Интегриране на биткойн разплащания в магазин за хранителни стоки.

Започната от AlximikA, Октомври 30, 2017, 04:37:34 PM

« назад - напред »

AlximikA

Това ще е моята първа прагматична тема :)
Имам магазин за хранителни стоки и мисля ,че е крайно време...
Още от средата на 2014г. се опитвам да обясня на производителя на складовият ми софтуер, че най-оптимално е той да напише нужният модул за да е най-лесно и за мен, и за клиентите.
http://forum.microinvest.net/viewtopic.php?t=13024
Уви, времето тече а моите пари са в обръщение и не са биткойн :(
Поради тази причина реших ,че няма да чакам Микроинвест да узреят а ще направя сам каквото мога за да започна да въртя биткойн.
За клиентите пазаруващи с биткойн ще има 10% отстъпка в началото а после ще я намаля до 5%. (маркетинг)
Ако аз си работех в магазина би било много лесно... но там работи "леля Пенка" !
Ето как виждам нещата:
1. Сваля се цялата верига.
а/ Леля Пенка трябва да види потвърждение на превода и сумата която е преведена(би било добре да е в лева но може и в евро). Как и къде ще се види това... нямам идея! Леля Пенка не трябва да има достъп до портфейла, тя следва да е само наблюдател.
2. Слага се голям плакат с QR код на стената.
а/ Разчитаме ,че клиента ще преведе точната сума... Таксата за транзакция как ще я знаем колко е за да калкулираме правилно колко биткойна да се пратят ?

Знам ,че интегрирането по този начин е архаично, но ако имате по добри предложения съм целият в слух :)

Икономическата обосновка е следната:
Аз малко по малко ще започна да създавам буфер в биткойн. Тренда е възходящ и се предполага ,че колкото повече време стискам буфера толкова по-голяма ще е печалбата от него.
В цената на стоката имам надценка, което значи, че ще купувам биткойна на по ниска цена от пазарната.
Клиентите ще са доволни, защото вместо да плащат такси за разкешване на процесорите ще могат директно да пазаруват с отстъпка!
Натрупаният буфер мога да продавам с +% като сложа битомат в магазина или като науча "леля Пенка" :)

Ако има по интелигентен начин ще се радвам да чуя :)

Dr. Chaos

Защо не изчакаш малко докато започнем да отваряме канали през светкавичната мрежа ? Тогава ще мога да пазаравум от теб и за няколко сатошита. До месец два, светкавичната мрежа ще е в производствена фаза, скоро ще излезне и портфейл и сега има един но не се работи по него особено много (https://github.com/LN-Zap/zap-desktop). Според мен не бързай, защото малки трансакции като дневен или дори седмичен пазар не са изгодни върху голямата верига. Още година, две за да можем тотално вече да се измъкнем от системата, а имаш и проблем чисто практически. Ако доставчиците не желаят койн, а ти се налага да го конвертираш, не знам дали ще ти излязат сметките.

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Октомври 30, 2017, 04:37:34 PM
Още от средата на 2014г. се опитвам да обясня на производителя на складовият ми софтуер, че най-оптимално е той да напише нужният модул за да е най-лесно и за мен, и за клиентите.

Преди 2-3 години доста фирми разработваха платежни терминали за плащания с биткойни. По разбираеми причини те доста приличаха на платежните терминали за плащания с банкови карти. Ето ти един терминал, който можеш си купиш за 600 долара. Добре е обаче, тая джаджа да е интегрирана в счетоводната ти програма - https://www.generalbytes.com/pos/

Не ги мъчи хората от Микроинвест. Съветът, който ти дава Д-р Хаос по-горе е правилен.  :)


Pavlito


volen.hristov

И все още само на много малко места, може да бъде използван като разплащателно средство.

AlximikA

Проблема все още е на дневен ред! "леля Пенка" пак ще седи срещу клиента с парите и пак ще трябва да се измисли/направи начин тя да приема плащания с биткони. Сега няма да е хранителни стоки, все тая!  Купуването на хардуер за 600€ и последващото му интегриране със счетоводната ми програма е неприемливо, прекалено скъпо и прекалено времеемко е.


______________
Сега Русия като се изключи за 24 часа, какво ще се случи с Биткойн ?

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Февруари 13, 2019, 09:23:35 PM
Проблема все още е на дневен ред! "леля Пенка" пак ще седи срещу клиента с парите и пак ще трябва да се измисли/направи начин тя да приема плащания с биткони.

Проблемът все още е на дневен ред и става все по-голям.

След недоразумението наречено "Закон за мерките срещу изпирането на пари" следва още по-голямо недоразумение наречено "Правилник за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари". Недоразумение е, защото е първият закон в писаната човешка история, по който всеки един гражданин на държавата е виновен ако не докаже, че е невинен! Обръща с главата надолу цялата юриспруденция от времето на Римската империя до наши дни! Виновен сте до доказване на противното...

Та, по този правилник леля ти Пена ще трябва да изиска сведения от чичо ти Пешо за произхода на неговите биткойни, когато той си купува мастика и салам от нейния магазин. Леля Пена ще трябва внимателно да проучи рисковия профил на чичо Пешо. Как ще стане това ли? Е, не е добре описано. Оставено е място да се развихри въображението на леля Пена. В допълнение леля Пена ще трябва да попълва специална справка и да я пуска до ДАНС всеки месец. Не само това, но леля Пена ще трябва да посещава семинари с лектори от ДАНС на тема пране на пари и изготвяне на психологически профили на клиентите. Не само това, но леля Пена ще трябва да изготви план за обучение на останалите продавачки за да се научат, как да разпознават терориста влязъл в магазина им за да си купи мастика и салам с биткойни.

Преди 20-ина години пишман демократите много се възмущаваха от доносничеството. Било страшно, че 10% от населението било принудено от Държавна сигурност да пише доноси за близки и познати и не толкова близки и не толкова познати. Сега обаче, когато бюрокрацията бълва закони и правилници принуждаващи 90% от населението да станат доносници, тези същите пишман демократи мълчат като насрани.

AlximikA

Оказа се ,че една от моите дейности е пряко засегната в закона...
Вече съм нещатен сътрудник по закон...

Ето малко извадки из моят план: :)
"Целта на настоящия план за въвеждащо и продължаващо обучение е осигуряване и гарантиране квалификацията на агентите/служителите на дружеството във връзка с действащото местно и Европейско законодателство в областта на прането на пари. Чрез обученията се дава възможност на агентите/служителите непрекъснато да развиват шпионските способностите и доносническите умения в зависимост от личните си нужди и в съответствие с квалификационното ниво, изисквано от съответната длъжност.  Дружеството планира средства в бюджета за краткосрочно, средносрочно и дългосрочно обучение на служителите. Дружеството планира въвеждащо, текущо и продължаващо обучение както за настоящите, така и за бъдещите си агенти/служители. Дружеството се счита за нещатен сътрудник по закон. Специално място и финансиране в допълнение на задължителните разпоредби ще отделим на следните дисциплини: хвърляне на боб, наблюдение на кристална топка , гадаене на кафе и гледане на карти Таро."
"
11) Посещение на семинар за мерките за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансиране на тероризма със следната примерна тематика:
Теми:
...
Извличане на информация чрез мъчения;
...
"

Положението изобщо не е розово... НО леля Пенка ще приема плащания с биткойни ако ще не ДАНС ами ГРУ и CIA да и седят на глават заедно!

DarkLady

Този закон, барабар с правилника, е пълно безумие, разбира се, защото няма как да бъде приложен на практика. Само не знам, дали ще го оставят да си отмре просто, или някоя оперена леля Пена ще се запъне и ще вземе да ги осъди. Силно се надявам да е второто.