Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Поставихме Биткойн автомат в Хотелски Комплекс Славяни, Димитровград. Работното време е от 8 часа сутринта до 22 часа. Може да наблюдавате подробности за работата на автомата и прилаганите курсове при покупки и продажби от тази хипервръзка:

https://coinatmradar.com/bitcoin_atm/63501/bitcoin-atm-general-bytes-dimitrovgrad-slaviani-hotel-complex/

Ако имате въпроси, забележки или някакви други отзиви за работата на този Биткойн автомат, ще се радваме ако ги споделите в тази тема.
2
Важни Обяви / Re: Работен режим и достъп до битомата в Интерпред!
« Последна публикация от BitcoinBG - Януари 20, 2023, 03:26:20 pm »
Уважаеми клиенти,

Утре 21-ви Януари 2023 г. /Събота/ от 12:00 часа до 14:00 часа ще има профилактика на битомата в сградата на Интерпред и машината няма да работи.

Извиняваме се за евентуалните неудобства!
3
Днес 10-ти Януари (Вторник) 2023 г. от 17:00 часа и през следващите 24 часа до 17:00 утре 11-ти Януари (Сряда), нашите клиенти могат да продават на битомата в Интерпред биткойни с 0,1% над борсовата цена в Кракен!
4
Получихме обаждане по телефона от недоволен клиент, че наш служител през ден се обажда на телефона на клиента за да уговаря покупката или продажбата на биткойни. Това е измама! Наши служители НИКОГА не се обаждат по телефони на клиенти и НИКОГА не изпращат съобщения по електронна или обикновена поща за да уговарят клиенти да купуват, да продават или по някакъв друг начин да уговарят "инвестиции"  в биткойни. Ако получавате такива обаждания или съобщения от името на нашето дружество "Биткойн България" ЕООД, задължително подайте жалба в полицията.

ЗАПОМНЕТЕ: Биткойн не е създаден да ви направи богати. Биткойн е създаден да ви направи свободни!
5
Времето ще работи в полза на Доброто и ни чака плавен преход към един по справедлив свят.

Преходът може да е всякакъв, само не и плавен!  :)

За съжаление, хората са до такава степен ошашавени, че могат да изтърпят всичко. Както се видя по време на Ковид истерията, силата на средствата за масово осведомяване зомбиране е огромна. Могат да предизвикат и наложат масова психоза за отрицателно време.
6
Здравейте. Нов съм тук и наистина ми харесва да научавам цялата информация, която намирам от вас. Благодаря ви!

Привет ValeriTrifanov,

Добре дошли във форума!
7
Светкавична Мрежа / Re: Интелигентни договори в светкавичната мрежа ?
« Последна публикация от BitcoinBG - Юни 01, 2022, 01:47:37 pm »
Може ли върху светкавичната мрежа да се създават смарт контракти(автоматични договори или интелигентни договори) ?

Разбира се!

Първият умен договор бе върху основната Биткойн мрежа още преди 10 години. Наричаше се мастеркойн:
https://en.bitcoinwiki.org/wiki/Mastercoin

По-нови протоколи за умни договори върху основната Биткойн мрежа са RGB и OMNI:

https://www.rgbfaq.com/faq/rgb-vs-alternatives
https://en.bitcoinwiki.org/wiki/Omni_Layer

Последното върху което се работи и има вече практическо приложение е:

Announcing Taro: A New Protocol for Multi-Asset Bitcoin and Lightning

https://lightning.engineering/posts/2022-4-5-taro-launch/

Features & Limitations
Taro allows for a long list of features that make the protocol scalable, robust, and friendly for low-powered mobile devices in situations of limited bandwidth.
Taro is light client-friendly: has low verification costs and needs only access to untrusted bitcoin transactions. Taro does not require knowledge of the entire blockchain.
Taro allows for atomic swaps between Taro assets and BTC
Taro can handle both unique and non-unique assets as well as collections.
Taro allows for creative multi-signature and co-signatory arrangements.
Taro allows for flexible settlement times that can range from immediately (when introduced into a Lightning channel) to hourly or daily.
Taro channels can be created alongside BTC channels in the same utxo, allowing Taro to exist in the Lightning Network without consuming additional resources. For instance, Alice can create two channels with Bob in a single Bitcoin transaction, one containing a Taro asset, the other BTC
Future features may include confidential transactions and zero-knowledge proofs as part of Taro transfers.
8
Работата на миньорските пулове става все по-равномерна и предвидима. Дори при натоварване при резки движения на курса на Биткойн съвкупната оперативна памет на Биткойн мрежата се разчиства за 2-3 дни. Затова можем да намалим още повече еднократната такса при покупко-продажби от битомата.

От днес 01/06/2022 12:00 часа намаляме еднократната такса при покупко-продажба от 10 на 5 лева.
9
Откривам нарочна тема по този въпрос. Изглежда има много хора, които използват Биткойн, като валута или като метод за плащане, без да знаят що е това нещо потвърждение в блокверигата на Биткойн мрежата. Дори нямат представа, как от независим източник да проверят дали даден превод е направен по даден биткойн адрес!

===

Битоматът в Интерпред е в работен режим от 2014 г. насам. Всеки път, когато има натоварване на блокверигата на Биткойн има едни и същи въпроси:

ВЪПРОС №1: Кога ще си получа биткойните закупени от битомата?

Кратък отговор:
Биткойните ги получавате веднага на Биткойн адреса щом приключите с покупката пред Биткойн автомата, тоест на секундата!

По-дълъг отговор:
Биткойн преводът се излъчва в Биткойн мрежата и веднага влиза в съвкупната оперативна памет (Memory Pool) на Биткойн мрежата. Всеки възел в тази мрежа, в момента има над 10 000 такива възли, включва този превод в своята база данни. Това означава, че всеки от тези възли е проверил достоверността на електронния подпис на излъчения в мрежата превод. Затова може да видите този превод във всеки блок експлолър непосредствено след покупката и той ще бъде със статут на непотвърден. Дори при внезапно спиране на Интернет връзката или токови удари в момента на покупката нищо не може да се изгуби. Информацията за клиентския биткойн адрес и за всяка една от подадените банкноти се съхранява, както във флаш паметта на машината така и в отдалечения сървър.

От независими източници можете да наблюдавате състоянието на блокверигата и да проследите движенията по всеки един биткойн адрес или подробности за всеки един биткойн превод - време на излъчване в мрежата, брой потвърждения, платени такси, изходни или входни адреси на превода и др. В полето за търсене въвеждате биткойн адрес или референция на биткойн превод и натискате бутона за търсене. Някои по-известни и по-често използвани търсачки за блокверигата (блок-експлоръри):

https://blockstream.info
https://oxt.me
https://mempool.space
https://explorer.btc21.org
https://www.blockchain.com/explorer?view=btc
https://coin.cz

ЗАПОМНЕТЕ: Ако получен биткойн превод излиза във вашия биткойн портфейл с червена или сива вместо със зелена точка, като "непотвърден", с нула потвърждения, "предстоящ" или "незавършен" това не означава, че преводът не е "минал" или не е "качен"... Означава, че трябва да сте с повишено внимание и да имате едно на ум ако преводът е от лице, на което нямате доверие, защото само включването на даден превод в блокверигата го прави неотменяем! Дори ако най-големият злодей на света направи биткойн превод по ваш биткойн адрес и този превод има повече от 6 (шест) потвърждения в блокверигата, може да сте напълно уверени, че никой не може да отнеме (сторнира) получените биткойни без ваше съгласие! След шестото потвърждение вероятността от пренареждане (ре-организация) на блокверигата, която да засегне въпросния превод, граничи с нула.

Ако след проверката от независим източник установите, че преводът е излъчен в Биткойн мрежата, но липсва във вашия портфейл това означава, че използвате попечителски портфейл. Всъщност използвате биткойн сметка чрез онлайн "банкиране", а не биткойн портфейл. Някое трето лице държи вашите биткойни. В такъв случай това лице чака определен брой потвърждения в блокверигата за да завери вашата Биткойн сметка при себе си. Разбира се, Биткойн може да се ползва и като декретните валути по сметки в банките, но Биткойн е създаден да може да се ползва и притежава без посредници. Възползвайте се от това най-голямо предимство на първите цифрови пари в човешката история!


Кога този превод ще бъде включен в Биткойн блок от някой миньор и стане част от блокверигата е отделен въпрос и зависи от много фактори основните от които са трудност на мрежата, колко изчислителна мощ са решили да вложат миньорските пулове и каква такса е платена за превода. Единственото, което зависи от нас е, каква такса ще платим. Защо сме решили да плащаме такава такса, а не по-висока също е отделен въпрос, на който ни се струва имаме добър отговор. По-важно за ползвателите на битомата е друго!

Подчертали сме в страницата на битомата, че силно препоръчваме да ползвате свой собствен адрес в пълноценни (непопечителски) Биткойн портфейли. Не сме го написали само за да се намираме на работа... Само така зависите изцяло от собствените си решения и от никой друг. Примерно, получавате нашия превод на адрес във вашия портфейл. Ако поради някаква причина бързате и искате по-бързо да получите потвърждение в блокверигата, просто нареждате превод от вашия портфейл с по-висока такса за превод по ваше желание! Без значение е дали вторият превод ще е по друг ваш биткойн адрес или по адрес на трето лице, към което искате да извършите спешно плащане. Единственото важно е вашият превод да харчи изцяло или частично биткойните получени, но все още невключени в блокверигата, от нашия превод. Може да се наложи да промените настрайките на вашия портфейл за желания от вас брой потвърждения за входящи преводи. Тази техника се нарича "дете-плаща-за-родител" (CPFP: child-pays-for-parent) - потърсете в Гугъл! Миньорите са принудени да включат и нашия превод към вас в блокверигата ако желаят да приберат по-високата такса от вашия превод. Ето от тук може да следите статистика за състоянието на блокверигата:

https://bitcoin.clarkmoody.com/dashboard/

Обърнете внимание на разделите:

Mempool
Predicted Next Block
Transaction Fees
Fee Estimates

ВЪПРОС №2: Кога трябва да започна да се притеснявам, че все още няма потвърждение в блокверигата на биткойн превода?

Кратък отговор:
Никога!

По-дълъг отговор:
Досега не е имало случай някой да е закупил биткойни от Биткойн автомата в Интерпред и да не е получил закупените биткойни на посочения адрес. Въпросът не е дали, а след колко време ще се получи първото потвърждение в блокверигата? Правили сме опити с минимално допустимата такса и сме получавали първото потвърждение чак след 2 седмици дори и в най-голямото натоварване през 2017 година, когато се спамеше блокверигата и се водеше война от страна на миньорите налагащи вилицата би-кеш.

Правили сме опити с такси и под минимално допустимата граница - под 1 сатоши за байт. Обикновено ако до 3 седмици не се получи потвърждение постепенно този превод отпада от оперативната памет на повечето възли в мрежата. Тогава просто трябва да се излъчи, като нов превод в мрежата ако дотогава не е използвана функцията "заместване чрез нова такса" (RBF: replace-by-fee), каквато повечето нови портфейли имат вградена по подразбиране.

Не забравяйте също така и какъв формат биткойн адрес ползвате? При равни други условия класическият биткойн формат започващ с 1 заема повече място в блокверигата и съответно изисква по-голяма такса при равни други условия. Използвайте по-новите формати започващи с 3 и bc1. Те щадят повече блокверигата!

---

Ние няма как да угодим едновременно и на тези, които спешно превеждат биткойни по борси за да захранят марджин сметки за спекулативна търговия и за тях срокът за включване на превода в блокверигата е изключително важен и на тези, които всеки месец си правят вноската по фонд "биткойн пенсия". За последните е важно, колко сатошита ще получат за дадените левчета и никак не е важно дали превода ще бъде включен в блокверигата за час, ден или седмица!

http://forum.bitcoin.bg/index.php/topic,244.0.html
http://forum.bitcoin.bg/index.php/topic,278.0.html
10
Продължават упражненията на тема регулации за цифровите пари. Този път се говори за криптовалути. Явно законът за виртуалните валути вече не върши работа. Пак се връщаме на квадратче №1. Дайте определение за криптовалута в закона и едва след това създавайте данъчни, съдебни и прочие други практики!

Задачка за напреднали:
Иван и Драган имат сключен договор помежду си. Всяко физическо или юридическо лице може да се присъедини към този договор и стане страна по него. Идва обаче някой си Пешо и вместо да стане страна по този договор той прави анекс към договора. Иван и Драган протестират и всячески се стремят да докажат на Пешо, че техният договор няма нужда от този анекс и те нямат никаква нужда от услугите на последния, но Пешо си държи на своето. Той озаглавява анекса "регулации" и потропквайки нервно хваща в едната ръка данъчната бухалка. Българският съд седи и гледа с интерес отстрани в очакване да получи указания свише. Какво трябва да направят Иван и Драган в този случай?

Тези хора така и не разбраха, че парите преди всичко са договор между тези, които ги използват! Аз не искам повече да бъда страна по договор, където другата страна може да печата пари, когато си реши, колкото си реши и да ги раздава на когото си реши! Затова избирам цифровите пари, където договорът е гарантиран от законите на математиката!

---

Данъчното облагане на доходи от сделки с криптовалути

Ако през 2021 г. сте извършвали сделки лично, като физическо лице, а не чрез притежавано от вас дружество, реализираните доходи ще се облагат по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Законът не съдържа определение за криптовалути и не предвижда изрично как да се облагат те. Поради това методът на облагането им се извлича от практиката на Националната агенция за приходите (НАП), която се наложи през последните няколко години.

Според експертите на НАП за данъчни цели криптовалутите следва да се третират като финансови активи. Приема се, че макар криптовалутите да не са включени изрично в определението за финансов актив, това произтича от техния характер и практическото им предназначение да бъдат платежно средство.

При тези случаи облагането на доходи от продажба или замяна на криптовалути може да се извърши по 2 начина - като доходи от сделки с финансови активи или като доходи от дейност на едноличен търговец. Видът облагане се определя в зависимост от това дали:
  • сделките се извършват спорадично и като странична дейност; или
  • се извършват като по "търговски начин" (по занятие).
Текстът на закона не дава ясни критерии и не определя точно значението на израза "по търговски начин". То също се определя от практиката на НАП и съда.

Най-общо, по търговски начин означава определена дейност (в случая сделки с криптовалути) да бъде извършвана системно от физическото лице (по занятие), като е насочена към реализирането на регулярни печалби. Ако например сделките се извършват няколко пъти през годината и са насочени повече към инвестиции, отколкото към спекулативна търговия, те не би следвало да се считат като извършвани по занятие и по търговски начин.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/pravo/2022/03/16/4321768_danuchnoto_oblagane_na_dohodi_ot_sdelki_s_kriptovaluti/
Страници: [1] 2 3 ... 10