Тази тема ме занимава отдавна, заради споровете около употребата на енергия за добиването на биткойн и свързаните с това екологични проблеми. Тъй като сред биткойнерите е популярна идеята, че безумното консуматорство трябва и може да бъде спряно, то тези, чийто основен приоритет са климата и екологията, биха били естествени съюзници на идеята. Имам чувството, че това не се случва. Какви са причините?
В статията от ЗироХедж, която разисквахме в другата тема е посочено, че над 80% от електроенергията използвана за копаене на биткойни идва от възобновяеми източници. Заварената финансова система и прикрепените към нея паразитни дейности харчат много повече електроенергия и са много далеч от този % на възобновяеми източници. Биткойн няма да съществува успоредно. Биткойн ще замести тази система!
Освен това, всяко нещо сложено във фраза "нещо си и екология" изглежда мръсно! Това е и идеята.... Да се представи Биткойн като нещо мръсно!
Ето един конкретен пример, който ми попадна, но той е повече алт-крипто, доколкото разбирам. Какво мислите за този проект и за идеите, заложени в него:
https://www.savebitcoin.io
Да, това е обикновена алтернативна монета скрита зад маската на екологията с централизация чрез основни възли, които са "по-равни" от останалите обикновени възли в нейната мрежа.
Употребата на електроенергия на Биткойн мрежата не е самоцел. Това е цената на защитата от правителствени или частни агенции с много дълбоки джобове, които са си поставили за цел да разрушат мрежата! Колкото по-голяма е необходимостта от защита толкова повече електроенергия ще употребяват миньорите!