Автор Тема: Едно мое интервю от миналата година  (Прочетена 4217 пъти)

BitcoinBG

  • Администратор
  • Заслужил Биткойнер
  • *****
  • Публикации: 693
    • Профил
Едно мое интервю от миналата година
« -: Април 05, 2015, 11:11:46 am »
Преглеждам и почиствам архива си от миналата година. Видях това интервю и помествам оригинала на интервюто тъй като бе публикувано със съкращения от издателя.1. Как изглежда през вашия поглед ситуацията на пазара на биткойни в последните дни на 2014 г.?

Нарастват търгуваните обеми и борсите предлагащи биткойн търговия стават все повече и все по-професионални. В сравнение с предишните години в края на 2014-та все по-осезателно се усеща влиянието на дериватите на биткойн пазара. Световният финансов елит буквално проспа първите години на биткойн и сега се опитва да навакса. Целта е да се придобие колкото се може по-голям дял от наличните биткойни без това да повишава цената. Използват се изпитани пазарни практики и техники за въздействие върху курса в съчетание с административни мерки и подставени лица предназначени да "изгорят" в подходящия момент. Препоръчвам на обикновения потребител на биткойн да изтегли депозитите си в биткойн ако ги е предоставил някъде срещу привлекателна лихва. Повечето кредитополучатели в биткойн са подставени лица, които ще бъдат пожертвани, когато цената на биткойн скочи с 50-100%. Не следва обаче да инвестирате всичките си спестявания в биткойн, а само толкова колкото може да си позволите да загубите. Биткойн или ще се наложи и цената ще бъде многократно по-висока или ще се провали и тогава цената ще е нула. Средно положение не може да има поради естеството на биткойн като подривна технология, която руши 600-годишно статукво из основи.

2. Точно преди една година стойността достигна своя пик от над 1 200 долара. Кои бяха основните предизвикателства пред криптовалутата в последните 12 месеца?

Изминалите години показаха, че големите ценови колебания са нещо обичайно за биткойн. Това не е недостатък. Така ще бъде и през следващите няколко години. Биткойн прави излишен посредника при паричните отношения между хората. Залогът е огромен. Съпротивата на определени групи, свикнали с привилегированото си икономическо положение, ще бъде много голяма. Тази съпротива ще бъде провеждана и прокарвана в общественото съзнание под формата на действия за защита на потребителя и опазване на обществото от лошите хора, които искат да предизвикат анархия и хаос. Така е било при други подривни технологии в миналото, така ще е и сега.

Много неща при биткойн са за пръв път в човешката история. За пръв път човек сам създава парична система, при която паричната форма не съществува в Природата и не зависи от волята на отделна личност, държава, правителство или институция. Необходимо е да се решат някои принципни въпроси свързани икономиката на тази парична система. Да речем, свързани с максималния размер на един блок от блокверигата на биткойн. В момента този размер е 1 МБ. Не трябва всеки път, когато броят на преводите се увеличи и приближи към максималния размер той да бъде увеличаван. Трябва да има състезателост за вклюване в настоящия блок на основата на различния размер такси за превод, които ползвателите са склонни да плащат. Това ще доведе до промени и при миньорите. Върху тези въпроси се работи усилено и скоро ще бъдат предложени първите промени в мрежовия протокол на биткойн.

3. Как се роди идеята за bitcoin.bg?

За пръв път чух за биткойн в началото на 2011-та година. Домейна bitcoin.bg (http://www.bitcoin.bg/) регистрирах малко след това. Понастоящем този домейн е собственост на "Биткойн България" ЕООД. Това е фирмата оператор на първия биткойн автомат у нас. Първоначално никой човек не знае, какви ще са му интересите свързани с биткойн докато не получи първия си биткойн превод в своя цифров портфейл. Това е моментът, в който повечето потребители изпитват културен шок и особена еуфория. Те за пръв път осъзнават, какво означава сам да носиш отговорност за парите си? Как да съхраняваш частните ключове? Какво означава парите ти да са в цифрова форма и на място, което няма отдел "Връзка с клиенти" поради простия факт, че никой друг освен теб няма достъп до тях? Очевидно бе, че за всеки начинаещ потребител най-лесният и достъпен начин за покупката на малка сума в биткойн е чрез битомат.

4. Какъв е интересът към криптовалутите у нас?

Биткойн не признава национални граници и географски ограничения. Интересът расте лавинообразно навсякъде по света. След 5-6 години може и да има биткойн, но може и да го няма. Ако го няма, на мястото на биткойн ще има друга разпределена криптовалута, която ще бъде още по-неподатлива на съсредоточаване, цензура и проследяване. Едно е 100% сигурно. Свят без разпределени криптовалути вече е невъзможен, а думичката биткойн ще стане нарицателно за криптовалута. Когато научиш един човек да чете, след това не можеш да го принудиш да забрави, че може да чете. След като научиш един човек сам да носи отговорност за собствените си пари след това не мошеш да го принудиш да ги даде на някой друг да му ги "пази".

5. В началото на август Вие поставихте първия в страната битомат. Планирате ли разширяване на броя на машините?

Определено. След еднопосочните битомати следват двупосочните позволяващи, както покупката на биткойни така и продажбата им срещу левове. След битоматите тип ATM (automated teller machine) следват битоматите с възможности да бъдат ползвани и като POS (point of sale) терминали. След тях следват мрежите от битомати. Това ще са особени мрежи. Отделните автомати макар и близко един до друг ще имат различни курсове купува/продава дори дотам, че понякога потребителите ще могат да правят курсови арбитражи между тях. Курсът при даден автомат ще зависи и от банкнотните наличности в неговата касета. Така се решават две задачи. Първо, изнася се инкасо услугата към потребителя. Второ, мрежата от битомати става формиращ цената фактор и не само ползва, но и влияе обратно върху централизираните борси. Ние нямаме удобството на изкуствено създадения монопол, както е при банките и затова трябва от първия ден да се съобразяваме с възвръщаемостта на вложените средства. Затова допълнителните вложения ще вървят успоредно с интереса от страна на потребителите.

6. Вие ще сте сред лекторите на първата биткойн конференция у нас CoinWisdom. Каква тема ще разгледате в изложението си и защо страната ни има нужда от подобно събитие?

Светът навлиза във финансов Ренесанс. Толкова голяма ще е промяната. България не бива да е изключение. Лектор е прекалено претенциозна дума. Ще споделя с аудиторията моето виждане за процесите в съвременния свят. От какви минали събития са обусловени, къде сме и накъде отиваме? Защо по-голямата лична свобода не означава анархия и хаос? Защо биткойн не е само необходимост, но и неизбежност? Защо промените във финансовата система на света са само малка част от една по-голяма приливна вълна на промени? Защо съвременната финансова система не може да продължава по същия път дори и без алтернативата на разпределените криптовалути? Ще спомена накратко предшествениците на биткойн. За хората посетили конференцията за да решат дали да посветят повече време на биткойн, накратко ще се спра на някои основни понятия за да знаят откъде да започнат. Примерно, колкото и да четете за биткойн няма нищо да разберете ако не знаете, що е това математическа хеш функция. Ще има възможности за въпроси, както след всяко изложение така и по време на кафе паузите. Когато става въпрос за пари глупави въпроси няма, така че приветствам всякакви въпроси дори и по време на самото изложение.

7. Какво да очакваме през 2015 г. от българската биткойн общност?

Не мога да говоря от името на българската биткойн общност, а и нямам таково желание. Силата на биткойн не е в йерархичните организационни форми. Биткойн общностите навсякъде по света са особена порода общности. Те са съставени от личности със силно развито чувство за свобода и доста над средната склонност за самостоятелно мислене.

Колкото и самостоятелен да е един човек той все пак е социално животно. Има нужда от време на време да общува със себеподобни. Ето защо решихме да създадем сдружение. В началото на 2014-та няколко човека се събрахме и учредихме Българската Биткойн Асоциация (ББА). Надяваме се да е за добро. Ако смятате сериозно да се занимавате с биткойн в България, вашето място е при нас. Ако искате просто да се запознаем заповядайте на конференцията, която ще се проведе на 5/6-ти Декември 2014 г. в София. Повече подробности вижте на страницата на конференцията.