Предвиждания и размисли за цената на Биткойн - кой, колко, къде, как и защо?

Започната от Биткойн.БГ, Март 31, 2018, 01:48:57 PM

« назад - напред »

AlximikA

Цитат на: BitcoinBG - Март 23, 2020, 05:33:49 PM
Най-после да видя някъде права котировка! Котировката е единица от декретната валута, колко сатошита струва? Досега имахме изключително котиране в обратна котировка - единица от биткойн, колко декретна валута струва.
Да знам ,че отдавна го чакаш.
Общата наличност на Лева ,която е обявена 101,479,500,000 BGN е общият брои хартиени левове или ?

Цитат на: BitcoinBG - Март 23, 2020, 05:33:49 PM
- "Не използвайте банкомати, може да се заразите от копчетата и от банкнотите" - Подготвят отмяна на държавните пари за да останат само частните пари на банките!
- "Интернет е с ниско качество, защото много хора са си в къщи и теглят филми" - Подготвят прекъсване на Интернет!

1 - Искаш да кажеш ,че ще елиминират хартиените пари - нали именно те са държавни?
2 - Да, забелязах ,че има проблеми с нета и те не са от претоварване е по-скоро от някакво пренастройване или прекалибриране на мрежата ? Преди няколко дни цяла нощ не можах да изтегля торрент клиент... всъщност теглех клиенти но всички бяха с .torrent разширение! 5Г мрежата има ли нещо общо според теб ?

п.п
ако някой от следящите форума има свободна позиция за каквато и да е работа нека ми пише на лични, трудни времена идват а аз съм без работа точно сега :( 

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Март 23, 2020, 06:06:55 PM
Общата наличност на Лева ,която е обявена 101,479,500,000 BGN е общият брои хартиени левове или ?
Предполагам това е паричния агрегат М2, но може и да е М3.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Парична_маса

ЦитатПарична маса или количество пари в обращение[1] в икономиката е общата сума на парите, които са налични в дадена икономика за специфичен период от време.[2] Има няколко начина да се определят ,,парите", но стандартно това се измерва, включвайки пари, които са в обращение и депозити по поискване (депозити, които са лесно достъпни във финансовите институции).[3]

Отношението между парите в наличност и цените е исторически асоциирано с количествената теория на парите.

Различният тип пари се означават с M – M0, M1, M2, M3. Като M0 са пари в най-тесния смисъл като банкноти и монети в обращение, а M3 в най-широкия, като дългосрочни депозити.

Цитат на: AlximikA - Март 23, 2020, 06:06:55 PM
Искаш да кажеш ,че ще елиминират хартиените пари - нали именно те са държавни?

Да, хартиените пари са държавните. Парите по банкови сметки са частните пари, които банките създават и пускат в обръщени, когато дават заеми. Всяка банка има собствен курс на своите частни пари спрямо държавните. Този курс се определя от конкретните за банката такси за внасяне и теглене и разни други изисквания и ограничения при тъй наречените касови операции.

Частните пари на банките са гарантирани от държавата само до 195 000 лева. Гаранцията е още една шашма. Държавата взема заем за да ти възстанови в левия джоб парите до 195 000 лева. След това ти бърка в десния джоб под формата на данъци, такси и акцизи за да върне взетите заеми заедно с лихвата.

Не се поддавай на депресията!  :)

След 2-3 дни слънцето отново ще изгрее и снегът ще се стопи.

Между другото, Тръмп вчера заяви, че ако ожесточат мерките и забранят на хората да излизат от домовете си, самоубийствата от депресия ще са повече на брой от жертвите на коронавируса!  8)

AlximikA

Като каза депресия, къде е границата между рецесия и депресия ?

Беше казал преди време ,че най вероятно банкстерите ще използват за пари Специалните права за тираж ?

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Март 24, 2020, 11:58:59 AM
Като каза депресия, къде е границата между рецесия и депресия ?

Рецесия имаме, когато започнем да се редим пред хранителните магазини през 2 метра и да чакаме половин час за да си купим основни хранителни продукти с цени 50% по-високи отпреди опашките.

Депресия имаме, когато започнем да се редим пред същите хранителни магазини за да ни сипят по една супа и да ни дадат по един комат хляб срещу купон за храна.

Майтап бе, Уили... както би казал Алф!  ;D

Има такова разграничение съобразно, колко поредни тримесечия пада БВП и с колко %-та, но сега не ми се търси.

---

Въвеждането на СПТ, като основно платежно средство в междудържавните плащания ще е последният опит да се запази заварената банкова структура. Макар и с цената на фалити и сливания на по-малките банки и одържавяване на по-големите. Разбира се, всички загуби на банковата система в крайна сметка по един или друг начин ще бъдат одържавени. Ще се продължава с печатането на пари и ще се изпитва търпението на хората. Едва когато инфлацията стане нетърпима и започнат бунтове едва тогава ще започне голямата сеч сред банките по света и у нас.

Nikolay92

Цитат на: BitcoinBG - Март 24, 2020, 11:28:57 AM
Парите по банкови сметки са частните пари, които банките създават и пускат в обръщени, когато дават заеми.

Даже и пари не са. Положителния баланс по сметката просто показва задължението на банката към титуляра. Задължение, което банката всъщност не е длъжна да уважи (ще ме прощавате за тавтологията) при форс мажорни обстоятелства. За справка - Кипър, 2013 или Гърция, 2015.

И не се връзвайте на гаранцията - тя всъщност е дадена от ЕЦБ и натикана в гърлото на всички централни банк в ЕС (даже и тези, които не са в еврозоната), но октомври 2018 си правеха устата да махат даже и нея (документа може и още да е на сайта им) под предлог, че всъщност гаранцията не била намалявала риска.

Биткойн.БГ

Сеир... Напечатаха си трилиони долари, евро, йени, паунди и франкове и си ги раздадаха. Организираните престъпни групи в бордовете на централните банки спасиха от фалит банки и хедж фондове на шурета и баджанаци. Временно! За сметка на това милиони изгубиха работата си и надежда за бъдещето. За постоянно! Потънали до уши в заеми, които никога няма да могат да изплатят.

Сега вече може малко да разпуснем... Във Великобритания обявиха, че COVID-19 НЕ Е болест с висока степен на опасност за обществото!

---

Status of COVID-19

As of 19 March 2020, COVID-19 is no longer considered to be a high consequence infectious diseases (HCID) in the UK.

The 4 nations public health HCID group made an interim recommendation in January 2020 to classify COVID-19 as an HCID. This was based on consideration of the UK HCID criteria about the virus and the disease with information available during the early stages of the outbreak. Now that more is known about COVID-19, the public health bodies in the UK have reviewed the most up to date information about COVID-19 against the UK HCID criteria. They have determined that several features have now changed; in particular, more information is available about mortality rates (low overall), and there is now greater clinical awareness and a specific and sensitive laboratory test, the availability of which continues to increase.

The Advisory Committee on Dangerous Pathogens (ACDP) is also of the opinion that COVID-19 should no longer be classified as an HCID.

The need to have a national, coordinated response remains, but this is being met by the government's COVID-19 response.

https://www.gov.uk/guidance/high-consequence-infectious-diseases-hcid

---

Сега във Великобритания. Скоро и в други държави. Минава и заминава... До следващия вирус!
Нооооо... режимът на извънредното положение и ограниченията остават. Може би завинаги!

Биткойн.БГ

Много хора вече виждат и с невъоръжено око накъде вървим.

Колкото по-банкрутирала е една държава и нейната здравна система толкова по-брутални са ограничителните мерки за да се прикрие банкрута на държавата, като цяло и на нейната здравно-осигурителна система в частност. Поредният сезонен грип с поредният мутирал вирус ще бъде универсалното оправдание за предстоящия финансово-икономически колапс. Маските за лице не са предпазно средство, а униформен атрибут. И смешно и тъжно!

Ако някой си въобразява, че след няколко седмици или след няколко месеца всичко отново ще заработи и нещата ще си бъдат както преди, този човек е непоправим оптимист. В САЩ свикаха 1 милион запасняци и не за месец или два. Обясниха им, че ще бъдат на разположение на правителството за 2 години! Тъй де, по-добре тези хора с военен опит да не са сред редиците на протестиращите...

Ще има много голям и много развит черен пазар на стоки и услуги от първа необходимост. Биткойн ще е царят на този пазар!


Биткойн.БГ

Едно забележително предаване на Renegade Inc. с двама от водещите макроикономически умове на нашето време - проф. Ричард Улф и проф. Майкъл Хъдсън.

През последните 10 години неспирно ни засипваха по казионните медии с песнички за възстановяване, възстановяване и пак възстановяване след кризата от 2008-ма г. Лъжеха! Обикновеният човек нито го чувстваше нито го виждаше. Той (тя) решиха, че не правят нещо както трябва и затова не чувстват възстановяването. Затова решиха, че трябва нещо да променят в поведението си. Трябва повече да рискуват за да се доберат до плодовете на възстановяването и благоденствието. Продадаха/заложиха на безценица селските си къщи и нивите на пра-пра-пра дядовците си и засилиха последните си стотинки в покупка на балонирани активи по казина наричани за благозвучие борси и по ипотеки в градове, където намериха временна и непрестижна работа за да изплащат вноските докато се доберат до прокламираното благоденствие. Сега всичко рухна и тези хора останаха съвсем без нищо! Те дори не знаят дали трябва да плащат наемите си и вноските по дълговете си този месец. Никой не им казва. Дори сега да им отсрочат тези разходи, как ще платят всичко накуп след 3-4 месеца? Пак никой не им казва. От телевизора им говорят само за едно единствено нещо - "здравето преди всичко"... Да де, ама след 3-4 месеца, когато дойде есента и всички материални и парични запаси са ометени, с какво ще пълним здравите си стомаси?

---

America: Money or your life?

During quarantine, what better to do than check in with two of America's great economists?

We wanted to know where next for capitalist America as this deadly virus grips an already frail economy. Has the policy response been socialism for the rich, predatory capitalism for the rest of us?

Host Ross Ashcroft is joined by Professor Richard D. Wolff and Professor Michael Hudson to discuss why the coronavirus has closed capitalism.

https://www.rt.com/shows/renegade-inc/485012-america-quarantine-frail-economy/

Биткойн.БГ

Финансовите системи на някои по-бедни държави започнаха да се огъват. Преди няколко дни централната банка на Ливан бе принудена да девалвира националната валута. Последваха масови палежи на банки по цялата страна. Естествено, за това ни дума по казионните медии в България, нито пък по специализираните икономически блокове в казионните медии. За тях най-важно е, колко новозаразени има с новия сезонен грип и дали пострадалите от безработица ще могат да си отсрочат заемите.

---

"Night Of The Molotov": Banks Are Burning Across Lebanon

After a brief slowdown caused by the pandemic, the nationwide protests in Lebanon has resumed. They have also turned more violent.

According to Al Jazeera's report, on April 28th hundreds of demonstrators took to the streets from Beirut to southern Sidon through to with Nabatieh, as well as the Bekaa Valley, Tripoli and Akkar in the north.

They are protecting the crippling decline of the Lebanese economy and the depreciation of the national currency. The prices in the country are currently so high that people are unable to afford essential products including food.

https://worldnewstribune.com/night-of-the-molotov-banks-are-burning-across-lebanon/

https://www.youtube.com/watch?v=_vbQ61AOpWw

Биткойн.БГ

Започва разпада на еврозоната. Появяват се пукнатини вече и на ниво институции.

Днес Конституционният съд на Германия обяви за незаконна практиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) да изкупува съкровищни бонове и акции на някои страни членки чрез програмата си за "количиствени улеснения". От Брюкселският съюз веднага контрираха, че законите на съюза имат върховенство пред законите на отделните страни членки. В резултат на това Конституционният съд на Германия разпореди на Бундесбанк (Германската централна банка) до 3 месеца да спре напълно участието си в работата на ЕЦБ по тази програмата.

А България неистово се стреми към еврозоната... Причината според мен е синергията на две групи в управляващия елит у нас. Първата са евроманиаците свързали своето бъдеще и благосъстояние със съдбата на Брюкселския съюз. Там няма нищо нова, те са ясни. За тях представката "евро" е обект на сляпо идолопоклоничество и обожествяване. Втората група са по-пресметливи. Те знаят, че еврозоната е пред разпад. Тази група гледа на влизането ни в еврозоната просто, като на удобен начин за измиване на ръцете при катастрофично излизане от валутния съвет. Един вид "Не ни се сърдете на нас, че стандарта ви на живот падна с 50%. Не виждате ли, че така стана в цяла Европа?"

---

Brussels rules, Deutschland drools! EU claims Germany has no say on its money-printing policy

As Germany's constitutional court ruled that the European Central Bank could have exceeded its powers with a massive quantitative easing (QE) effort, the EU was quick to note that European law trumps that of member states.

In Tuesday's ruling, the Federal Constitutional Court said that the German government failed to challenge the QE programme, launched in 2015 and reactivated last year. The judges in Karlsruhe also ruled that the stimulus scheme, known as the Public Sector Purchase Program (PSPP), did not respect the "principle of proportionality," signaling that the eurozone's central bank went too far with its mandate.
...
The German court ordered the country's central bank, the Bundesbank, to stop participating in the ECB's stimulus scheme in three months unless the ECB proves that the bond purchases are necessary.

https://www.rt.com/business/487805-german-court-ecb-bond-buying/

AlximikA

Прекалено много започва да ми мирише на война, което е притеснително.
Конспиративната ми теория е, че цялата тази димка е с цел ускорено изтласкване на целият финансов ресурс към Биткойн, което пък противоречи на почти всички теории за сблъсък на интереси между текущият и бъдещ финансов ред...
Ще пускат и базов доход чрез печатниците, което е финансово самоубийство на цялата банкова инфраструктура.
От дълги години умувам дали тия дето ни управляват знаят какво правят или целият свят се движи по инерция, управляван от шепа глупаци?

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Май 08, 2020, 11:09:36 AM
Прекалено много започва да ми мирише на война, което е притеснително.

Двамата основни кандидати на изборите след няколко месеца за президент на САЩ са Тръмп и Байдън. Преди няколко дни Байдън заяви, че Русия не иска той да бъде президент и затова го залива с компромати за корупция и секс скандали. На другия ден Тръмп заяви, че Китай не иска той да е президент и затова са му изпратили коронавируса и го подлагат на несгодите от търговската война. Изводът се налага от само себе си. Наблюдаваме епична битка между Русия и Китай на северо-американска земя за това, кой да бъде следващият президент на САЩ. Все пак не ми се вярва да има военен сблъсък на руско-китайската граница дори ако мача се реши след дузпи!  :)

Цитат на: AlximikA - Май 08, 2020, 11:09:36 AM
Конспиративната ми теория е, че цялата тази димка е с цел ускорено изтласкване на целият финансов ресурс към Биткойн, което пък противоречи на почти всички теории за сблъсък на интереси между текущият и бъдещ финансов ред...

Истината доста често е невероятно проста! Финасов ресурс имат само тези, които притежават:
а. физическо инвестиционно злато;
б. физическо инвестиционно сребро;
в. биткойни, чиито тайни ключове само те знаят и физически притежават.

Никой друг не притежава никакъв финансов ресурс и затова няма нищо за "изтласкване"! Огромната маса от хора смята, че имат финансов ресурс, защото една малка групичка им дължи пари. Тази малка групичка обаче няма никакъв финансов ресурс, защото ако имаше нямаше да им се налага спешно да печатат милиарди трилиони и да си ги раздават за да има, с какво да залъгват масовката.

Появи се нова дума - кантилионери. Това са милиардерите в близост до печатницата за пари. С новонапечатаните пари купуват всичко що годе има стойност и след това тези балонирани активи ги продават на онези, които са далеч от печатницата за пари. Най-видният кантилионер на нашето съвремие е Уорън Бъфет.

Ричард Кантилон (Richard Cantillon ) е ирландски французин. На френски фамилията му се произнася "контио". Той е позабравен икономист от края на 17-ти и началото на 18-ти век. Някои го смятат за родоначалник на политикономията, като наука. Той пръв научно описва, как политическите кръгове близки до печатницата за пари обогатяват себе си за сметка на останалите обществени прослойки.

https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Cantillon

Биткойн.БГ

Много силна статия в Зиро Хедж. Това е една малка част от описваните от него четири възможни сценария!

---

Beware The Great Bifurcation

...

Why should you have any liberties left?

If the Savior State is going to incentivize you to not work and eventually ends up paying you a basic income every month for staying home, then the logic does follow that they should be able to protect their property investment by setting the allowable parameters within which you should be permitted to operate. After all, you're living your life on their dime scrip.

Under The Great Bifurcation scenario, humanity drifts apart, H.G Wells style, into two separate races. The capstone class will be our patrician overseers who have The Science, the models and the economic toolkit to deftly guide society through The Jackpot. The other will be a much larger underclass of comparatively childlike simpletons who believe #fakenews, have negative equity and no assets, and generally can't be trusted to be left in a room alone with any sharp objects. They'll need shepherding, and the newly ascendent  social credit system will give them the right dopamine hits at the right time to do it.

Between these two races will exist an impenetrable membrane of norms, culture, narrative and even law that enforce a social divide reminiscent of a Dickensonian steampunk tale. Normally I would posit that were this scenario to prevail, it would take generations to dumb down the populace to the point required to pull it off. However given the exigencies of The Jackpot, and what I expect to be a never-ending state of compounding emergencies, the timeframe may be greatly accelerated.

https://www.zerohedge.com/personal-finance/beware-great-bifurcation

Биткойн.БГ

Вчера е направен превод от биткойн адрес с биткойни от 9-ти Февруари 2009 г. Това породи спекулации, че притежател на много биткойни е решил да ги продава. Някои дори предположиха, че сам Сатоши Накамото може да е решил да продава своите биткойни. Дали е така?

Биткойните преведени вчера са от емисионен превод (coinbase transaction). Когато някой миньор изкопае блок (намери хеш стойност за даден блок съобразена с трудността в мрежата) той получава новоемитираните биткойни плюс всички платени такси за преводите включени в този блок. Въпросният блок е с височина (поредност) 3654. В мрежовия протокол на биткойн всичко е индекси, така че се използват разни други думички за обозначаване на поредните номера за различните променливи.

По това време всеки, който свали и инсталира референтната програма за достъп до мрежата е миньор по подразбиране и започва да "копае" веднага. Преводи между участници почти е нямало и всички биткойн преводи са били емисионни с едно забележително изключение - преводът на 10 биткойна от Сатоши Накамото към Хъл Фини в блок с височина 170.

Едно от предимствата да се използват приложения с отворен изходен код е, че от системата за управление на версиите (в случая git) може да се види, какъв точно код е бил използван тогава. От конкретен интерес е функцията за генериране на поредно целочислено число (nonce), което се вкарва в масива от данни при всяко изчисление на хеш стойност в търсене на решение за даден блок. Вижда се, че стойността на променливата е в начално положение, тоест нула. От това може да се направи извода, че клиентската програма за достъп до биткойн мрежата е била новоинсталирана и/или стартирана на 9-ти Февруари 2009 г. Малко вероятно е това да е Сатоши. По-скоро е някой с достъп до листата за съобщения в групата на шифър пънковете по това време, който е инсталирал референтната клиентска програма воден от любопитство.

За мен лично е странна прекомерната реакция на пазара вчера и днес. През 2017 г. имаше движение на по-ранни биткойни от сегашните и тогава почти никой не им обърна внимание. Сега тази новина бе прекомерно раздута, което показва умишлено търсене на наблюдавания ефект. Най-вероятно някой много иска цената да падне. Миналата година Крейг Райт бе пуснал обява, че търси и би купил таен ключ от ранни биткойни. Може би все пак парите на милиардера Калвин Аер да са влезли в действие и да са намерили продавач?

===

Why Satoshi (probably) didn't move some coins from 2009

What Happened

On May 20, 2020, a transaction with the id of cb1440c787d8a46977886405a34da89939e1b04907f567bf182ef27ce53a8d71 was broadcast onto the Bitcoin network and included in block 631058. The transaction's input was from block 3654, specifically the coinbase transaction, which was mined on or around February 9, 2009. As the genesis block was created after January 3, 2009, this is a mere 37 days after the Bitcoin network's inception.

There weren't that many people mining on the network (or even knowing what it was), so the speculation is that this output may belong to Satoshi Nakamoto. Given that a private key is required to unlock the output, the fact that this output was spent suggests that the spender has access to the private key. If this is Satoshi, this would suggest that there may be a lot more Bitcoins to be dumped. The price of Bitcoin dropped around 5% as of this writing, perhaps based on that speculation.

https://medium.com/@jimmysong/why-satoshi-probably-didnt-move-some-coins-from-2009-ad967d40582a