Ще трябва да открия и такава тема. Истерията набира сила по света и у нас. Не ми харесва особено тъй като фирмата "Биткойн България" ще плаща 10 пъти по-големи данъци отколкото миналата година само заради 10-кратно увеличение на курса на Биткойн, но какво да се прави?
През последните дни близки и познати ми задават въпроси за Биткойн, от които ченето ми увисва и остава така за минута-две. Примери:
"Границата за еднократна покупка от биткойн автомата е 4000 лева. Как сега да си купуваме биткойни, след като курса за 1 биткойн е 30 000 лева?"
или
"Реших да си купя Етереум или Лайткойн или XYZкойн, защото при тази цена Биткойн за мен вече е недостижим."
Уважаеми приятели, вземете прочетете нещо преди да гърмите, като новогодишни конфети трудноспечелените си пари! Още в първите няколко изречения за Биткойн би трябвало да прочетете за разликата с обикновените пари. Биткойн не се дели на 100 стотинки, а на 100 милиона "стотинки". Може да си купите и 0,00463253 биткойна, да речем.
Проблемът обаче има и друга много по-забавна страна. Веднъж след като начинаещият разбере за горната особеност на Биткойн, започват психическите терзания. Защо да купувам 0,01 единици от нещо което не разбирам, когато със същите пари мога да си купя 100 единици от друго нещо, което също толкова не разбирам? 100 е по-голямо от 0,01 а двете неща са еднакви... И що са еднакви? Ами, еднакви са щото аз еднакво не ги разбирам...
Има една много съществена разлика, която дори и човек без никакви технически познания може да разбере. Биткойн се конкурира със заварената финансова система. Всички останали алтернативни криптовалути се конкурират с Биткойн!
И въпреки казаното по-горе, ако някой въпрос не ви дава мира не се колебайте. Задайте го веднага! Не се страхувайте, че някой може да ви помисли за глупав! Мен така са ме учили на първото ми работно място преди много години - "Когато става въпрос за пари глупави въпроси няма!"