Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Dr. Chaos

Страници: [1]
1
Други Криптовалути / MimbleWible
« -: Ноември 09, 2018, 07:40:10 pm »
Попаднах на нещо много интересно. Отдавна не бях виждал толкова интересен проект.

Определено си заслужава да се следи развитието на тази мрежа.

Вижте тук (на английски е): https://grin-tech.org

2
Становището е тук: https://github.com/Mo6e/Sofia-meetup/blob/master/README.md

Бе предложенот в групата за срещи, 14 гласуваха "ЗА", 4 "ПРОТИВ".

Тъй като текста е на английски, а не всеки се справя, ще го перефразирам накратко.
Становището е във връзка с предстоящата твърда вилица между 16 и 17 ноември, която е част от едно споразумение между големи биткойн бизнеси от юли месец.

Има няколко проблема свързани с тази вилица, няколко човека решихме да напишем този текст, сам по себе си няма никакво значение, просто представлява едно мнение. Искаме да разберем дали българските биткойнери могат заедно като общност да излязат с обща позиция по случващото се.

Първи и основен проблем е защита от преиграване (replay protection). Това е свързано с рискът една трансакция в едната мрежа преди вилицата да бъде валидна и на двете мрежи. Единия вариант е този който BCash направиха т.е. трансакция върху едната мрежа да бъде невалидна на другата. SegWit2x предлагат вариант при който за да няма преиграване е нужно да манипулираш трансакцията си по специфичен начин, за да бъде невалидна в едната мрежа(https://github.com/btc1/bitcoin/commit/a3c41256984bf11d95a560ae89c0fcbadfbe73dc).

Вторият проблем e свързан с обратната съвместимост. Биткойн е софтуер, като всеки софтуер няма значение каква версия поддържаш за да работи. Дори и стара версия на bitcoincore ти позволява да ползваш спокойно мрежата. При активация на твърда вилица ще има промяна на консенсусния механизъм чрез уголемяване на блока до 8 мегабайта. Това означава, че всеки bitcoincore нод, с каквато и да е версия на клиента няма да е вече валиден.

Трети проблем е свързан с механизма на разработка и поддръжка на проекта. Като проект с отворен код в него участват множество разработчици от целия свят, много от които анонимни. Методиката на разработка е изключително строга тъй като прежата се атакува 24/7, всяко предложение се преглежда и оценява технически от всички. Когато се направи твърда вилица SegWit2x, цялата методика на разработка се изменя и попада в ръцете на малко на брой разработчици повечето от които собственици или съсобственици на частни компании.

Четвърти проблем е свързан с това че увеличението на блока би довело до концентриране на власт в по-големи организации от миньори и бизнеси. Идеята на Биткойн мрежата е да бъде достъпна за всеки, ако достъпът бъде ограничен това би довело до разрушение на децентрализационните идеи.

От страна на желаещите да направят твърдата вилица основно стой тезата за нуждата от повече трансакции във всеки блок. Желанието е да се увеличи производителността, но за сметка на децентрализацията. Това е съвсем естествено, тъй като част от тези бизнеси биха били ненужни например при възможност за отваряне на канали посредством светкавичната мрежа или атомични размени, все неща в ранна фаза, но на път да станат реалност в следващите няколко години.

Моля гласувайте, дайте мнение, променете текста. SegWit2x към този момент не изглежда нужен, не и преди да достигнем до ново запълване на блоковете. До тогава, няма нужда от ново разделение на мрежата.


3
Това е научния документ публикуван преди ден. След таз годишните сътресения, след като мине и последното през ноември ще започнат интересните неща. Повечето cyphepunks имат кошници с инструменти чакащи да видят бял свят. Това е само един от многото, които ще получим за да създаваме бъдещето.

Не съм програмист, но се мъча ;D в днешно време това е нещо като мяра за грамотност. Дайте мнение, ако някои е ползвал Solidity върху етереум, или се е мъчил с Биткойн стака да каже какво мисли.

https://blockstream.com/simplicity.pdf

Страници: [1]