Да спестяваш, всъщност работи ако е... в биткойни

Започната от Биткойн.БГ, Декември 21, 2016, 02:32:23 PM

« назад - напред »

Биткойн.БГ

Свидетели сме на практически нулеви лихви по депозитите в лева. Не само в България е така, а и по целия свят в тъй нарчените развити държави. В България лихвите по дългосрочни депозити е средно 0,5% на година. В същото време лихвите по заеми са средно 5% на годишна база, а се и начисляват месечно. Това е над 1000% годишна печалба за банките. Кой друг бизнес има такава норма на печалба? Нещо повече, започна се открита война срещу наличните пари. Все повече се намаля тавана на разрешените разплащания с налични пари. По този начин държавата те задължава да държиш парите си в банка. Или казано на разбираем език, държавата те задължава да даваш заем на банка и озаконява глобата, която плащаш, когато си поискаш заетите пари обратно посредством такса "теглене" на каса...

Краят на играта е пред очите ни. Първо бе Кипър с "богаташките" сметки. Сега вече е в Италия и с по-дребните. Спестителите в най-старата работеща и досега банка в света, Monte dei Paschi di Siena, един светъл ден се събудиха банкери. Те вече нямат спестявания, а имат акции в банката. Ако се разбунтуват цената на акциите ще падне до нула. Ако ли си траят, един ден може банката да се замогне и те да възстановят спестяванията си, като продадат тези акции. Класика - "трай, коньо, за зелена трява".

Едновременно с това през последните години сме свидетели на двойно увеличение на таксите за теглене или внасяне на пари по сметка и други такси за обслужване. Такъв драстичен пример е такса "поддържане" на сметка. Като че ли някоя банка може да ти предложи банково обслужване ако нямаш сметка?!...

В България банките незаконно отлагат въвеждането на SEPA (Single Euro Payments Area) преводите. Дали съответната държава членка на ЕС е член на еврозоната е без никакво значение. Според поетите от държавата ангажименти досега трябваше тези преводи да бъдат факт и преводите в евро до други държави в ЕС трябваше да се таксуват като вътрешните преводи. Няма кой да осъди банковия монопол за тези своеволия!

На фона на тези банкови безобразия се откроява една все по-ярка тенденция. Най-висока доходност имат спестяванията в биткойни. Там няма такси за внасяне или теглене. Там няма такси за поддръжка на сметки. Там няма такси за управление, както е при пенсионните фондове. И най-важното, никой не може да ограби спестеното ако фалира банката или източи пенсионният фонд чрез борсови спекулации с акциите, където този фонд е погребал твоите спестявания!

Биткойн е единствената валута, която поскъпва спрямо щатския долар дори по време на увеличаваща се несигурност в света.