Промяна новините на форума:

Поставихме Началото... Добре Дошли!

Main Menu

Последни публикации

#1
Не минава месец-два и с нас се свързват сериозни хора, които напълно сериозно търсят да закупят няколко хиляди биткойни. Те обикновено са посредници (или посредници на посредниците) на някой с много пари в България или извън България. Става въпрос за десетки и стотици милиони в декретни валути. Тези хора обикновено нямат никакъв опит с Биткойн и не са съвсем наясно, какво се опитват да направят. Такива разговори при нас обикновено приключват бързо, но можем да направим обосновано предположение за общата и обичайна в повечето случаи картинка.

Човек с много пари по банки в офшорни зони чува за Биткойн и напълно разумно решава да диверсифицира част от богатството си в биткойни. До тук добре, но нататък следва лудостта! Причината е, че тези хора са фатално индоктринирани от заварената финансова система. Те смятат, че имат пари само ако някой им дължи пари. В случая смятат, че имат пари само ако банка им дължи пари. Откриват си сметки в биткойни в някоя малка семейна банка в места с по-свободен банков режим като Люксембург, Гибралтар, Лихтенщайн или Швейцария. Превеждат много милиони в съответната банка и по пазарен курс си купуват от банката биткойни, с които биткойни банката заверява тяхната биткойн сметка. Те вече са горди собственици на новите пари от новаторската парична система и с чувство на добре изпълнен дълг пред себе си и бъдещите поколения спокойно спят ако редовно получават извлечения от банковата си сметка в биткойни.

Проблемите започават, когато поискат да изтеглят част от биткойните си. Тогава разбират, че това не може да стане. В такива случаи винаги се сещам за групата "Игълс" и тяхната песен "Хотел Калифорния"


ЦитатYou can check out any time you like, but you can never leave.

Разбират, че могат да "теглят" биткойните си в долари, евро, франкове и прочие, но не и в биткойни. Банката им предлага да продадат част от биткойните по сметка в банката на самата банка или съответно на друг клиент на банката. Ако отсрещната страна по покупко-продажбата е банката то курсът за "обратно изкупуване" е доста дървен, защото банката играе с биткойните на клиентите, както прави с другите пари на клиенти и обикновено губи ако биткойн поскъпва. За да притъпят желанието на клиента да продава или "тегли" биткойните те дори предлагат лихва по биткойн сметката под формата на стейкинг. Това е олихвяване на депозит, но думата депозит е доста натоварена с регулаторни ала-бала и затова е измислена друга думичка.

И се започва трескаво търсене на някой друг аджамия, на който да бъде прехвърлен горещия картоф, който да си даде биткойните съхранявани в непопечителски биткойн портфейл и вместо тях да получи съответните милиони в декретна валута по сметка в Банка XYZ.

ЗАПОМНЕТЕ: Ако чуете думичките "биткойн платформа" или "блокчейн банкиране" във финансова институция, която работи във финансово "регулирана среда" , трябва да ви светне голяма червена лампа! Блокчейн банкирането е нещо като дървено желязо, но още по-глупаво.
#2
Не спира профилактичния тормоз от НАП.  ;D

Вече им стана навик да ни пращат предупредителни съобщения по електронната поща, че сме имали големи складови наличности спрямо оборотите, които отчитаме. Нашето дружество "Биткойн България" има само два вида наличности - биткойни и хартия под формата на банкноти. Не е ясно, кое от двете за НАП е материалния актив на склад?

===

Цитат"When plunder becomes a way of life for a group of men in a society, over the course of time they create for themselves a legal system that authorizes it and a moral code that glorifies it."

― Claude-Frédéric Bastiat (30 June 1801 – 24 December 1850)

He was described as "the most brilliant economic journalist who ever lived" by economic theorist Joseph Schumpeter.

===

Еееех, да имаше и сега икономическа журналистика, каквато е имало преди век и половина!

#3
Важни Обяви / Re: Промени в таксите и ограни...
Последна публикация Биткойн.БГ - Февруари 05, 2024, 01:18:38 PM
От днес 05/02/2024 отново намаляме еднократната такса при покупка и продажба от 15 на 10 лева.

Въпреки напъните да се спами блокверигата с преводи, за които таксите за един и същи превод се променят от наредителя през 1-2 минути за да се вдигне общото ниво на таксите плащани за миньорите, икономическите закони в Биткойн бързо вземат връх и таксите се успокояват сравнително бързо.

Смятаме, че до около 20-ти Април миньорите ще хвърлят цялата си изчислителна мощ за да се възползват максимално преди преполовяването. След 20-ти Април голям дял от сега използваните мощности за "копаене" ще станат икономически нецелесъобразни, "изкопаването" на блок ще се забави и най-ворятно тогава отново ще се наложи да вдигнем еднократната такса.
#4
През м. Март миналата година поставихме и пуснахме в действие първия Биткойн автомат в Югоизточна България.

https://www.bitcoin.bg/bitomat3.html

По случай годишнината от това събитие през втората половина на м. Март тази година решихме да проведем работна среща в хотел "Славяни" в Димитровград. Точната дата ще бъде определена до края на м. Февруари и обявена тук във форума. Срещата ще бъде в свободен формат и на теми свързани с Биткойн, които самите участници предварително ще изберат тук във форума. Водещ на събитието ще е Павел Чорбаджийски - Управител на "Биткойн България" ЕООД, който ще отговаря и на всички ваши допълнителни въпроси.

Някои предварителни условия:

1. Минимален брой участници 10 човека. Максимален брой участници 25 човека.
2. Продължителност около 2 часа с прекъсване за почивка от 15 минути след първия час.
3. Входът е платен, като таксата за участие е 50 лева. Сумата трябва да бъде преведена по банкова сметка на "Оверкойн" ЕООД до края на м. Февруари.
4. Набраната сума ще бъде изцяло дарена за някой от социалните фондове на община "Димитровград" или на някое училище или пък на социално заведение. "Оверкойн" ЕООД изцяло и за своя сметка ще добави към събраната сума от таксата за участие още толкова. Така сумата на дарението ще бъде удвоена.

Моля, регистрирайте се в този форум за да вземете участие в обсъждането по всеки един от въпросите повдигнати по-горе или пък по въпроси, от които конкретно вие се интересувате. Може да го направите изцяло анонимно, както е във всеки свободен форум. Ако естеството на въпросите предполага споделянето на лични данни можете да го направите чрез съобщение до мен или до други потребители, като използвате системата за лични съобщения, която е част от самия форум.

Биткойн са първите цифрови пари в човешката история. Има страшно много аспекти, които са трудни за осмисляне дори от човек с образование или професионален опит далеч над средните. Затова никога не забравяйте старата поговорка - "Когато става въпрос за пари, глупави въпроси няма!"

Очакваме вашите въпроси и предложения. Колкото повече въпроси и предложения има предварително поставени в тази тема, толкова по-добре ще преценим общото ниво на участниците за да направим срещата оптимална и полезна за всеки участник.

ПП: При нова регистрация ще получите съобщение по електронната поща с хипервръзка, която трябва да задействате за да завършите регистрацията. Внимателно си проверете входящата поща, включително и папката за спам. Ако нямате такова съобщение пишете ни в свободен текст на  info [маймунка] bitcoin [точка] bg.
#5
Пазари и Валутни Курсове / Re: Предвиждания и размисли за...
Последна публикация Биткойн.БГ - Януари 03, 2024, 05:15:16 PM
На първо място - Честита Нова Година. Нека да е здрава, спорна и спокойна!

На второ място - Не разбирам, какви са тези "Радини" вълнения по повод на електронно търгуваните фондове на Биткойн (Bitcoin ETFs)?

Тези фондове се създават от враговете на Биткойн. За тях Биткойн е смъртна заплаха. Тези фондове се създават не за да се подпомогне възприемането на Биткойн от широките маси, а за да се контролира цената на Биткойн. Блекрок и сие ще се опитат да контролират цената на Биткойн по начин, по който контролират цената на златото. Това става или чрез голи къси продажби на "хартиено" злато (продават се борсови контракти без покритие във физическо злато) и деривати на основата на тези контракти или чрез най-обикновено и на практика безкрайно ре-ипотекиране на едно и също физическо злато намиращо се в дадено хранилище, като всяка от страните по тези операции отчита златото за своя собственост. Ще се опитат да направят същото и с Биткойн. Ще имат успех дотолкова доколкото притежават печатницата за долари и дотолкова доколкото долара запазва някаква ценова стабилност спрямо основните борсови стоки.

За щастие, краят на безнаказаното печатане на долари от Байдънова Америка, за сметка на останалия свят, дойде. Сега наблюдаваме истеричните конвулсии на една умираща световна финансова система, която си отива заедно с долара, като световна резервна валута през последните 50 години. Дано мъдрите хора по света се обединят и не позволят на военолюбците от САЩ и Великобритания да разпалят една достатъчно голяма война, която да "изгори" счетоводните книги на света в опит да се прикрие банкрута на основните играчи и съпътстващите го финансови престъпления за трилиони.

Носете си новите дрехи, грижете се за близките си хора, не се занимавайте с борсови спекулации, работете и спечелените или спестените пари, онези които наричаме бели пари пари за черни дни, ги съхранявайте във физическо инвестиционно злато и сребро, както и в биткойни съхранявани в непопечителски биткойн портфейли.

#6
Докато в Брюкселския съюз подготвят нова регулационна тесла за Биткойн, на други места по света тече точно обратния процес. Новите власти в Аржентина изпълняват свите предизборни обещания и започват процес на де-регулация във финансовата сфера.


Вчера министъра на Външните работи Диана Мондино (Diana Mondino) потвърди, че Биткойн е законно платежно средство и всички търговски договори могат да се сключват с клаузи за плащане в биткойни и да се разплащат в биткойни.

https://twitter.com/dianamondino/status/1737874320322424984

ЦитатRatificamos y confirmamos que en Argentina se podrán pactar contratos en Bitcoin.


ЦитатIn a groundbreaking statement, Argentina's Minister of Foreign Affairs, Diana Mondino, has confirmed the country's stance on embracing Bitcoin for contractual agreements.

===

This announcement arrives a month after Javier Milei, who has made very positive comments about Bitcoin in the past, won Argentina's presidential candidacy.

Milei has previously stated, "The central bank is a scam, a mechanism by which politicians cheat the good people with inflationary tax." Then saying Bitcoin "represents the return of money to its original creator, the private sector," and that "it prevents politicians from robbing you through inflation."

The Minister's assertion further underlines Argentina's efforts to leverage the potential of Bitcoin to stimulate economic growth and innovation.

https://www.zerohedge.com/crypto/argentina-contracts-can-be-settled-bitcoin-foreign-minister-affirms
#7
Пазари и Валутни Курсове / Re: Предвиждания и размисли за...
Последна публикация eppoист - Декември 18, 2023, 07:27:01 AM
4. Лостова търговия.

Сравняваме Златния пазар срещу Биткойн пазара. Обема на Биткойна търговията е по-малко финансизирана от обема на Златната търговия, следователно притежаването на Биткойни дава повече възможности отколкото притежаването на Злато.

За да изясним шорт-скуиза и каква е неговата цел от този, който го прави ще трябва да разгледаме по-подробно лостовата търговия и операциите на маркетмейкъра.

Но нека да се спрем на най опасния Лостов инструмент. Опционния контракт е дериватив на деривативите, от един фючърсен контракт са оставени само вашето право да упражните покупко/продажба на базовия актив към определена дата.

Изказвам мнение, съвети не давам. Всеки има глава на раменете си. Единствено към което призовавам е повече сдържаност. В основата на успеха на борсовата търговия е правилната прогноза. Преди да почнете да търгувате с Опции да кажем, тествайте правилността на вашите прогнози на спотовата площадка за период от да кажем 12 месеца, след което да решите дали ви е нужен Лост, който ше мултиплицира съответно вашите печалби/загуби.

Параметрите на Опциите се описват от така наречените ,,гърци". Пример: Вие си купувате Опционен контракт купува 1 Биткойн на цена близка до текущата цена и право на упражняване след 3 месеца. Делтата на контракта е около 0,50. Вероятността да тръгне пазара нагоре или надолу е равновероятна. Маркетмейкъра, който е издал Опцията също се хеджира. Той може да се хеджира на Спотовия пазар безлостово или лостово, може да се хеджира на Фючърсните площадки с по голям лост. Най-прост е примера с безлостово хеджиране на Спот пазара. Маркет мейкъра купува 0,5ВТС за да си направи портфейла Делта неутрален. Продажбата на вашата Опция преди датата на упражняване ще предизвика ответна реакция на маркетмейкъра, който ще се стреми отново към делта неутрално портфолио и той ще продаде своя 0,5ВТС.

Най популярния модел за оценка на Опциите е модела на Блэк-Скоулс, който при висока волатилност оценява високо стойността на Опциите и при ниска волатилност Опциите са с по-ниска цена. Волатилността на пазара се осъществява, чрез информационно въздействие и не само. Например в момента публиката се подгрява с предстоящото одобрение на издаването ЕТФ контракти от БлэкРок, Фиделити и т.н. Това е събитие, което ще лашне пазара нагоре, след което ще последва неминуем шорт скуиз, чийто импулс ще дойде от лостовата търговия.

Виждаме че тренда на Биткойна през последните месеци е 5-10% нагоре, след което следват по-дълги периоди на ниска волатилност, през които се случват шорт-скуизите, при които се събират Боткойните на по слабонервните, принудителни продажби по маржин сделки и т.н. Просто няма Биткойни, а лашкането е неминуем процес.

Търгуващите с Опционни контракти трябва да бъдат подготвени за големи такси, които са вързани със стойността на базовия актив. Доста често се случват ситуации, в които е неправилно определена Делтата. А когато затворите преждевременно контракта ще видите, че обещаната хеджировка от ,,гърците" е доволно изядена от Тетата и високите такси и номисионни.

Моята прогноза, която не е съвет разбира се, е че имаме възходящ трен на Биткойна, например днешния шорт-скуиз не трябва да ни притеснява. Всичко е възможно на пазара по отношение на тавана на цената на Биткойна. Възходящия тренд ще приключи в период от 12-18 след първото ЕТФ одобрение от СЕК.

#8
Пазари и Валутни Курсове / Re: Предвиждания и размисли за...
Последна публикация eppoист - Декември 18, 2023, 07:23:11 AM
Волатилност на пазара на криптовалутите,

за да мога да развия своето мнение ще трябва да размотая лентата до момента, в който се появи поредното информационно чудо така наречената КоронаВирусна пандемия. Ще изброя фактори, които са общи.

1.Печатане на пари

Reserve Requirements
https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/reservereq.htm

As announced on March 15, 2020, the Board reduced reserve requirement ratios to zero percent effective March 26, 2020.  This action eliminated reserve requirements for all depository institutions.

В предишни мои писаници съм разглеждал хипотезата на създаването на 100долл резерви /Р/от ФРС, при задължителни разерви /РР/ в размер на 10%. ТБанки участват в печатането на пари като отпускат кредити в размер на 100% от своите свърхрезерви /ЕР/.

Р=ЕР+РР

При вливането на 100долл резерви от ФРС в банковата система, ЕР са 100долл. Банковата система, която създава кредитни пари функционира докато се изчерпат ЕР, създадената парична маса от банковата система е ограничена от формулката М=Р/РР. Формулата лесно се извежда, това е безкрайно намаляваща геометрична прогресия на ЕР до нула. Максимално създадената парична маса лесно се изчислява и е равна на 1000долл.

Премахването на РР от ФРС означава без таванно печатане на парична маса от Американската финансова-кредитна система и от световната финансово-кредитна система, чрез кореспондентските си сметки, които поддържат в системните американски банки!

М = Р/0 = Безкрайност. Ето защо борбата с инфлацията е ключова за функционирането на доларовоцентричната система, а председателя Пауел е главния борец с инфлаццията.

Нека да погледнем тренда на балансовото число на ФРС за последната година. О чудо, ФРС не печати пари даже напротив!

Federal Reserve Board - Recent balance sheet trends
https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm

Избираме 1-годишна графика, за да можем да хванем фалита на СВБ през първата половина на Март. СВБ е в списъка от така наречените банки, прекалено големи за да фалират, с кредитно портфолио от технологични компании. Фалита на СВБ послужи като катализатор на възходящия тренд на цената на Биткойна от Март месец досега. Получи се изпускане на нервите, част от ликвидността която ФРС залпово наля в доларовата система за предотвратяване на банковата криза се прехвърли на пазара на криптовалути.

Инфлация няма да има, докато съществува Америка, а напечатаната парична маса се използва: 1. за нови финансирания и рефинансиране на длъжници; 2. повишените ставки на финансиране съкращават доларовата маса, например лихвените плащания на Правителството на Америка за настоящата финансова година ще надхвърлят 1 трлн.; 3. финансиране на чудовищната военна машина Америка, която вече не може да предложи на света нищо друго освен война, хаос и разруха. Украина е частна военна държава, в която единствения бизнес е войната срещу Русия; 4. Войната дава възможност за прехвърляне на капитали от финансовия сектор в реалния сектор. Балансовото число на активите на БлэкРок отдавна е по-голямо от балансовото число на ФРС. Ръководството на Украина е доверило управлението на суверенните си фондове и активи именно на БлэкРок. Земята на Украина е собственост на американски транснационални компании.

И информация от последните дни, ЕК под мъдрото ръководство на акушер-гинеколога Урсула е стартирала процедура по присъединяване на Украина в ЕС. Дали ще присъединяваме Крим и Донбас не е ясно??? Какво ще се случи, ако Украина престане юридически да съществува, ако губещата авторитет ООН бъде заместена от ШОС също не е ясно??? Въпроси, на които отговор ще получим едва, когато приключи войната на Демократични свят с хегемон Америка срещу Русия.

2. Възможност за информирана търговия от огромно количество Големи итрачи, която дават информационните технологии. Много от платформите за търговия дават достъп до информация за търговските сесии, чрез АПИ. Разработчите на Големите играчи по задание на техните бизнес аналитици правят най различни куерита/заявки и създават алгоритми, с които зареждат БОТовете за търговия. Блокчейн технологията дава възможност за проследяване на големите движения на крипто и цифров фиат към и от платформите за търговия както и друга псевдо-анонимно информация.

3. Информационно въздействие на диванните инвестори. Информационните технологии направиха достъпа до платформите за търговия много лесен. Непрофесионални търговци, лесно поддаващи се на манипулация, които губят своите пари и по този начин напечатаната доларова маса се съкращава и отива в правилните джобове. За съжаление непрофесионалния инфестор си губи и Биткойните, при така наречените шорт-скуизи.

Изброените дотук фактори са базови, които действат системно. Ще отделя специално внимание на Лостова търговия, която обяснява традиционния, едва ли не ежеседмичен шорт-скуиз от последните месеци. От първата половина на Март месец Биткойна има ясно изразен възходящ тренд, който е прекъсван от периоди на игри на понижение и периоди на ниска волатилност.
#9
Пазари и Валутни Курсове / Re: Предвиждания и размисли за...
Последна публикация eppoист - Декември 18, 2023, 04:13:03 AM
Аз ще пробвам да се оттласна от блестящия изказ на определението за ,,Политически идеологии" на университетския преподавател. Какво е съдържанието, което влага съвременния човек в понятието Идеология?

Например в Демократичния свят, към когото принадлежим, властва либералната идеология и се приема безкритично следния наратив: 1. Държавата е лош стопанин, частната инициатива ще реши проблемите в икономиката, финансите и т.н. 2. Пазарната икономика е висш модел на функциониране на икономиката; 3. Свободно движение на хора, стоки и капитали; 4. Защитата на правата на човека е издигната в култ, в т.ч. правото му на избор на пол, правото му на содомия, педофилия и други извращения; 5. Екологичния дневен ред се противопоставя на въглеводородната икономика;

Кои са най ярките представители и яростни защитници на либералната идеология. Ами това са НПО-тата, които защитават най-различни красиви клаузи. Но всъщност чрез НПО-тата се създават, управляват и берат плодовете от най-различни конфликти в обществото, погасяват се нормалните съпротивителни сили на обществото, създават се условия за налагането на злобно, кресливо, арогантно и агресивно малцинство над мнозинството от нормално мислещите хора.

Чрез НПО се осъществява завземането на властта, чрез така наречените мирни ненасилствени революции, след което следват приватизация, ограбване на публични фондове, нарастване на публичния дълг и други демократични благинки.

Генезиса на НПО-тата е следния. През 1943г. другаря Сталин закрива Коминтерна, чиято дейност се възприема от съюзниците като намеса на СССР във вътрешните им работи. Но всъщност Коминтерна не престава да съществува с прекратяването на участието на СССР в него. Припомням Коминтерна е могъща организация  със собствени банки и финансови организации, със собствена разведка, разгърната международна легална и нелегална структура.

Коминтерна се трансформира в Социнтерн, като тече многогодишен постоянен процес на постепенно овладяване на структурата и ръководството му от Държавния департамент и американските разузнавателни служби. След което Социнтерна се трансформира в сетево центрична структура от НПО-та, всички на пряка или на косвена хранилка на Държавния департамент. На НПО-тата се осигурява медийно присъствие като поддържат либералния наратив, НПО-тата успяват да материализират своето зловредно присъствие в обществения живот като чрез тях се прокарват юридически промени.

Извод: Сегашните НПО организации са криптореволюционери, уродливи внуци на Коминтерна!

Политическите идеологии в света на криптовалутите. Превръщане на принадената стойност в печалба и нейното разпределение: 1. в зависимост от количеството и качеството на вложения труд; 2. в зависимост от участието в акционерния капитал;

Разглеждаме консенсусния алгоритъм на Биткойна, който определя правилата на запис на блока от транзакции в блокчейна, Proof of Work срещу консенсусния алгоритъм на флагманския алткойн етера Proof of Stake. Или в света на цифровите валути са въплатени двете антагонистички гледни точки: Как да бъде разпределена принадената стойност, според вложения труд или според вложения капитал?

Наградата, която получават Биткойн миньорите с емитиране на всеки блок изискват вложения, които се измерват с разходи за амортизация на миньорски хардуер и енергия. Обвиненията в енергозатратност на функционирането на Биткойн екосистемата е несъстоятелно, сравнявайки с огромната структура на офиси и служители за функциониране на доларовоцентричния свят.

Вие можете да получавате пасивен, рентиерски доход в размер на около 4%, среден доход за валидатор за последните 24 месеца. Имуществения ценз да получите статут на валидатер е сравнително невисок, 32 етера, като можете и да участвате в колективна схема като валидатор в случай, че не сте готови да депозирате 32 етера.

Earn rewards while securing Ethereum
https://ethereum.org/en/staking/
#10
Пазари и Валутни Курсове / Re: Предвиждания и размисли за...
Последна публикация Биткойн.БГ - Декември 14, 2023, 12:38:06 PM
Летливостта на курса на цената на златото спрямо декретните валути започва да прилича на летливостта на цената на биткойн спрямо декретните валути. Това означава, че ликвидноста на тези пазари започва да намалява и всяка една по-голяма поръчка за покупко-продажба го движи рязко в едната или другата посока. Това е за сметка на един друг пазар.

Забелязваме, че все по-голям дял заема пазарът на злато оценено в биткойни или биткойни оценени в злато. Ликвидноста на този пазар започва да расте в геометрична прогресия. Умните пари навлизат там. Те знаят, че при спекулации на този позар никога няма да загубят, стига да могат да си подволят да чакат достатъчно дълго време заетите спекулативни позиции да излязат на печалба. За мен най-интересното на този пазар е, какви са суаповите числа при револвиране на откритите позиции?