Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - BitcoinBG

Страници: 1 ... 25 26 [27] 28 29
391
Всеки финансист знае, че ДжейПиМорган Чейз е гръбнакът на банковата система в САЩ от там и на света. В годишното си писмо до акционерите, наред с дежурните бодряшки фрази характерни за този вид документи, главният изпълнителен директор Джейми Даймън споменава Биткойн и компании като БитПей (bitpay.com) и изразява своите опасения във връзка с тези нови високотехнологични алтернативи на традиционната банкова система.

http://files.shareholder.com/downloads/ONE/15660259x0x820077/8af78e45-1d81-4363-931c-439d04312ebc/JPMC-AR2014-LetterToShareholders.pdf

На стр. 28 под надслов: Competitors are coming in the payments area.

Очевидно е нарастващото раздразнение сред водещите банки от увеличаващата се известност и употреба на Биткойн, както сред потребителите така и сред търговците. В писмото си Джейми Даймън обещава да предприеме мерки за да остане конкурентен на тези нови технологии. Не е известно, как една система с много посредници може да бъде конкурентна на една система без посредници?

392
Чета тази статия днес:

Bitcoin is the world’s most dangerous idea

http://thenextweb.com/insider/2015/04/16/bitcoin-is-the-worlds-most-dangerous-idea/

И правя сравнения между едно и също изречение изречено с напълно различно значение.

Вчера имах удоволствието да направя кратко представяне за Биткойн (20 мин.) на форума организиран от списание B2BMagazine. Там в своето изказване за състоянието на банковата система г-н Емил Хърсев също каза, че Биткойн е много опасно нещо, но го каза в отрицателен смисъл за разлика от стаятията спомената по-горе.

Ето и един коментар по повод горната статия, който в същото време е и отговор на казаното от г-н Хърсев:

The reason it’s so hard for most people to understand Bitcoin is that most
people don’t really understand money. Money isn’t wealth. It’s an
accounting system used to facilitate the exchange of wealth. (The
paradox of money is that while everyone wants it, no one actually wants
it – they want the stuff they can buy with it!) Many people are put off
by the fact that Bitcoins are ‘just data’. But that’s what ALL money is,
 information! More precisely, money is a means for credibly conveying
information about value given but not yet received (or at least not yet
received in a form in which it can directly satisfy a person’s wants or
needs).

To put it yet another way, money is a ledger. With fiat currencies
like the dollar, that ledger is centralized. And that gives the central
authority responsible for maintaining that ledger tremendous power,
power that history has proven will inevitably be abused. With Bitcoin,
the ledger is decentralized. And that means that no one individual or
entity has the power to arbitrarily create new units (thereby causing
inflation), freeze (or seize) your account, or block a particular
payment from being processed.393
В изявление от 7-ми Април 2015-та година,

http://www.rba.gov.au/speeches/2015/sp-so-2015-04-07.html

Австралийската Централна Банка заяви, че за сега се отказва да създава регулации за Биткойн и ще търси съдействие по този въпрос от Банката за Международни Разплащания (BIS) в Швейцария. BIS още е известна като централната банка на централните банки!

http://www.coindesk.com/australian-central-bank-bitcoin-regulation-not-worth-the-cost/

Това е добър знак, защото показва, че все повече централни банки разбират за какво иде реч!

394
Преглеждам и почиствам архива си от миналата година. Видях това интервю и помествам оригинала на интервюто тъй като бе публикувано със съкращения от издателя.1. Как изглежда през вашия поглед ситуацията на пазара на биткойни в последните дни на 2014 г.?

Нарастват търгуваните обеми и борсите предлагащи биткойн търговия стават все повече и все по-професионални. В сравнение с предишните години в края на 2014-та все по-осезателно се усеща влиянието на дериватите на биткойн пазара. Световният финансов елит буквално проспа първите години на биткойн и сега се опитва да навакса. Целта е да се придобие колкото се може по-голям дял от наличните биткойни без това да повишава цената. Използват се изпитани пазарни практики и техники за въздействие върху курса в съчетание с административни мерки и подставени лица предназначени да "изгорят" в подходящия момент. Препоръчвам на обикновения потребител на биткойн да изтегли депозитите си в биткойн ако ги е предоставил някъде срещу привлекателна лихва. Повечето кредитополучатели в биткойн са подставени лица, които ще бъдат пожертвани, когато цената на биткойн скочи с 50-100%. Не следва обаче да инвестирате всичките си спестявания в биткойн, а само толкова колкото може да си позволите да загубите. Биткойн или ще се наложи и цената ще бъде многократно по-висока или ще се провали и тогава цената ще е нула. Средно положение не може да има поради естеството на биткойн като подривна технология, която руши 600-годишно статукво из основи.

2. Точно преди една година стойността достигна своя пик от над 1 200 долара. Кои бяха основните предизвикателства пред криптовалутата в последните 12 месеца?

Изминалите години показаха, че големите ценови колебания са нещо обичайно за биткойн. Това не е недостатък. Така ще бъде и през следващите няколко години. Биткойн прави излишен посредника при паричните отношения между хората. Залогът е огромен. Съпротивата на определени групи, свикнали с привилегированото си икономическо положение, ще бъде много голяма. Тази съпротива ще бъде провеждана и прокарвана в общественото съзнание под формата на действия за защита на потребителя и опазване на обществото от лошите хора, които искат да предизвикат анархия и хаос. Така е било при други подривни технологии в миналото, така ще е и сега.

Много неща при биткойн са за пръв път в човешката история. За пръв път човек сам създава парична система, при която паричната форма не съществува в Природата и не зависи от волята на отделна личност, държава, правителство или институция. Необходимо е да се решат някои принципни въпроси свързани икономиката на тази парична система. Да речем, свързани с максималния размер на един блок от блокверигата на биткойн. В момента този размер е 1 МБ. Не трябва всеки път, когато броят на преводите се увеличи и приближи към максималния размер той да бъде увеличаван. Трябва да има състезателост за вклюване в настоящия блок на основата на различния размер такси за превод, които ползвателите са склонни да плащат. Това ще доведе до промени и при миньорите. Върху тези въпроси се работи усилено и скоро ще бъдат предложени първите промени в мрежовия протокол на биткойн.

3. Как се роди идеята за bitcoin.bg?

За пръв път чух за биткойн в началото на 2011-та година. Домейна bitcoin.bg (http://www.bitcoin.bg/) регистрирах малко след това. Понастоящем този домейн е собственост на "Биткойн България" ЕООД. Това е фирмата оператор на първия биткойн автомат у нас. Първоначално никой човек не знае, какви ще са му интересите свързани с биткойн докато не получи първия си биткойн превод в своя цифров портфейл. Това е моментът, в който повечето потребители изпитват културен шок и особена еуфория. Те за пръв път осъзнават, какво означава сам да носиш отговорност за парите си? Как да съхраняваш частните ключове? Какво означава парите ти да са в цифрова форма и на място, което няма отдел "Връзка с клиенти" поради простия факт, че никой друг освен теб няма достъп до тях? Очевидно бе, че за всеки начинаещ потребител най-лесният и достъпен начин за покупката на малка сума в биткойн е чрез битомат.

4. Какъв е интересът към криптовалутите у нас?

Биткойн не признава национални граници и географски ограничения. Интересът расте лавинообразно навсякъде по света. След 5-6 години може и да има биткойн, но може и да го няма. Ако го няма, на мястото на биткойн ще има друга разпределена криптовалута, която ще бъде още по-неподатлива на съсредоточаване, цензура и проследяване. Едно е 100% сигурно. Свят без разпределени криптовалути вече е невъзможен, а думичката биткойн ще стане нарицателно за криптовалута. Когато научиш един човек да чете, след това не можеш да го принудиш да забрави, че може да чете. След като научиш един човек сам да носи отговорност за собствените си пари след това не мошеш да го принудиш да ги даде на някой друг да му ги "пази".

5. В началото на август Вие поставихте първия в страната битомат. Планирате ли разширяване на броя на машините?

Определено. След еднопосочните битомати следват двупосочните позволяващи, както покупката на биткойни така и продажбата им срещу левове. След битоматите тип ATM (automated teller machine) следват битоматите с възможности да бъдат ползвани и като POS (point of sale) терминали. След тях следват мрежите от битомати. Това ще са особени мрежи. Отделните автомати макар и близко един до друг ще имат различни курсове купува/продава дори дотам, че понякога потребителите ще могат да правят курсови арбитражи между тях. Курсът при даден автомат ще зависи и от банкнотните наличности в неговата касета. Така се решават две задачи. Първо, изнася се инкасо услугата към потребителя. Второ, мрежата от битомати става формиращ цената фактор и не само ползва, но и влияе обратно върху централизираните борси. Ние нямаме удобството на изкуствено създадения монопол, както е при банките и затова трябва от първия ден да се съобразяваме с възвръщаемостта на вложените средства. Затова допълнителните вложения ще вървят успоредно с интереса от страна на потребителите.

6. Вие ще сте сред лекторите на първата биткойн конференция у нас CoinWisdom. Каква тема ще разгледате в изложението си и защо страната ни има нужда от подобно събитие?

Светът навлиза във финансов Ренесанс. Толкова голяма ще е промяната. България не бива да е изключение. Лектор е прекалено претенциозна дума. Ще споделя с аудиторията моето виждане за процесите в съвременния свят. От какви минали събития са обусловени, къде сме и накъде отиваме? Защо по-голямата лична свобода не означава анархия и хаос? Защо биткойн не е само необходимост, но и неизбежност? Защо промените във финансовата система на света са само малка част от една по-голяма приливна вълна на промени? Защо съвременната финансова система не може да продължава по същия път дори и без алтернативата на разпределените криптовалути? Ще спомена накратко предшествениците на биткойн. За хората посетили конференцията за да решат дали да посветят повече време на биткойн, накратко ще се спра на някои основни понятия за да знаят откъде да започнат. Примерно, колкото и да четете за биткойн няма нищо да разберете ако не знаете, що е това математическа хеш функция. Ще има възможности за въпроси, както след всяко изложение така и по време на кафе паузите. Когато става въпрос за пари глупави въпроси няма, така че приветствам всякакви въпроси дори и по време на самото изложение.

7. Какво да очакваме през 2015 г. от българската биткойн общност?

Не мога да говоря от името на българската биткойн общност, а и нямам таково желание. Силата на биткойн не е в йерархичните организационни форми. Биткойн общностите навсякъде по света са особена порода общности. Те са съставени от личности със силно развито чувство за свобода и доста над средната склонност за самостоятелно мислене.

Колкото и самостоятелен да е един човек той все пак е социално животно. Има нужда от време на време да общува със себеподобни. Ето защо решихме да създадем сдружение. В началото на 2014-та няколко човека се събрахме и учредихме Българската Биткойн Асоциация (ББА). Надяваме се да е за добро. Ако смятате сериозно да се занимавате с биткойн в България, вашето място е при нас. Ако искате просто да се запознаем заповядайте на конференцията, която ще се проведе на 5/6-ти Декември 2014 г. в София. Повече подробности вижте на страницата на конференцията.

395
Не съм сигурен до каква степен този договор ме ограничава, но мога да кажа, че е много специфичен.
Дано не е твърде специфичен? ;D

Банковото споразумение е доказателство, че се знае коя е тяхната идентичност от нужните хора.
Всяка фирма може да открие банкова сметка и да назове това банково споразумение. Въпросът е дали фирмата използва тази сметка за получаване на клиентски депозити? Не зная какъв опит имате в дистрибяцията на услуги тип "бял етикет", но бих ви препоръчал да изискате от собствениците на фирмата-майка да ви предоставят копие от лиценза, който несъмнено трябва да имат от полския финансов регулаторен орган за извършване на услуги като борсов посредник. След това влезете в сайта на регулатора и проверете лично по регистрационния номер! Иначе ако стане някаква съдебна разправия, "Черен Петър" ще остане у вас!  :)

Интересно би било да се знае и кои поименно са полските колеги, които участват в това начинание? Има някои личности от тях, с които е по-добре да си нямате работа! Примерно участвали в скандално провалени проекти, като bitomat.pl, bitmarket.eu или bitalo.com? Има и успешни такива (за сега!) като coinfloor.co.uk която обаче е регистрирана в Лондон и лицензирана. Така че всичко е според зависи и кои са хората е от основно значение!

Принципа при услугите, които са основани на доверие е, че не трябва да са анонимни! Затова и бих препоръчал на читателите на тази тема да са изключително внимателни ако решат да ползват вашите услуги! Просто нахвърлям някои мисли, които веднага ми идват на ум. Дано не ми се разсърдите?  ;D

396
Привет, Gebbit. Добре дошъл във форума на Биткойн България.

Анонимната регистрация на домейна от който извършвате тази дейност не вдъхва особено доверие!
Извършването на борсови услуги чрез приемане на депозити от клиенти в декретни валути изисква лиценз. Бихте ли обяснили на читателите в нашия форум, в коя страна ви е търговската регистрация като фирма и имате ли такъв лиценз?

397
Intel, водещият производител на компютърни чипове в света, търси специалисти свързани с Биткойн и отворените разсредоточени счетоводни книги. Изследователското им звено Intel Labs пусна обява със следния текст:

Цитат
Job Description: Digital currencies like Bitcoin have captured the imagination of the press. Related startups are generating a great deal of VC interest and investment because of the potential significance of any disruption of the financial payment industry. Its fundamental technical innovation is the decentralized transaction ledger called the 'block-chain'. It allows bitcoin to prevent double-spending of currency by recording all transactions in an open ledger without the need for a central authority. Such a distributed, public, secure, peer-to-peer transaction record enables not just the exchange of bitcoins but many secondary uses that the research and startup community are exploring such as digital marketplaces.
 
The Special Innovation Projects group within Intel Labs is looking for a researcher to investigate hardware and software capabilities that advance the performance, robustness, and scalability of open, decentralized ledgers. Working with a team of distributed systems, operating systems, and security technologists, you will focus on development of cutting-edge, cryptographic algorithms for improving the robustness and assurance of transaction verification within an open, decentralized ledger.


http://www.indeed.com/m/viewjob?jk=4dea07effaaa334d

398
АйБиЕм е в разговори с някои централни банки, включително и с Федералния Резерв на САЩ, с цел създаване на блокверига за основните валути подобна на Биткойн. Цялата парична маса обаче няма да бъде прехвърлена в блокверига(!?). Тези хора явно не си дават сметка, че силата на Биткойн не е само блокверигата позволяваща моментални и евтини преводи без посредник, но и в разсредоточеното съхранение на блокверигата, както и точно определения брой цифрови монети, които ще бъдат емитирани при точно определен график!

Exclusive: IBM looking at adopting bitcoin technology for major currencies

Цитат
(Reuters) - International Business Machines Corp is considering adopting the underlying technology behind bitcoin, known as the "blockchain," to create a digital cash and payment system for major currencies, according to a person familiar with the matter.
...
The company has been in informal discussions about a blockchain-tied cash system with a number of central banks, including the U.S. Federal Reserve, the source said. If central banks approve the concept, IBM will build the secure and scalable infrastructure for the project.


http://www.reuters.com/article/2015/03/12/us-bitcoin-ibm-idUSKBN0M82KB20150312

399
Още едно много добро представяне на биткойн от Андреас Антонопулос. Този път пред икономическата комисия на Сената в Австралия.

https://www.youtube.com/watch?v=XotOwt8bTeI

Особено добре обмислено и подготвено е встъпителното слово. Личи си, че чете от аутокю. Това встъпление е от 2:00 - 7:20 минута на видеоматериала. Ако някой разполага с време и преведе встъплението на български /текст/ ще получи награда от мен 0,15 биткойна. Условието е превода да е качествен с минимално използване на чуждици и да бъде в срок до 14.03.2015 г. Тоест, разполагате с 1 седмица.

Ако имате колебание за някой термин може да ми изпратите запитване, като използвате системата за лични съобщения на форума. Така анонимността ще бъде напълно гарантирана ако държите на това? Ако има повече от един превод наградата от 0,15 биткойна ще отиде при участника, който пръв ми изпрати превод. Успех.


400
Това е набор от лекции за Биткойн. Излязоха първите 3 от общо 11. Началната дата е 15-ти Февруари 2015 г. и ще има по 1 лекция всяка седмица. Лекторите са Arvind Narayanan, Joseph Bonneau, Edward Felten (Princeton University) и Andrew Miller (University of Maryland).

Lecture 1 — Intro to Crypto and Cryptocurrencies
https://www.youtube.com/watch?v=fOMVZXLjKYo

Lecture 2 — How Bitcoin Achieves Decentralization
https://www.youtube.com/watch?v=q5GWwTgRIT4

Lecture 3 — Mechanics of Bitcoin
https://www.youtube.com/watch?v=t3hJsFpPmXs

Ако сте добре с английския си струва да отделяте по час всяка седмица за да изгледате 11-те. Техническата част в първите 3 лекции не е добре поднесена, но подходът от общото към частното е доста добре направен! Да видим дали качеството на останалите ще е по-добро, когато излязат?


401
Доста хора на Биткойн конференцията в София ме питаха дали си струва да инвестират и да се занимават с копаене на биткойни. Може би за тях ще представлява интерес видео материала по-долу. Публикуван е преди няколко дни, но е заснет през Октомври 2014 г.

https://www.youtube.com/watch?v=K8kua5B5K3I

402
До всички потребители на Битомата.

Може би ви се е налагало спешно да си купите биткойни и разчитате на една цена, а когато отидете до Интерпред да видите на място, че надценката е съществено по-висока. Съжалявам за причиненото неудобство, но имайте предвид следното:

1. Бих желал още веднъж да подчертая, че който желае да спекулира интрадневно на пазара на биткойни следва за по-голямо удобство да си открие сметка в някоя от биткойн борсите.

2. Курсът на Битомата се определя най-вече от следните два фактора:

а.) стандартната надценка от 4-5% при спокоен пазар;
б.) Разликата между най-ниската и най-високата стойност на курса през последните 24 часа взета като % спрямо курса;

Ако 24-часовото колебание на курса е в рамките на 5% то надценката ще е само 5%. Ако обаче 24-часовото колебание на курса е по-голямо от 5% то вече се прибавя към стандартната надценка. Така например, ако колебанието е било 7% за последните 24 часа то общата надценка става 12% (7%+5%).

В момента пазарът на биткойн е като влакче на ужасите и не се знае още колко дълго ще продължи така. Много трудно е да се прави предвидима печалба от доставчиците на услуги свързани с Биткойн автомати, с които да се посрещат ежемесечните разходи. Моля за вашето разбиране и извинение за причинените неудобства.

403
Добавка към горните разсъждения...

Когато голяма част от миньорите/копачите едновременно се откажат се получава нежелан ефект за биткойн мрежата. По-малък брой миньори трябва да обработи преводите при по-голяма трудност на мрежата. Става допълнителна загуба на заинтересованост. Това води до допълнителен отказ на допълнителна група миньори, а това води до още по-голяма загуба на икономическа заинтересованост. И така в условията на ускоряваща се незаинтересованост може да се стигне до момента, когато блоковете не могат да бъдат обработвани поради малкия брой миньори и малката изчислителна мощ на мрежата и все още огромната трудност, която изисква 2016 блока за да бъде преоценена надолу. Най-лошото последствие може да е, че докато това не стане валутата може да бъде напълно неизползваема. Получава се нещо като миньорска "стачка" в мината поради падналото заплащане на труда, през което време изкопаните "въглища" или "руда" са неизползваеми.

Моето лично мнение е, че се налага твърдо разклонение на биткойн протокола за да се промени алгоритъма за изчисляване и преоценката на трудността в мрежата. Заложените 2016 блока са много голям период. Необходимо е да се вземе новаторството на някои алтернативни криптовалути, които използват други алгоритми за изчисление на трудността на своите мрежи. Такъв алгоритъм е "гравитационният кладенец на Кимото" /Kimoto gravity well/, при който преизчисляването се извършва след всеки блок, а не на всеки 2016 блока както е при биткойн.

http://bitcoin.stackexchange.com/questions/21730/how-does-the-kimoto-gravity-well-regulate-difficulty

Ето го алгоритъма написан на Питон:

from pylab import *

one_day = 1440 / 2.5   # how many 2.5 min blocks per day

nmin = one_day / 4     # PastBlocksMin
nmax = one_day * 7     # PastBlocksMax
x = arange(nmin, nmax)   # PastBlocksMass

# start with 2.5 minute blocktime + some noise
t0 = 2.5 + randn(nmax) / 4
t1 = 2.5 + randn(nmax) / 4

# t0 has 20% more hashrate, so shorter blocktime in the beginning
t0[:one_day] = 2.5 / 1.2 + randn(one_day) / 4
# t1 has higher blocktime in the beginning
t1[:one_day] = 2.5 / 0.9 + randn(one_day) / 4

s = arange(nmax)

adjust0 = (arange(1, nmax + 1) * 2.5 ) / cumsum(t0)
adjust1 = (arange(1, nmax + 1) * 2.5 ) / cumsum(t1)

# the magic function
def kimoto(x):
    return  1 + (0.7084 * pow((double(x)/double(144)), -1.228));

plot(x/one_day, kimoto(x))
plot(x/one_day, 1/kimoto(x))
plot(s/one_day, adjust0)
plot(s/one_day, adjust1)
legend(["kimoto","1/kimoto", "20% increase in hashrate", "10% drop in hashrate"])
xlabel("days")
ylabel("adjustment factor (target/actual blocktime)")
show()

Твърде дълго ядрото от разработчици на Биткойн протокола бяха твърде плахи при въвеждане на новаторски решения. Давам си сметка, че когато на гърба ти виси товар от няколко милиарда долара си много внимателен да не направиш грешна стъпка, но неправенето на никакви стъпки също е погрешно. Необходима е повече смелост. Сигурен съм, че биткойн общността ще преодолее и това препятствие, както го е правило в миналото. Няма нито един проблем, който да не може да бъде решен от огромния интелектуален капацитет стоящ зад Биткойн.

404
Прекомерните инвестиции през 2014 г. в оборудване за копаене на биткойн подкопава курса в момента.

Центърът за колокация и доставчик на хостинг услуги C7 Data Centers /Юта, САЩ/ съди CoinTerra за неплатени сметки. Искът е на стойност от 5,4 милиона долара. CoinTerra също не са плащали на своите миньори от 2 седмици. CEX.io обяви, че преустановява копането на биткойн докато курса не се върне над $320. GAW Miners от месец насам е в постоянни баталии между акционерите във връзка с paycoin.

Немалка част от активите на фалирали или прустановили работата си пулове са в биткойни. Тези активи ще бъдат продадени за да се удовлетворят исканията на кредиторите. Това оказва натиск върху курса на биткойн.


405
Това е една много добре систематизирана книга от Андреас Антонопулос написана на английски език. Предназначена е за програмисти, но е полезна за всеки, който иска да получи пълна картина на Биткойн и да я ползва, като справочно четиво от техническа гледна точка. Може да я четете на линия от тази връзка:

http://chimera.labs.oreilly.com/books/1234000001802/index.html

Ако искате да я притежавате в PDF формат ще трябва да си я купите от издателя O'Reilly Media срещу $28 ето тук:

http://shop.oreilly.com/product/0636920032281.do

Андреас е поредното доказателсво, че никой не е станал пророк в собствената си страна. Роден е в Гърция. По-късно, когато вече е юноша родителите му емигрират в САЩ. В момента той е един от най-търсените консултанти в областта на Биткойн и новите парични системи. Преди два месеца бе поканен от Сената в Канада на изслушване продължило 2 часа. Може да изгледате това изслушване тук:

https://www.youtube.com/watch?v=xUNGFZDO8mM

Дотогава Канада бе една от консервативните страни, да не кажа направо забранителни, по отношение на Биткойн. Забележителното е, че след това изслушване Канада реши да не прави никакви опити за регулации на Биткойн през следващите 3-4 години.

И още едно забележително изложение от Андреас, направено преди около месец, може да видите тук:

https://www.youtube.com/watch?v=6NfNwjJfrOg

Ако някой се нагърби с амбицията да преведе неговата книга или части от нея на български, нека ми драсне два реда лично съобщение и да сподели, от каква помощ би имал нужда?

Страници: 1 ... 25 26 [27] 28 29