Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - BitcoinBG

Страници: [1] 2 3 ... 30
1
Това е забавно, но просто не е вярно. Етимологията е от полис, тоест град.
Етимологията на полис също е от поли, тоест множество.

Политика е заглавието на книгата на Аристотел, който е имал предвид града като общност. Оттам и определението му за човек като обществено животно, т.е. част от града.
Тоест, част от множеството хора.

А как пристваката τικός е заместила τόκος  (интерес) в главата на руския автор, не ми ясно :-)
Това е находчиво забелязана неточност!
Руският редактор обаче добросъвестно е посочил и извадил под черта първоизточника:
Steven Kreis. The Athenian Origins of Direct Democracy. Lecture 6

"Тикос" просто е приставка за описване на група от хора с присъща черта: екзотикос-чужденци, наутикос-морски, поетикос-изобретателни т.н.

ἔξω (éxō, “outside”) + ‎-τικός (-tikós) → ‎ἐξωτικός (exōtikós, “foreign”)
ναυ-ς (nau-s, “ship”) + ‎-τικός (-tikós) → ‎ναυτικός (nautikós, “seafaring”)
ποιέω (poiéō, “to make”) + ‎-τικός (-tikós) → ‎ποιητικός (poiētikós, “creative”)

От което се налага изводът, че политикос по Аристотел не е нищо повече от "хора от множеството", тоест от града. С други думи, за нашето съвремие политика е всичко онова, което засяга едновременно голяма група от хора. И тъй като вече 99,999% от населението на света живее в големи групи то излиза, че всичко е политика! Което според мен обезсмисля употребата на думата политика...

Между другото, DarkLady, вече имате над 5 дописки по съществуващи теми и статутът автоматично се променя на "Младши Биткойнер", което пък позволява да откривате нови теми ако прецените, че е необходимо.

Ако Биткойн беше само математика, то Сатоши Накамото едва ли щеше да се крие!...

Прав си, не е само математика!

И Джордано Бруно е мислел, че обикалянето на Земята около Слънцето е чиста физика, но за някои хора с възможности и власт се е оказало политика и са го изгорили на кладата!

2
Много е трудно да се даде определение на политика. Съществена част от политическия дебат е именно това, кое се смята за политика и следователно е предмет на дебат и кое - не. Трябва да приемем, че говоренето за Биткойн има сериозни политически измерения, точно защото засяга много хора и много сериозни интереси.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Политика

Особено добро е първото от алтернативните определения:
Политика — борьба множества интересов (искусство управления с учётом интересов всех слоёв общества). Определение связано с этимологией греч. πολιτικός, где πολι (поли) означает множество, а τικός (тикос) — интерес; (дословно — «множество интересов»). Так, государственные служащие в городах древней Греции именовались политикос, а граждане, которые мало интересовались и участвовали в политической жизни своего города, именовались ιδιοτικός (идиотикос).
 :)

В този ред на мисли, мъчи ме въпросът с огромните количества енергия, които се употребяват за копаене на биткойни. Проблем ли е това, или греша?

Когато новото замести старото ще се види, че няма проблем. Поръчковите медии постоянно бият тревога, колко много енергия употребяват миньорските пулове копаещи биткойни. Никоя от тях обаче не се и опитва да изчисли, колко енергия употребяват десетките хиляди банки и техните многобройни клонове и офиси, както и всички над тях по паразитната хранителна верига, като центровете за бази данни на Виза, Мастеркард, Амех, Дискавър и тем подобни. Да не говорим за всевъзможните дейности по "управление" на парите.

Енергията, която Биткойн употребява е малка част от енергията, която сегашната финансова система употребява!

3
Деполитизирането на парите не е ли политика ?

Е ли деполитизирането политизиране?...
Не трябва да се употребява думата политика за щяло и нещяло. Затова първо трябва да се даде определение на думата политика!

Цитат
1. Как ще се отрази вдигането на лихвите по хартиените пари ?
За тези, които имат хартиени пари или са дали заеми в хартиени пари - много добре. За тези, които са взели заеми в хартиени пари - много зле.

Цитат
2. Започна да се говори за нова и много по-сериозна финансова криза, 2020 се използва като код за нея, каква ще е тя ?(рецесия, депресия, хипер инфлация и тн.)
Според мен това, което предстои няма да е нова криза, а продължение на кризата от 2008-ма година!

Цитат
3. В блога говориш за това ,че като настъпи момента стойността ще започне да се съхранява в Злато, Сребро или биткойни. Имотите не влизат ли в тази графа и защо ?
Златото, среброто и биткойните са трудни за конфискуване активи. Имотите са най-лесни за облагане с налози и последващо конфискуване. Когато е на зор, защото вече няма кой да и дава заеми при каквато и да е лихва, първото нещо което прави такава държава е да започне да вдига данъците на имотите. Пресният пример е на юг от нас!

Цитат
4. Днес Тетера падна до 0.92 за един долар, каква е причината за това ?
Борсата Битфинекс смени обслужващата си банка в долари.

Цитат
Свиване на икономиката в рамките на... реалното търсене ? Тук някъде съм тотално изгубен 😀
Уравновесяването на икономиката е добро нещо. Не виждам, защо трябва да се губиш? Освен ако не си спекулант заложил на безкраен растеж и безкрайно печатане на пари. Вече сме говорили за това, че всеки опит да се гради икономическа политика на основата на безкрайния растеж на една крайна планета, като Земята, води неминуемо до свирепа криза!


4
Темата навлезе в раздел 'политика.' Биткойн е технология, а технологиите никога не са политически неутрални, колкото и да ни се иска да е така.

Моето разбиране е, че технологиите винаги са политически неутрални, но може би първо трябва де се даде определение на:
1. Що е това технология?
2. Що е това политика?

Как и от кого ще се използва, зависи от много неща, от много хора, от всекидневни усилия и наистина няма да стане с веене на знамена.

Въпросът, какво представлява едно нещо не трябва да се отъждествява с въпроса, как и от кого се използва това нещо?

Са ли ножовете политически неутрална технология? Са ли автомобилите политически неутрална технология? Са ли... чорапите политически неутрална технология?

Една от гледните точки е, че не са. Защо? Ами защото ножовете може да се използват от престъпници за да убиват хора. Престъпниците също използват автомобили за де се придвижват от едно местопрестъпление на друго. Също така сутрин, като станат на бос крак си обуват чорапи преди да тръгнат да извършват тъмните си дела. Трябва ли да въведем регулации при производството и използването на ножове, автомобили и чорапи? Ама... животът на обкиновеният човек е немислим без използването на ножове, автомобили и чорапи!  Няма ли такива регулации да направят живота ни ад? Ще, разбира се! Прекалено очевидно е!

Въпросът с парите обаче не е толкова очевиден. Е, поне досега! Вече има Биткойн и тази нова технология прави очевидни много недомислици! Като например, трябва ли 5 лева в джоба на един престъпник да струват по-малко отколкото в джоба на един честен човек? Първосигналната реакция е - би било много добре да е така! Само че, вредата за обществото е много по-голяма от ползата при такъв подход. Защо? Първо, защото престъпник е само онзи, който е осъден. Второ, появява се една всемогъща власт, неизбрана от никого, която си е присвоила правото да определя, кой може би е направил или ще направи престъпление и с колко трябва да намали стойността на 5-те лева в неговия джоб! Тази всемогъща власт си е присвоила правото да определя, колко пари струват парите във вашия джоб!!! Това нанася неимоверна вреда за социалният ни напредък, защото ограбва по-голямата част от нарастващата производителност на труда!

Ето защо парите трябва да са политически неутрални и да не носят преимущества за една класа за сметка на друга класа! Биткойн е математика! Няма нещо което е по-неутрално политически от математиката.

Е ли Питагоровата теорема политически неутрална?  :)

5
Голямото предизвикателство е да направиш знаме което да се развее на площадите...

По площадите хората излизат, когато имат забележки към начина, по който се преразпределят произведените блага. Биткойн не е нов начин на преразпределяне на благата. Биткойн е политически неутрална парична система! Биткойн е нова парична система, която слага край на досегашното финансово мародерство от страна на управляващата класа.

Има много вярно в това, че парите обичат тишината! Промяната ще настъпи по-бързо не чрез площадни изяви, а чрез всекидневното използване на Биткойн.

Излизането по площадите няма да има нищо общо с Биткойн. Хората ще излязат по площадите едва когато разберат, че нямат толкова пари в банките, колкото си мислят, че имат. Или когато разберат, че дължат на банките много повече пари от това което си мислят, че дължат!

Това означава ли ,че в началото Сатоши сам си е прехвърлял биткойни от един адрес на друг за да може да емитира новите биткойни ?

Всеки може да превежда биткойни от един свой адрес на друг свой адрес. Защо Сатоши да не може? Трябва да се разгледат първите 170 блока от 3-ти Януари до 12-ти Януари 2009 г. Тогава е направен първият превод към разпознаваемо лице - Хъл Фини, който го обявява на всички в списъка за съобщения.

6
Винаги съм си представял ,че копаят празни блокове.

Технически няма как да копаят изцяло празен блок, но могат и копаят блокове с по един единствен превод в тях. Най-вероятно това е превод направен от тях самите с много малка такса за да не бъде включван в блоковете, които другите пулове копаят. Точно определеният размер на сумата на превода пък най-вероятно е знак към пуловете, с които Битмейн се кооперира. Затова веднага след изкопаването на такъв блок от Битмейн много често и много бързо следващият изкопан блок е на Биткойн.ком, който е собственост на Роджър Вер или друг пул близък до Битмейн.

Биткойн има ли си знаме ?

Биткойн няма знаме, но ме подсещаш да измисля някакво знаме на Биткойн България и да го закача на пилоните пред Интерпред. Като наемател там имаме право на това!

7
Как точно става това спамене в блокверигата? С каква цел го правят?
Пускат много на брой безсмислени преводи с малки такси за да увеличават опашката от чакащи за потвърждение преводи за да доказват тезата си за необходимостта от по-голям размер на блоковете. Свързано е пряко със създаването на алтернативният Биткойн наречен Биткойн Кеш.

Говори се, че Битмейн били пред фалит заради Биткойн Кеш. Има ли нещо вярно в това?
Приказките за фалита на Битмейн са силно преувеличени. Техните доходи са в биткойни. За да фалират трябва цената на Биткойн да падне 2-3 пъти.

Колкото до Segway, тук е моментът, в който лаици като мене изтръпват, защото се сблъскват със собственото си ограничено познание. Ясно, че е важно да се възприеме този нов протокол. Да речем, че трябва да се доверим на 'добрите' и да следваме този съвет, без да са ни ясни подробностите (не знам дали е важно да станат ясни на така наречения обикновен потребител). И как да изберем портфейли, които поддържат този формат? Има ли някъде списък, примерно? Благодаря за отговорите.

SegWit (от Segregated Witness)...
Хората и сега се доверяват без да разбират. Масово използват кредитни карти без да разбират, как точно стават оторизациите и кога точно стават разплащанията между банките по направените плащания. Истината е, че не плащането а оторизацията става за секунди. Самите разплащания отнемат 3-4 дни! При Биткойн тези разплащания отнемат средно 10 минути, а плащанията през Светкавичната мрежа стават мигновено!

Портфейли поддържащи стандарта Bech32 в естествен SegWit формат.

Референтният биткойн портфейл за пълноценно разклонение в мрежата и професионална дейност:
https://bitcoin.org/en/bitcoin-core/

Референтният Биткойн портфейл за търговска дейност и инсталиране на настолна компютърна система:
https://electrum.org/#home

Референтният Биткойн портфейл за всекидневна употреба и инсталиране на мобилни устройства, като телефони и таблети:
https://samouraiwallet.com

"Всичко тече и всичко се променя"...
Преди няколко години модата бе друга, но при Биткойн всичко се мени много бързо. Може би след няколко години ще имаме съвсем нови играчи в екосистемата на Биткойн.

8
Биткойн адресите в СегУит формат пестят място в блокверигата и затова позволяват по-ниски такси за биткойн преводи. По този начин се увеличава капацитета на блокверигата и позволява развитието на мрежови протоколи от второ ниво, като Светкавичната мрежа.

В момента около 40% от преводите в блокверигата са в СегУит формат. Таксите за обработка на преводите от миньорските пулове са на повече от приемливо ниво от по няколко стотинки. Бъдете сигурни обаче, че скоро отново ще скочат на 50 долара, както бе станало в края на миналата година. Причината за това бе тежкият спам в блокверигата причиняван от най-големия миньорски пул Битмейн за да рекламират корпоративната си криптовалута Биткойн Битмейн Кеш. В момента Битмейн разместват 400 милиона долара ППП на фондовата борса в Хонг-Конг и се нуждаят от всеки изкопан Биткойн за да подкрепят цената на Битмейн Кеш, загубите от които да не тежат толкова на счетоводният им баланс. Веднъж щом това разместване на акции приключи отново ще започнат да спамят в Биткойн блокверигата. Когато този момент дойде всички, които обичаме Биткойн този път трябва да сме подготвени!

Отворено писмо (англ.) с призив за използване на портфейли поддържащи битойн адреси в пълноценен СегУит формат Bech32:
https://whensegwit.com

9
Думата пътешествие е добър избор. Дава обща представа, но е далеч от предоставянето на систематизирани познания. Казвам това с уговорката, че не съм се регистрирал и не зная дали регистрираните участници нямат достъп до повече източници.

10
Наистина, не ми е известно успешно начинание в цялата история на човечеството, което да е станало без жени.  :)

Има много такива начинания! Но ако вземем предвид, че първоначинанието на всички начинания е Адам и Ева в Райската градина, тогава безспорно сте права.

Обаче, конкретният спад на борсовата цена в началото на месеца от правителствено вмешателство ли се получи? Или от други играчи?
Колебанието на цената на биткойн с 10-15% дори в краткосрочен план е нещо обичайно. Не бива да се впечатлявате от това.

Обаче, конкретният спад на борсовата цена в началото на месеца от правителствено вмешателство ли се получи? Или от други играчи? И ако тези играчи печелят от фиатни валути, само защото притежават повече биткойни от много други участници, какъв им е интересът в дългосрочен план? За тях би било най-добре нещата да си останат така, защото, ако биткойн наистина измести фиатните валути като платежно средство, как ще реализират краткосрочни печалби?

Има един виц: Защо биткойнерите предпочитат Ламборгини пред Ферари? Защото Ферари се произвежда от Фиат!...

Накратко, предпочитам да използвам термина декретни пари вместо фиатни пари. Съществителното fiat (лат. - "от днес така ще е") произлиза от глагола facere (лат. - създавам). Това по същество е декрет - разпореждане на върховната власт изискващо безусловно спазване. Декрет е чуждица навлязла в българския език преди повече от век. Няма смисъл да заменяме една стара чуждица с по-нова още повече, когато старата чуждица е много по-изразителна от новата!

Има една група участници, която желае да притежава повече биткойни, не защото вярва в светлото бъдеще на новите парични системи, а за да попречи на техния успех! Това се прави чрез комплексен подход включващ отрицателни кампании в средствата за масова информация. Борбата, както винаги е за сърцата и умовете на обикновените хора! Те трябва да бъдат убедени, че биткойн е ненадеждна парична единица, която има твърде големи колебания в цената и не става за хранилище на стойност!

11
А как можем да разберем, кои са истинските биткойн пазари? По какво се различават от фалшивите? Печелят ли спекулантите терен и трябва ли ние (сега навлизащи в биткойн) да се тревожим от това?

Добре дошли във форума, DarkLady! Мога само да приветствам участието на повече дами във форума. Помня, как на първата биткойн конференция в Прага през 2011 г. един от участниците недоумяваше, защо от биткойн се интересуват само бели мъже на около 40 години? Действително в цялата зала от над 100 човека нямаше представители на други раси или на другия пол. Разбира се, това обстотоятелство много бързо се промени и сега другите раси, както и цялата нежна половина на човечеството много бързо наваксват пропуснатото и дори ни изпреварват!

В нашето съвремие всеки пазар е фалшив ако на него има държавна намеса дори под благовидна форма. За да бъде полезен участик в стопанските отношения държавата не трябва да има дългове! Колкото повече е задлъжняла една държава, толково по-голямо е изкушението и по-голяма необходимостта да изкривява правилата на финансовите пазари за да прикрива фалита си.

Аз не виждам никакви проблеми от участието на спекуланти на биткойн пазарите дотогава докато всеки спекулант си плаща за всяка своя неуспешна спекулация! За разлика от "регулираните" финансови пазари, при биткойн пазарите безрисковата печалба е невъзможна. Причината за това е невероятно проста! Имате тайния ключ, имате биткойни. Нямате тайния ключ, нямате биткойни.

12
Отварям тази тема за да обявявам в нея дните, когато купуваме биткойни над борсовата цена и %, който плащаме над борсовата цена.

От известно време се наблюдава все по-изразена тенденция на намаляне на обемите търгувани на биткойн борсите. Причината е, че търговията се измества извън регулираните борси. Причината за това пък е, че банките в различните държави използват все по-разнообразни методи за да пречат на преводите на декретни валути към тези борси. Съвсем закономерно обменните курсове по тези борси стават все по-отдалечени от цената на биткойн на истинските биткойн пазари!

Днес 18.09.2018 г. купуваме биткойни с 1% над борсовата цена!

13
Първо ми каза ,че Сантинел може в мига на сканирането на тайният ключ да премести биткойните от него към посочен по избор публичен ключ. Сега ми казваш ,че Сантинел не става за превеждане на биткойни... само аз ли виждам противоречие ?

Клавиатурата на компютъра, с която си написал горните думи може ли да се използва за забиване на пирони? Може, разбира се! Може дори да забиеш доста големи пирони ако си упорит и съобразителен... Това означава ли, че клавиатурата става за забиване на пирони? Ти си на мнение, че става и така виждаш противоречие в казаното от мен. Според мен, не става. Има едно нещо, което се нарича чук! И това нещо е създадено именно за да те улесни максимално, когато забиваш пирони! "Ама не може ли да се направи клавиатура, която да става и за забиване на пирони?" - питаш ти. "Може!" - е моят отговор. "Но няма да съм аз, който ще се заеме с тази задача!".

Може да ми преведеш биткойни, като използваш Сентинел. Но за тази цел трябва да вкараш моят биткойн адрес в Сентинел. След това трябва да изведеш на екран или разпечаташ в незащитен формат QR кода с тайният ключ, който държи биткойните, които искаш да ми преведеш. След това трябва да сканираш този таен ключ и да имаш предвид, че нямаш никакъв начин да определяш, колко биткойна ще ми преведеш. При тази операция Сентинел изпраща целият баланс по този таен ключ. Причината е пак тази. Този таен ключ вече не става за съхранение на биткойн наличности, защото вече е прекалено рисков. Повече не трябва да го използваш! Защо трябва да правиш това при условие, че има едно нещо, което се нарича биткойн портфейл?  И това нещо е създадено именно за да те улесни максимално при биткойн преводите, като обезопасява надеждно тайните ключове!

14
За да му дам правото да разполага с този биткойн съм използвал https://samouraiwallet.com/sentinel.html като оптимален и сигурен вариант.

Остави Сентинела, там няма никакви тайни ключове и затова не става нито за подписване нито за превеждане на биткойни. Целта на това приложение е съвсем друга.

Възможно ли е да го подпиша без да интегрирам(не знам коя е точната дума?) ключовете от хартиеният ключодържател в софтуерен ключодържател, който има функция за подписване на съобщения ?

Казвам го още веднъж, като за последно. Няма никакъв начин да подпишеш съобщение с тайния ключ без да имаш достъп до този таен ключ!

"Интегриране" е прекалено помпозна дума за нещо, което отстои на 2 клика разстояние. Правилната дума е прокарвам/вмъквам/вдявам. Избери си една от трите. Всеки биткойн портфейл има функция за прокарване на таен ключ от външен QR код. Прави се точно за 3 секунди. Този външен код може да е на екран, на снимка, на хартия или изсечен от каменоделец в парче гранит. Няма значение дали си превеждал биткойни от съответния биткойн адрес и дали баланса по него е нулев. Най-лесният начин да подпишеш съобщение с таен ключ от хартиен портфейл е да го направиш част от електронен портфейл. Другият начин е следвайки алгоритъма и схемата за цифов подпис на ръка с молив и хартия и пътят в общи линии е показан на клипчето по-горе.

15
Цитат
И за да не излизаме от поставената тема, как мога да докажа ,че съм собственик на биткойните в хартиеният портфейл ?

Накратко. По същият начин, по който можеш да наредиш биткойните по друг биткойн адрес!

С повече думи. Няма специално приложение за подписване на съобщения от тайни ключове в хартиени портфейли, защото е най-тъпото нещо с което някой разработчик може да си губи времето! Цялата идея на хартиеният портфейл е тайният ключ да няма никакъв достъп до електронни устройства! Ако ти използваш приложение от електронно устройство за сканиране на тайният ключ, се губи цялата идея за съхранение на таен ключ върху хартиен носител. Казано с други думи, след като сканираш тайният ключ от хартиен портфейл ще е много тъпо ако веднага не преместиш тези биткойни на друг адрес от хартиен портфейл. Ето защо, най-добре за подписване на съобщения е да използваш специализирано приложение за съхранение на тайните ключове в електронни устройства, наричано още... биткойн портфейл!


Страници: [1] 2 3 ... 30