Големите пари на хедж фондовете тепърва започват да влизат в Биткойн

Започната от Биткойн.БГ, Ноември 07, 2017, 12:30:05 AM

« назад - напред »

Биткойн.БГ

Една сравнително добра обзорна статия на Ню Йорк Таймс потвърждава, че големите пари от Уолстрийт също се поляризират оп отношенние на Биткойн. Такива като Джейми Даймън и Тиджейн Тиам шефове на на ДжейПи Морган Чейс и Кредит Суис настървено изливат помия върху Биткойн и го наричат измама. Други като Лойд Бленкфайн шеф на Голдман Сакс и Кристин Лагард изпълнителен директор на МВФ открито се възхищават и наричат Биткойн възможните пари на бъдещето.

Хората на големите пари също като обикновените хора рязко се разделят на барикадата във все по-ожесточаващи се спорове. Тези, които са си купили Биткойн преди да поскъпне до сегашните нива го превъзнасят изпадайки понякога до степен на религиозен транс. Тези, които не притежават Биткойн го оплюват стигайки понякога до неприкрита ненавист. Поведението на първата група е лесно разбираемо. Те са станали по-богати и затова са благодарни на Биткойн. Защо обаче е омразата на втората група? Според мен пак е лесно обяснима. Те осъзнават, че дори нищо да не правят ще продължат да обедняват със скороста, с която Биткойн поскъпва. Те се намират в жестока преса, какво да правят? Ами, какво ако следващата година за Биткойн е като... тази година?

Наскоро гледах едно интервю на Джим Роджърс, една от инвеститорските икони. Той много сполучливо само в едно изречение обобщи размислите на хората, които все още нямат никакви биткойни. Той каза "Съжалявам, че преди няколко години не бях нито толкова умен нито пък толкова глупав, че да си купя биткойни"...

Вчера по-новините платената държавна пропаганда цитираше, как икономическият ръст тази година бил над 3%. Днес обаче се промъкнаха по-достоверни новини. Как цената на яйцата се повишила със 70% тази година. Веднага след това имаше репортаж за увеличаващият се брой на "демотивираните" българи между 20 и 30 години. Тази думичка като я прeведем на български звучи, като обезверените българи. И тогава всичко си идва на мястото. Ако имаш 3% икономически ръст, но в същото време имаш скрита инфлация от 5% (а тя е доста повече), означава че имаш икономически спад от минус 2%. И тогава вече всичко си идва съвсем на мястото и разбираш, защо толкова млади хора са обезверени, че не могат да си намерят работа...

---

Hedge Funds Push the Price of Bitcoin to New Highs

The chief executive of JPMorgan Chase, Jamie Dimon, has called Bitcoin a fraud and made it clear that he will not allow his bank to begin trading the virtual currency any time soon.

But that has not stopped a growing wave of big Wall Street investors — many of them hedge funds — from pouring their money into Bitcoin, helping extend an eight-month spike in its price.

https://www.nytimes.com/2017/11/06/technology/bitcoin-hedge-funds.html

Dr. Chaos

Цитат на: BitcoinBG - Ноември 07, 2017, 12:30:05 AM
защо толкова млади хора са обезверени, че не могат да си намерят работа...

Може би пък това е част от новото време. Да бъдеш предприемчив. Не сме 1970, за да очакваме, че ще започнем работа на едно място и така 40 години. Този век ще е драмата на чиновникът, който избягва риска отказвайки се от свободата си.

Мотивацията си е нещо лично, а сега ако си достатъчно мотивиран и целенасочен почти нищо не може да те спре.

Не малко самоуки хора познавам около себе си, които просто успяха, защото любопитството към нещо го превърнаха в успешни експерименти.

Dr. Chaos

Преди време, когато беше голямото земетресение с епицентър Радомир, осъзнах следното: единственото сигурно е несигурното.

На това и пазарите ме научиха. А пък в днешно време границата възможно/невъзможно е толкова тънка, че правилото се потвърждава още повече.

В това може да се задълбае и със заложения ни страх от смъртта. Страхуваме се, защото не знаем, а тези които рискуват в тъмното са истинските визионери и предводители на човечеството.

Иначе wall street ще закара пазара на крипто валути в трилионите, 2018 цялата капитализация ще е в трилионите.

Ето Меламед какво казва днес: http://www.reuters.com/article/us-cme-group-bitcoin/bitcoin-a-new-asset-class-not-a-crypto-currency-cmes-melamed-idUSKBN1D712M

Биткойн.БГ

Цитат на: Dr. Chaos - Ноември 07, 2017, 03:06:22 PM
Може би пък това е част от новото време. Да бъдеш предприемчив. Не сме 1970, за да очакваме, че ще започнем работа на едно място и така 40 години.

Само че...

В САЩ правиха изследване за да разберат, защо завършващите сега своето висше образование млади хора са по-малко склонни да бъдат предприемачи и предпочитат да се захванат някъде на заплата. Разликата в сравнение с посочената от теб година 1970 е цели 30 %. Взели да търсят причините и били страшно изненадани, когато я открили.

Оказало се, че тогава е било изключение някой от студентите да тегли заем по време на следването си, а сега вече се е певърнало в правило. Съвсем ясно е, че когато завършиш всишето си образование и всеки месец трябва да погасяваш вноската по заемите си, изобщо не можеш да си позволиш да бъдеш предприемач. Да си предприемач означава да можеш да си позволиш лукса да не успееш. Когато ти виси воденичният камък на заемите ти не можеш да си позволиш никакъв риск, затова бързаш по най-бързият начин да се докопаш до някакъв сигурен месечен доход.

Горното още веднъж доказва, колко пагубна е заварената финансова система, чиято пирамида зависи изключително от разширяване на основата от финансово зависими индивиди по пътя на заробващите заеми. Ако следваме този модел и по-нататък скоро в конституцията трябва да запишем основното право на всеки човек - правото на заем...

AlximikA

"Да си предприемач означава да можеш да си позволиш лукса да не успееш. "

Като човек, който е изключение от правилото(все още не съм получавал заплата през живота си) заставам зад тези думи и добавям ,че всеки трябва да има шанса да не успее, защото това е шанса да бъде свободен! Когато свободата или робството са продукт на личният избор а не на системната грешка, само тогава ще имаме общество което не е паднало на колене пред парите! Парите са средство за по добър живот а не система за по голяма производителност(експлоатация) на обществото в полза на имащите. Биткойн решава колосални проблеми но не решава фундаменталният проблем на капитализма, а именно, че накрая само един ще притежава всичко. :)
Ерата на новите модели за преразпределяне тепърва предстои, дали ще е Цикада, Бинкъм или някоя нова концепция, предстои да видим.
И за да докажа думите си, нека си представим ,че студентите вместо с дълг излизат с базов доход от университетите!

Биткойн.БГ

Цитат на: Dr. Chaos - Ноември 07, 2017, 03:25:15 PM
Ето Меламед какво казва днес: http://www.reuters.com/article/us-cme-group-bitcoin/bitcoin-a-new-asset-class-not-a-crypto-currency-cmes-melamed-idUSKBN1D712M

Човекът си е признал без бой, защо го правят.

Цитат"That's a very important step for bitcoin's history... We will regulate, make bitcoin not wild, nor wilder. We'll tame it into a regular type instrument of trade with rules," Melamed told Reuters in an interview.

The futures will allow investors to short-sell bitcoins, making two-way bets possible, a development that he expects will attract major institutional investors, not just speculators.

От горното следва в прав текст, че досега Биткойн е бил див и е поскъпнал толкова, защото спекулантите са го купували на нерегулирани пазари. Сега Биткойн ще бъде укротен, защото институционалните инвеститори ще могат да го продават на регулираните пазари без да имат дори и един единствен Биткойн...

Как се наричат хората, които на пазара отвън на улицата ти продават неща, които нямат? Наричат се измамници и мошеници. Когато това обаче се прави на "регулирани" пазари, същите тези хора се наричат институционални инвеститори... А сега де?! И след това следват куп псувни и ругатни, че българският народ бил с ниска финансова култура...  Ами при такава финансова култура у финансово най-културните, няма ли да си финансово по-добре изобщо да нямаш никаква?


AlximikA

Да го продават, да го продават, колко да го продават като рано или късно ще им се наложи да го купят? :)
Няма да им се получи тая схема защото са алчни!
Днес ходих в прокредит за да отворя фирмена сметка с тенденция Кракен...
Тяхната корпорация била твърдо против Биткойн и такива преводи били... дет се вика, само дето не ме изхвърлиха като парцал от там! А им бях клиент когато зачеваха и работиха с черните каси на клиентите си! Когато обаче се оказа ,че съдружника във фирмата е техен стар/текущ корпоративен, започна едно чудене... едни телефони.. едни чатове... едни въпроси... Бас ще хвана ,че ще клекнат пред собствената си алчност до няколко дни :)

Dr. Chaos

Ах, истина е това да.

В САЩ действително е нормално да стартираш живота си със заем от порядъка на 50, 100 хиляди долара.

Цитат на: BitcoinBG - Ноември 07, 2017, 03:53:50 PM
...лукса да не успееш.

То баш това е, успехът е последствие от множество неуспехи. Интересно, благодаря за статистиката.

Иначе няма нищо лошо в заема, лошото е когато от централно място се определя лихвата. Всъщност точно това убива предприемачите, намаляват лихвата ти бачкаш, бачкаш, създаваш реални неща, после идва контракцията увеличават лихвата и ти обират извършената работата, а бизнеса ти влиза в несъстоятелност.

Цитат на: BitcoinBG - Ноември 07, 2017, 03:53:50 PM
Горното още веднъж доказва, колко пагубна е заварената финансова система, чиято пирамида зависи изключително от разширяване на основата от финансово зависими индивиди по пътя на заробващите заеми.

Измислили са си пирамидата много добре. Нищо де, Сатоши малко подсечка им направи. Първата фаза е налице, да си освободим парите. Да видим как ще добутаме нататък. Аз изхождам от това че всичко е илюзия (целия ни свят). Всичко са идейни форми, парите са просто идея, която е узурпирана от централните банки. Парите са една логична социална технология подпомагаща обмена, толкоз, нищо сложно. Имали сме нужда от пари, защото бартера не работи и не решава проблема "искам твоето", но ти "не искаш моето", тогава бой да ти го взема. Парите са ни дали мир, поне за един период.

Цитат на: BitcoinBG link=topic=202. msg477#msg477 date= 1510064848
Как се наричат хората, които на улицата ти продават неща, които нямат?

Аз не смятам да търгувам по места където не се върти реална монета. Видях, че си публикувал делта сток, там пак нямат монета, а залози нагоре/надолу с фиат, както и адмирал, както и бенчмарк.

Тия измамниците от улицата искат да контролират пазара, обаче пазара не е мрежата, което мисля не разбират.

Dr. Chaos

Цитат на: AlximikA - Ноември 07, 2017, 04:50:39 PM
Днес ходих в прокредит за да отворя фирмена сметка с тенденция Кракен...
Тяхната корпорация била твърдо против Биткойн и такива преводи били...

Чакай, чакай да видиш как ще забранят на хората да си движат "собствените" пари от банките. Райфайзен от миналата година спъват тегления и депозити към борси.

На мой близък от Германия започнаха да му правят разни проверки, а е частно лице. Като искаш биткойн, иди при CME да ти го дават наужким  ;D

AlximikA

За частния бизнес мога да ви кажа още нещо, там винаги играеш ва-банг!Въпросът е да имаш буфер за да започнеш нова игра преди да си завършим старата :)

AlximikA

" Тези, които са си купили Биткойн преди да поскъпне до сегашните нива го превъзнасят изпадайки понякога до степен на религиозен транс. Тези, които не притежават Биткойн го оплюват стигайки понякога до неприкрита ненавист."

BitcoinБГ, не мислиш ли ,че си прекалено краен ?

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Ноември 07, 2017, 09:34:46 PM
За частния бизнес мога да ви кажа още нещо, там винаги играеш ва-банг!Въпросът е да имаш буфер за да започнеш нова игра преди да си завършим старата :)

Или играеш ва-банк или си оставяш буфер. Няма как да са и двете заедно.

Цитат на: AlximikA - Ноември 07, 2017, 09:56:55 PM
BitcoinБГ, не мислиш ли ,че си прекалено краен ?

Не мисля. Имам наблюдения от други български и чужди биткойн форуми, както и преки впечатления от срещи с различни хора.

AlximikA

  Реално, винаги си ва-банк, защото дори шанса, който си оставяш с буфера , сам по себе си е ва -банк .
За мен, тези две изречения: "Тези, които са си купили Биткойн преди да поскъпне до сегашните нива го превъзнасят изпадайки понякога до степен на религиозен транс. Тези, които не притежават Биткойн го оплюват стигайки понякога до неприкрита ненавист." прихващат само краищата на истината, която е някъде по средата.

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Ноември 08, 2017, 12:17:42 AM
За мен, тези две изречения:

Пропускаш важната думичка "понякога" в тези изречения.
Това са двете крайности, но не съм казал, че между тях няма нищо.

AlximikA

Да, пропуснал съм тази важна думичка. Извинявам се.

Ето една почти прясна новина от Виетнам. Може би, там ще се тества дали е възможно Биткойн да бъде забранен и изолиран ефективно.
https://www.theregister.co.uk/2017/10/30/vietnam_bans_bitcoin_as_payment_for_anything/