като за световно в ускорени темпове и краят му се не вижда. За нас става прекалено скъпо да пазим българските граждани от собственото им правителство.

ЦитатНароде ? ? ? ?

Вашите права и свободи са преди всичко ваша грижа. Внимавайте, за кого гласувате и на какви хора позволявате да правят законите и да ги прилагат, защото ще ви вземат дяволите!


Биткойн.БГ

Докато в Брюкселския съюз подготвят нова регулационна тесла за Биткойн, на други места по света тече точно обратния процес. Новите власти в Аржентина изпълняват свите предизборни обещания и започват процес на де-регулация във финансовата сфера.


Вчера министъра на Външните работи Диана Мондино (Diana Mondino) потвърди, че Биткойн е законно платежно средство и всички търговски договори могат да се сключват с клаузи за плащане в биткойни и да се разплащат в биткойни.

https://twitter.com/dianamondino/status/1737874320322424984

ЦитатRatificamos y confirmamos que en Argentina se podrán pactar contratos en Bitcoin.


ЦитатIn a groundbreaking statement, Argentina's Minister of Foreign Affairs, Diana Mondino, has confirmed the country's stance on embracing Bitcoin for contractual agreements.

===

This announcement arrives a month after Javier Milei, who has made very positive comments about Bitcoin in the past, won Argentina's presidential candidacy.

Milei has previously stated, "The central bank is a scam, a mechanism by which politicians cheat the good people with inflationary tax." Then saying Bitcoin "represents the return of money to its original creator, the private sector," and that "it prevents politicians from robbing you through inflation."

The Minister's assertion further underlines Argentina's efforts to leverage the potential of Bitcoin to stimulate economic growth and innovation.

https://www.zerohedge.com/crypto/argentina-contracts-can-be-settled-bitcoin-foreign-minister-affirms

Биткойн.БГ

Не спира профилактичния тормоз от НАП.  ;D

Вече им стана навик да ни пращат предупредителни съобщения по електронната поща, че сме имали големи складови наличности спрямо оборотите, които отчитаме. Нашето дружество "Биткойн България" има само два вида наличности - биткойни и хартия под формата на банкноти. Не е ясно, кое от двете за НАП е материалния актив на склад?

===

Цитат"When plunder becomes a way of life for a group of men in a society, over the course of time they create for themselves a legal system that authorizes it and a moral code that glorifies it."

― Claude-Frédéric Bastiat (30 June 1801 – 24 December 1850)

He was described as "the most brilliant economic journalist who ever lived" by economic theorist Joseph Schumpeter.

===

Еееех, да имаше и сега икономическа журналистика, каквато е имало преди век и половина!