Предстои поредната вълна от подривни технологии в областта на ИТ. Готови ли сте?

Започната от Биткойн.БГ, Ноември 14, 2018, 03:19:04 PM

« назад - напред »

Биткойн.БГ

По време на първата Биткойн конференция през 2014 г. в София стана въпрос за предстоящи промени в начина на общуване между хората без посредничеството на лицензирани от държавата телеком-оператори. Технологията е налице и предстои бурното й разпространение през следващите няколко години. Меш мрежите дават изключителна независимост на Биткойн мрежата. Тя става напълно независима от политиката на отделните държави към Биткойн.

---

Какво означава решетъчна (mesh) мрежа?

Концепцията за решетъчните (mesh) мрежи се появява за първи път през 80-те години на миналия век при военни експерименти, а в търговски вариант се появяват през 90-те години.

Но изискванията към хардуера, радиочипа и радиочестотния спектър, цената и пазарната наличност осигуриха на технологията достъп до потребителското оборудване едва през последните няколко години. Ето защо много системи излязоха почти едновременно на пазара.

Mesh мрежата третира всяка базова станция като възел, който обменя информация постоянно за мрежовите условия с всички съседни възли. Това позволява на възлите, които не изпращат и не получават данни помежду си, все пак да знаят за съществуването си.

Mesh мрежите не препращат всички данни, които преминават през набора от базови станции. Системите на пазара динамично настройват радио характеристиките и каналите, за да създадат възможно най-малка интерференция и най-голяма покривана площ, а това води до много високо ниво на пропусквателната способност – много по-голяма от тази, която е възможна с технологията WDS (Wireless Distribution System) и други подобни системи с радиочестотни излъчване.

(Текстът е заимстван от NetworkWorld България).

Реших да опитам възможностите на един производител много тясно свързан с Биткойн:
https://www.gotenna.com
https://twitter.com/BitcoinBulgaria/status/1062342562307026945

Биткойн.БГ

Днес включих първата ГоТенна в София. Изпратих първото съобщение в режим "вик". Ако някой чуе това провикване нека отговори!

Когато въвеждате първоначалните настройки изобщо не е необходимо да си давате телефона за да получавате SMS с код за активиране! Трябва само да позволите в настройките на телефона възможността за удостоверяване на местонахождението за да се укаже автоматично на устройството радиочестотите за свободно ползване в съответната държава. След това си включете блутут-а. След това си изберете псевдоним и в полето за телефон изберете друг удостоворетиел - GID. Този произволен номер ще бъде създаден специално за вас и ще се ползва само в тази мрежа за да се свързват другите участници с вас. Не въвеждайте адрес за епоща! След това включвате антенката по описания начин с продължително 3-секундно натискане на бутона и когато започне да мига натискате бутона за сдвояване на двете устройства - телефон с блутут мрежови протокол и антенката.

Още не съм свалил специализираното приложение за Биткойн преводи наречено ТхТенна. Предстои да купя от Олимекс едно ОЛинуксино с Андроид за да стои постоянно свързано с Интернет и сдвоено с една от антенките в офиса. Предполагам това с блутут модул ще свърши работа:
https://www.olimex.com/Products/OLinuXino/A10/open-source-hardware

Така всеки със Самурай Биткойн портфейл и ГоТенна, който само минава близо до Интерпред, ще може да прави Биткойн преводи без да използва Интернет и личен IP адрес за това!

Ако някой има други идеи нека ги сподели!

AlximikA

От както чух за меш мрежите през 2014... съм говорил с когото ми е паднало по темата. Защо ще навлязат, как и т.н.
До колкото разбирам това е някаква лан мрежа но безжична... ? Едно време така започна интернета в квартала, пуснахме си кабели едни към други за да имаме локална мрежа за игра а после пусмяхме и интернета по нея.
Как ще правим биткойн транзакции без интернет ми е малко непонятно... очевидно ще трябва към нашата локална мрежа да има биткойн възел ,който да се свързва с други възли през Интернет(за сега)... все някъде ще има изходни точки, нали ?

Това което имам да питам на този етап е до каква степен тази антена е безопасна за здравето на човек ако е позиционирана на метри от спалнята му ? Наличната информацията по въпроса е противоречива.

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Ноември 28, 2018, 07:05:28 PM
До колкото разбирам това е някаква лан мрежа но безжична...
...
все някъде ще има изходни точки, нали ?

Разбира се, ще има изходна точка. В оптималния вариант това е точка за връзка със спътников Интернет за да се избегне каквато и да е зависимост от местни доставчици на Интернет.

Има мрежи и мрежи... Най-дясната е модела на Биткойн мрежата, както и модела на меш мрежите. Всички клетки са напълно равноправни и тяхното съществуване само по себе си не е от значение за здравето на мрежата.ЦитатТова което имам да питам на този етап е до каква степен тази антена е безопасна за здравето на човек ако е позиционирана на метри от спалнята му ?

Ако използваш мобилен телефон през деня не би трябвало да се вълнуваш от този въпрос. А вечер, когато цялото семейство се събере у дома, имаш поне 3-4 телефона едновременно на метри от спалнята си. Мощността на антенката е колкото на един мобилен телефон. Освен това антенката излъчва на много по-безопасна честота за здравето отколкото телефона!
AlximikA

Подобрил си си поста с тази картинка ?
Тъкмо щях да те питам какво общо имат политическите движения с мрежовите протоколи! Съмнявам се това да е подредбата в картинката ?

Меш мрежата може ли да служи само за пренос на моят личен домашен интернет ? Предполагам ,че да. Предполагам ,че също така аз мога да споделям част от личният си интернет ако имам желание или намеря смисъл.

Попаднах на една любопитна задача!
Как програмираме кой е най-прекият път в мрежата ?

.........................
Телефонът ми не е отварял картинката! Забравяме за първият абзац.

Биткойн.БГ

Днес правихме опити за да проверим обхвата на готената. В гъстонаселените квартали на София от приземно ниво в междублоковите пространства е не повече от 800 метра по права линия с няколко жилищни блока между двете устройства. Ако едното устройство се постави на последния етаж на висока жилищна сграда обхвата достига 3-4 километра. В Сфия има много високо ниво на електромагнитен смог. Ако антенките са в планински условия, където почти няма електромагнитно замърсяване и има пряка видимост обхвата надминава 15 километра.

Предстои да разположа една от антенките, като постоянна действаща релейна станция в Интерпред. Все още обмислям най-подходящото място. Ще е нещо от този сорт: https://twitter.com/francispouliot_/status/1075224613192392704

Ако някой собственик на обществено заведение намиращо се на последния етаж на висока сграда в София е Биткойн ентусиаст, нека ми пише 2 реда!

AlximikA

При мен офисът ми и домашният ми адрес са на 650 м. по права линия в гъстонаселен район с ниско застрояване(4 етажа). Предполагам ,че ще имам връзка между антените. Ще мога ли да ползвам домашният си интернет в офиса ?

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Декември 26, 2018, 02:22:17 PM
При мен офисът ми и домашният ми адрес са на 650 м. по права линия в гъстонаселен район с ниско застрояване(4 етажа). Предполагам ,че ще имам връзка между антените. Ще мога ли да ползвам домашният си интернет в офиса ?

По-добре да се направи опит и да се види дали ще има връзка между 2 антенки преди да поръчваш. Освен това зависи, какво разбираш под "ползване на Интернет в офиса"? Готената не е пълноценна безжична връзка.

AlximikA

Цитат на: BitcoinBG - Декември 27, 2018, 01:40:15 PM
Готената не е пълноценна безжична връзка.

Сигурен бях,че не е чак толкова прекрасно колкото си го представях :)
Не ,че няма да стане след време.
Направо видях как се изключвам от операторите и оставям само една връзка към Интернет, която ползвам през меш мрежата.

Тези антенки поне глас поддържат ли или само на съобщения за сега ?

Честита Коледа на всички съфорумци с пожелание за здраве,късмет и безупречност.

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Декември 28, 2018, 11:00:31 PM
Тези антенки поне глас поддържат ли или само на съобщения за сега ?

Доколкото видях има бутон за гласова връзка, но аз не съм я използвал!

Биткойн.БГ

От компанията Блоксрийм пуснаха API функции за връзка на GoTenna с техните спътници. Сега ако имате сателитна чиния за връзка със спътников Интернет може да обслужвате меш-мрежа от ГоТенни за биткойн разплащания. Всичко това означава пълна независимост от местоположението и наличието на местен Интернет!

---

goTenna with Blockstream Satellite

Today we're excited to announce goTenna's integration with Blockstream Satellite, a service that broadcasts the Bitcoin blockchain and user API data from space. This new integration will allow users to share Bitcoin transactions from a full node via a local mesh network, enabling a decentralized solution for communities to transact, regardless of network disruptions.

https://blockstream.com/2019/05/11/gotenna-satellite-api-integration/

liquid-flow

а вместо блутут безжичният протокол може ли да се използва LoRaWAN и мрежата на Хелиум за да могат да изпращат биткойни и да се свързваш между отделните нодове?
Готенна е супер но в България няма много пуснати готенни на картата йато гледах, а при хелиум има доста у-ва пуснати и покрититето между отделни меш нодове е по-добро.Примерно от София до Варна може да се изпрати текстово съобщение без да се минава през Интернет а единствено през мрежа от меш нодове в Хелиум.

ето как изглежда един хелиум майнер SenseCap M1:

Биткойн.БГ

Цитат на: liquid-flow - Юли 06, 2022, 06:12:40 PM
а вместо блутут безжичният протокол може ли да се използва LoRaWAN и мрежата на Хелиум за да могат да изпращат биткойни и да се свързваш между отделните нодове?
Готенна е супер но в България няма много пуснати готенни на картата йато гледах, а при хелиум има доста у-ва пуснати и покрититето между отделни меш нодове е по-добро.Примерно от София до Варна може да се изпрати текстово съобщение без да се минава през Интернет а единствено през мрежа от меш нодове в Хелиум.

Добре дошли във форума, liquid-flow!

Щом може да се изпраща съобщение в свободен текст, не би трябвало да има пречки да се пренасят съобщения съдържащи подписани Биткойн преводи в тъй наречения суров формат. Принципът е същия, както свързването на Samourai wallet и Готенната при липса на Интернет.

Да, следя развитието в IoT на LoRaWAN и LoRaLAN. Доколкото си спомням от Олимекс в Пловдив правиха опити миналата година и имаха някои забележки за качеството на модула, който продават - https://www.olimex.com/Products/IoT/LoRa/

С мрежата на Хелиум не съм запознат. Ще бъде полезно за всички, които четат този форум ако споделите Вашия опит. Хелиум копачката всъщност не "копае" с PoW или PoS алгоритми, а доколкото разбирам е безжичен рутер, който получава мрежови жетони за всяко препредадено съобщение? - https://www.helium.com/token

liquid-flow

Helium miner-a реално е распбери пи 4 с LoraWAN модул има сертифицирани модули от Helium като SenseCap M1, Nebra, Bobcat и други и реално този майнер е на принципа proof of coverage.Сертифицираните майнери ти позволяват да печелиш техният жетон - Хелиум.
Мрежата на Хелиум се използва от тротинетките "Lime" който ги има в София и още няколко града в БГ и извън БГ.Lime ползват мрежата на Хелиум за следене местоположението на тротинетките си и статуса на батерията на всяка тротинетка.В БГ като съм разглеждал отделни спотове който са участници в тази мрежа съм попадал на такива който правят директна свързаност с Букурещ и Одрин.Спота се намираше някъде в близост до някакво Старозагорско село. Та мисълта ми е че мрежата на Хелиум има много по-добро покритие в България, а и извън България. Дали може по някакъв начин да се ползва вместо мрежата на Gotenna(която има много малко спотове в България).
Ето карта на Хелиум спотове в БГ:
https://explorer.helium.com/hotspots

и на Gotenna:
https://imeshyou.gotennamesh.com

P.S.  Плюс това при Хелиум майнерите може да си сменяш антената, ако създаваш outdoor спот може да се ползва антена с по-голямо покритие 300 км примерно, докато при Gotenna видях че покритието достига до 15 - 20 км.Реално Хелиум мрежата се разви по-бързо защото има някакъв финансов стимул за участниците, печелят някакъв жетон който могат да го обменят за фиатни пари или крипто монети от някои друг блокчейн примерно BTC или ETH.

liquid-flow

Цитат на: BitcoinBG - Декември 23, 2018, 04:46:15 PM
Днес правихме опити за да проверим обхвата на готената. В гъстонаселените квартали на София от приземно ниво в междублоковите пространства е не повече от 800 метра по права линия с няколко жилищни блока между двете устройства. Ако едното устройство се постави на последния етаж на висока жилищна сграда обхвата достига 3-4 километра. В Сфия има много високо ниво на електромагнитен смог. Ако антенките са в планински условия, където почти няма електромагнитно замърсяване и има пряка видимост обхвата надминава 15 километра.


Днес попаднах на доста интересна тема относно антените, как е най-правилно да бъдат разполагани било то готенна или хелиум.


На схемата е обяснено че в гъсто населени места е по-добре да се ползва антена с по-слабо или средно разпространение на сигнала, но да е разположена на по-висока сграда.Антените с по-силно разпространение на сигнала са добри при открити пространства без много сгради.Ако се постави антена с по-силно разпространение на сигнала на висока сграда няма да има никакъв ефект, ще има по-малко свързани меш нодове.