Автор Тема: В памет на Юджи Иджири (Yuji Ijiri) изобретателят на тристранното счетоводство  (Прочетена 7167 пъти)

BitcoinBG

  • Администратор
  • Заслужил Биткойнер
  • *****
  • Публикации: 719
    • Профил
Една чудесна обзорна статия в hackernoon.com посветена на проф. Юджи Иджири (Yuji Ijiri). Той е роден в Япония, но преподава в Университета Карнеги Мелън в САЩ, където умира на 18.01.2017 г. на 81-годишна възраст.

Авторът на статията се спира на историята на счетоводството. Подобряването на живота на хората е пряко следствие от повишаването на производителността на техният труд, а тази  производителност е пряко последствие от задълбочаването на разделението на труда и размяната на стоки и услуги. Ето защо всеки нов пробив в подобряването на отчетността при тази размяна води до взрив в развитието на науката, изкуствата и техниката.

Древните шумери са създателите на едностранното счетоводство. Епосът за Гилгамеш е най-древната литературна творба в човешката история и произлиза от района на Месопотамия. Гилгамеш е шумерски и акадски митологико-епичен герой. В началото на 15-ти век Францисканският монах Фриар изобретява двустранното счетоводство. Много изследователи посочват този факт за първопричината поради която Венеция и Генуа се превръщат в търговски суперсили на Средновековието, където впоследствие процъфтяват науката, изкуствата и техниката. Гутенберг изобретява печатарската преса. Средиземноморието се превръща в най-развитата част на света.

Първият си научен труд посветен на тристранното счетоводство проф. Иджири публикува през 1989 г. Биткойн е първото приложение, което използва принципите на тристранно счетоводство. Авторът на статията се спира подробно на възможносттите, които тристранното счетоводство предоставя, а също така и на някои митове относно Биткойн.

Когато преглеждах страницата на Университета Карнеги Мелън посветена на проф. Иджири ми направи впечатление, че той се оттегля от научна и преподавателска дейност по здравословни причини през 2011 г. Това е и годината, в която Сатоши Накамото спря да пише в биткойнтолк. Дали това е просто съвпадение или нещо повече все някога ще разберем.

Моето лично мнение е, че Биткойн не е тристранно, а многостранно счетоводство. Всеки нов блок е още една допълнителна страна потвърждаваща достоверността на разписките получени от платеца при заплащането и на получателя при получаване на заплащането.

---

Why Everyone Missed the Most Important Invention in the Last 500 Years

You’ve never heard of Yuji Ijiri. But back in 1989 he created something incredible.

It’s more revolutionary than the Internet, the cotton gin, the steam engine, the PC and the smart phone combined.
When people look back hundreds of years from now, only the printing press and the Internet will have it beat for sheer mind boggling impact on society. Both the net and the printing press enabled the democratization of information and single-handedly uplifted the collective knowledge of people all over the world.
So what am I talking about? What did Ijiri create that’s so amazing?

Triple entry accounting.

Uh, what?

https://hackernoon.com/why-everyone-missed-the-most-important-invention-in-the-last-500-years-c90b0151c169
https://www.cmu.edu/piper/stories/2017/january/yuji-ijiri-obituary.html