Предвиждания и размисли за цената на Биткойн - кой, колко, къде, как и защо?

Започната от Биткойн.БГ, Март 31, 2018, 01:48:57 PM

« назад - напред »

Биткойн.БГ

Джон Болтън бе съветник по националната сигурност на САЩ, който Тръмп уволни миналата година. Той написа книга, която сегашната администрация на Белия дом иска да забрани под предтекст, че съдържа поверителни сведения. След два дни на 23-ти Юни съдът предстои да се произнесе по това дело. Във в-к Вашингтон Екзаминър изтече откъс от книгата свързан с Биткойн.

Според Болтън през м. Май 2018-та година Президентът Тръмп се е обърнал към финансовия министър Стивън Мнучин с думите: "Вместо да преговаряш по търговските въпроси с Китай се заеми с Биткойн", на английски "go after Bitcoin". Имал е предвид да се преследва Биткойн и максимално да се затруднява работата на Биткойн борсите.

---

Bolton: Trump told Treasury secretary to 'go after' Bitcoin

"Don't be a trade negotiator," Trump allegedly said, as was written in The Room Where It Happened, a copy of which was provided to the Washington Examiner. "Go after Bitcoin [for fraud]."

"If you don't want me on trade, fine, your economic team will execute whatever you want," Mnuchin responded in a tense exchange over upcoming trade sanctions and tariffs on China.

https://www.washingtonexaminer.com/news/bolton-trump-told-treasury-secretary-to-go-after-bitcoin


Биткойн.БГ

От 23-ти Юни посолствата на Венецуела в други държави приемат заплащане в биткойни за консулски услуги и издаване на паспорти.

---

Bitcoin bolivars? Venezuela reportedly accepting crypto as payment for passport applications

Venezuela's passport service is accepting Bitcoin as payment for some applications, according to people using the online system. The move suggests an increased shift to alternative payment systems in the South American state.
A screenshot of a Bitcoin (BTC) payment prompt on Venezuela's Administrative Service for Identification, Migration and Foreigners (SAIME) was posted to Reddit on June 23. Social media users on other platforms confirmed that the cryptocurrency could be used by citizens overseas who are applying for a Venezuelan passport.

https://www.rt.com/news/492936-venezuela-bitcoin-payment-passports/

Биткойн.БГ

Още преди една година изказах мнение, че индексите на фондовия пазар няма да падат. Не защото не трябва или защото няма логика да паднат, а защото няма да им позволят да паднат. Централните банки ще печатат пари и ще изкупуват акциите на фондовите пазари чрез подставени брокери и скрити офшорни сметки. Няма и да се вдигат индексите на фондовите пазари, защото и при най-малкото покачване на цените нерегламентираните дълги позиции ще бъдат частично закривани за да бъдат изваждани от официалните отчети! Няма да падат особено цените на НИ, но няма и да се вдигат, защото и при най-малката възможност ще се чистят конфискуваните имоти на неизрядните длъжници, разбира се, отново чрез подставени фирми използвани за отпадъчни депа за лоши заеми и конфискувани НИ. Фонодовите пазари и пазарите на НИ са най-големите балони след балоните на самите декретни валути. Цените на всички други стоки и услуги ще пълзят нагоре, първо по-бавно след това по-бързо!

Сега вече трябва да е ясно на всеки, че краят на играта се нарича хиперинфлация! Така са решили силните на деня да отиграят предстоящия икономически Армагедон. Виновни няма да има, защото виновна ще е една неодушавена белтъчна верига наречена "корона вирус". Вирусът ограби здравно-осигурителните и пенсионните фондове. Вирусът катастрофира държавните бюджети. Вирусът умря! Да живее вируса!

В банките трябва да се държат минимално количество пари по сметки. Всеки, който държи дългосрочно депозити в банки е просто глупак. След хиперинфлацията следва хипербиткойнизация!

Биткойн.БГ

Умните пари излизат от Матрицата на декретните валути и влизат във физическия свят. Купуват физическо инвестиционно злато и сребро и биткойни с физическо притежание на тайния ключ! Единствената валутна двойка, която търгуват е злато/биткойн. Това ще е и най-търгуваната валутна  двойка в близкото бъдеще!

Биткойн.БГ

Блоковата верига е скъп начин за поддръжка на една база данни. Има смисъл само ако тази база данни е обществена собственост. Обществена означава всеки един човек да може да прави записи в тази база данни без да иска разрешение или одобрение от когото и да е. Частната блокверига е нещо като "дървено желязо". От икономическа гледа точка частната блокверига е безпредметна. Управителните органи на банките са подложени на голям натиск от акционерите да бъдат в крак с най-новите финансови технологии. Проблемът  за тях е, че банковият бизнес е посреднически бизнес. Банката трябва да стои между хората и техните парите за да печели. Ако няма изобщо или няма достатъчно пространство между хората и техните пари то това пространство трябва да се създаде и да се разшири. В ход влизат банково-финансовите лобита, които прокарват финансово репресивни закони!

Обществената блокверига убива бизнеса на финансовите посредници, като банките. Те стават ненужни. Ето защо банките се опитват да създадат някакъв модел частни блоквериги. Това обаче е път без изход. През 90-те години имаше опити да се създадат частни Интернет мрежи - Compuserve, Prodigy Services, America Online и др. Всички те предлагаха "проверено и качествено" Интернет съдържание на своите абонати и всички те... фалираха. Хората избраха да използват обществения Интернет, където е пълно с какво ли не и се ползва за какво ли не! Така ще бъде и с Интернетът на парите. Блокверигата на Биткойн е общественият Интернет на парите. Банките ще продължават да правят опити с частни блоквериги и управителните им органи ще продължат да симулират активност пред своите акционери. Черният хайвер ще се гребе с големи лъжици, отлежало шампанско ще се лее на поразия и оркестърът ще свири тържествено до самия край докато и най-горната палуба на съвременния финансов Титаник не потъне под водата. Уви, такава е днешната действителност.

Биткойн е ново явление в много отношения. В областта на финансите, за заварената финансова инфраструктура и банките Биткойн сега е това, което бе Интернет за заварената съобщителна инфраструктура и пощите преди 20-30 години. Трудно бих обяснил на някой млад човек сега, какво означава да напише писмо в плик и да залепи пощенска марка за да го пусне в пощенската кутия. Трудно бих обяснил, защо от служителка на гише в пощата се броят буквите, запетайките и точките в телеграмите и защо има обикновена, бърза и експресна тарифа. Трудно бих обяснил, защо трябва да плати за да пусне поздравителна пощенска картичка вместо да се обади безплатно по Скайп или Вайбър. Същите затруднения ще има някой след 20-30 години, когато се опитва да обясни на младите хора тогава, какво са правили хората пред банковите гишета и за какво са плащали пари. Трудно ще им обясни, защо се е плащала такса % от парите за превод и защо е имало различни тарифи за паричен превод с обикновен двудневен вальор, бърз утрешен или експресен днешен вальор.

Биткойн е Интернетът на парите! Фирмите оператори на биткойн автомати и фирми, които предлагат специализирани услуги на такива фирми, всички ние сме само посредници при прехода между старото и новото. Преход от използване на държавни декретни пари към използване на обществени цифрови пари. Преди 20 години такива посредници между заварената държавна съобщителна инфраструктура и обществения Интернет бяха Интернет кафенетата и фирмите предлагащи Интернет телефония срещу заплащане. Имаше такива кабинки на най-различни причудливи места по големи и малки градове. Имаха доходи само докато хората не се научиха сами да ползват Интернет и електронна поща от своя дом и телефон. Ние също сме само временни посредници и ще имаме доходи само докато хората не се научат сами да ползват общественият Интернет на парите от своя дом и телефон.

Биткойн.БГ

Паниката сред управляващия финансов елит започва да става неуправляема. От Федералния Резерв на САЩ препоръчват ПЪЛНО затваряне на икономиката за 6 седмици за да се овладеел... коронавируса. Откога членовете на борда на Фед станаха такива специалисти по заразни болести? Тяхната професия предполага икономическо образование, а не медицинско!

---

Fed's Kashkari advocates six-week economic lockdown to defeat the coronavirus

Minneapolis Fed President Neel Kashkari is advocating a full economic shutdown for up to six weeks to halt the Covid-19 spread.

The U.S. economy needs an even more stringent shutdown than the last time if it's going to defeat the coronavirus, Minneapolis Federal Reserve President Neel Kashkari said.

In a Friday New York Times op-ed he authored with Michael T. Osterholm, a professor and director of the Center for Infectious Disease Research and Policy at the University of Minnesota, Kashkari argues that the government should issue a shelter-in-place order "for everyone but the truly essential workers" for up to six weeks.

https://www.cnbc.com/2020/08/08/feds-kashkari-advocates-six-week-economic-lockdown-to-defeat-the-coronavirus.html

Nikolay92

Цитат на: BitcoinBG - Юли 29, 2020, 05:49:14 PM
Купуват физическо инвестиционно злато и сребро и биткойни с физическо притежание на тайния ключ! Единствената валутна двойка, която търгуват е злато/биткойн. Това ще е и най-търгуваната валутна  двойка в близкото бъдеще!

Хората, които биха купили физическо злато и сребро с инвестиционно качество (а това е предпочитаната от мен форма на спестяване), като правило са доста консервативни. Вероятността да заменят злато/сребро за нещо, което от тяхна гледна точка е цифри в база данни, е минимална до нулева.

Биткойн.БГ

Цитат на: Nikolay92 - Август 31, 2020, 11:31:24 AM
Хората, които биха купили физическо злато и сребро с инвестиционно качество (а това е предпочитаната от мен форма на спестяване), като правило са доста консервативни. Вероятността да заменят злато/сребро за нещо, което от тяхна гледна точка е цифри в база данни, е минимална до нулева.

Аз също съм много консервативен. Вероятността да заменя биткойн за алтрнативна криптовалута е минимална до нулева.  :)

---

По същество... Хората, които съхраняват част от богатството си в биткойни и нямат никакво злато или сребро, са глупави! Хората, които съхраняват част от богатството си в злато или сребро и нямат никакви биткойни, също са глупави!

В наши дни има голямо неразбиране за употребяваните термини и фактите, които стоят зад тях. Масовата култура налага погрешното схващане, че зад думичката цифров (дигитален) стои нещо нематериално. Това не е така! "Цифровият" запис го има дори и без да има електричество. Да правиш цифров запис означава да пишеш слово на азбука само от две букви! Дори не е необходимо да са цифри или букви. Достатъчно е да са два символа или две противоположни състояния на материята. Може да са 1 и 0, но може да са + и -, бяло и черно, има и няма, пълно и празно и т. н.

Азбуката от два символа е много по-трайна от останалите азбуки. При равни други условия текстовете написани на азбука от 26 символа или 32 символа или от 3000 символа (китайската азбука) са много по-нетрайни от текстовете написани с азбука от 2 символа. Причината е, че в крайна сметка ВСИЧКО се съхранява на физически носител. С овехтяването и остаряването на физическия носител най-трайни са текстовете написани с азбуката от 2 символа, защото най-трудно е да се сгреши единия от символите с другия символ от дадената азбука! Електричеството и компютърните чипове просто ни улесняват при четенето и писането на текстове с азбука от две букви (символа).

Най-лесно ще разберете, за какво говоря ако се опитате да съхраните "дигитално" съдържание за 1000 години напред!
https://www.piql.com

В крайна сметка излиза, че най-устойчиво на времето е словото написано на азбука от две букви - "бяло" и "черно" (под формата на QR-код) върху филм със сребърна емулсия!  ;)

---

Освен това тези, които имат злато и сребро, но нямат никакви биткойни само си въобразяват, че са консервативни. Ако нямат никакви биткойни им се налага да имат банкови сметки. Базата данни на Биткойн е на светлинни години напред във всяко едно отношение в сравнение с базата данни, на която и да е банка!


Nikolay92

Цитат на: BitcoinBG - Август 31, 2020, 12:44:42 PM
Хората, които съхраняват част от богатството си в злато или сребро и нямат никакви биткойни, също са глупави!

Това щеше да е вярно, ако биткоините (и другите криптовалути) се използваха като средство за размяна (т.е. именно като валута). За съжаление, в момента те се използват като спекулативен инвестиционен актив. Препоръчвам ти книгата на Тан Лиу "The Ponzi Factor" - писана е за това, което в момента минава за акции, но написаното в нея е вярно и за криптовалутите, по начина по който се използват в момента.

eppoист

,,Средство за размяна",  предполагам че става въпрос за една от функциите на парите ,,Средство за обращение", формулирана от талмудиста Мордехай Леви. В обменните бюра също не се разменя, а се обменя валута. Чувал съм и изрази от рода на, ще разваля 100 евро и т.н., което значи ще обменя 100 евро за лева.

Парите са средство за обръщение, а Закона за паричното обръщение гласи. Количеството пари, необходимо за обращение на стоките или Паричната маса е = Сумата от цените на всички стоки, разделено на скоростта на оборота на парите. От сумата на цените на всички стоки трябва да се извадят сумата на стоките, продадени на кредит, сумата на бартерните сделки. Към сумата на цените стоки се добавят, сумата на плащанията, по които е настъпил падеж. Та следва въпросчето.

Имат ли Биткокойна и другите шарени крипто валути стоково покритие? Отговора на този въпрос трябва да се състои от две части, факта че стоковото покритие на Биткойна не е голямо, освен това изисква определено ниво на грамотност и процеса на все повече и повече на приемането на Биткойна като платежно средство. Аз мога да се сетя за бизнеси, които се нуждаят от оборотни средства в Биткойни, където валутния риск е налице, когато липсват Биткойни. Така че собствениците на бизнеса, за да избегнат валутния риск са принудени да притежават Биткойни и не се интересуват много, много от волатилноста за част от оборотните си средства.

Съвременните финансова наука не е псевдо,  а е по скоро крипто финансова наука, имаща дезинформационни цели. Нали основната ценност на пазарната икономика е глупакът, а финансовия информационен мейнстрийм се занимава с оглупяването на хората. Хората са престанали да разбират елементарни и очевидни неща, служат си с някакъв понятиен апарат, наложен от информационния мейн стрийм. Журналисти, икономисти, блогери си служат с някакъв птичи език, новоговор който е откъснат и не описва реалността. Например една бизнес дама взела кредит, ми обяснява колко било оскъпявенето, а не знае колко е ГПР-то. А ние много добре си спомняме, че термина ГПР се появи преди около 15-тина година и  подмени понятието лихва по кредита, което понятие в момента не носи същата полезност и т.н.

Аз ще задам едно въпросче, което няма как да се появи във финансовия информационен мейнстрийм. Всички знаем вица как Бойко Борисов инспектирал как се учат децата и другарчето на Иванчо, дето много задавал въпроси пита. Госпожо защо звънеца би 15 мин по-рано и защо Иванчо не се върна след междучасието.

Първите два линка са на: 1. Балансовото число на частната печатарската машина, наречена ФРС за период от повече от 10год; 2. Часовника на публичния хамерикански дълг;... та Иванчо пита, госпожо ФРС е напечатил 7 трлн, а кой е напечатил останалите 20 трлн публичен дълг. Ами частния дълг над 35 трлн? Това само в Хамерика. Естествено, че тази парична маса, която не предизвиква инфлация отива и се използва за пасивни операции. Последния линк е едно видео на руски, но мисля че всичко е понятно.

Recent balance sheet trends
https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm

USDEBTCLOCK
https://www.usdebtclock.org/

Рыбаков Игорь Владимирович. Это тройной кризис: биологический, социальный и финансовый.
https://www.youtube.com/watch?v=3XK5Rb_LPVU

Биткойн.БГ

Цитат на: Nikolay92 - Септември 03, 2020, 11:12:16 AM
Това щеше да е вярно, ако биткоините (и другите криптовалути) се използваха като средство за размяна (т.е. именно като валута). За съжаление, в момента те се използват като спекулативен инвестиционен актив.

По тази логика физическото инвестиционно злато е още по-спекулативен инвестиционен актив, тъй като физическото инвестиционно злато в сравнение с битккойн много по-малко се използвав, като средство за размяна!

Цитат на: eppoист - Септември 04, 2020, 06:36:14 PM
Парите са средство за обръщение, а Закона за паричното обръщение гласи.

Дай някоя хипервръзка към този закон!

Отдавна търся закон у нас или по света, в който е дадено определение за понятието "пари". Наскоро излезе закон у нас, в който определиха един нов клас активи, че не са пари. Та, ми е интересно що за заккон е това? Хора с претенции, че много са чели и учили, имат научни титли, дават определение в закон, че нещо не е пари без в нито един друг закон да са дали определение що е това пари!

eppoист

За съжаление не мога да посоча на прима виста хипервръзка към този Закон, но бих тръгнал да копая по темата като напиша в гугл Карл Маркс. Уики съдържанието е пълна боза, неадекватни оценки, цитати извадени от контекста и т.н. Мисля, че Маркс е неудобна тема на всички езици

Карл Маркс
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BB_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%81

В раздела Стойност и пари, се говори за Формула на паричното обращение, не мога да публикувам информацията, защото не се чете след като минава през буфера


Биткойн.БГ

Цитат на: eppoист - Септември 05, 2020, 12:28:08 PM
За съжаление не мога да посоча на прима виста хипервръзка към този Закон, но бих тръгнал да копая по темата като напиша в гугл Карл Маркс.

Това, което посочваш е икономическа теория, не е закон. Под закони имам предвид онези закони, които ако ги нарушиш те пращат в затвора.

Например, през 2018 г. беше приет изцяло нов Закон за мерките срещу изпиране на пари, изменян вече 5 пъти, в рамките на малко над 1 година след неговото приемане. В най-последната му редакция е дадено определение за "виртуална валута". Определението не посочва, какво е "виртуална валута", а какво не е. Оказва се, че можело и така да даваш определение за нещо...

В частност определят, че "виртуалната валута" не е пари. Щом в един закон нещо по определение не е пари трябва да има друг закон, в който нещо по определение е пари! Искам да намеря онзи закон, в който е дадено определение за пари. Затова те помолих за хипервръзка към този закон ако си срещал такъв?

eppoист

БиткойнБГ,

аз ти вярвам, че няма определение за пари и навярно в близка перспектива в рамките на останалия ни суверенитет на родината ни, няма да има такова определение. Отчитайки и екстериториалността на американското право, което защитава американския интерес независимо дали е публичен или частен почти навсякъде, както и делегирането на националния ни суверенитет на европейските батковци, единственото на което можем да се надяваме е международното право своевременно и точно да се имплементира на местна почва, но пак с едно наум.

Погледнах Конституцията РБ, на БНБ не е отделено почти никакво внимание, народните избранници избират и освобождават ръководителите на БНБ. Няма нищо за емитиране на пари, кой емитира парите, които както знаем обезпечават функционирането на икономиката.

Погледнах закона за БНБ, който иска да се задълбочава, аз ще коментирам следните текстове: 1.Българската народна банка регулира и осъществява надзор върху дейността на операторите на платежни системи, на доставчиците на платежни услуги и на издателите на електронни пари в страната; 2. Емисионно поддържа пълно валутно покритие на общата сума на паричните задължения на Българска народна банка; 3. Българската народна банка има изключителното право да пуска в обращение банкноти и монети.
1.   БНБ регулира и осъществява надзор, наскоро имахме един спор с една банка и ни се наложи предсрочно да погасим един кредит. От Банков надзор отказаха да се намесват в частни спорове, забравяйки че банкова дейност се извършва с лиценз издаден от тях. За издателите на електронни пари ще задам малко риторични въпроси, какви са тези пари, кои са издателите, защо допускаме издаването на частни пари и какво е влиянието върху икономиката, националната сигурност;
2.   Всички много добре си спомняме, че при въвеждане на борда, управление Емисионно покриваше с пълно валутно покритие само парите в обръщение и депозитите на ТБ, а след около 10-тина години вече покритието обхваща и са инвестирани в така наречените книжа с нисък риск и другите задължения на БНБ, като депозита на правителството, фонд за управление на ядрените отпадъци на Козлодуй и др. публични средства. За инвестирането на валутните резерви, както казваше баба Ванга, откъдето дошли там и отишли.
3.   БНБ създава банкнотите и монетите в обращение. Аналитична отчетност на БНБ за Юли.2020г. Резервни пари/Парична база-36 820, Пари в обръщение-19 250, Резерви-17 570 или БНБ е напечатила Резервните пари, от които са останали 19 250 в обращение, а ТБ са частично резервирали част от депозитната си маса на стойност 17 570. Следват, паричните агрегати, които като цяло класифицират депозитната маса, а именно: 1. тесните пари М1-76 409; 2. квазипарите М2-106 074 3. широките пари М3-106 074;  Данните от БНБ говорят, че емисионната дейност е предоставена на чуждите частни ТБ, къде е националната сигурност, къде е суверенитета на държавата, имат ли тези чужди ТБ отношение към стимулиране на икономиката на родината ни или преследват частни интереси, които според мен не се изчерпват само с корпоративната печалба.

Какви пари са създали чуждите частни ТБ, ако парите в обръщение можеш да ги ползваш без ограничение, парите емитирани от ТБ са целеви, това са потребителски кредити, корпоративни кредити, ипотечни и т.н. Тези пари имат цена, фиксирана и променлива, дължина на парите-в България няма дълги пари, ускъпяват се от банкови такси и неустойки, силно са зависими от търговското салдо и капиталовите потоци. Ако се изследват банковите активи може да се отговори точно на тези въпроси по отношение на дюрейшъна на портфейла на банките, както и цената на парите, фиксирана и променлива цена. Но наредбата на управителя на БНБ за лихвения риск ограничава дисбаланса между дължината на банковите активи и пасиви, кредити и депозити.

https://www.bnb.bg/Statistics/StMonetaryInterestRate/StMonetarySurvey/index.htm

Насилствената евроизация е еднопосочен билет, може за справка да погледнем опита на гърците да се измъкнат от прегръдката на ЕЦБ. Нима не е по демократично да се изравни статута на еврото и лева и всеки да употребява в ежедневието си и стопанската активност каквито си иска банкноти и монети, но не ни разрешават. Преди няколко години припламнаха искри между ЕЦБ и Словения. Става въпрос за липса на отчетност и контрол на банковия сектор пред националните власти, както и осигуряването на чадър от ЕЦБ при разследването на действията на националната банка от местните власти.
ЕЦБ может подать иск на Словению из-за вторжения полиции в банк в Любляне
https://ria.ru/20160707/1460391457.html


Сега за виртуалните пари от моята камбанария, отдавна ги следя, но не съм проявявал почти никаква активност да материализирам скромните си познания. Когато за първи път навлезох в темата за крипто валутите бях шокиран, бях убеден че това е гениално откритие, след което светът вече няма как да бъде същия. Колкото повече задълбавах, повече бях убеден във верноста на мнението си.

Когато биткойна беше приет за търговия на чикагската борса, за първи път се появи притеснение в мен. Защото това означаваше опит за легализиране и овладяване на биткойна. Моята теза черпеше аргументи от аналогия с овладяването на пазара на златото от Ротшилдите, нали нито златото го печатат, нито биткойна го печатат. Венец на многовековния златен път на Ротшилдите това е БретънУудската конференция, тогава те ознаменуват стъпването на Световния олимп. Решенията на конференцията са ратифиццирани и от СССР след смъртта на Сталин. Многовековния път на Ротшилдите минава през финансиране на войни и насилие, отпускане на златни кредити на правителствата, въвеждане и налагане на златни стандарти на европейските държави, всевъзможни златни сделки, прокарване на лобистки закони и налагане на световен златен борд. Казах си следва същото с биткойна, рекох пред приятели познати, че това е началото на края на Биткойна. Помислих си, ,,Бедни ми Сатоши, защо не умря при Гредетин".

Но, това всъщност не е точно така. Всъщност Сатоши или който и да е, е създал перфектната ЦБ с абсолютно прозрачна емисионна политика, за разлика от ФРС където основната емисионна политика се нарича шуробаджанащина, ние избираме кой има място под слънцето и кой ще фалира. Ние избираме посоката на движението на света, чрез провежданата от нас политика. Последните събития, които се случиха ме убедиха в следното: Те не разполагат с технологично време да овладеят биткойна, Те много бързат,  Те са изплашени, Те са готови на всичко, Те си изпускат нервите, Те няма да се спрат пред нищо. Пред Тях стои предизвикателството, което Те не могат да преодолеят! Други обективни причини, които Ги обричат на НЕУСПЕХ е съотношението информация/знания, За да се запази управляемостта на народите, главоломно нарастване на информационните потоци трябва да се компенсира с ограничаване на образованието и ограничаване на даването на хората знания, а по предишното поколение е активно, образовано и има настоящо образование и знанията.  От този момент нататък вярвам, че появата на блокчейн, биткойна, цифрови валути и токени е Божия промисъл. Предполагам, че думата промисъл е изчезнала от употреба и вече е непонятна, поради което ще изброя няколко думи, които съдържат един и същи корен мысль/мышление/промышленность и т.н.

Биткойн.БГ

Предсмъртните гърчове на заварената финансова система:
http://www.fatf-gafi.org/media/fatf/documents/recommendations/Virtual-Assets-Red-Flag-Indicators.pdf

---

The Financial Action Task Force (FATF) is an independent inter-governmental body that develops and promotes
policies to protect the global financial system against money laundering, terrorist financing and the financing of
proliferation of weapons of mass destruction. The FATF Recommendations are recognized as the global anti-money
laundering (AML) and counter-terrorist financing (CFT) standard.