Американската Комисия по борси и ценни книжа отхвърли искането за Биткойн БТФ

Започната от Биткойн.БГ, Март 11, 2017, 01:19:58 PM

« назад - напред »

Биткойн.БГ

Снощи Американската комисия по борси и ценни книжа (Securities and Exchange Commission), след повече от 3 години колебания, окончателно отхвърли искането на братята Уикелвос за листване на биткойн борсово-търгуван фонд /БТФ/.

Интересни са доводите на комисията. Те могат да се сведат до следното кратко изречение - "Комисията не може да приложи борсовите регулации спрямо Биткойн, защото Биткойн не може да бъде регулиран"... Пита се в задачата, как може да се регулира златото щом има допуснати златни БТФ-и?

Отговорът на горния въпрос е една интересна думичка: "ре-ипотекиране". Когато клиент заложи като гаранция физическо злато при банката или брокера, последният може да ре-ипотекира това злато при друга банка или брокер за да гарантира някакъв негов си заем или сделка. Така едно и също физическо злато има едновременно няколко собственика без те да подозират един за друг. Това е и начина едно и също физическо злато да се продаде едновременно на 10 физически или юридически лица ако е само "на хартия". Това е и начина да се контролира цената на златото от световния финансов картел чрез БТФ-и върху златото, които (обърнете внимание) по закон нямат право да се разплащат във физическо злато със своите клиенти!

При биткойн такова ре-ипотекиране е невъзможно, защото промяната на биткойн адреса, по който стои гаранцията в биткойни ще се види от пазарните участници. Така настоящите собственици веднага ще разберат, че са бивши собственици и ще започнат да задават неудобни въпроси на своята банка или брокер. Като например, защо последният е присвоил гаранционният актив при условие, че те са изрядни платци по заема?

Излиза, че на борсите не се допуска никакъв актив, чиято цена не може да се контролира от собственика на борсата, тоест от финансовия картел.

Както винаги, Андреас Антонопулос е казал всичко по въпроса само в едно изречение:
"If you measure bitcoin's success by the approval of the incumbent and obsolete industry it replaces, you're doing it wrong"

"Постъпвате погрешно ако измервате успеха на Биткойн посредством одобрението от страна на титуляра и на една остаряла индустрия, които Биткойн започва да измества."

Биткойн.БГ

Драмата с Биткойн БТФ-а на братята Уинкелвос се завихря отново. Вчера Американската Комисия за ценни книжа и борси взе решение да разгледа постъпила групова молба за отказа от листване на биткойн борсово-търгувания фонд /БТФ/.

Въпросът сред пазарните участници е дали ще има нови резки движения в курса на Биткойн при одобрение или нов отказ?

---

This matter comes before the Securities and Exchange Commission ("Commission") on
petition to review the disapproval, through delegated authority, of the Bats BZX Exchange, Inc.
("BZX") proposed rule change to list and trade shares of the Winklevoss Bitcoin Trust as
Commodity-Based Trust Shares under BZX Rule 14.11(e)

https://www.sec.gov/rules/sro/batsbzx/2017/34-80511.pdf