Промяна новините на форума:

Поставихме Началото... Добре Дошли!

Main Menu

АББ срещу ББА

Започната от Биткойн.БГ, Декември 19, 2017, 05:12:29 PM

« назад - напред »

Биткойн.БГ

ОТВОРЕНО ПИСМО

От: ББА (Българска Биткойн Асоциация)
До: АББ (Асоциация на Банките в България)
Копие: БНБ, НАП, КЗК, ДАНС, Финансово Разузнаване, Арменския Поп

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Всеки, който има някакъв допир с финанси вече е чувал за Биткойн, за крипто-валути, за блоквериги (blockchain) и за новопоявилата се през последните години финтек (financial technology – fintech) индустрия. Затова няма да се спираме на това, какво представляват новите парични системи и защо е създадена ББА. Отношенията на финтек фирмите с търговските банки в Република България се основават на договорни отношения, които са били спазвани и уважавани. Те са субекти и на данъчното право в Република България, подават отчети, плащат данъци, предоставят информация и по всякакъв начин съдействат за прозрачното и нормално осъществяване на дейността си. Обръщаме се към вас относно проблем, който възникна и се развива през последните дни, както и за нетърпящи отлагане отговори на поставените по-долу въпроси.

Членовете на АББ, възползвайки се от монополното си положение, напълно незаконно, без никакво предизвестие и без никакви обяснения блокираха банковите сметки на членовете на ББА. Впоследствие бяхме уведомени, че средствата следва да бъдат изтеглени, а сметките – закрити. Другите банки, също така без да дават обяснения за случващото се, отказват откриването на сметки на дружества, занимаващи се с новите финансови технологии. Само опит за задушаване на конкуренция ли е това или този бойкот от ваша страна има и други цели? Е ли покупката на биткойни в България незаконна? Защо в държава с претенции за европейско право едни субекти каквито са банките си позволяват явно съгласувано и организирано да проявяват дискриминация срещу добросъвестни юридически и физически лица, занимаващи се с напълно законна дейност? Кой ще понесе отговорността за милионите левове загуби, които финтек индустрията в България търпи всеки ден?

Още по  темата за бойкота на банките.

Биткойн.БГ

В тази тема ще добавям връзки към онези медии, които са публикували на своите новинарски страници отвореното писмо на ББА. Така ще знаем, кои наистина са независими и кои се цензурират от банковия олигопол в България.

За сега виждам само една от утвърдените медии, че го е отразила:
http://www.economy.bg/bulgaria/view/30356/Bylgarskata-Bitkojn-Asociaciya-otpravi-otvoreno-pismo-kym-bankite-
Моите най-искрени почитания, за което!

Ако някой от потребителите на форума забележи някоя друга медия, че го е отразила нека да пусне връзка в тази тема!

Биткойн.БГ


Paladin

Още един сайт е публикувал отвореното писмо https://chain.bg/bitcoinbg/bulgarian-bitcoin-association/

Биткойн.БГ

Искам да благодаря на нашите клиенти, които въпреки високата надценка продължават да купуват биткойни от битомата. Принудени сме да държим такава надценка към настоящият момент поради затрудненията, които банките ни причиниха при покупката на биткойни от борсите. "Биткойн България" ЕООД ще е първата фирма в България, която ще работи без банкови сметки! Разработваме инфраструктурата за това и сме сигурни, че ще се справим. Примерът ще бъде заразителен за огромно разочарование на бойкотаджиите!

Едновременно с това ще задаваме неудобни въпроси по административен и съдебен ред.

Към БНБ.
Ако БНБ е позволила на търговските банки да имат незаконни клаузи в Общите си условия озаконяващи прилагането на дискриминационни практики спрямо конкуренти очевидно е, че тогава самата БНБ трябва да предложи обичайните банкови услуги на финтек фирмите. В противен случай трябва да премахне прилагателното "Народна" от наименованието си и да се знае, че е частна собственост на търговските банки.

Към НАП.
Фирмите ще могат да работят без банкови сметки, но НАП няма да може! Ние ще внасяме в брой дължимите данъци и осигуровки на касите на избраната от НАП обслужваща банка, но някои финтек фирми са регистрирани и по ДДС. Как НАП ще възстановява ДДС на тези фирми ако те нямат банкови сметки? С държавни гербови марки чрез препоръчана поща ли? Или в биткойни по фиксинга за деня спрямо лева?

Към Съда, Търговския регистър, Агенцията по вписванията.
Как новоучредяващите се финтек фирми ще внасят учредителния си капитал без набирателна сметка в банка? Ще трябва да разработят правила за внасяне на капитала в биткойни!

Ако има юристи, които са склонни да поработят над тези въпроси и да се заемат със съответните преписки и дела, нека се свържат с мен!