Предложение за нов език в Биткойн мрежата - Simplicity Scripting Language

Започната от Dr. Chaos, Октомври 31, 2017, 08:44:24 PM

« назад - напред »

Dr. Chaos

Това е научния документ публикуван преди ден. След таз годишните сътресения, след като мине и последното през ноември ще започнат интересните неща. Повечето cyphepunks имат кошници с инструменти чакащи да видят бял свят. Това е само един от многото, които ще получим за да създаваме бъдещето.

Не съм програмист, но се мъча ;D в днешно време това е нещо като мяра за грамотност. Дайте мнение, ако някои е ползвал Solidity върху етереум, или се е мъчил с Биткойн стака да каже какво мисли.

https://blockstream.com/simplicity.pdf

Биткойн.БГ

Преглеждах един ден Forth. Може да гледате на него, като на дядото на Фортран. А знаете, че самият Фортран е от време оно...

Моето мнение е, че програмният език на Биткойн трябва да е извънредно опростен, както е сега. Нека да потръгнат страничните блоквериги за да може безопасно да се правят различни опити и едва тогава може да се мисли в тая посока.

Някой може да се запита, за какво ни е програмен език вграден в парите? Представете си една обикновена хартиена банкнота. Сега си представете, как един търговски договор от 10 страници е написан върху тази банкнота и подписан от страните по договора. Сега си представете, че тази банкнота може да се ползва от страните по договора, като пари само при настъпване на определените условия описани в договора. Сега си преставете, че като изтече договора по нищо не личи, че върху тази банкнота е бил написан договор от 10 страници. И много други възможности за обединяване на такива банкноти, когато един договор става част от друг договор при точно определени условия.

AlximikA

Когато имаме твърда вилица, спомените за тези договори остават ли върху веригата? Всяка твърда вилица ли кореспондира със страничните блок-вериги или всяка ги създава сама? Тази хартиена банкнота трябва да е валутата..

Dr. Chaos

Хмм, това за вилицата е интересно. Отношенията би трябвало да се запазят и след вилицата.

Този документ ми дойде доста сложен, точно и аз това си мисля, Rootstock със страничните вериги и Solidity.

Иначе, точно това е което си предсравям и аз. Всички видове сделки (не само търговските) да ги пресъздаваме дигитално.

Например в правото има многостранна сделка, повечето дружества са многостранни сделки. Multisig е една такава сделка, multisig е дигитално подобие на ООД. DAO беше много добър експеримент, аз участвах, но за сега такива по сложни договори са трудни, то пък беше като АД.

Модерната държава произлиза от частните дружества и организации. Всъщност самата Конституция е вид сделка, между нас и държавата. Смятам, че отново подобни процеси на тези започнали от XVII век нататък в момента се случват.

Първо Сатоши промени счетоводния модел, предния път когато Медичи са въвели двустранното счетоводство това е довело по-късно до американската и после френската революции. Довело е до нови консенсусни механизми и децентрализация на властта. По модела на Монтескьо и днешните държави работят.

Определено има смисъл да можем на 10 лева хартия да записваме облигационни отношения, които след изпълнение/неизпълнение да не нарушават цялостта на десетте лева и да остават в обращение.

Изобщо не се съмнявам, че в тази посока вървят нещата. Дори и да има държави, които открито ще се противопоставят на мрежата, ще има такива, които ще са отворени към нея.

Би било изключително интересно да създаваш дружества върху "Конституцията" на Биткойн мрежата.

Има време де, още на много абстрактно ниво е всичко.