Автор Тема: Биткойнер №2, Хъл Фини, си отиде. Но не съвсем!  (Прочетена 4578 пъти)

BitcoinBG

  • Администратор
  • Заслужил Биткойнер
  • *****
  • Публикации: 719
    • Профил
Хъл Фини почина миналия Четвъртък на възраст 58 години. Преди 5 години лекарите му поставят неутешителната диагноза "амиотрофична латерална склероза" известна още като "болестта на Лу Геринг". Хъл е известен с приноса си за разработването на новаторския софтуер за криптиране на съобщенията Pretty Good Privacy (PGP) в началото на 1990 г. Заедно с Фил Цимерман водят години съдебни битки с американското правителство, което обявява PGP за строго секретна амуниция /буквално/, забранена за износ от САЩ. Той помага в разработката на първия биткойн портфейл и в началото на 2009 г. след задействане на биткойн мрежата получава първия биткойн превод от Сатоши Накамото.

След като смъртта му бе официално обявена в Четвъртък сутринта, тялото на Фини бе превозено до съоръженията на криогенната фирма Alcor Life Extension Foundation в Скотсдейл, Аризона. Кръвта на Фини и другите телесни течности ще бъдат постепенно заменени с набор от химикали наречен M-22. От Alcor заявяват, че те са минимално увреждащи тъканите и основната им задача е да предотвратят образуването на кристали, които разрушават клетъчната мембрана докато тялото е дълбоко замразено в течен азот. Така то може да изкара десетилетия или дори столетия в очакване на технологията, която може да го възстанови.

Цялата статия на английски може да прочетете тук http://www.wired.com/2014/08/hal-finney/
Има я и преведена на български в нашия блог.

И още една тук - http://www.nytimes.com/2014/08/31/business/hal-finney-cryptographer-and-bitcoin-pioneer-dies-at-58.html?_r=0