Автор Тема: Хеликоптерните пари на ЕЦБ и на Марио Драги вече са факт в Германия  (Прочетена 1811 пъти)

BitcoinBG

  • Администратор
  • Заслужил Биткойнер
  • *****
  • Публикации: 553
    • Профил
Зиро Хедж публикуваха снимка на реклама от банка в Германия с обещание за потребителски заем за 24 месеца с лихва от минус 1%. С други думи, банката плаща на своите клиенти да вземат такъв заем. Предсказанията, че Европейската централна банка ще прибегне до тъй наречените хеликоптерни пари, вече се сбъднаха.

Наименованието "хеликоптерни" пари идва от практика на американската армия през първите години от окупацията на Ирак да усмирява разбунтувалите се градове и провинции, като ръси от хеликоптери палети с доларови банкноти. Целта, разбира се, е да се притъпи желанието на разбунтувалото се население за въоръжена съпротива. Според американски източници по този начин тогава са разпръснати над 1 милиард долара неотчетени и досега. Но едва ли на ЕЦБ и на председателят й Марио Драги 1 милиард евро ще са им достатъчни за да притъпи напрежението в разбунтувалите се германски провинции. А други системно важни европровинции също гръмогласно недоволстват.

Ако си спомним класическото положение във всеки учебник по икономика, че лихвата е цената на парите то отрицателната лихва е нещо непонятно и трудно обяснимо при условие, че все още никой не ни дава пари ако си купим сирене и домати в магазина, а даже нагло все още искат да си ги плащаме. Но ще почакаме. Може пък и да стане. "На всекиму според потребностите и от всекиму според възможностите". Дедо Маркс може и да познае, че комунизма ще победи първо в най-развитите държави...

Другият по-достоверен възможен извод на формалната логика е, че това с което плащаме в магазина вече не са пари, а някакви талони, разписки, купони, ваучери или друга форма на паричен сурогат. Но тогава пак удряме греда с нашата класическа логика.

Защо да си държа парите в банка след като лихвата е отрицателна? Разбира се, ще ги изтегля по най-бързия начин. Отговорните фактори в тъй наречените развити страни, макар и със закъснение загряха, за какво иде реч и подеха действия за забрана на наличните пари и преминаване изцяло към безналични плащания. Разбира се, дежурното обяснение е борбата с офшорките, прането на пари и финансиране на терористични дейности. Все повече хора обаче осъзнават, каква е истинската цел на предприетите стъпки за такава забрана. А тя е конфискуване на спестяванията на населението чрез отрицателни лихви.

Капиталът не е новонапечатани пари. Капиталът е отложено потребление. Само спестените пари е признато от обществото отложено потребление. Инвестициите в акции, облигации, къщи, апартаменти, коли и билетчета от лотарията са изхарчени, а не спестени пари. Без спестявания в банките няма капитал, а без капитал няма капитализъм. Към неофеодализъм ли вървим?

---

Meanwhile In Germany, An Unexpected Ad Appears

During a leisurely stroll around Germany, one may encounter many strange sights but nothing would stranger than the following ad (courtesy of Peter Barkow) which promises negative 1% interest rates for consumer loans up to 24 months.

http://www.zerohedge.com/news/2016-04-09/meanwhile-germany-unexpected-ad-appears