Опасен съдебен прецедент в отношенията банки - Биткойн в Израел

Започната от Биткойн.БГ, Юни 12, 2017, 04:47:09 PM

« назад - напред »

Биткойн.БГ

Наскоро съд в Израел е отсъдил, че банките в страната могат да отказват да обслужват свързани с Биткойн фирми. Това е пръв такъв прецедент в света. Да се знае, кой ръководи световната финансова система.  ;)

Става въпрос за законни фирми извършващи законни преводи към законни Биткойн борси в държавата Израел. Много е притеснителен доводът с който банката иска от съда такова решение и го получава. Bank Leumi е втората по големина банка в Израел. От там са заявили, че хакери редовно се опитват да откраднат пари от банкови сметки и да ги изпратят към Биткойн борсата. Веднъж като купят биткойни с откраднатите пари банката по никакъв начин не можела да си ги върне. Биткойн са електронни налични пари и затова биткойн преводите не могат да бъдат сторнирани, както това може да се направи с обичайните банкови преводи. Поради все по-големите разходи за защита на банката от хакери там взели решение, че е икономически нецелесъобразно да обслужват фирми свързани с биткойн... Ха сега, де?! Явно универсалните доводи от сорта на борба с тероризма и борба с прането на пари не са достатъчни. Ще имаме и трета универсална дъвка - борба с хакерите.

Отношенията между банките и Биткойн никога не са били лесни, но напоследък враждебността от страна на банките спрямо Биткойн навлиза в нова фаза. Очевидно понякога детинските доводи минават в съдилищата особено, когато други по-сериозни доводи за запазване на статуквото не могат да бъдат намерени.

---

Israeli Court Rules Banks Can Deny Service to Bitcoin Firms

The second largest bank in Israel said that hackers broke into accounts to send funds to a Bitcoin exchange.
Bitcoin related ventures in Israel that are still dependent on traditional banking services for their operations just received a major blow. The Tel Aviv district court ruled on Tuesday against Israeli Bitcoin exchange Bits of Gold, who sought its intervention after the firm's bank service was denied.

http://www.financemagnates.com/cryptocurrency/news/israeli-court-rules-banks-can-deny-service-bitcoin-firms/

BitPrime

Какво е сторниране на превод? Иначе да, те в Израел отказват дори пари от gambling сайтове под претекст, че са "мръсни".

Биткойн.БГ

Цитат на: DragomirG - Юни 12, 2017, 10:04:32 PM
Какво е сторниране на превод?

Сто́рно (итал. от stornare — връщане обратно). Способ за изправяне на грешка при счетоводни операции. Взема се обратна счетоводна операция и парите се възстановяват по сметката, която е била погрешно задължена първоначално.