Автор Тема: Масови фалити на миньорски пулове натиска цената на биткойн  (Прочетена 5397 пъти)

BitcoinBG

 • Администратор
 • Заслужил Биткойнер
 • *****
 • Публикации: 651
  • Профил
Прекомерните инвестиции през 2014 г. в оборудване за копаене на биткойн подкопава курса в момента.

Центърът за колокация и доставчик на хостинг услуги C7 Data Centers /Юта, САЩ/ съди CoinTerra за неплатени сметки. Искът е на стойност от 5,4 милиона долара. CoinTerra също не са плащали на своите миньори от 2 седмици. CEX.io обяви, че преустановява копането на биткойн докато курса не се върне над $320. GAW Miners от месец насам е в постоянни баталии между акционерите във връзка с paycoin.

Немалка част от активите на фалирали или прустановили работата си пулове са в биткойни. Тези активи ще бъдат продадени за да се удовлетворят исканията на кредиторите. Това оказва натиск върху курса на биткойн.


BitcoinBG

 • Администратор
 • Заслужил Биткойнер
 • *****
 • Публикации: 651
  • Профил
Добавка към горните разсъждения...

Когато голяма част от миньорите/копачите едновременно се откажат се получава нежелан ефект за биткойн мрежата. По-малък брой миньори трябва да обработи преводите при по-голяма трудност на мрежата. Става допълнителна загуба на заинтересованост. Това води до допълнителен отказ на допълнителна група миньори, а това води до още по-голяма загуба на икономическа заинтересованост. И така в условията на ускоряваща се незаинтересованост може да се стигне до момента, когато блоковете не могат да бъдат обработвани поради малкия брой миньори и малката изчислителна мощ на мрежата и все още огромната трудност, която изисква 2016 блока за да бъде преоценена надолу. Най-лошото последствие може да е, че докато това не стане валутата може да бъде напълно неизползваема. Получава се нещо като миньорска "стачка" в мината поради падналото заплащане на труда, през което време изкопаните "въглища" или "руда" са неизползваеми.

Моето лично мнение е, че се налага твърдо разклонение на биткойн протокола за да се промени алгоритъма за изчисляване и преоценката на трудността в мрежата. Заложените 2016 блока са много голям период. Необходимо е да се вземе новаторството на някои алтернативни криптовалути, които използват други алгоритми за изчисление на трудността на своите мрежи. Такъв алгоритъм е "гравитационният кладенец на Кимото" /Kimoto gravity well/, при който преизчисляването се извършва след всеки блок, а не на всеки 2016 блока както е при биткойн.

http://bitcoin.stackexchange.com/questions/21730/how-does-the-kimoto-gravity-well-regulate-difficulty

Ето го алгоритъма написан на Питон:

from pylab import *

one_day = 1440 / 2.5   # how many 2.5 min blocks per day

nmin = one_day / 4     # PastBlocksMin
nmax = one_day * 7     # PastBlocksMax
x = arange(nmin, nmax)   # PastBlocksMass

# start with 2.5 minute blocktime + some noise
t0 = 2.5 + randn(nmax) / 4
t1 = 2.5 + randn(nmax) / 4

# t0 has 20% more hashrate, so shorter blocktime in the beginning
t0[:one_day] = 2.5 / 1.2 + randn(one_day) / 4
# t1 has higher blocktime in the beginning
t1[:one_day] = 2.5 / 0.9 + randn(one_day) / 4

s = arange(nmax)

adjust0 = (arange(1, nmax + 1) * 2.5 ) / cumsum(t0)
adjust1 = (arange(1, nmax + 1) * 2.5 ) / cumsum(t1)

# the magic function
def kimoto(x):
    return  1 + (0.7084 * pow((double(x)/double(144)), -1.228));

plot(x/one_day, kimoto(x))
plot(x/one_day, 1/kimoto(x))
plot(s/one_day, adjust0)
plot(s/one_day, adjust1)
legend(["kimoto","1/kimoto", "20% increase in hashrate", "10% drop in hashrate"])
xlabel("days")
ylabel("adjustment factor (target/actual blocktime)")
show()

Твърде дълго ядрото от разработчици на Биткойн протокола бяха твърде плахи при въвеждане на новаторски решения. Давам си сметка, че когато на гърба ти виси товар от няколко милиарда долара си много внимателен да не направиш грешна стъпка, но неправенето на никакви стъпки също е погрешно. Необходима е повече смелост. Сигурен съм, че биткойн общността ще преодолее и това препятствие, както го е правило в миналото. Няма нито един проблем, който да не може да бъде решен от огромния интелектуален капацитет стоящ зад Биткойн.