Автор Тема: Готови ли сте за задаващата се от 1-ви Август Биткойн буря наречена BIP148 UASF?  (Прочетена 3473 пъти)

BitcoinBG

  • Администратор
  • Заслужил Биткойнер
  • *****
  • Публикации: 651
    • Профил
Тъй наречените предложения за подобряване на Биткойн са стандарти за подобряване и надграждане на мрежовия протокол на Биткойн. Съкръщението BIP  идва от англ. Bitcoin Improvement Proposal. Това е по аналогия с RFC - Request For Comment възприети като начин на работа на IETF - Internet Engineering Task Force за изработване на стандарти за TCP/IP протокола, по който работи Интернет. Под №148 е стандарт за задействанe от потребителите на меки вилици в протокола на Биткойн - User Activated Soft Fork. Кое налага тази промяна? Какво е необходимо да знае обикновеният потребител?

Без да навлизам в технически подробности.

Най-големият миньорски пул в момента са китайците от Bitmain. Заедно с дъщерните им пулове те правят в момента баснословни печалби от таксите за преводите от порядъка на половин милион долара на ден. Говорим само за таксите без да включваме 12,5 биткойна за решен блок. Ето защо те яростно се борят срещу промяната на статуквото.

Биткойн се използва все повече и повече и таксите за всеки превод започват да растат главоломно. Това тях ги устройва и те не искат никакви промени. Потребителите на Биткойн обаче искат промени, като въвеждането на един друг стандарт Segregated Witness, който ще даде възможност за наистина революционни промени позволяващи на Биткойн да замести заварената финансова система. Такива са страничните блоквериги и Светкавичната мрежа за разплащания. Въвеждането на BIP 148 извзема част от властта на миньорите и я предоставя на потребителите. За въвеждането на този стандарт е определена датата 1-ви Август.

Най-вероятно с приближаването на тази дата ще сме свидетели на още по-резки движения в цената на Биткойн. Ще има много хора стремящи се да ловят риба в мътна вода. Това е обичайното положение за биткойн, но сега ще бъде още повече. Ще се губят милиони от незнаещите и ще се печелят милиони от знаещите.

Съпротивата от някои миньорси пулове може да доведе дотам, че да има разцепване на блокверигата на Биткойн. Тоест след 1-ви Август да имаме по същество две монети наречени Биткойн всяка от тях с претенции да е оригинала. Докато не се види, коя от тези блоквериги ще се наложи, настоятелният съвет към потребителите е да не правят никакви биткойн преводи след 31-ви Юли поне в течение на 1 седмица. По всяка вероятност битомата в Интерпред ще бъде спрян за 1 седмица тогава и съответна обява ще бъде поместена в началната страница на Bitcoin.BG.

Ако имате някакви въпроси ще ви отговарям в тази тема.