Отмар Исинг: Еврото е "къщичка от карти" и един ден ще се срути

Започната от Биткойн.БГ, Октомври 18, 2016, 12:47:25 PM

« назад - напред »

Биткойн.БГ

Отмар Исинг е архитектът на еврото. При създаването му е бил финансов министър на Германия, а след това първият главен икономист на Европейската Централна Банка. Известен е още с рязката си критика спрямо спасяването на Гърция през 2010 г., когато казва, че това не е спасяване на Гърция, а спасяване на големите германски и френски банки, които са финансирали Гърция.

"Непрекъснатото влизане от една криза в друга не може да бъде безкрайно. Един ден еврото ще се срути." - заявява икономистът. Ето още някои негови мисли:

- Пактът за Стабилност и Растеж е на практика провален. Пазарната дисциплина не съществува, защото е унищожена от интервенциите на ЕЦБ. Няма фискален контролен механизъм от пазарите или политиците. Това ще доведе до бедствие в паричния съюз.

- С всеки изминал ден изходът от политиката на "количествени улеснения" става все по-труден и все по-малко вероятен, а последиците ще са пагубни.

- На пазарите липсват пърокласни активи и ЕЦБ в момента изкупува второкласни и третокласни корпоративни облигации със статут на "боклук". Това е репутационен риск за централната банка, който доскоро бе немислим.

===

Ще добавя, че в момента финансовите пазари нямат нужда от специалисти за проучване и анализиране на финансовото състояние на борсово-търгуваните компании и емитираните от тях облигации. За да търгувате успешно трябва само да знаете, кои облигации ще изкупува ЕЦБ за да ги купите преди тях и след това да им ги продадете. Това води до тежки форми на корупция на всички нива до самият връх на финансовия елит в еврозоната.

Предвид това, което се случва в еврозоната, защо толкова много отговорни фактори в България настояват да приемем еврото точно преди то да се срути? Дали не разчитат, че неминуемото инфлационно цунами ще им помогне да си "погасят" дълговете? Какво става с една държава, когато народът се състои предимно от екземпляри потънали до уши в задължения? Може ли да се разчита, че гласовете на тези хора по време на избори са в името на устойчивото развитие на държавата или по-скоро са за "разклащане на лодката" или "ново раздаване на картите" само и само по някакъв начин да олекне дълговото им бреме?

---

Otmar Issing on why the euro 'house of cards' is set to collapse

Euro architect tells Chris Jeffery that muddling from one crisis to another cannot go on endlessly. Politicians need to admit "there is no likelihood" of political union to give EMU rules a chance

http://www.centralbanking.com/central-banking-journal/interview/2473842/otmar-issing-on-why-the-euro-house-of-cards-is-set-to-collapse