Промяна новините на форума:

Поставихме Началото... Добре Дошли!

Main Menu

ЕЦБ обмисля отмяна на гаранциите по влоговете до 100 000 евро

Започната от Биткойн.БГ, Ноември 24, 2017, 10:15:40 AM

« назад - напред »

Биткойн.БГ

На 02.02.2017 г. и на 20.02.2017 г. от Съвета на Евросъюза и от Европарламента са отправени две запитвания до Европейската Централна Банка (ЕЦБ) за мнение относно подготвяни промени по банковите регулации засягащи дадените държавни гаранции по влогове до 100 000 евро.  В своето становище от 08.11.2017 г. ЕЦБ отговаря, че промените са наложителни в редица направления. Така например едно от предложенията е да се ограничат тегленията по гарантираните влогове от 100 000 евро до поредица от тегления до размер покриващ издръжката на живот за 5 (пет) дни...

Смятам, че това предложение от ЕЦБ няма да бъде прието в прав текст така, както е предложено. Вместо това ще се формулират многобройни ограничения и условия, които по същество ще отменят сега съществуващата безусловна държавна гаранция по влоговете до 100 000 евро. Целта е да отпадне тази безусловна гаранция без да се събуждат страховете на населението. Затова всички формулировки ще бъдат така "завъртяни", че това безусловно поето задължение да стане условно и държавата да има правото да изплаща влоговете във фалирали банки само ако прецени и когато прецени, че може да си позволи да ги изплати.

---

OPINION OF THE EUROPEAN CENTRAL BANK
of 8 November 2017
on revisions to the Union crisis management framework
(CON/2017/47)

Covered deposits and claims under investor compensation schemes should be replaced by limited discretionary exemptions to be granted by the competent authority in order to retain a degree of flexibility.

...during a transitional period, depositors should have access to an appropriate amount of their covered deposits to cover the cost of living within five working days of a request.

https://www.bankingsupervision.europa.eu/ecb/legal/pdf/en_con_2017_47_f_sign.pdf