Заплащане на услуга чрез предоставяне на изчислителна мощ ?

Започната от AlximikA, Декември 04, 2017, 12:32:43 PM

« назад - напред »

AlximikA

Предстои ми пускане на п2п система за недвижими имоти.
От дълго време обмислям оптималният начин за печалба.
Предоставянето на изчислителна мощ за всяка пусната заявка към системата ми се вижда добро решение.
(само ползвателите ще предоставят мощ а не разглеждачите)
Перспективен и възможен ли е този бизнес модел ?


Биткойн.БГ

Блокверигата не е панацея за всяка една болежка и не е удачна за всяка една икономическа дейност. Разбираемо е всеки един бизнес да иска да бъде модерен и да използва последния писък на модата в областта на ИТ, но често е погрешно. Използването на разпределена блокверига има смисъл само ако ползвателите са напълно непознати и случайни лица, за които не е необходимо или дори е противопоказно да се събират лични данни. Ако събирането на лични данни е необходимо и задължително, използването на разпределена база данни под формата на разпределена блокверига е скъп разкош. В икономиката всичко, което е неоправдано скъпо умира и икономически целесъобразният модел се налага.

Моделът съществува от години. Посетителите на определена новинарска страница предоставят изчислителната мощ на компютрите си за да четат новините. Това е много по-честно от излъчването на реклами от тази страница за да се издържа. да не говорим,че се избягват цяла кохорта от посредници, като рекламодателни агенции и услугите на заварената финансова система за разплащания между ползвателите и рекламодателите. Колкото повече време прекарва един посетител в такава страница толкова повече заплаща под формата на изчислителна мощ и необходимото електричество за тези изчисления.

Ето защо, ако твоят замисъл има някакъв смисъл, ти трябва да използваш изчислителната мощ на произволните и случайни читатели на обявите. Продавачите или наемодателите на НИ така или иначе трябва да предоставят лични данни.

AlximikA

Не напразно съм написал "система" а не мрежа :)
Проблема тук е в различните видове потребители:
1. Наблюдатели - разглеждачи
2. Потребители - продавачи/купувачи, наематели/наемодатели
3. Брокери - посредници с професионален опит

Тип 1 най-вероятно проучват цените дали да купят/продават или наемат/отдава.
Тип 2 са взели решение и са пуснали заявка към системата
Тип 3 работят ежедневно с много заявки към системата защото тя извършва над 50% от тяхната работа

Оптималното според мен е да се плаща(с мощност) само от пусналите заявка и на брой заявки но това усложнява колко процесорна мощ следва да се отдава като % от различните мощности на хардуера който ползват за да пуснат заявката. Отделно хардуера може да бъде изключван, което ще трупа дълг към системата...
Унифицирането би било много по лесно но в никакъв случай не е оптимално... сравняването на потребителите от ниво 1 с ниво 3 не е коректно!

Как да реша тази дилема ?


AlximikA

Или може би се водя от алчността...
Обективно погледнато всеки от трите типа прекарва различно време свързан с платформата и съответно плаща пропорционално на времето.

Каква мощност следва да отдават според теб за да изкарвам по няколко Сатоши на час престой ?
Вярно ли е ,че гугъл спира да индексира сайтове които работят на този принцип ?