Автор Тема: Пазете се от измамни схеми и финансови пирамиди свързани с Биткойн!  (Прочетена 2143 пъти)

BitcoinBG

 • Администратор
 • Заслужил Биткойнер
 • *****
 • Публикации: 553
  • Профил
Написали сме достатъчно в страницата на битомата, но все пак ще открием тема посветена на измамни схеми, които използват Биткойн!

Напоследък наблюдаваме рязко покачване на интереса към вложения във финансови пирамиди, които използват биткойни за своите разплащания. Използва се все още ниската грамотност на хората относно Биткойн и вечната човешка лакомия за печалба без усилия. Все по-често при нас идват клиенти, които искат да преведат да речем "точно 10 долара в биткойни" чрез битомата. Това няма как да стане! Битоматът не прави преводи от името на своите клиенти, нито има как да съчетаете точният брой банкноти и техните деноминации да съответстват на курса биткойн/долар към дадения момент.

На битомата можете да купите биткойни и те да ви бъдат преведени на посочения от вас адрес, който трябва да е ВАШ биткойн адрес във ВАШ биткойн портфейл. Едва след това от вашия портфейл можете да сканирате QR кода на биткойн адреса от страницата на търговеца и да преведете биткойни равностойни точно на 10 долара по курса, който търговецът предлага в дадения момент. Това обикновено става, когато цената е в точно определено количество долари, но избирате метод на плащане чрез биткойни. На екрана ви се появява QR код с биткойн адреса за превод и ТОЧНО определено количество биткойни изчислени по курс валиден за около 15-ина минути! Този биткойн адрес е на търговеца. Той има тайният ключ, чрез който може да изхарчи наличните биткойни по този адрес. Тоест, имате 15 минути на разположение за да направите превод в негова полза ако предложеният курс ви устройва. Ако закъснеете с превода курсът вече е друг и няма автоматично равнение на получените преводи при търговеца. Превели сте или малко повече или малко по-малко биткойни от необходимото, след което се започва досадна размяна на съобщения, кога сте платили, по кой адрес, за какво и т.н.

Горният случай важи за съвсем законни и нормални разплащания при закупуване на дадена стока или услуга. Наред със законните търговци има и разнообразни измамници. При тях не е обяснено, какво точно трябва да се направи. Посочено е само, че първоначалната "инвестиция" трябва да се преведе в биткойни. Естествено в такива страници не се споменава за финансови пирамиди, а се говори за някаква предполагаема реклама, въвеждащи агенти, покупка на електронни жетони издадени от собственика или друга мъглява дейност. Услужливо се посочва адреса на нашия битомат в Интерпред, откъдето могат да се закупят биткойни по най-бързия и лесен начин. Клиентите започват да се борят с битомата понякога с часове в опити да открият начин, как да преведат точно 10 долара в биткойни. По-горе обяснихме, защо това е невъзможно и ако искате да направите такъв превод, как трябва да стане това.

Питаме клиентите дали имат биткойн портфейл и техен биткойн адрес. Те съвсем категорично отговарят утвърдително и ни показват своя адрес и съответния QR код. Едва след това става ясно, че регистрирайки се в страницата на финансовата пирамида те си откриват "акаунт" и им се дава биткойн адрес, който те имайки опит от тъй нареченото Интернет банкиране възприемат, като свой биткойн адрес в свой биткойн портфейл. Това обикновено е измама!

ЗАПОМНЕТЕ: Имате биткойни във ВАШ биткойн адрес САМО И ЕДИНСТВЕНО ако разполагате с тайния ключ на този биткойн адрес! Имате тайния ключ, имате биткойни. Нямате тайния ключ, нямате биткойни. Останалото, което всъщност смятате за ваши биткойни не са ваши биткойни, а обещание за биткойни!

Така между другото е и в банките. Ако имате 100-левова банкнота в джоба вие имате 100 лева. Ако имате банкова сметка със 100 лева вие нямате 100 лева. Имате обещание от банката, че ще ви изплати 100 лева при определени условия и след удържане на определени такси съгласно действащата тарифа на банката към дадения момент, която може да бъде променена във всеки момент... Това се нарича инвестиция, а при всяка инвестиция има риск. Инвестирайте в банки само толкова пари, колкото може да си позволите напълно да изгубите.

Нека всеки, който вече е пострадал или се съмнява в почтеността на дадено "инвестиционно" предложение изискващо плащане в биткойни, сподели своя опит или зададе въпрос в тази тема.

BitcoinBG

 • Администратор
 • Заслужил Биткойнер
 • *****
 • Публикации: 553
  • Профил
Други често срещани измами включващи преводи в биткойни са следните:

1. Подвеждащо предложение за работа в чужбина, при което измамниците предварително искат от жертвата да заплати някаква "такса" в биткойни. Измамниците предоставят на жертвата биткойн адрес за превод на биткойни и посочват битомат, от където жертвата може да закупи биткойни. След превода на биткойните измамниците престават да отговарят на запитванията от страна на жертвата.

2. Жертвата предварително се издирва и измамниците се свързват посредством телефон или електронна поща. Обичайно това отново е предложение за някаква работа или услуга. Измамниците превеждат по банковата сметка на жертвата няколко стотин или няколко хиляди долара или евро. От жертвата се иска да изтегли тази сума и да закупи биткойни от нашия битомат, като остави малка сума за себе си под формата на комисионна за услугата. Разбира се, биткойн адресът е даден на жертвата от измамниците. След няколко дни или няколко седмици банката на жертвата сторнира превода, защото се оказват откраднати пари от друга банка. По този начин жертвата остава без биткойни и без парите получени по банков път.

3. Жертвата попада на много изгодна обява за продажба на някакъв материален актив, да речем употребяван автомобил. Особеното е, че продавачът изисква заплащане в биткойни и настоява за много бързо заплащане. Разбира се, отново се посочва нашия битомат, като най-лесният и най-бърз начин за закупуване на биткойни. След покупката и превода на биткойни по биткойн адреса на измамниците, те изчезват.