Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - BitcoinBG

Страници: [1] 2 3 ... 47
1
Та мисълта ми е че мрежата на Хелиум има много по-добро покритие в България, а и извън България. Дали може по някакъв начин да се ползва вместо мрежата на Gotenna(която има много малко спотове в България).

От техническа гледна точка няма никакъв проблем. Проблемът е икономически.

Биткойн може да се свърже с всяка една мрежа и да се използва във всяка една мрежа ако операторът на съответната мрежа пожелае това. Това обаче, ще е изкуствено създадена връзка и ще съществува доколкото операторът на съответната мрежа има икономическа изгода от това. Примерно, банките няма да допуснат SWIFT да се използва за биткойн разплащания, защото това за тях ще е бавна и мъчителна евтаназия. Същото ще бъде и за Хелиум мрежата, защото икономическата основа на тази мрежа са мрежовите жетони. Ако Интернет, като услуга по света започне да прекъсва и да се цензурира още повече, тогава икономиката на Хелиум мрежата ще получи силно развитие и съответните електронни жетони ще поскъпнат. Ако това не стане в скоро време, притокът на свежи ресурси в тази мрежа ще намалее и интересът ще заглъхне заедно със спад в цената на съответните мрежови жетони.

Доколкото разбирам, Хелиум мрежата изисква различни видове лицензи и сертификати. Това противоречи на философията на мрежовия протокол на Биткойн. Биткойн е свобода. Всеки може да прави, каквото му е изгодно да прави без да е необходимо да получава разрешение от трети страни. Ето защо икономическата връзка между двете мрежи ще е изкуствена и ще изисква постоянен прилив на външни ресурси за да бъде поддържана.

Ако Интернет стане нестабилен тогава потребителите на Биткойн ще са съгласни да поделят част от производителността на Биткойн икономиката с хората, които поддържат възли в Хелиум мрежата и жетоните на Хелиум ще поскъпнат спрямо Биткойн. Но докато Интернет е стабилен няма икономически смисъл от продажба на биткойни и покупка на Хелиум жетони.

2
а вместо блутут безжичният протокол може ли да се използва LoRaWAN и мрежата на Хелиум за да могат да изпращат биткойни и да се свързваш между отделните нодове?
Готенна е супер но в България няма много пуснати готенни на картата йато гледах, а при хелиум има доста у-ва пуснати и покрититето между отделни меш нодове е по-добро.Примерно от София до Варна може да се изпрати текстово съобщение без да се минава през Интернет а единствено през мрежа от меш нодове в Хелиум.

Добре дошли във форума, liquid-flow!

Щом може да се изпраща съобщение в свободен текст, не би трябвало да има пречки да се пренасят съобщения съдържащи подписани Биткойн преводи в тъй наречения суров формат. Принципът е същия, както свързването на Samourai wallet и Готенната при липса на Интернет.

Да, следя развитието в IoT на LoRaWAN и LoRaLAN. Доколкото си спомням от Олимекс в Пловдив правиха опити миналата година и имаха някои забележки за качеството на модула, който продават - https://www.olimex.com/Products/IoT/LoRa/

С мрежата на Хелиум не съм запознат. Ще бъде полезно за всички, които четат този форум ако споделите Вашия опит. Хелиум копачката всъщност не "копае" с PoW или PoS алгоритми, а доколкото разбирам е безжичен рутер, който получава мрежови жетони за всяко препредадено съобщение? - https://www.helium.com/token

3
Да хвана пак да им пиша за ежедневен автоматичен данък съхранение, който ежедневно да преразпределят по-равно между всички... току виж централните банкери зацепят ,че единственият начин да оцелеят в епохата на Биткойн е ако самите им пари изпълняват социална функция.

Парите не трябва да изпълняват социална функция! Парите трябва да са мярка за стойност, както е мярка за дължина метъра и както е мярка за тежест килограма. Каква социална функция изъплнява килограма или метъра? Много им се иска на управляващите политико-финансовия комплекс парите да изпълняват социална функция за да имат алиби, когато бъркат в кацата с мед. Това обаче е много вредно за цялото общество. Парична помощ от държавата трябва да има, но това е нещо съвсем разрично от "социалната функция", която изпълнява печатането на пари.

БиткойнБГ , какво е твоето мнение във връзка с подмяната на Българският държавен Лев с Евро(дигитално Евро) ? Какво е оптималното за гражданите на държавата действие, което БНБ може да предприеме ако беше истински независима, както политически така и олигархично и всякак. (ако този въпрос ти се вижда извън естеството на темата кажи и ще го изместя или го премести ти)

Винаги съм казвал, че различните декретни валути просто са различните палуби на "Титаник". Някои от палубите ще бълбукнат под вода по-напред от другите. Да, може би има някакъв смисъл да си на най-горната палуба. След един момент обаче, няма да има никакво значение, на коя точно палуба си бил. Оптималното е да си в спасителната лодка - физическо инвестиционно злато и сребро и биткойн!

Есента на 2008-ма година световната финансова система удари айсберг. Дълги години на пасажерите на финансовия Титаник им се струваше, че корабът е непотопяем. Ядяха черен хайвер и шампанското се лееше на поразия. Дълги години капитанът и старшите офицери успиваха пасажерите с приказки за пандемии и войни на светлата демокрация срещу тъмния тоталитаризъм. Сега вече всички виждат, че корабът е спрял и почва да се накланя, защото водата е заляла машинното отделение. Все още масовката не е наясно, че няма спасителни лодки за всички. Скоро и това ще разберат.

След 2-3 години еврото няма да съществува в сегашния си вид. Ще има евро с официален курс, с курс за туристически цели и евро за инвестиционни цели, демек за ДЦК. Има смисъл да минем в евро само ако искаме да излезем от валутния борд заедно другите от групата, които също ще излизат от техните бордове на единна вуалута към многостепенна. Ако искаме да имаме наша си Българска държава, трябва да си останем с лева.

Ако искаме да имаме държава трябва да си отговорим на един въпрос. Кой ще помолиме за помощ, когато Турската армия влезе в Свиленград? Въпросът ми е преди всичко към Англо-Американските грантаджии, които обикалят без почивка студиа и телевизии и плюят Русия по безобразен начин.

4
Преди 2 дни ЕЦБ обяви, че започва да забавя печатането на пари за да се борели срещу инфлацията. Днес свикаха извънредна среща и в момента решават, какво да правят с разпродажбата от вчера на 10-годишните Италиански съкровищни бонове. Няма как едновременно да вдигаш лихвите и да сваляш доходността при съкровищните бонове. Но те са финансови алхимици и ще се опитат да открият финансовия философски камък. Довечера пък е заседанието на Федералния резерв, който има същата дилема.

Днес ще е голям ден. Очаквам V-образно възстановяване на биткойна! Ако решите днес да купувате по борсите, не го правете с марджин търговия! Това е малък пазар, борсите се броят на ръка и са напълно прозрачни за служители и акционери, стоповете се преследват до дупка и най-вероятно ще си загубите гаранционния депозит!

---

European Central Bank calls emergency meeting to discuss market turmoil

More central banks are getting nervous about current market conditions ahead of the Fed's closely-watched policy announcement that will take place at 2 p.m. on Wednesday.

The European Central Bank has called an "ad hoc meeting" for Wednesday morning as bond yields surge and investors dump southern European government debt.

The meeting could conclude and statement could come around 7 a.m. ET, according to reports.

In fact, the yield on Italy's 10-year government bonds reached 4.2%, the highest level since 2013 and up nearly 75 basis points in just five days, before falling back on word of the meeting (compare that to the 2.2% yield on German 10-year bunds).

https://seekingalpha.com/news/3848695-european-central-bank-calls-emergency-meeting-to-discuss-to-market-turmoil

5
Може ли върху светкавичната мрежа да се създават смарт контракти(автоматични договори или интелигентни договори) ?

Разбира се!

Първият умен договор бе върху основната Биткойн мрежа още преди 10 години. Наричаше се мастеркойн:
https://en.bitcoinwiki.org/wiki/Mastercoin

По-нови протоколи за умни договори върху основната Биткойн мрежа са RGB и OMNI:

https://www.rgbfaq.com/faq/rgb-vs-alternatives
https://en.bitcoinwiki.org/wiki/Omni_Layer

Последното върху което се работи и има вече практическо приложение е:

Announcing Taro: A New Protocol for Multi-Asset Bitcoin and Lightning

https://lightning.engineering/posts/2022-4-5-taro-launch/

Features & Limitations
Taro allows for a long list of features that make the protocol scalable, robust, and friendly for low-powered mobile devices in situations of limited bandwidth.
Taro is light client-friendly: has low verification costs and needs only access to untrusted bitcoin transactions. Taro does not require knowledge of the entire blockchain.
Taro allows for atomic swaps between Taro assets and BTC
Taro can handle both unique and non-unique assets as well as collections.
Taro allows for creative multi-signature and co-signatory arrangements.
Taro allows for flexible settlement times that can range from immediately (when introduced into a Lightning channel) to hourly or daily.
Taro channels can be created alongside BTC channels in the same utxo, allowing Taro to exist in the Lightning Network without consuming additional resources. For instance, Alice can create two channels with Bob in a single Bitcoin transaction, one containing a Taro asset, the other BTC
Future features may include confidential transactions and zero-knowledge proofs as part of Taro transfers.

6
Работата на миньорските пулове става все по-равномерна и предвидима. Дори при натоварване при резки движения на курса на Биткойн съвкупната оперативна памет на Биткойн мрежата се разчиства за 2-3 дни. Затова можем да намалим още повече еднократната такса при покупко-продажби от битомата.

От днес 01/06/2022 12:00 часа намаляме еднократната такса при покупко-продажба от 10 на 5 лева.

7
Днес Централно-Африканската Република  (ЦАР) прие закон, според който Биткойн вече е законно платежно средства в страната. Това е втората държава в света след Ел Салвадор, която въвежда Биткойн, като основно платежно средство. Процесът на де-доларизация се ускорява в целия свят!

Досега основната валута на ЦАР бе Централно-африканският франк, гарантиран от Франция и фиксиран чрез валутен борд към еврото. Още 5 други централно-африкански държави използват централно-африканският франк, като основна валута - Камерун, Чад, Република Конго, Габон и Екваториална Гвинея.


---

Central African Republic adopts bitcoin as legal currency

The Central African Republic has adopted bitcoin as legal tender, the president’s office said Wednesday, becoming the second country in the world to do so after El Salvador.

Lawmakers unanimously adopted a bill that made bitcoin legal tender alongside the CFA franc and legalised the use of cryptocurrencies.

President Faustin Archange Touadera signed the measure into law, his chief of staff Obed Namsio said in a statement.

The CAR “is the first country in Africa to adopt bitcoin as legal tender”, Namsio said.

“This move places the Central African Republic on the map of the world’s boldest and most visionary countries,” he declared.

But a leading opposition figure contested the vote and said that the move aimed at undermining use of the CFA franc.

...

Cryptocurrencies exchanges are not liable to tax, it adds.

...

The CAR is one of six central African countries that share the CFA franc — a regional currency that is backed by France and pegged to the euro. Other members are Cameroon, Chad, Republic of Congo, Gabon and Equatorial Guinea.

...

The CAR has experienced few moments of peace since it gained independence from France in 1960, and ranks 188 out of 189 countries in the UN’s Human Development Index, a benchmark of prosperity.

In 2013, the country plunged into a civil war that developed largely along sectarian lines.

The conflict eased after France intervened militarily and elections were held that were won by Touadera, although for years armed groups held sway over most of the CAR’s territory.

In 2020, a coalition of rebels advanced on the capital Bangui, threatening to overturn Touadera as new elections loomed.

Russia dispatched paramilitaries to help repel the threat and then recover much of the rebel-held territory.

The operatives are described by Bangui as military advisers but by France, the UN and others as mercenaries from the Kremlin-backed Wagner group, which has been accused of abuses.

https://www.breitbart.com/news/central-african-republic-adopts-bitcoin-as-legal-currency-2/

8
Откривам нарочна тема по този въпрос. Изглежда има много хора, които използват Биткойн, като валута или като метод за плащане, без да знаят що е това нещо потвърждение в блокверигата на Биткойн мрежата. Дори нямат представа, как от независим източник да проверят дали даден превод е направен по даден биткойн адрес!

===

Битоматът в Интерпред е в работен режим от 2014 г. насам. Всеки път, когато има натоварване на блокверигата на Биткойн има едни и същи въпроси:

ВЪПРОС №1: Кога ще си получа биткойните закупени от битомата?

Кратък отговор:
Биткойните ги получавате веднага на Биткойн адреса щом приключите с покупката пред Биткойн автомата, тоест на секундата!

По-дълъг отговор:
Биткойн преводът се излъчва в Биткойн мрежата и веднага влиза в съвкупната оперативна памет (Memory Pool) на Биткойн мрежата. Всеки възел в тази мрежа, в момента има над 10 000 такива възли, включва този превод в своята база данни. Това означава, че всеки от тези възли е проверил достоверността на електронния подпис на излъчения в мрежата превод. Затова може да видите този превод във всеки блок експлолър непосредствено след покупката и той ще бъде със статут на непотвърден. Дори при внезапно спиране на Интернет връзката или токови удари в момента на покупката нищо не може да се изгуби. Информацията за клиентския биткойн адрес и за всяка една от подадените банкноти се съхранява, както във флаш паметта на машината така и в отдалечения сървър.

От независими източници можете да наблюдавате състоянието на блокверигата и да проследите движенията по всеки един биткойн адрес или подробности за всеки един биткойн превод - време на излъчване в мрежата, брой потвърждения, платени такси, изходни или входни адреси на превода и др. В полето за търсене въвеждате биткойн адрес или референция на биткойн превод и натискате бутона за търсене. Някои по-известни и по-често използвани търсачки за блокверигата (блок-експлоръри):

https://blockstream.info
https://oxt.me
https://mempool.space
https://explorer.btc21.org
https://www.blockchain.com/explorer?view=btc
https://coin.cz

ЗАПОМНЕТЕ: Ако получен биткойн превод излиза във вашия биткойн портфейл с червена или сива вместо със зелена точка, като "непотвърден", с нула потвърждения, "предстоящ" или "незавършен" това не означава, че преводът не е "минал" или не е "качен"... Означава, че трябва да сте с повишено внимание и да имате едно на ум ако преводът е от лице, на което нямате доверие, защото само включването на даден превод в блокверигата го прави неотменяем! Дори ако най-големият злодей на света направи биткойн превод по ваш биткойн адрес и този превод има повече от 6 (шест) потвърждения в блокверигата, може да сте напълно уверени, че никой не може да отнеме (сторнира) получените биткойни без ваше съгласие! След шестото потвърждение вероятността от пренареждане (ре-организация) на блокверигата, която да засегне въпросния превод, граничи с нула.

Ако след проверката от независим източник установите, че преводът е излъчен в Биткойн мрежата, но липсва във вашия портфейл това означава, че използвате попечителски портфейл. Всъщност използвате биткойн сметка чрез онлайн "банкиране", а не биткойн портфейл. Някое трето лице държи вашите биткойни. В такъв случай това лице чака определен брой потвърждения в блокверигата за да завери вашата Биткойн сметка при себе си. Разбира се, Биткойн може да се ползва и като декретните валути по сметки в банките, но Биткойн е създаден да може да се ползва и притежава без посредници. Възползвайте се от това най-голямо предимство на първите цифрови пари в човешката история!


Кога този превод ще бъде включен в Биткойн блок от някой миньор и стане част от блокверигата е отделен въпрос и зависи от много фактори основните от които са трудност на мрежата, колко изчислителна мощ са решили да вложат миньорските пулове и каква такса е платена за превода. Единственото, което зависи от нас е, каква такса ще платим. Защо сме решили да плащаме такава такса, а не по-висока също е отделен въпрос, на който ни се струва имаме добър отговор. По-важно за ползвателите на битомата е друго!

Подчертали сме в страницата на битомата, че силно препоръчваме да ползвате свой собствен адрес в пълноценни (непопечителски) Биткойн портфейли. Не сме го написали само за да се намираме на работа... Само така зависите изцяло от собствените си решения и от никой друг. Примерно, получавате нашия превод на адрес във вашия портфейл. Ако поради някаква причина бързате и искате по-бързо да получите потвърждение в блокверигата, просто нареждате превод от вашия портфейл с по-висока такса за превод по ваше желание! Без значение е дали вторият превод ще е по друг ваш биткойн адрес или по адрес на трето лице, към което искате да извършите спешно плащане. Единственото важно е вашият превод да харчи изцяло или частично биткойните получени, но все още невключени в блокверигата, от нашия превод. Може да се наложи да промените настрайките на вашия портфейл за желания от вас брой потвърждения за входящи преводи. Тази техника се нарича "дете-плаща-за-родител" (CPFP: child-pays-for-parent) - потърсете в Гугъл! Миньорите са принудени да включат и нашия превод към вас в блокверигата ако желаят да приберат по-високата такса от вашия превод. Ето от тук може да следите статистика за състоянието на блокверигата:

https://bitcoin.clarkmoody.com/dashboard/

Обърнете внимание на разделите:

Mempool
Predicted Next Block
Transaction Fees
Fee Estimates

ВЪПРОС №2: Кога трябва да започна да се притеснявам, че все още няма потвърждение в блокверигата на биткойн превода?

Кратък отговор:
Никога!

По-дълъг отговор:
Досега не е имало случай някой да е закупил биткойни от Биткойн автомата в Интерпред и да не е получил закупените биткойни на посочения адрес. Въпросът не е дали, а след колко време ще се получи първото потвърждение в блокверигата? Правили сме опити с минимално допустимата такса и сме получавали първото потвърждение чак след 2 седмици дори и в най-голямото натоварване през 2017 година, когато се спамеше блокверигата и се водеше война от страна на миньорите налагащи вилицата би-кеш.

Правили сме опити с такси и под минимално допустимата граница - под 1 сатоши за байт. Обикновено ако до 3 седмици не се получи потвърждение постепенно този превод отпада от оперативната памет на повечето възли в мрежата. Тогава просто трябва да се излъчи, като нов превод в мрежата ако дотогава не е използвана функцията "заместване чрез нова такса" (RBF: replace-by-fee), каквато повечето нови портфейли имат вградена по подразбиране.

Не забравяйте също така и какъв формат биткойн адрес ползвате? При равни други условия класическият биткойн формат започващ с 1 заема повече място в блокверигата и съответно изисква по-голяма такса при равни други условия. Използвайте по-новите формати започващи с 3 и bc1. Те щадят повече блокверигата!

---

Ние няма как да угодим едновременно и на тези, които спешно превеждат биткойни по борси за да захранят марджин сметки за спекулативна търговия и за тях срокът за включване на превода в блокверигата е изключително важен и на тези, които всеки месец си правят вноската по фонд "биткойн пенсия". За последните е важно, колко сатошита ще получат за дадените левчета и никак не е важно дали превода ще бъде включен в блокверигата за час, ден или седмица!

http://forum.bitcoin.bg/index.php/topic,244.0.html
http://forum.bitcoin.bg/index.php/topic,278.0.html

9
Днес 11-ти Април (Понеделник) 2022 г. от 12:00 часа и през следващите 6 часа до 18:00 часа, нашите клиенти могат да продават на битомата в Интерпред биткойни с 0,5% над борсовата цена в Кракен!

10
Днес Русия взе решение да продава природен газ на враждебно настроените държави само срещу Руски рубли. Това е отговор на вчерашното решение на САЩ да пречи всячески на използването на златните резерви, които Русия натрупа през последните години. Руската централна банка има срок от една седмица да разработи процедура, по която враждебно настроените към Русия държави могат да закупуват рубли. Всички събития през Първата световна икономическа война сега вече се развиват със светлинна скорост.

Русия вече няма да приема долари и евро при покупките на рубли! След като САЩ решиха вчера да пречат всячески на търговията с Руско злато, не е трудно да предположим, че за посреднически валути има само два варианта - юани и .... биткойни! Най-принципният подход би бил покупката на рубли да бъде спрямо синтетична валута на основата на кошница от валутите на БРИКС плюс биткойн.

България по най-тъпият начин се нареди на първа линия сред враждебните към Русия държави. Ако Българското правителство има нужда от биткойни за покупка на рубли Българската Биткойн Асоциация може да съдейства с методически съвети!

---

Putin wants rubles for Russian gas

Russia will now accept payment for gas exports to unfriendly countries in rubles only, President Vladimir Putin said at a meeting with the government on Wednesday.

The Russian president gave the Central Bank and the government a week to determine the procedure for operations for buying rubles on the domestic market for importers of Russian gas.

Putin added that Russia will continue to supply gas in accordance with the volumes and pricing principles of the contracts. Only the currency of payment will change.

The president explained that Russia plans to abandon all “compromised” currencies in payment settlements. He added that illegitimate decisions by a number of Western countries to freeze Russia’s assets destroyed all confidence in their currencies.

https://www.rt.com/business/552546-putin-wants-rubles-russian-gas/

11
Продължават упражненията на тема регулации за цифровите пари. Този път се говори за криптовалути. Явно законът за виртуалните валути вече не върши работа. Пак се връщаме на квадратче №1. Дайте определение за криптовалута в закона и едва след това създавайте данъчни, съдебни и прочие други практики!

Задачка за напреднали:
Иван и Драган имат сключен договор помежду си. Всяко физическо или юридическо лице може да се присъедини към този договор и стане страна по него. Идва обаче някой си Пешо и вместо да стане страна по този договор той прави анекс към договора. Иван и Драган протестират и всячески се стремят да докажат на Пешо, че техният договор няма нужда от този анекс и те нямат никаква нужда от услугите на последния, но Пешо си държи на своето. Той озаглавява анекса "регулации" и потропквайки нервно хваща в едната ръка данъчната бухалка. Българският съд седи и гледа с интерес отстрани в очакване да получи указания свише. Какво трябва да направят Иван и Драган в този случай?

Тези хора така и не разбраха, че парите преди всичко са договор между тези, които ги използват! Аз не искам повече да бъда страна по договор, където другата страна може да печата пари, когато си реши, колкото си реши и да ги раздава на когото си реши! Затова избирам цифровите пари, където договорът е гарантиран от законите на математиката!

---

Данъчното облагане на доходи от сделки с криптовалути

Ако през 2021 г. сте извършвали сделки лично, като физическо лице, а не чрез притежавано от вас дружество, реализираните доходи ще се облагат по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Законът не съдържа определение за криптовалути и не предвижда изрично как да се облагат те. Поради това методът на облагането им се извлича от практиката на Националната агенция за приходите (НАП), която се наложи през последните няколко години.

Според експертите на НАП за данъчни цели криптовалутите следва да се третират като финансови активи. Приема се, че макар криптовалутите да не са включени изрично в определението за финансов актив, това произтича от техния характер и практическото им предназначение да бъдат платежно средство.

При тези случаи облагането на доходи от продажба или замяна на криптовалути може да се извърши по 2 начина - като доходи от сделки с финансови активи или като доходи от дейност на едноличен търговец. Видът облагане се определя в зависимост от това дали:
  • сделките се извършват спорадично и като странична дейност; или
  • се извършват като по "търговски начин" (по занятие).
Текстът на закона не дава ясни критерии и не определя точно значението на израза "по търговски начин". То също се определя от практиката на НАП и съда.

Най-общо, по търговски начин означава определена дейност (в случая сделки с криптовалути) да бъде извършвана системно от физическото лице (по занятие), като е насочена към реализирането на регулярни печалби. Ако например сделките се извършват няколко пъти през годината и са насочени повече към инвестиции, отколкото към спекулативна търговия, те не би следвало да се считат като извършвани по занятие и по търговски начин.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/pravo/2022/03/16/4321768_danuchnoto_oblagane_na_dohodi_ot_sdelki_s_kriptovaluti/

12
Досега пълен 24-часов достъп до Биткойн автомата имаха само служителите на фирми наели офиси в сградата на Интерпред. От 1-ви Март 2022 г. достъпът до битомата в Интерпред и за външни клиенти вече е в неограничен 24-часов режим, включително и през почивните дни. Същият режим на достъп имат и банкоматите в съседство. Възможно е през нощта и особено през малките часове осветлението да е пуснато в икономичен режим. Ако осветлението при Биткойн автомата е недостатъчно за работа с портфейлите, които използвате или при сканиране на матричния бар-код с биткойн адресите, помолете охраната временно да пусне допълнително осветление.

Биткойн вече не е екзотика, а необходимост при разплащанията за все повече хора и фирми. Надяваме се, че с тази промяна отговаряме на нарастващите потребности на нашите клиенти.

13
В края на миналата седмица Българската фондова борса започна търговия с... криптоинструменти (каквото и да означава това). Новината  не получи достатъчно гласност у нас, но днес бе подета и в международните специализирани новинарски сервизи. Причини?!... О, това не е от любов към биткойните.

От есента на 2008 година финансови пазари няма. Всичко е една командно-административна система на ръчно управление. Водещите централни банки вече не управляват паричното търсене и предлагане посредством лихвите, а управляват вашите... очаквания за лихвите. Целта е да размахват лихвената бухалка без да я използват, защото всички са фалирали и просто не могат да си позволят да вдигнат лихвите повече от няколко символични базови точки. Една базова точка е една стотна от 1%. Сами разбирате, че вдигането на лихвите с части от процента при инфлация от 20-30% е "мижи да те лажем"...

Административно-командната финансова система временно може да симулира стабилност, но дълготрайно е смъртоносна, защото убива летливоста (волатилноста) на пазара. Участниците постепенно губят интерес към един застинал пазар, който само носи името пазар. Единственият свободен финансов пазар през последните 10 години е пазара на биткойни. Ето защо, властелините на финансовата система са принудени да въведат осакатена версия на последния. Така де, макар и срамежливо в началото, вече следват максимата "Ако не можете да ги унищожите, присъединете се към тях". А честито и добре дошли! Но, ако обичате, седнете там до вратата откъдето започват всички чираци!

---

БФБ започва търговия с криптоинструменти

Българска фондова борса (БФБ) започва от четвъртък (17 февруари) търговия с криптоинструменти. Те са базирани и следват цените на биткойна и етера, съобщават от борсата в прессъобщение.

Инвеститорите ще могат да търгуват с осем криптовалутни ETN-а (борсово търгувани дългови инструменти), които за първи път у нас предлагат алтернатива на традиционните криптовалути.

Такива инструменти предлагат европейски борси като Deutsche Börse и Euronext, които ги пуснаха още преди две години.

Търговията е в отговор на засиления пазарен интерес към криптоинструментите, посочва изпълнителният директор на БФБ Маню Моравенов.

„С крипто ETN-и от пазар BSE International инвеститорите не се ангажират да създават свои собствени криптопортфейли или криптографирани ключове, а същевременно получават гаранции, че избраните от тях инструменти са системно регламентирани и регулаторно изрядни.“, заяви Моравенов в прессъобщение.

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/bfb-zapochva-tyrgoviia-s-kriptoinstrumenti-346103/


14
Появяват се все повече признаци, че тъй наречената пандемия ще приключи тази година. Подставените лица на различни управленски нива, чиято основна задача през изминалите 2 години бе да подклаждат Ковид истерията, са получили команда "отбой". Много от тези подставени лица ще бъдат дадени под съд за незаконни действия причинили огромни икономически щети. Има болест причинена от вирус, но този вирус е опасен само за хората с хронични заболявания, чиято имунна система е отслабена от други фактори. Не трябва също така да се забравя, че насажданата истерия от Ковид пропагандата причини у много хора психически проблеми свързани със страх от неизвестното. А както е известно, страхът намалява имунитета на всеки човек дори и на клинично здравия.

За здравомислещите хора от самото начало бе ясно, че затварянията на различни икономически дейности преследваха други цели. Има само две държави в целия свят, които се държаха достойно още от самото начало и заявиха, че тъй наречената пандемия е активно мероприятие. Тези две държави са Беларус и Швеция, които през цялото това време не въведаха нито една задължителна противоепидемична мярка на своето население.

За тези, които на времето са учили руски и сега се питат, какво става в света и защо, предлагам едно кратко резюме от Андрей Фурсов:
https://www.youtube.com/watch?v=JJAAQh0_fpE

15
Прочетете интервюто на управителя на Английската централна банка Андрю Бейли. Този убавец твърди, че причината за инфлацията са високите цени на енергоизточниците. Още твърди, че за да се укроти инфлацията работниците трябвало да спрат да искат повишение на заплатите. Безочливата наглост на печатарите на пари е невероятна!

Никъде няма да срещнете дори и бегло споменаване на истинската причина. А тя е, че основните централни банки напечатаха десетки трилиони нови пари през последните 2 години. Ковид истерията не е причината. Тя е прикритието, зад което се извършва това чудовищно ограбване на хората. Само доларовата маса се увеличи с 30% през последните 2 години! Да не говорим за евро, йени, паунди, франкове и т.н. Тяхното очакване явно е било те да си печатат колкото им трябва за да спасяват от фалит зомби банките, корпорациите и фондовете на приближени роднини и приятелчета, а страните износители на енергоресурси да си натискат парцалките и да се примиряват с намалението от 30% на реалните доходи. Фабриката на света, Китай, също не трябвало да вдигат цените на своя износ, защото... не се знае, точно защо!

Много хора си мислят "Ами, аз имам заеми от банки и други лихвари и за мен е изгодно обезценката на заема, защото имам кола и имот от този заем". Те обаче не си дават сметка, че пенсионните и здравноосигурителните им вноски се обезценяват с много по-голям темп. Да не говорим за цените в хранителните магазини и сметките за ток, топло и вода!

---

Life won’t get easier until 2023, warns Bank boss

"This is not a normal situation," he said. "There are forces in here, particularly things like energy prices. We can't directly alter those prices."

He suggested there were "good reasons to believe" that energy prices "will start to ease, not least because they are somewhat seasonal".

However, Mr Bailey suggested workers should not ask for big pay rises to cope with the rising cost of living, so that prices did not increase out of control.

Asked if the Bank was also implicitly asking workers not to demand big pay rises, he said: "Broadly, yes".

Mr Bailey said that while it would be "painful" for workers to accept that prices would rise faster than their wages, he added that some "moderation of wage rises" was needed to prevent inflation becoming entrenched.

Mr Bailey was paid £575,538 including pension, in the year from 1 March 2020, more than 18 times higher the median annual pay of £31,285 for full-time employees.

https://www.bbc.com/news/business-60252340

Страници: [1] 2 3 ... 47