Копаенето на биткойни и красотата на пазарните закони при чистия капитализъм

Започната от Биткойн.БГ, Декември 09, 2018, 10:35:40 PM

« назад - напред »

Биткойн.БГ

Eдна забележителна сатия от Тайлър Дърдън в "Зиро Хедж" относно копаенето на биткойни. Заслужава си внимателно да се прочете всяко изречение и да се чуе интервюто на професора по икономика Сейфедин Амус. Дава отговори на всички от въпросите, които сме разисквали в този форум и на много други!

Специално искам да подчертая теримна "времево предпочитание" въведено от Сейфедин Амус.Само заради това той заслужава Нобеловата награда по икономика. Толкова накратко и толково изчерпателно този термин обяснява разцвета във всички области на човешкото познание през втората половина на 19-ти век и хаоса, в който човечеството потъва през последните няколко десетилетия на нашето съвремие. Оказва се, че всичко е пряк резултат от паричния стандарт, който използваме.

Освен това е направен преглед на оперативната дейност на  Northern Bitcoin AG. Това е германска компания листната на борсата във Франкфурт, която е оборудвала и ползва изоставена мина в Северна Норвегия за добив на биткойни. Използва 100% възобновяем източник на електроенергия.

---

Bitcoin Mining & The Beauty Of Capitalism

The bitcoin price is crashing; naysayers and doomsayers are having a field day. The demise of the dominant cryptocurrency is finally happening — or is it?

Bitcoin has been buried hundreds of times, most notably during the brutal 90 percent decline from 2013 to 2015. And yet it has always made a comeback.

Where the skeptics are correct: The second bitcoin bubble burst in December of last year and the price is down roughly 80 percent from its high of $20,000. Nobody knows whether and when it will see these lofty heights again.

As a result, millions of speculators have been burned, and big institutions haven't showed up to bridge the gap.

This also happened on a smaller scale in 2013 after a similar 100x run-up, and it was necessary.

Time to Catch Up

https://www.zerohedge.com/news/2018-12-08/bitcoin-mining-beauty-capitalism

DarkLady

Интересно и ясно обяснено, благодаря!
Ето три точки, по които може да се помисли.
1. Струва ми се, че вместо буквалния превод 'времево предпочитание' е по-добре да се използва 'дългосрочен и краткосрочен светоглед' или 'дългосрочни и краткосрочни нагласи. Терминът 'time preference' има доста по-дълга история и в различните (економически) школи има различни дефиниции.
2. Не съм съвсем уверена, че причинно-следствената връзка между златния стандарт и просперитета в епохата на индустриалната революция не е обърната наопаки във филмчето. Освен това, този прочит на историята е доста европоцентричен за човек, който живее в Бейрут.
3. Чистият капитализъм затова е красив, защото не съществува :-) , както изобщо нищо съвсем чисто не може да съществува в реалния свят. Винаги е нужна примес, за да се създаде сплав. Дъждовните капки се образуват около частици прах и т.н.

Биткойн.БГ

Цитат на: DarkLady - Декември 10, 2018, 02:56:24 PM
3. Чистият капитализъм затова е красив, защото не съществува :-)

Откакто съществува Биткойн чиститят капитализъм вече съществува. Затова Биткойн икономиката е толкова интересна и привлича изследователи и учени от многобройни научни дисциплини. Биткойн е съвсем истинско опитно поле за всякакви опити и проверка на научни теории в областта на икономиката, социологията и психоллогията.

Много хора, които са си повярвали, че са велики бизнесмени, финансисти, икономисти и специалисти по стопанско право с огромна изненада ще установят, че имат извънредно опростени или дори погрешни представи за онова, с което са си вадили хляба до момента!


AlximikA

До колкото разбирам изречението "And that gave people a low time preference, that gave people the incentive to think of the long term, and that made people want to invest in things that would pay off over the long term ... bitcoin is far closer to gold" , то термина "time preference" се използва по скоро в смисъла на преднина/аванс или най-точно като предварение!

И понеже заговорихте за капитализъма и неговият апогей в последните 10 години :)
Капитализма е примитивна система и най-красивото в Биткойн е ,че той ще докаже това!
Ето един вече назрял проблем, който ще трябва да бъде решен:
Китовете ще пратят робите да бачкат на Марс и ще си устроят рая на земята или робите ще останат на земята а китовете ще идат да си правят Елизиум на Марс ?
В този ред на мисли, Путин ли е виновен за случващото се във Франция  ? :)

"There can be only one"  ;)


Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Декември 11, 2018, 02:38:02 PM
В този ред на мисли, Путин ли е виновен за случващото се във Франция  ? :)

Мисля, че е време Башар Асад да изпрати оръжие и военни съветници на умерената опозиция във Франция - Macron MUST go! В Сирия има тонове френско оръжие извзето от джихадистите. Нищо няма да им струва на сирийците да върнат част от това дарение и изпратят няколко контейнера до Марсилия за да подпомогнат борбата за човешки права в ЕС.

Цитат на: AlximikA - Декември 11, 2018, 02:38:02 PM
"There can be only one"  ;)

https://www.youtube.com/watch?v=_J3VeogFUOsБиткойн.БГ

Битоматът в Интерпред е в работен режим от 2014 г. насам. Всеки път, когато има натоварване на блокверигата на Биткойн има едни и същи въпроси:

Кога ще си получа биткойните?

Кратък отговор:
Биткойните ги получавате веднага на Биткойн адреса щом приключите с покупката пред Биткойн автомата, тоест на секундата!

По-дълъг отговор:
Биткойн преводът се излъчва в Биткойн мрежата и веднага влиза в съвкупната оперативна памет (Memory Pool) на Биткойн мрежата. Всеки възел в тази мрежа, в момента има над 10 000 такива възли, включва този превод в своята база данни. Това означава, че всеки от тези възли е проверил достоверността на електронния подпис на излъчения в мрежата превод. Затова може да видите този превод във всеки блок експлолър непосредствено след покупката и той ще бъде със статут на непотвърден.

ЗАПОМНЕТЕ: Ако получен биткойн превод излиза във вашия биткойн портфейл с червена вместо със зелена точка, като "непотвърден", с "нула" потвърждения, "предстоящ" или "незавършен" това не означава, че преводът не е "минал"... Означава, че трябва да сте с повишено внимание и да имате едно на ум ако преводът е от лице, на което нямате доверие, защото само включването на даден превод в блокверигата го прави неотменяем! Дори ако най-големият злодей на света направи биткойн превод по ваш биткойн адрес и този превод има повече от 6 (шест) потвърждения в блокверигата, може да сте напълно уверени, че никой не може да отнеме (сторнира) получените биткойни без ваше съгласие! След шестото потвърждение вероятността от пренареждане (ре-организация) на блокверигата, която да засегне въпросния превод, граничи с нула.

Кога този превод ще бъде включен в Биткойн блок от някой миньор и стане част от блокверигата е отделен въпрос и зависи от много фактори основните от които са трудност на мрежата, колко изчислителна мощ са решили да вложат миньорските пулове и каква такса е платена за превода. Единственото, което зависи от нас е, каква такса ще платим. Защо сме решили да плащаме такава такса, а не по-висока също е отделен въпрос, на който ни се струва имаме добър отговор. По-важно за ползвателите на битомата е друго!

Подчертали сме в страницата на битомата, че силно препоръчваме да ползвате свой собствен адрес в пълноценни (непопечителски) Биткойн портфейли. Не сме го написали само за да се намираме на работа... Само така зависите изцяло от собствените си решения и от никой друг. Примерно, получавате нашия превод на адрес във вашия портфейл. Ако бързате повече от обичайното да получите потвърждение в блокверигата, просто нареждате превод от вашия портфейл с такса за превод по ваше желание! Тази техника се нарича "дете-плаща-за-родител" (child-pays-for-parent) - потърсете в Гугъл! Миньорите са принудени да включат и нашия превод към вас в блокверигата ако желаят да приберат по-високата такса от вашия превод. Ето от тук може да следите статистика за състоянието на блокверигата:

https://bitcoin.clarkmoody.com/dashboard/

Обърнете внимание на разделите:
Mempool
Predicted Next Block
Transaction Fees
Fee Estimates

Кога трябва да започна да се притеснявам, че все още няма потвърждение в блокверигата на биткойн превода?

Никога! Досега не е имало случай някой да е закупил биткойни от Биткойн автомата в Интерпред и да не е получил закупените биткойни на посочения адрес. Въпросът не е дали, а след колко време ще се получи първото потвърждение в блокверигата? Правили сме опити с минимално допустимата такса и сме получавали първото потвърждение чак след 2 седмици дори и в най-голямото натоварване през 2017 година, когато се спамеше блокверигата и се водеше война от страна на миньорите налагащи вилицата би-кеш.

Правили сме опити с такси и под минимално допустимата граница - под 1 сатоши на байт. Обикновено ако до 3 седмици не се получи потвърждение постепенно този превод отпада от оперативната памет на повечето възли в мрежата. Тогава просто трябва да се излъчи, като нов превод в мрежата ако дотогава не е използвана функцията "заместване чрез нова такса" (RBF - replace-by-fee), каквато повечето нови портфейли имат вградена по подразбиране.

Не забравяйте също така и какъв формат биткойн адрес ползвате? При равни други условия класическия биткойн формат започващ с 1 заема повече място в блокверигата и съответно изисква по-голяма такса при равни други условия. Използвайте по-новите формати започващи с 3 и bc1. Те щадят повече блокверигата!

---

Ние няма как да угодим едновременно и на тези, които спешно превеждат биткойни по борсови сметки за да захранят марджин сметки за спекулативна търговия и за тях срокът на превода е изключително важен и на тези, които всеки месец си правят вноската по фонд "биткойн пенсия". За тях е важно, колко сатошита ще получат за дадените левчета и никак не е важно дали превода ще бъде включен в блокверигата за час, ден или седмица!

Ще се опитаме още поне седмица-две да упорстваме с еднократна такса от 15 лева и ако няма облекчаване на натоварването в мрежата ще покачим и нашата еднократна такса, както направиха колегите с техните автомати с еднократна такса от по 40-50 лева.