Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Да хвана пак да им пиша за ежедневен автоматичен данък съхранение, който ежедневно да преразпределят по-равно между всички... току виж централните банкери зацепят ,че единственият начин да оцелеят в епохата на Биткойн е ако самите им пари изпълняват социална функция.

Парите не трябва да изпълняват социална функция! Парите трябва да са мярка за стойност, както е мярка за дължина метъра и както е мярка за тежест килограма. Каква социална функция изъплнява килограма или метъра? Много им се иска на управляващите политико-финансовия комплекс парите да изпълняват социална функция за да имат алиби, когато бъркат в кацата с мед. Това обаче е много вредно за цялото общество. Парична помощ от държавата трябва да има, но това е нещо съвсем разрично от "социалната функция", която изпълнява печатането на пари.

БиткойнБГ , какво е твоето мнение във връзка с подмяната на Българският държавен Лев с Евро(дигитално Евро) ? Какво е оптималното за гражданите на държавата действие, което БНБ може да предприеме ако беше истински независима, както политически така и олигархично и всякак. (ако този въпрос ти се вижда извън естеството на темата кажи и ще го изместя или го премести ти)

Винаги съм казвал, че различните декретни валути просто са различните палуби на "Титаник". Някои от палубите ще бълбукнат под вода по-напред от другите. Да, може би има някакъв смисъл да си на най-горната палуба. След един момент обаче, няма да има никакво значение, на коя точно палуба си бил. Оптималното е да си в спасителната лодка - физическо инвестиционно злато и сребро и биткойн!

Есента на 2008-ма година световната финансова система удари айсберг. Дълги години на пасажерите на финансовия Титаник им се струваше, че корабът е непотопяем. Ядяха черен хайвер и шампанското се лееше на поразия. Дълги години капитанът и старшите офицери успиваха пасажерите с приказки за пандемии и войни на светлата демокрация срещу тъмния тоталитаризъм. Сега вече всички виждат, че корабът е спрял и почва да се накланя, защото водата е заляла машинното отделение. Все още масовката не е наясно, че няма спасителни лодки за всички. Скоро и това ще разберат.

След 2-3 години еврото няма да съществува в сегашния си вид. Ще има евро с официален курс, с курс за туристически цели и евро за инвестиционни цели, демек за ДЦК. Има смисъл да минем в евро само ако искаме да излезем от валутния борд заедно другите от групата, които също ще излизат от техните бордове на единна вуалута към многостепенна. Ако искаме да имаме наша си Българска държава, трябва да си останем с лева.

Ако искаме да имаме държава трябва да си отговорим на един въпрос. Кой ще помолиме за помощ, когато Турската армия влезе в Свиленград? Въпросът ми е преди всичко към Англо-Американските грантаджии, които обикалят без почивка студиа и телевизии и плюят Русия по безобразен начин.
2
Светкавична Мрежа / Re: Интелигентни договори в светкавичната мрежа ?
« Последна публикация от BitcoinBG - Юни 01, 2022, 01:47:37 pm »
Може ли върху светкавичната мрежа да се създават смарт контракти(автоматични договори или интелигентни договори) ?

Разбира се!

Първият умен договор бе върху основната Биткойн мрежа още преди 10 години. Наричаше се мастеркойн:
https://en.bitcoinwiki.org/wiki/Mastercoin

По-нови протоколи за умни договори върху основната Биткойн мрежа са RGB и OMNI:

https://www.rgbfaq.com/faq/rgb-vs-alternatives
https://en.bitcoinwiki.org/wiki/Omni_Layer

Последното върху което се работи и има вече практическо приложение е:

Announcing Taro: A New Protocol for Multi-Asset Bitcoin and Lightning

https://lightning.engineering/posts/2022-4-5-taro-launch/

Features & Limitations
Taro allows for a long list of features that make the protocol scalable, robust, and friendly for low-powered mobile devices in situations of limited bandwidth.
Taro is light client-friendly: has low verification costs and needs only access to untrusted bitcoin transactions. Taro does not require knowledge of the entire blockchain.
Taro allows for atomic swaps between Taro assets and BTC
Taro can handle both unique and non-unique assets as well as collections.
Taro allows for creative multi-signature and co-signatory arrangements.
Taro allows for flexible settlement times that can range from immediately (when introduced into a Lightning channel) to hourly or daily.
Taro channels can be created alongside BTC channels in the same utxo, allowing Taro to exist in the Lightning Network without consuming additional resources. For instance, Alice can create two channels with Bob in a single Bitcoin transaction, one containing a Taro asset, the other BTC
Future features may include confidential transactions and zero-knowledge proofs as part of Taro transfers.
3
Работата на миньорските пулове става все по-равномерна и предвидима. Дори при натоварване при резки движения на курса на Биткойн съвкупната оперативна памет на Биткойн мрежата се разчиства за 2-3 дни. Затова можем да намалим още повече еднократната такса при покупко-продажби от битомата.

От днес 01/06/2022 12:00 часа намаляме еднократната такса при покупко-продажба от 10 на 5 лева.
4
Откривам нарочна тема по този въпрос. Изглежда има много хора, които използват Биткойн, като валута или като метод за плащане, без да знаят що е това нещо потвърждение в блокверигата на Биткойн мрежата. Дори нямат представа, как от независим източник да проверят дали даден превод е направен по даден биткойн адрес!

===

Битоматът в Интерпред е в работен режим от 2014 г. насам. Всеки път, когато има натоварване на блокверигата на Биткойн има едни и същи въпроси:

ВЪПРОС №1: Кога ще си получа биткойните закупени от битомата?

Кратък отговор:
Биткойните ги получавате веднага на Биткойн адреса щом приключите с покупката пред Биткойн автомата, тоест на секундата!

По-дълъг отговор:
Биткойн преводът се излъчва в Биткойн мрежата и веднага влиза в съвкупната оперативна памет (Memory Pool) на Биткойн мрежата. Всеки възел в тази мрежа, в момента има над 10 000 такива възли, включва този превод в своята база данни. Това означава, че всеки от тези възли е проверил достоверността на електронния подпис на излъчения в мрежата превод. Затова може да видите този превод във всеки блок експлолър непосредствено след покупката и той ще бъде със статут на непотвърден. Дори при внезапно спиране на Интернет връзката или токови удари в момента на покупката нищо не може да се изгуби. Информацията за клиентския биткойн адрес и за всяка една от подадените банкноти се съхранява, както във флаш паметта на машината така и в отдалечения сървър.

От независими източници можете да наблюдавате състоянието на блокверигата и да проследите движенията по всеки един биткойн адрес или подробности за всеки един биткойн превод - време на излъчване в мрежата, брой потвърждения, платени такси, изходни или входни адреси на превода и др. В полето за търсене въвеждате биткойн адрес или референция на биткойн превод и натискате бутона за търсене. Някои по-известни и по-често използвани търсачки за блокверигата (блок-експлоръри):

https://blockstream.info
https://oxt.me
https://mempool.space
https://explorer.btc21.org
https://www.blockchain.com/explorer?view=btc
https://coin.cz

ЗАПОМНЕТЕ: Ако получен биткойн превод излиза във вашия биткойн портфейл с червена или сива вместо със зелена точка, като "непотвърден", с нула потвърждения, "предстоящ" или "незавършен" това не означава, че преводът не е "минал" или не е "качен"... Означава, че трябва да сте с повишено внимание и да имате едно на ум ако преводът е от лице, на което нямате доверие, защото само включването на даден превод в блокверигата го прави неотменяем! Дори ако най-големият злодей на света направи биткойн превод по ваш биткойн адрес и този превод има повече от 6 (шест) потвърждения в блокверигата, може да сте напълно уверени, че никой не може да отнеме (сторнира) получените биткойни без ваше съгласие! След шестото потвърждение вероятността от пренареждане (ре-организация) на блокверигата, която да засегне въпросния превод, граничи с нула.

Ако след проверката от независим източник установите, че преводът е излъчен в Биткойн мрежата, но липсва във вашия портфейл това означава, че използвате попечителски портфейл. Всъщност използвате биткойн сметка чрез онлайн "банкиране", а не биткойн портфейл. Някое трето лице държи вашите биткойни. В такъв случай това лице чака определен брой потвърждения в блокверигата за да завери вашата Биткойн сметка при себе си. Разбира се, Биткойн може да се ползва и като декретните валути по сметки в банките, но Биткойн е създаден да може да се ползва и притежава без посредници. Възползвайте се от това най-голямо предимство на първите цифрови пари в човешката история!


Кога този превод ще бъде включен в Биткойн блок от някой миньор и стане част от блокверигата е отделен въпрос и зависи от много фактори основните от които са трудност на мрежата, колко изчислителна мощ са решили да вложат миньорските пулове и каква такса е платена за превода. Единственото, което зависи от нас е, каква такса ще платим. Защо сме решили да плащаме такава такса, а не по-висока също е отделен въпрос, на който ни се струва имаме добър отговор. По-важно за ползвателите на битомата е друго!

Подчертали сме в страницата на битомата, че силно препоръчваме да ползвате свой собствен адрес в пълноценни (непопечителски) Биткойн портфейли. Не сме го написали само за да се намираме на работа... Само така зависите изцяло от собствените си решения и от никой друг. Примерно, получавате нашия превод на адрес във вашия портфейл. Ако поради някаква причина бързате и искате по-бързо да получите потвърждение в блокверигата, просто нареждате превод от вашия портфейл с по-висока такса за превод по ваше желание! Без значение е дали вторият превод ще е по друг ваш биткойн адрес или по адрес на трето лице, към което искате да извършите спешно плащане. Единственото важно е вашият превод да харчи изцяло или частично биткойните получени, но все още невключени в блокверигата, от нашия превод. Може да се наложи да промените настрайките на вашия портфейл за желания от вас брой потвърждения за входящи преводи. Тази техника се нарича "дете-плаща-за-родител" (CPFP: child-pays-for-parent) - потърсете в Гугъл! Миньорите са принудени да включат и нашия превод към вас в блокверигата ако желаят да приберат по-високата такса от вашия превод. Ето от тук може да следите статистика за състоянието на блокверигата:

https://bitcoin.clarkmoody.com/dashboard/

Обърнете внимание на разделите:

Mempool
Predicted Next Block
Transaction Fees
Fee Estimates

ВЪПРОС №2: Кога трябва да започна да се притеснявам, че все още няма потвърждение в блокверигата на биткойн превода?

Кратък отговор:
Никога!

По-дълъг отговор:
Досега не е имало случай някой да е закупил биткойни от Биткойн автомата в Интерпред и да не е получил закупените биткойни на посочения адрес. Въпросът не е дали, а след колко време ще се получи първото потвърждение в блокверигата? Правили сме опити с минимално допустимата такса и сме получавали първото потвърждение чак след 2 седмици дори и в най-голямото натоварване през 2017 година, когато се спамеше блокверигата и се водеше война от страна на миньорите налагащи вилицата би-кеш.

Правили сме опити с такси и под минимално допустимата граница - под 1 сатоши за байт. Обикновено ако до 3 седмици не се получи потвърждение постепенно този превод отпада от оперативната памет на повечето възли в мрежата. Тогава просто трябва да се излъчи, като нов превод в мрежата ако дотогава не е използвана функцията "заместване чрез нова такса" (RBF: replace-by-fee), каквато повечето нови портфейли имат вградена по подразбиране.

Не забравяйте също така и какъв формат биткойн адрес ползвате? При равни други условия класическият биткойн формат започващ с 1 заема повече място в блокверигата и съответно изисква по-голяма такса при равни други условия. Използвайте по-новите формати започващи с 3 и bc1. Те щадят повече блокверигата!

---

Ние няма как да угодим едновременно и на тези, които спешно превеждат биткойни по борси за да захранят марджин сметки за спекулативна търговия и за тях срокът за включване на превода в блокверигата е изключително важен и на тези, които всеки месец си правят вноската по фонд "биткойн пенсия". За последните е важно, колко сатошита ще получат за дадените левчета и никак не е важно дали превода ще бъде включен в блокверигата за час, ден или седмица!

http://forum.bitcoin.bg/index.php/topic,244.0.html
http://forum.bitcoin.bg/index.php/topic,278.0.html
5
Днес 11-ти Април (Понеделник) 2022 г. от 12:00 часа и през следващите 6 часа до 18:00 часа, нашите клиенти могат да продават на битомата в Интерпред биткойни с 0,5% над борсовата цена в Кракен!
6
Продължават упражненията на тема регулации за цифровите пари. Този път се говори за криптовалути. Явно законът за виртуалните валути вече не върши работа. Пак се връщаме на квадратче №1. Дайте определение за криптовалута в закона и едва след това създавайте данъчни, съдебни и прочие други практики!

Задачка за напреднали:
Иван и Драган имат сключен договор помежду си. Всяко физическо или юридическо лице може да се присъедини към този договор и стане страна по него. Идва обаче някой си Пешо и вместо да стане страна по този договор той прави анекс към договора. Иван и Драган протестират и всячески се стремят да докажат на Пешо, че техният договор няма нужда от този анекс и те нямат никаква нужда от услугите на последния, но Пешо си държи на своето. Той озаглавява анекса "регулации" и потропквайки нервно хваща в едната ръка данъчната бухалка. Българският съд седи и гледа с интерес отстрани в очакване да получи указания свише. Какво трябва да направят Иван и Драган в този случай?

Тези хора така и не разбраха, че парите преди всичко са договор между тези, които ги използват! Аз не искам повече да бъда страна по договор, където другата страна може да печата пари, когато си реши, колкото си реши и да ги раздава на когото си реши! Затова избирам цифровите пари, където договорът е гарантиран от законите на математиката!

---

Данъчното облагане на доходи от сделки с криптовалути

Ако през 2021 г. сте извършвали сделки лично, като физическо лице, а не чрез притежавано от вас дружество, реализираните доходи ще се облагат по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Законът не съдържа определение за криптовалути и не предвижда изрично как да се облагат те. Поради това методът на облагането им се извлича от практиката на Националната агенция за приходите (НАП), която се наложи през последните няколко години.

Според експертите на НАП за данъчни цели криптовалутите следва да се третират като финансови активи. Приема се, че макар криптовалутите да не са включени изрично в определението за финансов актив, това произтича от техния характер и практическото им предназначение да бъдат платежно средство.

При тези случаи облагането на доходи от продажба или замяна на криптовалути може да се извърши по 2 начина - като доходи от сделки с финансови активи или като доходи от дейност на едноличен търговец. Видът облагане се определя в зависимост от това дали:
  • сделките се извършват спорадично и като странична дейност; или
  • се извършват като по "търговски начин" (по занятие).
Текстът на закона не дава ясни критерии и не определя точно значението на израза "по търговски начин". То също се определя от практиката на НАП и съда.

Най-общо, по търговски начин означава определена дейност (в случая сделки с криптовалути) да бъде извършвана системно от физическото лице (по занятие), като е насочена към реализирането на регулярни печалби. Ако например сделките се извършват няколко пъти през годината и са насочени повече към инвестиции, отколкото към спекулативна търговия, те не би следвало да се считат като извършвани по занятие и по търговски начин.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/pravo/2022/03/16/4321768_danuchnoto_oblagane_na_dohodi_ot_sdelki_s_kriptovaluti/
7
Важни Обяви / Re: Работен режим и достъп до битомата в Интерпред!
« Последна публикация от BitcoinBG - Февруари 28, 2022, 06:35:35 pm »
Досега пълен 24-часов достъп до Биткойн автомата имаха само служителите на фирми наели офиси в сградата на Интерпред. От 1-ви Март 2022 г. достъпът до битомата в Интерпред и за външни клиенти вече е в неограничен 24-часов режим, включително и през почивните дни. Същият режим на достъп имат и банкоматите в съседство. Възможно е през нощта и особено през малките часове осветлението да е пуснато в икономичен режим. Ако осветлението при Биткойн автомата е недостатъчно за работа с портфейлите, които използвате или при сканиране на матричния бар-код с биткойн адресите, помолете охраната временно да пусне допълнително осветление.

Биткойн вече не е екзотика, а необходимост при разплащанията за все повече хора и фирми. Надяваме се, че с тази промяна отговаряме на нарастващите потребности на нашите клиенти.
8
Общ Раздел / Re: Чумата и как тя ще се отрази на Биткойн?
« Последна публикация от BitcoinBG - Февруари 12, 2022, 11:34:01 am »
Появяват се все повече признаци, че тъй наречената пандемия ще приключи тази година. Подставените лица на различни управленски нива, чиято основна задача през изминалите 2 години бе да подклаждат Ковид истерията, са получили команда "отбой". Много от тези подставени лица ще бъдат дадени под съд за незаконни действия причинили огромни икономически щети. Има болест причинена от вирус, но този вирус е опасен само за хората с хронични заболявания, чиято имунна система е отслабена от други фактори. Не трябва също така да се забравя, че насажданата истерия от Ковид пропагандата причини у много хора психически проблеми свързани със страх от неизвестното. А както е известно, страхът намалява имунитета на всеки човек дори и на клинично здравия.

За здравомислещите хора от самото начало бе ясно, че затварянията на различни икономически дейности преследваха други цели. Има само две държави в целия свят, които се държаха достойно още от самото начало и заявиха, че тъй наречената пандемия е активно мероприятие. Тези две държави са Беларус и Швеция, които през цялото това време не въведаха нито една задължителна противоепидемична мярка на своето население.

За тези, които на времето са учили руски и сега се питат, какво става в света и защо, предлагам едно кратко резюме от Андрей Фурсов:
https://www.youtube.com/watch?v=JJAAQh0_fpE
9
Други Криптовалути / Re: Omega blockchain - Social Network Reinvented
« Последна публикация от AlximikA - Декември 09, 2021, 09:07:27 pm »
Моля да цитирате коректно моят текст и да не подправяте/подменяте повече чужди линкове в този форум!
Надявам се ,че това е недоразумение а не умисъл и няма да се повтори!
Коректният линк на сайта на Омега е: https://omegablockchain.net/ 
10
Пазари и Валутни Курсове / Re: Днес продаваме биткойни под борсовата цена!
« Последна публикация от BitcoinBG - Октомври 18, 2021, 03:02:37 pm »
Днес 18-ти Октомври (Понеделник) 2021 г. от 15:00 часа и през следващите 24 часа до 15:00 часа утре, нашите клиенти имат възможност да купуват от битомата в Интерпред биткойни на курс 4% под борсовата цена в Битстамп!
Страници: [1] 2 3 ... 10