Здравейте, в последно време срещам силно неразбиране ,дори и на "разбирачите", какво е това светкавична мрежа и какъв потенциал крие тя! Самият аз имам много въпроси! Тези от вас които следят форума от отдавна, знаят че за БиткойнБГ няма тайни в Биткойн, както и ,че за него е удоволствие да ни образова... така ,че ви приканвам да задавате своите въпроси смело в този форум!
Ето моите първи въпроси:
Може ли върху светкавичната мрежа да се създават смарт контракти(автоматични договори или интелигентни договори) ?
Задавайки този въпрос на живо(познаваме се с БиткойнБГ) ми беше отговорено с въпроса "Какво е смарт контракт ?" - изпитва ме

, следователно се чувствам длъжен да се пробвам да дам дефиниция за смарт контракт за да улесня отговарянето на зададеният въпрос, както и самото разбиране на въпроса: Първият договор който един човек(още дете) подписва, това е договора с училището и с обществото. Този договор приблизителен гласи следното, вие(обществото) плащате вместо мен за да се уча, понеже колкото съм по образован толкова по полезен бих бил за обществото. Този обществен договор в момента се сключва общо, тоест данъците се взимат от всички и се разпределят от държавните служители, като първичното разпределение на данъците се случва в парламента чрез гласуването на бюджета, чак после една част от тези данъци отива в министерството на образованието, още по малка част отиват във вашето училище и съвсем малка част отиват към вашите преподаватели!
Как би изглеждало всичко това ако този обществен договор функционираше чрез смарт контракти(автоматичен договори е най-правилно според мен). Когато дете пазарува в лавката и купи вафла за един лев, реално общо 20 стотинки от този лев отиват в държавата защото са данък върху добавената стойност. Всеки потребител закупил вафла ще може в реално време да проследява своите 20 стотинки къде отиват и за какво се харчат! Друг пример: ако ДДС се начисляваше посредством смарт контракт то тогава няма да има нужда на всяко 15-то число да се подават декларации колко е дължимото ДДС а напротив, ДДС-то от всяка продажба щеше автоматично и мигновено да влиза в държавната хазна!
Та за дефиницията какво е смарт контракт, това действие което се активира след като бъдат изпълнени предварително зададени условия. Как би изглеждало ДДС ако се използват смарт контракти ? Предполага се ,че фирмените сметки ще трябва да са публични... та, когато по сметката X има постъпление, то изпрати 20% от това постъпление на следният адрес(държавната сметка за ДДС).
И тн... пример: Ако един потребител закупи 3 или повече билети за кино то веднага да му се преведе още един билет по същият адрес по който са били изпратени предишните билети.
Пример: Ако до определена дата не бъде преведена сумата X или по голяма то тогава спираме да изпълняваме следният код(викане на асансьор , светване на осветлението във входа , отключване на наетият апартамент или хотелска стая) за потребителят който не е платил.
Както виждате функциите и възможностите са безгранични но поне към момента тези договори са под Етериум и другите вериги за интелигентни договори!
И така, начало:
Могат ли да се създават автоматични договори във светкавичната мрежа на Биткойн ?
Може ли да се емитират жетони във СМ на Биткойн ?
п.п
Не помня според правилата на форума дали имах право да слагам линкове в подписа си но ще го изтрия ако съм нарушил нещо!
Децата ми се смяха много когато открих платформата TikTok... намирам тези 3 минутни видеа за доста интересен и функционален метод за предаване на информация, затова започнах да правя видеа свързани с биткойн. Мисля ,че научих много за Биткойн от БиткойнБГ, както и от много други хора и места и това познание е редно да се споделя. Платформата не е монетизирана и слагането на този линк не е с цел някаква изгода а по-скоро е състезание с децата ми за броят последователи