БиткойнБГ,
аз ти вярвам, че няма определение за пари и навярно в близка перспектива в рамките на останалия ни суверенитет на родината ни, няма да има такова определение. Отчитайки и екстериториалността на американското право, което защитава американския интерес независимо дали е публичен или частен почти навсякъде, както и делегирането на националния ни суверенитет на европейските батковци, единственото на което можем да се надяваме е международното право своевременно и точно да се имплементира на местна почва, но пак с едно наум.
Погледнах Конституцията РБ, на БНБ не е отделено почти никакво внимание, народните избранници избират и освобождават ръководителите на БНБ. Няма нищо за емитиране на пари, кой емитира парите, които както знаем обезпечават функционирането на икономиката.
Погледнах закона за БНБ, който иска да се задълбочава, аз ще коментирам следните текстове: 1.Българската народна банка регулира и осъществява надзор върху дейността на операторите на платежни системи, на доставчиците на платежни услуги и на издателите на електронни пари в страната; 2. Емисионно поддържа пълно валутно покритие на общата сума на паричните задължения на Българска народна банка; 3. Българската народна банка има изключителното право да пуска в обращение банкноти и монети.
1. БНБ регулира и осъществява надзор, наскоро имахме един спор с една банка и ни се наложи предсрочно да погасим един кредит. От Банков надзор отказаха да се намесват в частни спорове, забравяйки че банкова дейност се извършва с лиценз издаден от тях. За издателите на електронни пари ще задам малко риторични въпроси, какви са тези пари, кои са издателите, защо допускаме издаването на частни пари и какво е влиянието върху икономиката, националната сигурност;
2. Всички много добре си спомняме, че при въвеждане на борда, управление Емисионно покриваше с пълно валутно покритие само парите в обръщение и депозитите на ТБ, а след около 10-тина години вече покритието обхваща и са инвестирани в така наречените книжа с нисък риск и другите задължения на БНБ, като депозита на правителството, фонд за управление на ядрените отпадъци на Козлодуй и др. публични средства. За инвестирането на валутните резерви, както казваше баба Ванга, откъдето дошли там и отишли.
3. БНБ създава банкнотите и монетите в обращение. Аналитична отчетност на БНБ за Юли.2020г. Резервни пари/Парична база-36 820, Пари в обръщение-19 250, Резерви-17 570 или БНБ е напечатила Резервните пари, от които са останали 19 250 в обращение, а ТБ са частично резервирали част от депозитната си маса на стойност 17 570. Следват, паричните агрегати, които като цяло класифицират депозитната маса, а именно: 1. тесните пари М1-76 409; 2. квазипарите М2-106 074 3. широките пари М3-106 074; Данните от БНБ говорят, че емисионната дейност е предоставена на чуждите частни ТБ, къде е националната сигурност, къде е суверенитета на държавата, имат ли тези чужди ТБ отношение към стимулиране на икономиката на родината ни или преследват частни интереси, които според мен не се изчерпват само с корпоративната печалба.
Какви пари са създали чуждите частни ТБ, ако парите в обръщение можеш да ги ползваш без ограничение, парите емитирани от ТБ са целеви, това са потребителски кредити, корпоративни кредити, ипотечни и т.н. Тези пари имат цена, фиксирана и променлива, дължина на парите-в България няма дълги пари, ускъпяват се от банкови такси и неустойки, силно са зависими от търговското салдо и капиталовите потоци. Ако се изследват банковите активи може да се отговори точно на тези въпроси по отношение на дюрейшъна на портфейла на банките, както и цената на парите, фиксирана и променлива цена. Но наредбата на управителя на БНБ за лихвения риск ограничава дисбаланса между дължината на банковите активи и пасиви, кредити и депозити.
https://www.bnb.bg/Statistics/StMonetaryInterestRate/StMonetarySurvey/index.htmНасилствената евроизация е еднопосочен билет, може за справка да погледнем опита на гърците да се измъкнат от прегръдката на ЕЦБ. Нима не е по демократично да се изравни статута на еврото и лева и всеки да употребява в ежедневието си и стопанската активност каквито си иска банкноти и монети, но не ни разрешават. Преди няколко години припламнаха искри между ЕЦБ и Словения. Става въпрос за липса на отчетност и контрол на банковия сектор пред националните власти, както и осигуряването на чадър от ЕЦБ при разследването на действията на националната банка от местните власти.
ЕЦБ может подать иск на Словению из-за вторжения полиции в банк в Любляне
https://ria.ru/20160707/1460391457.htmlСега за виртуалните пари от моята камбанария, отдавна ги следя, но не съм проявявал почти никаква активност да материализирам скромните си познания. Когато за първи път навлезох в темата за крипто валутите бях шокиран, бях убеден че това е гениално откритие, след което светът вече няма как да бъде същия. Колкото повече задълбавах, повече бях убеден във верноста на мнението си.
Когато биткойна беше приет за търговия на чикагската борса, за първи път се появи притеснение в мен. Защото това означаваше опит за легализиране и овладяване на биткойна. Моята теза черпеше аргументи от аналогия с овладяването на пазара на златото от Ротшилдите, нали нито златото го печатат, нито биткойна го печатат. Венец на многовековния златен път на Ротшилдите това е БретънУудската конференция, тогава те ознаменуват стъпването на Световния олимп. Решенията на конференцията са ратифиццирани и от СССР след смъртта на Сталин. Многовековния път на Ротшилдите минава през финансиране на войни и насилие, отпускане на златни кредити на правителствата, въвеждане и налагане на златни стандарти на европейските държави, всевъзможни златни сделки, прокарване на лобистки закони и налагане на световен златен борд. Казах си следва същото с биткойна, рекох пред приятели познати, че това е началото на края на Биткойна. Помислих си, „Бедни ми Сатоши, защо не умря при Гредетин“.
Но, това всъщност не е точно така. Всъщност Сатоши или който и да е, е създал перфектната ЦБ с абсолютно прозрачна емисионна политика, за разлика от ФРС където основната емисионна политика се нарича шуробаджанащина, ние избираме кой има място под слънцето и кой ще фалира. Ние избираме посоката на движението на света, чрез провежданата от нас политика. Последните събития, които се случиха ме убедиха в следното: Те не разполагат с технологично време да овладеят биткойна, Те много бързат, Те са изплашени, Те са готови на всичко, Те си изпускат нервите, Те няма да се спрат пред нищо. Пред Тях стои предизвикателството, което Те не могат да преодолеят! Други обективни причини, които Ги обричат на НЕУСПЕХ е съотношението информация/знания, За да се запази управляемостта на народите, главоломно нарастване на информационните потоци трябва да се компенсира с ограничаване на образованието и ограничаване на даването на хората знания, а по предишното поколение е активно, образовано и има настоящо образование и знанията. От този момент нататък вярвам, че появата на блокчейн, биткойна, цифрови валути и токени е Божия промисъл. Предполагам, че думата промисъл е изчезнала от употреба и вече е непонятна, поради което ще изброя няколко думи, които съдържат един и същи корен мысль/мышление/промышленность и т.н.