Промяна новините на форума:

Поставихме Началото... Добре Дошли!

Main Menu

Дефлационна икономика ?

Започната от AlximikA, Май 24, 2017, 11:52:18 PM

« назад - напред »

AlximikA

Бих се радвал да обсъдим плюсовете и минусите на тази система ?
Биткойн в своята същност е система която ще поевтинява всичко останало, следователно ще имаме постоянна дефлация!?
Или бъркам ?
Какво означава дефлационна спирала...


Биткойн.БГ

Етикетът "дефлационна валута" има същата цел, както много други етикети прикачвани към Биткойн, да покаже на зомбираната и финансово индоктринирана публика, колко лошо нещо е Биткойн за икономиката.

1. Липсата на инфлация не означава дефлация!

2. Умишлено се размива разликата между двете основни причини за поевтиняването или поскъпването на цените на стоките и услугите.

Първата основна причина за инфлацията/дефлацията е естествена. Повишаването на производителността на труда, напредъкът в науката и техниката действат в посока поевтиняване на стоките и услугите. Наличието на ограничени природни и суровинни запаси на планетата действат в посока поскъпване на стоките и услугите. Ако науката и техниката позволят да открием нови находища или да добиваме суровини от места недостъпни до този момент, цените на стоките ще поевтинеят. Ако ние използваме тези запаси по-бързо от напредъка в науката и техниката, цените ще се вдигат. Това е естествената инфлация и дефлация, която ни помага да се приспособяваме, да живеем икономически целесъобразно и човечеството да се простира "според чергата си" за да има най-голям шанс за оцеляване.

Втората основна причина за инфлация/дефлация е изкуствена. Това е тъй наречената парична инфлация/дефлация. Наречена е така заради свиването или разширяването на парите в обращение, която я причинява. Тя е изцяло паразитна. Това не е нищо друго освен един незаконен данък върху цялото население налаган от финансовата система с цел извличане на богатство от една част на населението в полза на друга част. Това съм го описал подробно в блога на Биткойн България в 3 части на краткото ръководство по съвременни финанси.

Планирам 4-та част от поредицата под работно заглавие "Другият Възможен Свят", но най-вероятно няма да мога да намеря време през следващите месеци.

AlximikA

Съдейки по планираното заглавие... това ще е най-интересната част :)
Наистина съм любопитен да видя твоята визия за бъдещето!

Умишлено създаваните флуктоации в паричната маса са ясни. Биткойн решава този проблем.
Въпреки това... в следващите много години неговата цена ще расте експоненциално докато не обхване обема на цялата планетарна икономика. В този период няма ли да бъдем свидетели на дефлационни процеси ? А това не е хич малък период... едва ли ще доживеем края му! Свят в който парите непрекъснато поскъпват... това виждам аз!Намаляване на потреблението... свиване на производството... Ще има много, които просто ще паразитират върху новата система защото имат по над 1000 БТЦ и няма да смогват да ги изхарчат... Като изходим и от основния принцип на капитализма ,че пари при пари отиват най-накрая само един ще притежава всичко и тн. Това е сериозен проблем който Биткойн не решава... Не те ли притеснява ,че това са едни прекалено качествени пари...

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Май 25, 2017, 03:59:14 PMКато изходим и от основния принцип на капитализма ,че пари при пари отиват най-накрая само един ще притежава всичко и тн.

Нали разбираш, че ако един притежава всичките биткойни цената на всеки биткойн ще е кръгла НУЛА?

Хубавото на този вид пари е, че не са насилствени. Никой не те принуждава да ги използваш, какъвто е случая със сегашните декретни валути. При Биткойн, колкото по-малко на брой хора ги притежават толкова те ще са по-незначителни, като пари и толкова по-малоценни. И обратното, колкото повече хора ги притежават толкова по-ценни и желани ще са.

Правилото е същото както при телефоните. Ако на света има само един човек, който притежава един телефон, това упражнение ще е почти безсмислено. Обаче, ако са 2-ма ще има вече някакъв смисъл. Ако са 3-ма, 4-ма или 155-ма ще има още повече смисъл. Колкото повече хора ги притежават, толкова повече хора ще искат да ги притежават, защото ще имат възможност да се свързват с все по-голям брой хора. Този ефект е известен като "мрежовият ефект" и е в сила и за Биткойн.

При ненасилствените пари съсредоточаването им на едно място или при един собственик ще ги прави по-малоценни. Хората ще си създадат други пари, които да използват и които са по-равномерно разпределени!

AlximikA

Даммм готино и вярно! Аз обаче имам друга хипотеза :)
Този един дето ще ги притежава(след Х години) ще ги дава на лихва...  да продължавам ли... търсенето на пари ще расте, както и цената им! Има нещо романтично в тази система... ще заличи целият дълг преди да създаде новия :) Много добре трябва да се премери какви ще са свойствата на валутата Биткойн...

Биткойн е плоска система която е от нас за нас... но икономиката все още е пирамидална структура която не дава равен старт и равни условия за развитие на индивида! Най-некадърния с много пари има по голям шанс от най гениалния без пари! Това е проблем който търси своето решение. (измисли ли се вече как ако аз пукна децата ми да имат достъп до наследството ? аз имам решение и на този проблем... хахахах ще ти го споделя... вече толкова идеи имам ,че на донация да ги реализирам ще стана милионер. Слага се условие ако портфейла не бъде отворен Х блока/години портфейла да се изпраща на конкретна поща! Така се решава и проблема със загубените портфейли... елементарно нали ? )

Мрежовият ефект както знаем има дефект, трудно превключва към нова мрежа!
---------------
Да не говорим ,че дори няма нужда да е поща... с един консенсус в мрежата, може да се вкара в ядрото, функция за унаследяване.

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Май 25, 2017, 08:41:26 PM
Мрежовият ефект както знаем има дефект, трудно превключва към нова мрежа!

Ако продължа с примера по-горе, превключването от стационарни към мобилни телефони отне само 10 години. Не бих казал, че това е трудно превключване. Дори бяхме свидетели, как това стана лавинообразно. Някои държави в Африка и Азия изцяло прескочиха етапа на стационарните телефони и направо се включиха към мобилните мрежи!

AlximikA

Тоест ти смяташ ,че системата по някакъв начин ще се адаптира към това постоянно поскъпване на парите ?
Как ?
Биткойн вече започва да свива потреблението... имам клиенти които обмислят дали да не инвестират в него вместо в недвижим имот! Имам приятели които са на изчакване за да "съберат" повече пари за... кола да речем!Вчера един пич ми обясняваше ,че имало страшна инфлация защото вече не му стигали парите за покупка на Биткойн :)
До какво ще доведе тази нова парадигма ?
Възможно ли е стойността на Биткойн да се покачва вечно...
Какъв е Другият Възможен Свят ? :)
Аз съм оптимист човек но това което виждам е прекалено хубаво за да е истина. :)

Превключването от стационарен към мобилен телефон не е нова мрежа а ъпдейт на старата!
Мрежовият ефект най-добре се вижда в мрежата Фейсбук... веднъж напълнена с потребители тя става неотменен монополист!

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Май 26, 2017, 02:44:12 PM
Превключването от стационарен към мобилен телефон не е нова мрежа а ъпдейт на старата!

Ако вместо чуждицата ъпдейт употребиш българска дума сам ще видиш, че казваш нещо доста весело. Все едно да кажеш, че превключването от стационарна пощенска кутия към елекронна пощенска кутия не е нещо ново, а просто ъпдейт...

За да кажеш, че парите поскъпват трябва да си отговориш на въпроса, що е това цена на парите? Във всички учебници по икономика и финанси пише, че цената на парите е лихвата. Явно за теб цената на парите е нещо друго?!

AlximikA

В съвършеният вариант цената на парите е равенството между вложената енергия и покупателната й способност, в което уравнение вложената енергия/труд е себестойност а покупателната способност се определя на пазарен/спекулативен принцип. Що се отнася до учебниците които цитирате и които аз не съм чел... там Пари се дефинират в 3 стълба: Съхранение на стойност; Размяна на стойност; Разчетна единица
След като учебниците са архаични за цената на парите защо трябва да са автентични за дефиницията им?
Има още нещо което ще влияе на стойността: Защо 21 милиона... Защо не 20... На каква база се постигна тази цифра? Аз имам своите предположения но съм сигурен,че ти имаш по вярно обяснение.

За мрежата: Исках да кажа ,че Биткойн мрежата,тази тъкан... блок-веригата няма да бъде сменена с друга по ефективна а само ще бъде надстроявана. Следователно Биткоин няма да бъде подменен с друга валута ,която да се разпределя по справедливо а ще бъде окрупнен от няколко корпорации с тенденция ,че "На края ще остане само един!"

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Май 27, 2017, 01:43:12 PM
В съвършеният вариант цената на парите е равенството между вложената енергия и покупателната й способност, в което уравнение вложената енергия/труд е себестойност а покупателната способност се определя на пазарен/спекулативен принцип.

Откъде ти хрумна тоя "съвършен" миш-маш?

Вложената енергия се измерва в джаули и килоджаули. Колко е "покупателната способност" на вложени в производство 1000 джаула? И как покупателната способност на 1000 джаула се определя на "пазарен/спекулативен" принцип?

Ако:
1 компютър = 1000 лева

1. Колко е "покупателната способност" на вложената енергия при производството на 1 компютър? Как пазарът ще определи тази покупателна способност?
2. Колко е "покупателната способност" на вложената енергия при производството на 1000 лева - хартия, мастило, печатница? Как пазарът ще определи тази покупателна способност?

От даденото от теб "определение" следва, че енергията за производството на 1 компютър е равна на енергията за производството /напечатването/ на 1000 лева? Очевидно несъстоятелно твърдение!

Цената не е равенство. Цената е мярка, с която се мери стойността! Имаш стандарт за мерене на дължина - метъра. Имаш стандарт за мерене на теглото - килограма. Имаш стандарт за мерене на стойността - лева.

Ако мериш цената на едни пари в други пари това се нарича курс. Ако искаш 1000 долара трябва да дадеш 1800 лева.
Ако мериш цената на парите в същите пари това се нарича лихва. Цената на 1000 лева в момента е 1000 лева. Цената на 1000 лева след 1 месец е 1001 лева. Ако искаш да получиш 1001 лева след 1 месец трябва да дадеш 1000 лева сега. Няма нищо сложно.

Сложността идва оттам, че някои хора се напъват да ни докажат, че уж по-добре било за икономиката ако понякога метъра е 99 см, а понякога 101 см... Добре де, ама ние ясно виждме целта. А тя е, че когато тези хора купуват искат 1 метър да е 101 см, а когато продават искат 1 метър да е 99 см... Няма как да се съгласим с това. За съжаление доста голяма част от населението вече е с промити мозъци.

ЦитатСлед като учебниците са архаични за цената на парите защо трябва да са автентични за дефиницията им?

Не бих казал, че твоето определение може да бъде конкуренция на определението в "архаичните учебници"  ;D

AlximikA

Не си ме разбрал съвсем точно :)

Да речем: Бит=Койн

Където, Бит е вложеният труд/енергия. Бит представлява вече нещо сътворено та дори да е хартия с мастило или дупка в земята!
Койн е цялата далавера която може да се извлече от тоя Бит, неговата покупателна способност - пазарна икономика.. нали ?
Когато себестойността(Бит) се изравни с покупателната способност(Койн) тогава и само тогава един метър ще е 100 см.

Сам даваш примера за производствената цената на 1000лв и на едно ПС и колко е голяма пропастта между двете стойности.
В съвършения вариант за който говоря, парите трябва да струват точно колкото компютъра.
Сега дали се разбираме ?

За архаичните учебници:
При тяхната хипотеза, до колкото я разбирам те извличат стойност към Бит от Койн чрез лихва... ами архаично е!

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Май 27, 2017, 06:43:28 PM
Не си ме разбрал съвсем точно :)

Да речем: Бит=Койн

Където, Бит е вложеният труд/енергия. Бит представлява вече нещо сътворено та дори да е хартия с мастило или дупка в земята!
Койн е цялата далавера която може да се извлече от тоя Бит, неговата покупателна способност - пазарна икономика.. нали ?
Когато себестойността(Бит) се изравни с покупателната способност(Койн) тогава и само тогава един метър ще е 100 см.

Да речем 100 банкноти по 10 лева и 20 банкноти по 50 лева.
100х10лева=20х50лева
Вложеният труд/енергия за отпечатването на двете купчинки с банкноти е различна. Покупателната им способност обаче е еднаква! Кога себестойността им ще се изравни с покупателната им способност за да бъдат "тогава и само" тогава всяка купчинка банкноти по 1000 лева?

Цитат на: AlximikA - Май 27, 2017, 06:43:28 PM
Сега дали се разбираме ?

Съмнявам се дали и сам се разбираш?

AlximikA

Ооо аз си се разбирам перфектно, даже съм сигурен ,че и ти много добре ме разбираш! Защо се правиш ,че не ме разбираш е нещото което не разбирам?
Копюрите са част от архаичните учебници... нали за Биткойн икономика говорим... Че даже за цената на парите.Парите са мислоформа, една фикция която помага за организацията на обществото, сами по себе си те не само нямат стойност... те дори нямат право да я притежават!

Биткойн.БГ

Цитат на: AlximikA - Май 27, 2017, 10:02:43 PMПарите са мислоформа, една фикция която помага за организацията на обществото, сами по себе си те не само нямат стойност... те дори нямат право да я притежават!

Само практиката може да покаже дали една теория е правилна или погрешна. Ако нямаш доверие в моята оценка за твоята теория предлагам ти да я провериш на практика. Иди в една банка и вземи заем. Когато дойде време да го връщаш опитай се да им обясниш, че няма да им платиш лихва, защото парите са само фикция, нямат стойност и дори нямат право да имат стойност... Там набързо ще ти покажат, каква е цената на тая мислоформа!

AlximikA

Не е особено трудно един финансист да възприеме идеята за мислоформата... все пак Бог е създал първо Адам и Ева а чак после е създал долара... 8) Трудното става когато се опиташ да обясниш на финансиста ,че парите не трябва да съхраняват стойност! Тогава става страшно... директно те слагат на кладата  ;)
Аз ти дадох моята визия за цената на парите... универсалната стойност на нещата. Според архаичните учебници цената на парите се формира от тяхното търсене. Но защо парите трябва да са дефицитна стока се питам аз?
Имах няколко въпроса по горе които не целяха филосовстване.
Защо 21 милиона?
Дефлационна спирала... да или не?
Работи ли се по валутата която ще е 1:1 ?
И в контекста на последните постове: Има ли статистика на цената за добив на 1БТЦ при средни цени за киловат час в USD ? Би било интересно да се види графиката...