Автор Тема: Китайците от Bitmain готвят авариен план против UASF (BIP148)  (Прочетена 4187 пъти)

BitcoinBG

 • Администратор
 • Заслужил Биткойнер
 • *****
 • Публикации: 651
  • Профил
Вчера най-големият миньорски пул Bitmain оповестиха в своя блог, че готвят авариен план в случай, че UASF (BIP148) бъде задействан на 1-ви Август.

Ако се абстрахираме от техническите подробности и психологическите внушения, казаното може да се преведе на прост език така:

Ние от Битмейн продадохме много от нашите биткойни на 500 долара, а също така и много клиентски биткойни, които успяхме да привлечем по контрактите за копаене и които изплащаме обратно в биткойни. Всичко това инвестирахме в центрове за данни и елементна база за производство на ASIC чипове. Ние сме пазачите на блокверигата и от нас зависи нейната безопасност, а едва достигаме 50% възвръщаемост. От контрактите пък сме дори на голяма загуба. Защо тези, които само са си купили биткойни и с нищо друго не са допринесли за биткойн екосистемата имат 500% възвръщамост, а ние едва достигаме 50%? Искаме си доходите, които заслужаваме и не ни интересува дали това ще стане чрез по-високи такси за биткойн преводите или чрез сваляне на курса на биткойн спрямо долара и юана!

---

UAHF: A contingency plan against UASF (BIP148)

Despite this agreement, the UASF (BIP148) astroturfing movement continues to get lots of airtime on censored forums, many of which are controlled by single anonymous individuals. Many of the software developers who work in a software project called “Bitcoin Core” are also supporting it. BIP148 poses a significant risk for the Bitcoin ecosystem, so we are preparing a contingency plan to protect the economic activity on the Bitcoin blockchain from this threat.

The New York agreement is also continuously and intentionally sabotaged by a group of software developers working on Bitcoin Core.

https://blog.bitmain.com/en/uahf-contingency-plan-uasf-bip148/

BitPrime

 • Младши Биткойнер
 • **
 • Публикации: 8
  • Профил
Според мен миньорите са прави, но това много или малко ще навреди на всички

AlximikA

 • Старши Биткойнер
 • ****
 • Публикации: 310
  • Профил
BitcoinBG би ли обяснил разликата между Хард и Софт форк? Също така,какво е Форк? Също така бих се радвал да чуя от теб каква е причината от скоро да има пазар за стари портфейли...
1.d2-d4

BitcoinBG

 • Администратор
 • Заслужил Биткойнер
 • *****
 • Публикации: 651
  • Профил
BitcoinBG би ли обяснил разликата между Хард и Софт форк? Също така,какво е Форк? Също така бих се радвал да чуя от теб каква е причината от скоро да има пазар за стари портфейли...

вилица - англ. fork

Когато много разработчици работят едновременно върху едно софтуерно приложение, за да съгласуват предложените и приетите промени, се налага да използват специализирани системи за управление на версиите.  Готовата нова версия в историята на приложението се изобразява, като разклонение наподобяващо вилица.


Ключовата дума  "съвместимост" определя дали една вилица е твърда или мека.  Ако след промените в мрежовия протокол може да се използва, както новата версия така и старата на приложението за достъпване в мрежата, тогава имаме мека вилица. Ако след промените старата версия е несъвместима и не може да достъпва мрежата, тогава се налага задължително осъвременяване на приложението до най-новата версия. Тогава казваме, че има твърда вилица.

Разбира се, не всички потребители ще са съгласни с промените и задължителното преминаване към най-новата версия при твърда вилица. Тогава несъгласните потребители продължават да използват старата версия, а останалите започват да използват най-новата версия. Биткойн е разсредоточена мрежа и няма йерархичен център, който прекъсва "обслужването" към клиентите с по-стара версия. Затова в този случай ще се появят две мрежи.  Това не означава, че биткойните в обръщение ще се удвоят!

Най-близката аналогия е, когато една компания се разцепва на две самостоятелни юридически лица. Акционерите след това обособяване на двете компании автоматично придобиват акции едновременно и от двете компаниии. Трябва сами да решат, коя акция да задържат и коя да продадат. А може да решат да задържат и двете или пък да продадат и двете ако цената ги устройва.

Както посочих по-горе, ако имаме твърда вилица след 1-ви Август не правете никакви преводи поне през първата седмица на Август. Може да станем свидетели на Първата тотална война в цифровия свят, в която средства няма да се подбират!

Обикновеният потребител на Биткойн нищо няма да изгуби. Може само да спечели.

Важно уточнение:

Тайните ключове за вашите биткойни трябва да са само и единствено у вас! Ако използавате биткойн портфейл от доставчик, който играе ролята на банка има опасност да ви открадне една от двете "акции". Такъв бе случаят с Coinbase, когато имахме твърда вилица при Етереум-а миналата година. Те заявиха, че техните клиенти имат при тях сметки само от "истинския" Етереум. Съответно си прибраха в собствения джоб "акциите" от Етереум Класик и така ощетиха клиентите си.