Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - BitcoinBG

Страници: 1 ... 33 34 [35] 36 37
511
Доста хора на Биткойн конференцията в София ме питаха дали си струва да инвестират и да се занимават с копаене на биткойни. Може би за тях ще представлява интерес видео материала по-долу. Публикуван е преди няколко дни, но е заснет през Октомври 2014 г.

https://www.youtube.com/watch?v=K8kua5B5K3I

512
До всички потребители на Битомата.

Може би ви се е налагало спешно да си купите биткойни и разчитате на една цена, а когато отидете до Интерпред да видите на място, че надценката е съществено по-висока. Съжалявам за причиненото неудобство, но имайте предвид следното:

1. Бих желал още веднъж да подчертая, че който желае да спекулира интрадневно на пазара на биткойни следва за по-голямо удобство да си открие сметка в някоя от биткойн борсите.

2. Курсът на Битомата се определя най-вече от следните два фактора:

а.) стандартната надценка от 4-5% при спокоен пазар;
б.) Разликата между най-ниската и най-високата стойност на курса през последните 24 часа взета като % спрямо курса;

Ако 24-часовото колебание на курса е в рамките на 5% то надценката ще е само 5%. Ако обаче 24-часовото колебание на курса е по-голямо от 5% то вече се прибавя към стандартната надценка. Така например, ако колебанието е било 7% за последните 24 часа то общата надценка става 12% (7%+5%).

В момента пазарът на биткойн е като влакче на ужасите и не се знае още колко дълго ще продължи така. Много трудно е да се прави предвидима печалба от доставчиците на услуги свързани с Биткойн автомати, с които да се посрещат ежемесечните разходи. Моля за вашето разбиране и извинение за причинените неудобства.

513
Добавка към горните разсъждения...

Когато голяма част от миньорите/копачите едновременно се откажат се получава нежелан ефект за биткойн мрежата. По-малък брой миньори трябва да обработи преводите при по-голяма трудност на мрежата. Става допълнителна загуба на заинтересованост. Това води до допълнителен отказ на допълнителна група миньори, а това води до още по-голяма загуба на икономическа заинтересованост. И така в условията на ускоряваща се незаинтересованост може да се стигне до момента, когато блоковете не могат да бъдат обработвани поради малкия брой миньори и малката изчислителна мощ на мрежата и все още огромната трудност, която изисква 2016 блока за да бъде преоценена надолу. Най-лошото последствие може да е, че докато това не стане валутата може да бъде напълно неизползваема. Получава се нещо като миньорска "стачка" в мината поради падналото заплащане на труда, през което време изкопаните "въглища" или "руда" са неизползваеми.

Моето лично мнение е, че се налага твърдо разклонение на биткойн протокола за да се промени алгоритъма за изчисляване и преоценката на трудността в мрежата. Заложените 2016 блока са много голям период. Необходимо е да се вземе новаторството на някои алтернативни криптовалути, които използват други алгоритми за изчисление на трудността на своите мрежи. Такъв алгоритъм е "гравитационният кладенец на Кимото" /Kimoto gravity well/, при който преизчисляването се извършва след всеки блок, а не на всеки 2016 блока както е при биткойн.

http://bitcoin.stackexchange.com/questions/21730/how-does-the-kimoto-gravity-well-regulate-difficulty

Ето го алгоритъма написан на Питон:

from pylab import *

one_day = 1440 / 2.5   # how many 2.5 min blocks per day

nmin = one_day / 4     # PastBlocksMin
nmax = one_day * 7     # PastBlocksMax
x = arange(nmin, nmax)   # PastBlocksMass

# start with 2.5 minute blocktime + some noise
t0 = 2.5 + randn(nmax) / 4
t1 = 2.5 + randn(nmax) / 4

# t0 has 20% more hashrate, so shorter blocktime in the beginning
t0[:one_day] = 2.5 / 1.2 + randn(one_day) / 4
# t1 has higher blocktime in the beginning
t1[:one_day] = 2.5 / 0.9 + randn(one_day) / 4

s = arange(nmax)

adjust0 = (arange(1, nmax + 1) * 2.5 ) / cumsum(t0)
adjust1 = (arange(1, nmax + 1) * 2.5 ) / cumsum(t1)

# the magic function
def kimoto(x):
    return  1 + (0.7084 * pow((double(x)/double(144)), -1.228));

plot(x/one_day, kimoto(x))
plot(x/one_day, 1/kimoto(x))
plot(s/one_day, adjust0)
plot(s/one_day, adjust1)
legend(["kimoto","1/kimoto", "20% increase in hashrate", "10% drop in hashrate"])
xlabel("days")
ylabel("adjustment factor (target/actual blocktime)")
show()

Твърде дълго ядрото от разработчици на Биткойн протокола бяха твърде плахи при въвеждане на новаторски решения. Давам си сметка, че когато на гърба ти виси товар от няколко милиарда долара си много внимателен да не направиш грешна стъпка, но неправенето на никакви стъпки също е погрешно. Необходима е повече смелост. Сигурен съм, че биткойн общността ще преодолее и това препятствие, както го е правило в миналото. Няма нито един проблем, който да не може да бъде решен от огромния интелектуален капацитет стоящ зад Биткойн.

514
Прекомерните инвестиции през 2014 г. в оборудване за копаене на биткойн подкопава курса в момента.

Центърът за колокация и доставчик на хостинг услуги C7 Data Centers /Юта, САЩ/ съди CoinTerra за неплатени сметки. Искът е на стойност от 5,4 милиона долара. CoinTerra също не са плащали на своите миньори от 2 седмици. CEX.io обяви, че преустановява копането на биткойн докато курса не се върне над $320. GAW Miners от месец насам е в постоянни баталии между акционерите във връзка с paycoin.

Немалка част от активите на фалирали или прустановили работата си пулове са в биткойни. Тези активи ще бъдат продадени за да се удовлетворят исканията на кредиторите. Това оказва натиск върху курса на биткойн.


515
Това е една много добре систематизирана книга от Андреас Антонопулос написана на английски език. Предназначена е за програмисти, но е полезна за всеки, който иска да получи пълна картина на Биткойн и да я ползва, като справочно четиво от техническа гледна точка. Може да я четете на линия от тази връзка:

http://chimera.labs.oreilly.com/books/1234000001802/index.html

Ако искате да я притежавате в PDF формат ще трябва да си я купите от издателя O'Reilly Media срещу $28 ето тук:

http://shop.oreilly.com/product/0636920032281.do

Андреас е поредното доказателсво, че никой не е станал пророк в собствената си страна. Роден е в Гърция. По-късно, когато вече е юноша родителите му емигрират в САЩ. В момента той е един от най-търсените консултанти в областта на Биткойн и новите парични системи. Преди два месеца бе поканен от Сената в Канада на изслушване продължило 2 часа. Може да изгледате това изслушване тук:

https://www.youtube.com/watch?v=xUNGFZDO8mM

Дотогава Канада бе една от консервативните страни, да не кажа направо забранителни, по отношение на Биткойн. Забележителното е, че след това изслушване Канада реши да не прави никакви опити за регулации на Биткойн през следващите 3-4 години.

И още едно забележително изложение от Андреас, направено преди около месец, може да видите тук:

https://www.youtube.com/watch?v=6NfNwjJfrOg

Ако някой се нагърби с амбицията да преведе неговата книга или части от нея на български, нека ми драсне два реда лично съобщение и да сподели, от каква помощ би имал нужда?

516
Минни Пулове / Re: Облачен mining - Cloud Mining
« -: Декември 06, 2014, 02:36:32 pm »
Привет, tuyy. Добре дошъл във форума. Би ли споделил, кои са собствениците на тези сайтове за облачно копане? Предполагам си направил сериозно проучване преди да им изпратиш пари?

517
Предаването се състои от 3 части и средната е посветена на Биткойн. Започвам да се колебая дали лекцията ми на Биткойн конференцията през Декември в София не е прекалено техническа. Може би трябва да е повече в научно-популярен формат? Все пак ще зависи от аудиторията.

http://play.novatv.bg/programi/na-kafe/480241

518
Българската биткойн платформа за отдаване и получаване на преки заеми получи €200 000 инвестиция от европейския фонд за рискови инвестиции LAUNCHub. Това е платформа за P2P заеми (peer-to-peer или още person-to-person ако използваме компютърен жаргон). Поздравяваме Кирил и Ясен с този несъмнен успех. Тяхната фирма "Биткойн Консултинг" ООД, като юридическо лице е член на Българската Биткойн Асоциация.

https://www.cryptocoinsnews.com/bitcoin-p2p-lending-platform-bitlendingclub-gains-e200k-seed-funding/

519
https://www.youtube.com/watch?v=ZpFEgMrA9ts&index=21&list=PLlcYRzEHmgNlojPicSOJv5dGNvwRCRjOK
Преди всичко добре дошъл във форума, а200. Благодаря за откритата тема макар и минималистично зададена.

Имаше доста опасения преди няколко години, че целта на хеширането на биткойн е да бъде паралелно използвано за разбиване на криптографски ключове, но в крайна сметка това се оказа неоснователно. Има доста неточности в изложението на колегата от клипчето. Основни от които са:

1. Копането на биткойн няма нищо общо с "трошенето" на хешираните стойности наречени ключове. Копането е математическо изчисление, което е решаване на задача по метода "опит-грешка" в опит да се открие стойност с точно определени параметри. Търси се хеш стойност на входния масив с много нули отпред. Но няма да е правилно да се каже, че трудността в мрежата се определя от броя нули, защото стойността зад нулите също е от значение при определяне на стойността на хеша, което трябва да е под определена стойност зададена като трудност на мрежата. Няма как тези изчисления да ти попълват база данни с таблици тип "небесна дъга", защото за такава таблица няма да ти стигнат всичките твърди дискове произведени изобщо на земята.
 
2. Тъй наречените ASIC са оптимизирани платки на хардуерно ниво за изчисления САМО по определен алгоритъм. Това е и смисъла от оптимизацията! Затова се и наричат application specific integrated circuits. Биткойн изпозва два хеш алгоритъма - SHA2 (сдвоен) и RIPEMD-160. Няма как нещо оптимизирано за SHA2 (сдвоен) и RIPEMD-160 да решава задачи за SHA1, за което се говори в изложението. Възможно е някои производители на ASICs да са били изкушени от възможността да направят платките с двойно и тройно предназначение, но в такъв случай техните изделя няма да са оптимални и ще отстъпват по технически характеристики на онези производители които са оптимизирали изделията си само за SHA2 (сдвоен) и RIPEMD-160 и така ще харчат по-малко ток и ще са по-бързи. Тоест икономиката в биткойн екосистемата бързо отсява "лимонките" в бизнеса с биткойн копачките, като ги прави неконкурентоспособни!

3. NSA не са задали началните ключове на биткойн, както се твърди в изложението. Направен бе опит да се зададат стойностите на променливите на тъй наречената "посявка" в генератора за случайни числа използван в SHA2, но това бе преди доста години. Отогава почти във всяка операционна система този генератор бе променян и усъвършенстван многократно. Да не говорим за биткойн портфейлите, където всеки разработчик е приложил различни решения за допълнително увеличаване на ентропията. Сега атакуването на хеш алгоритмите става само на входа и на изхода, защото самите хеш алгоритми са математически сигурни. Тоест ако вашата операционна система не използва подменен и осакатен генератор на случайни числа /ниска ентропия, да речем причинена от вирус/, хеш функциите са изключително добре защитени.

Ако смятате, че биткойн разбива сигурността в мрежата, защото използва SHA2, тогава използвайте една от другите 500 криптовалути, които използват други най-различни хеш алгоритми!

520
Електроник Фронтиер Фаундейшън, един от стожерите на свободата в Интернет, предупреждава за незаконността и вредата, които ще нанесат битлицензите ако регулаторите в Ню Йорк ги превърнат в действащ закон.

Цитат
Представете си, че на път за работното място спрете за да си купите чаша кафе и платите 2 долара и продавачът от лафката неочаквано ви попита за домашния ви адрес!

"Моят домашен адрес?" - може би ще се учудите.

"Да" - ще отговори той - "И трите ви имена. Трябва да ги запазя в архива през следващите 10 години, за всеки случай ако му потрябват на правителството".

Изглежда нелепо? А сега заменете дадените банкноти с биткойни и ще видите, каква е идеята на регулаторите в Ню Йорк за всички фирми приемащи плащания в биткойни в този щат.

Повече може да прочетете тук /англ./:
https://www.eff.org/deeplinks/2014/10/beware-bitlicense-new-yorks-virtual-currency-regulations-invade-privacy-and-hamper

521
Първата Биткойн Конференция на Балканите ще се състои на 05, 06 Декември в София в сградата на Хотел Експо, бул. „Цариградско шосе“ 149. Местата са ограничени до 200. Първият ден е само на български език, а вторият ден е само на английски без превод на български. Ще присъстват представители на банковия, финансовия и ИТ сектор. Събитието се осъществява с подкрепата на Българската Биткойн Асоциация.

Повече подробности за програмата, лекторите и изложителите може да прочетете на страницата на конференцията - https://coinwisdomsofia.com/bg/

522
Преди всичко, добре дошъл във форума, Paladin. От превода има доста, какво да се желае. Така например, пазарите за обмен на български обикновено се наричат борси. Чужда думичка е, но все пак е навлязла дълбоко в българския език.  :)

Оценявам старанието и отделеното време. Превеждам ви 0,05 биткойна на адреса от подписа ви. Надявам се, че и занапред от време на време ще влизате във форума с някаква новина или просто за коментар.

523
Преписвам мнението, което написах във форума на американската биткойн фондация. Приемете моите извинения, че е на английски. Ще преведа 0,05 биткойна на този член на форума, който пръв го преведе на български и го добави към тази тема през следващите 48 часа.I read a lot of theories recently neither of which is correct. Below is my look into it.

Short answer:
Margin collateral and leverage allowing naked short sales on major bitcoin exchanges.

Long answer:
Couple of years ago I've warned some core devs to not help develop margin and leverage trading on the exchanges. Their response was financially naive - "This will increase liquidity which will make price less volatile". No. This is a bad liquidity deliberately designed to distort price discovery mechanism.

You can already sell bitcoins without even having a single satoshi. To do that you can use margin deposits and leverage - 1:2, 1:5 or 1:10. In other words you can place $10K in one such exchange and sell bitcoins worth $100K without having a single satoshi. If you meet somebody on the street that tries to sell you something they don't have undoubtedly you'll call them crooks and swindlers, but in the nowadays "regulated" financial world such crooks and swindlers are blessed as "liquidity providers"...

Another way of doing the same is by using the newly (hastily) licensed bitcoin swap exchanges like TeraExchange. You swap your dollars for bitcoins for a certain period at predetermined exchange rates. But why would you want to have bitcoins for 6 or 12 months instead of dollars? The only reason is to sell them hoping to buy them back with a profit when time comes to pay them back. But make no mistake, the final result of such swaps (profit or loss) is always cleared in $.

This is nothing new. Such price suppression schemes are applied to gold, silver, oil for a long long time. What happens if price doesn't want to go lower? You simply increase the leverage or margin collateral! That is why the leverage in the derivatives portfolio of big banks is currently at record levels! What happens if increasing leverage and margin collateral still doesn't work and you make a loss? Well, Fed or ECB or BOE or whatever central bank print additional money only for you at zero interest rate or even at negative (ECB). They are the too-big-to-fail guys and their cronies. For them bitcoin price is just a joke to play with...

So what can be done to counter such price manipulations?

- Don't sell your bitcoins if you'll make a loss just for the sake of hedging your loss.
- Never buy bitcoins with all of your capital. Leave room for further depreciation and lower price to buy at. Thus you'll not be 100% invested when price goes up but that is OK.
- Don't deposit your bitcoins to earn interest. Remember, the only purpose to borrow bitcoins currently is for a speculative sale. Every time price of bitcoin goes dramatically up all such proxy entities created to collect bitcoins go belly up! Learn from bitcoin financial history.
- Don't listen to market gurus and oracles for buy or sell signals. You're effectively becoming one of Pavlov's dogs. Most of the time you will have prifitable trades but at the end you'll lose everything earned and most of your initial bitcoin capital.
- Leave the sharks eat each other. Don't buy bitcoins withh borrowed fiat. Buy bitcoins only with long term money and never leave considerable amounts in bitcoin on your bitcoin exchange account.

Obviously, the world financial aristocracy missed bitcoin train and now they do whatever they can to catch up. They can do that ONLY by purchasing or confiscating your bitcoins. Take care!

524
Днес беше пусната в действие нова борса за криптовалути - https://crypto.bg/. Можете да купувате и продавате биткойни и лайткойни. Плащате и получавате левоветe чрез офисите на EasyPay и съответно чрез всеки банкомат в страната, който дава достъп до услугите на EasyPay. Пожелаваме успех на Стамен Горчев с този амбициозен проект. Стамен е сред учредителите на Българската Биткойн Асоциация.


525
Грабо.БГ е един от първите търговци в България, който приема заплащане в биткойни. По случай 4-я си рожден ден те предлагат безплатно 4,44 лева под формата на биткойни. Предложението е в сила за периода от 6 до 9 Септември 2014 г.

http://www.grabo.bg/birthday

Страници: 1 ... 33 34 [35] 36 37