Ще ви припомня накратко защо Биткойн бе създаден...

Започната от Paladin, Август 12, 2017, 08:26:13 PM

« назад - напред »

Paladin

Онзи ден попаднах на тази тема в един събредит за Биткойн. В нея потребителят под името hodlgentlemen много добре припомня защо е създаден Биткойн. Ето какво написа той:

Преди хората използваха злато и сребро за да се разплащат помежду си.

Книжните пари се измислят. Те са обезпечени със злато от банковата хазна. Те са по-лесни за транспортиране и разделяне

Банките дават повече книжни пари от колкото имат злато в хазната си. Те използват частични резерви. Една истинска машина за пари. Но от време на време банките се сриват заради масови тегления.

Създават се централното банкиране. Централните банки ще бъдат заемодатели от последна инстанция. Масовите тегления ще бъдат избегнати като банките си гарантират депозитите чрез централната банка. Рискът за масови тегления от банките не е понижен. Честотата му е намалена, но пък тежестта увеличена. Все пак банките остават несъстоятелни в схемата на частични резерви.

Банките пак могат да изпаднат в криза, но сега, ако една банка изпадне в достатъчно голяма криза, всички ще имат проблем. В такъв момент правителството ще трябва да се намеси и да ги спаси.

Всички връзки между финансовата система и златото са прекратени през 1971г. ,когато президента Никсън реши, че вече щатския долар няма да може да се разменя за определено количество злато. Това увеличи проблема, защото вече банките нямали лимит на количеството книжни пари, които могат да създават.

От този момент всички пари се правели под формата на кредит. Парите спират да бъдат обезпечени от актив. Когато поискаш кредит, парите се създават и биват дадени назаем. Банките очакват тези новопоявили се пари да им бъдат върнати с лихва. Разбира се, че банките трябва да имат адекватни резерви, но тези резерви общо взето се състоят от пари на кредитна основа. И резервите са много по-малки от заема, който правят.

Това докарало до експлозия в притокът на парите. Федералния резерв спря да докладва М3 през 2006, но ЕЦБ в момента докладва, че годишното увеличение на притока от евро е около 5%.

Това води до годишно увеличение на цените. Увеличението на цените е до известна степен по-ниско от увеличението на цялата сума от пари, които циркулират в икономиката на държавата.

Това което остава e инфлация в диапазон от около 2%.

Банките са открили, че могат да източват всичкото увеличение на продуктивност + 2% всяка година без прекалено много оплаквания от хората. Те постигат това като увеличават броя на парите циркулиращи в държавата с по 5% на година. Те си връщат тези пари обратно под формата на лихви.

Освен ,,хитрите" такси върху обществото банките взимат обществото за заложник през няколко години. В случай на финансова криза, банките се нуждаят от спасение или системата ще се срине.

Освен тези проблеми, банките и правителствата се стремят и да премахнат парите в брой. Това означава, че двама свободни човека не могат да направят размяна чрез пари без банката да бъде посредник. Ако смятате, че търгуването с други е основно право, то това трябва да ви изплаши.

Липсата на истински пари (sound money) е коренът на проблемът. Насила ни бяха дадени книжните пари, защото няма други добри алтернативи. Златото и среброто остават трудни за използване.

Веднага се прекрати опита да се стартира частна валута подкрепена от скъпоценни метали (Либърти долар), защото подкопавала валутната система на Щатите. Явно единствения начин една алтернативна валута да процъфти, е ако никой не я е стартирал и ако тя няма централна точна на провал.

Това, което бе нужно е ,,пиър-ту-пиър" електронна парична система. Това беше нещото, което Сатоши Накамото описа през 2009г. Това беше решението на всичките проблеми изброени по-горе. Ето защо той надписа първичния блок с текста: ,,03/Януари/2009 Канцлер на ръба на второ спасение за банките."
Целта на биткойн е да бъде алтернативата на сегашната ни финансова система.

Линк към темата: https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/6rr6ph/just_a_quick_reminder_why_bitcoin_was_invented_in/

Биткойн.БГ

Важен е начинът по който завършва този обзор. Авторът посочва, че ако прекалено много сте се вторачили в цената на Биткойн или сте се разгорещили в спора за "истинския" Биткойн, не трябва да забравяте, че Биткойн е създаден с една цел - да замести съществуващата финансова система

---

So, if you find yourself religiously checking some cryptocurrency's price, or bogged down in discussions about the "one true bitcoin", or constantly asking what currency to buy, please at least remember that we have bigger fish to fry.
We are here to fix the financial system.