Промяна новините на форума:

Поставихме Началото... Добре Дошли!

Main Menu

Дефлационна икономика ?

Започната от AlximikA, Май 24, 2017, 11:52:18 PM

« назад - напред »

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Май 28, 2017, 01:58:20 PM
Не е особено трудно един финансист да възприеме идеята за мислоформата... все пак Бог е създал първо Адам и Ева а чак после е създал долара... 8) Трудното става когато се опиташ да обясниш на финансиста ,че парите не трябва да съхраняват стойност! Тогава става страшно... директно те слагат на кладата  ;)

Спокойно, никой не те възприема като Джордано Бруно.
При това причудливо твърдение, най-много да те възриемат като човек, който няма и 5 лева в джоба си и затова много му се иска всички останали, дори и хората с пари, да се чувстват като него.  Или пък още по-зле, като някой който се е ушил в заеми, защото много разчита на инфлацията да му ги изплати.

Американците имат добра практика. Ако седнеш срещу тях и започнеш да им философстваш на тема пари след 15-тата секунда ще ти зададат въпроса "Щом толкова разбираш от пари, къде ти е милиона"? Така че, ако искаш някой да възриема насериозно твърдението, че парите нямат стойност и ти много добре разбираш универсалната стойност на нещата, вземи направи някой друг милион па чак тогава философствай на тема пари!


Цитат на: AlximikA - Май 28, 2017, 01:58:20 PMСпоред архаичните учебници цената на парите се формира от тяхното търсене. Но защо парите трябва да са дефицитна стока се питам аз?

Ако беше чел "архаичните" учебници щеше да знаеш, че парите не са стока. И тогава нямаше да се питаш, защо са дефицитна стока.

Цитат на: AlximikA - Май 28, 2017, 01:58:20 PM
Защо 21 милиона?

21 000 000 х 100 000 000.Толкова са били парите в обръщение през 2008-а година в целия свят измерени в долари. 1 сатоши приблизително се е равнявало на 2 цента. Разбира се, има и други предположения. Когато големият лош астероид удари Земята ще има място в Ноевия ковчег само за 21 милиона от населението на планетата. Познай, колко ще струва един билет за вход и в каква валута ще се плаща?  ;)

Цитат на: AlximikA - Май 28, 2017, 01:58:20 PM
Дефлационна спирала... да или не?.

Остана ли още нещо неясно? След всичко, което написах за инфлацията и дефлацията, ако е останало още нещо неразбираемо, погледни на дефлационната спирала просто като на една мислоформа!  ;D

Цитат на: AlximikA - Май 28, 2017, 01:58:20 PM
Работи ли се по валутата която ще е 1:1 ?

Да, работи се. И по още други 1000 неща се работи.

Цитат на: AlximikA - Май 28, 2017, 01:58:20 PM
И в контекста на последните постове: Има ли статистика на цената за добив на 1БТЦ при средни цени за киловат час в USD ? Би било интересно да се види графиката...

Всеки миньорски пул дава такава статитика, но няма такова животно като средни цени за киловат час в USD. Никой не е в състояние да ти даде средните цени в USD на доматите или краставиците за целия свят, нито пък средната цена на пицата. Минорските пулове договарят цени на едро за електроенергията която ползват, а тя пък има различна себестойност.

AlximikA

Твърдението изобщо не е причудливо. Ако заложим вградена отрицателна лихва колкото една стандартна инфлация от 3.65% на годишна база, виж как изглежда в цифри за БТЦ на ден.
(БТЦ ще са 21 милиона нали ? Понеже има малко повече нули в примера ти! ?)
При дневна инфлация от 0.01% цялата система ще губи ежедневно 2100 Биткойна, които биха могли да се разпределят към цялото население на планетата или по 0.0000003 БТЦ на калпак на ден! Това е чиста проба базов доход...от самата система. Не от държавен апарат!!!
Естествено това ще се направи с валута която ще е 1:1 с БТЦ.
Искам да кажа ,че имаме нужда от квази-пари, които да заменят социалната функция на държавата.

Очевидно ми личи ,че нямам един милион и съм се ушил в заеми... но нали именно това е целта... всеки индивид да бъде изстискан до последна капка кръв от системата! Ето това ми е "любимия" цитат от строителите на сегашната система: "обявявайки се срещу законите за бедните и в подкрепа на ползата от подтика към глада"!
А този ми е любимия за бъдещата система: "Изпитвам радост от съвършенния стил на Гезел... Създаването на пари, които не могат да се трупат, ще доведе до нов вид по-истинска собственост" Алберт Айнщайн

Ако парите не са стока как така имат стойност и са обект на търсене и предлагане?

В Ноевия ковчег ще е само Дънкан Маклауд защото "На края ще остане само един!"  ;D

1 стаоши = 2 цента към 2008г. ---> Благодаря!

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Май 29, 2017, 04:25:25 PMБТЦ ще са 21 милиона нали ? Понеже има малко повече нули в примера ти! ?

Да, 21 милиона са. Поправих го по-горе. Върху останалото няма да се спирам, защото сме го дъвкали многократно и нямам какво ново да кажа.  :)

AlximikA

Цитат на: BitcoinBG - Май 29, 2017, 01:44:19 PM
Ако беше чел "архаичните" учебници щеше да знаеш, че парите не са стока.
За учебници по икономика ли говореше ?
" Теория на хаоса е математически апарат, опериращ на базата на поведението на някои нелинейни динамични системи и описващ явление, известно като хаос — още и като термина ,,чувствителност към началните условия". Примери за подобни системи са: атмосферата, турбулентните потоци, биологичните популации и икономическите системи. "

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Април 15, 2018, 11:33:33 PM
За учебници по икономика ли говореше ?

Говорех за "архаичните" учебници по икономика. Явно ти си чел някакви модерни учебници по икономика.

AlximikA

Цитат на: BitcoinBG - Април 16, 2018, 10:40:28 AM
Явно ти си чел някакви модерни учебници по икономика.
Никога не съм чел учебници по икономика. Имам само практически опит с тази система.
Цитата го написах като потвърждение ,че икономическата наука е по близо до езотериката от колкото до математиката.
Което за мен я прави по-архаична отколкото съвременна.
Ако парите не са стока, то как тогава биткойн е пари при положение ,че е продукт ?