Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - AlximikA

Страници: 1 ... 17 18 [19]
271
От едната тема... хоп в другата :)
Държа да подчертая ,че по никакъв начин не оспорвам пробива на Биткойн! Свалям шапка на гения достигнал до прозрението да сътвори подобна система, дори понякога имам съмнения дали изобщо човешкият ум е способен на този подвиг! Но това е друга тема :)

По повод въпроса дали ще има кой да работи... мисля ,че сме го нищили но нека пак:
Технологията еволюира до степен в която роботите правят роботи... няма работа за всички и колкото повече навлизаме в ерата на дигиталните роботи, толкова по малко работа ще има. Човечеството трябва да се храни.... нали ?
Дори Илън Мъск и ред други от неговият ранг започнаха да говорят ,че трябва да започне да се мисли в посока базов доход!

Това което Аз искам е не просто всички да имат пари. Аз искам да освободим ума като задоволим тялото. Обществото ни е болно защото намира смисъл само в трупането на стойност и нейното съхранение. А тази болест се поражда от абсурдната и несигурна система в която живеем! Система с базов доход ще донесе спокойствие и просперитет.
Искам върху вече създадената технология,която трансформира електричество в стойност... да изградя нова икономика(нов модел), която поставя здрав фундамент за просперитета на всеки един индивид! Икономика в която и най-дивият капиталист ще тегли цялото общество напред... а не само себе си! Икономика в която парите са средство а не цел!Икономика в която не е важно да си богат а е важно да си полезен!

Имам един конкретен въпрос.Трудно ми е да го обясня директно и затова ще пробвам с теоретична постановка:
Представете си блок-верига която е свързана с всяка друга блок-верига.(?!?)
Идеята е всеки един от нас да може да заключи в тази блок-верига колкото иска от която иска цифрова валута и в замяна да получи еквивалентното количество монети, които са продукт на тази блок-верига. Във всеки един момент когато потребителя върне същото количество монети на веригата , тя му връща това което е било заключено срещу тях.
Ето това възможно ли е изобщо да бъде постигнато ? Като това трябва да е автоматизиран процес а не да има някаква фирма или гарант.

п.п
Липсва ми във форума тема за:  bitcoin unlimited, BTC , fork

272
Мога да го обясня още по идиотски:
Искам да превръщам електричеството в блага!


Сега дали разбирате за какво се боря ?

Питам члена на Биткойн Фондацията!
(Един от вас е Сатоши!)

С уважение


p.p
Нашата първа, единственна, неизменна, и последна цел на този проект ще бъде...

273
Радвам се, че поне за ликвидната демокрация сме на едно мнение!
Как линковете които ми дадохте горе ще ми помогнат да реализирам своя глас по най-добрият за мен начин ?
Нека бъдем прагматични... нещо конкретно има ли по темата :) Алгоритъма очевидно е обективен за Вас!
(Как според вас е по правилно, ликвидна или течна ?)

Понеже от днес концепцията Ни има модерен сайт... http://bincome.eu/
Се замислих ,че трябва да добавим това:

"Единствената първа, неизменна и последна цел на този проект ще бъде:

1 BIN = 1 САТОШИ"

Валутен борд към Биткойна..... една непосилна задача която може за винаги да раздава базов доход!

Рано Ви е да се предавате :)

С уважение
Любо

274
 :)
То е ясно ,че вече ми е хрумнало... но това нали го нищим в другата тема  ;D

Тук въпроса не е свързан с валута обаче. Тук въпроса е свързан дали можем да организираме обществото и политическата система по този принцип ?

Иначе ,че има валута която работи на този принцип е хубаво но едва ли има нещо общо :)

В случая с "динамична избирателно-управленска" система, няма да имаме нужда да създаваме стойност а по скоро да разпределяме доверие.


275
Нямам представа дали темата е за тук или за раздела, който няма нищо общо с нищо общо! Според мен е за тук.
Силно съм впечатлен от една концепция която може да промени политиката и промяната може да стартира от обществото!
Ето я концепцията: http://gong.hr/media/uploads/election_innovation.pdf

Пускам темата в този форум защото вярвам тук сме се събрали само "фенове" на системата! Също така смятам, че тази концепция е абсолютно изпълнима само чрез блок-верига ?

С няколко думи:
Това е динамична избирателна система в която доверието се дава и преотдава от човек на човек и може да бъде оттеглено във всеки един момент! По този начин отпада досегашната архаична изборна система!
Възможно е пробива от тази система да стане достоен конкурент на пробива Биткойн.

Бих се радвал да чуя мненията ви!

276
----------------
Целта е да постигнем една затворена локална система с цел засилване на вътрешното потребление и производство.
Не е нещо което да не е правено... тоя "филм" сме го гледали много пъти. Затворените икономически системи винаги са по-малко производителни от отворените, защото живеят при парникови условия и не участват в международното разделение на труда. Колкото и да се затварят, рано или късно се сблъскват с конкуренцията на световния пазар и тогава такива затворени икономически системи фалират.

Хем съм съгласен, хем не съм! Една затворена система има за цел преди всичко да задоволи своите вътрешни нужди и след това да излезе на външен пазар или да допусне външен пазар до себе си! Но колко конкурентна може да бъде една система на външният пазар ако тя не може да задоволи своят собствен ? Въпроса е риторичен... Моята логика ме води в посока да се възползваме от предимствата на затворената система, като ползваме локална кооперативна валута за да задоволим вътрешните нужди без да се затваряме за вноса. Просто ще подобрим конкурентно способността на вътрешното производство на вътрешният пазар... когато обемите на производство достигнат нужните нива за оптимизация ще имаме шанс да сме конкурентни дори на външните пазари.
-------------------
Да, парите с отрицателна лихва ще се стремят да станат пари с положителна лихва ,но те никога няма да спрат да циркулират защото банката ще ги бълва непрекъснато.
И тоя филм сме го гледали многократно. Това, че някой ще бълва едни пари непрекъснато, никак ама никак не гарантира, че хората няма да спрат да ги ползват. Даже напротив. Това е гаранция, че рано или късно хората ще започнат да ползват други пари, чиято стойност няма непрекъснато да се разводнява чрез непрекъснато печатане.
Парите за който Аз говоря ще се бълват под формата на базов доход! Точно тоя филм е съвсем нов филм!
---------------------------
Понеже отваряте тема свързана конкретно с Биткойн ще споделя малко мисли:
Хипотетично Биткоин може да бъде изкупен още утре... 20 милиарда са капка в морето! Да цената ще скочи... ама колко да скочи като купувачите си имат печатница за хартиеният ми долар.
Не може да бъде изкупен още утре даже хипотетично, защото не е собственост на един човек и на нито една организация. Някой ще е съгласен да продаде биткойните си на сегашната цена, но друг няма да е. Ще чака да поскъпне 2 пъти или 20 пъти или 2000 пъти! Нещо повече, колкото повече поскъпва толкова повече хората ще са склонни да купуват биткойни вместо да ги продавт!
Съвсем хипотетично всеки би продал на достатъчно висока цена.  Но сте прав, че това е по-скоро невъзможно.
-----------------------------------
Как Биткоин решава проблема с връщането на създаденият дълг от лихви... изобщо решава ли този проблем, който се явява най големият проблем!
Винаги има голям проблем ако някой длъжник е фалирал и се опитва с помощта на кредитора си да прикрие факта на фалита! Та белким, успее да намери друг заем, с който а погаси стария - при още по-тежки лихвени условия, разира се. Но това не е проблем на обществото, а на този който неразумно е взел заем и на този който неразумно му го е дал!
Съществуването на заем е проблем на обществото. Съществуването на система която е базирана за заем/лихва е проблем на обществото.Лихвата сама по себе си е проблем на обществото.
---------------------------------------------
Ако дадем всички Биткойн монети на заем с какво ще върнем лихвата по заема ?
Досега не се е случвало с нито една валута или парична форма, която човечеството е ползвало. Защо смятате, че при Биткойн това е възможно? Как си представяте някой да събере всички съществуващи биткойни накуп и да ги даде назаем?
Представям си го съвсем лесно… и тази представа си има своето име - капитализъм! Свойството на парите да отиват при пари ни гарантира концентрацията на огромно количество средства в малко ръце които дават своя ресурс на заем срещу лихва! Грешката е системна и биткойн не решава този проблем!
---------------------------------------------
Или и Биткойн икономиката ще е с цикличен характер ?
Не, няма де е с цикличен характер. Централните банки предизвикват циклите чрез промяната на основните лихвени %. Възникването на икономическите цикли е сравнително ново явление в човешката история. То съвпада с възникването на централните банки като институт, който определя централно каква да бъде лихвата. При биткойн няма централна банка и няма основен лихвен %.
Цикличният характер на икономиката според мен се поражда от колизия в самото схващане за какво служат парите! Няма как една и съща мерна единица да служи едновременно и паралелно за съхранение и размяна на стойност, особено когато няма реално обезпечение а самото доверие се явява обезпечение!
----------------------------------------
Не продължава ли Биткоин досегашната система на финансов дефицит и робство, вместо да се тръгне в посока на изобилие като модифицираме системата да дава вместо да взима... ако искате може базовият доход(помощите) да се дават след извършен обществено полезен труд... всяка фирма да има право да "завери" базовият доход. Така например аз ще кажа на "бай Ром" да измете пред магазина и после ще му верифицирам базовият доход! Системата плаща... !
Това, което описвате го има и сега. Хората, които метат улиците получават базов доход под формата на минимална работна заплата и този обществено полезен труд се "заверява" от съответното бюро по труда.
В това което описвам го няма посредничеството на бюрото по труда! В системата която описвам бизнеса се явява бюро по труда а системата е платец!
--------------------------------------------------
Темата съм я развивал вече на икономически форуми и икономистите в повечето случаи я подкрепят ако не са прекалено либерално фанатизирани.
Коя тема?
Темата за изцяло нов модел на преразпределение:
http://www.kpetkov.eu/765/parite-na-bydeshteto
https://youtu.be/LxX0FPdiQ78
http://www.nipi.eu/sites/default/files/attachments/lyubomir_stankov_bazov_dohod_300916.pdf
----------------------------------------------------------
Самите те са на ясно, че решение в сегашната система няма да намерят освен ако не бъдат избити няколко милиарда човека на планетата!
Именно. Сегашната система е резултат от прекомерното потребление, а не от липсата на потребление. А вие искате още потребление, тоест още милиарди население на планетата?! Една икономическа система като сегашната изпада в пълен колапс в момента, в който спре икономическия растеж! Очевидно е, че основата е сгрешена. Няма как да имате безкраен икономически растеж на една крайна планета като Земята.
Сам го казвате…. “една крайна планета като Земята”! Според мен за да бъде постигната една “хомогенна” и справедлива система ще трябва да се разширява принципа на затворената икономическа система а не на отворена и насочена към… Марс ? :) Това което Аз искам е да се издигне системата до ново ниво. Не е нормално едни да умират от глад а други да изхвърлят храна! Забележете… не искам да приравнявам нито хората нито стандартите но смятам ,че има по човешки начин за функциониране на финансовата система. Смятам, че във финансовата система трябва да бъде заложен социален елемент който да премахне глада от лицето на тази планета! Не е човешко да има гладни…!
-----------------------------------------------------
За Швейцария:
Истината е ,че абсолютно са прегърнали тази идея и именно тези "пари в парите" правят толкова силна тяхната икономиката. Отделно, точно швейцарците не е да не са банково грамотни! Ако глобалната финансова система рухне само Швейцарците ще продължат да си имат здрава система...
Истината е съвсем друга. Швейцария е привлекателна с това, че е офшорна зона на ЕС. Евробогаташите крият парите си там от все по-алчните данъчни администрации на държави като Германия, Франция и Италия. Между другото, в Швейцария преди около година се проведе референдум по въпроса с базовия доход. Мнозинството от населението гласува против! Защо давате за пример държава, чийто граждани гласуват против това, което предлагате?
Швейцария я давам за пример по темата “локална валута с демюраж”! За темата “базов доход” бих дал за пример Финландия, макар да не ми допада концепцията базовият доход да се финансира от косвен данък!
-----------------------------------------------
Не съм съгласен с хипотезата ви за Гезел. Прозрението му е повече от гениално, стойност може да бъде съхранявана в почти всичко... каква е тази мания да бъде съхранявана в оборотни средства ?
Няма никаква мания. Има здрав разум. Златото е било най-предпочитаната форма за съхранение на стойността през вековете, защото това е бил най-евтиният начин. Златото не иска нито да яде, нито да пие, няма срок на годност или срок на трайност. Нито пък има нужда от климатик. Единственият неизбежен разход е да се опази някой да не го открадне. Но това е неизбежен разход за всяка една ценност.
Пак да кажа. За мен съхранението на стойност и размяната на стойност трябва да се диферемцират. Първичната функция на парите е размяната а не съхранението! Факт е ,че биткойн решава до голяма степен всички тези проблеми като изхвърля посредниците! Но нека Ви запитам нещо друго: Колко ток харчи биткойн в момента и колко ще харчи в пика на своята сложност ? Колко ток ще харчи след като стигне края на алгоритъма ша-256 ? (не съм запознат съвсем и се надявам да съм задал въпроса достатъчно коректно за да ме разберете)
------------------------------------------------------
Имам и един абстрактно-хипотетичен въпрос  Има ли право човек да продава нещо което нито е купил нито е произвел ?
Абстрактно-хипотетичният отговор е, че всичко което не е забранено е разрешено.
Страхотен отговор!
-----------------------------------------------------
Последно:
Как мога да разбера колко приблизително би стрували изграждането на подобна система ? Като се почне от банковият софтуер и се стигне до разписките за стойност.
Едва ли някой ще може да ви каже, предвид това че идеята ви е в прекалено суров и /според мен/ противоречив вид. Банковият софтуер е най-лесната част. Има дори безплатен. Най-добрият според мен е проекта на британското правителство за банка с отворен код - http://www.openbankproject.com/
Благодаря!
--------------------------------
Хипотетично, борсите биха ли допуснали криптовалута която е в борд с фиатна ?
Борсите биха допуснали всичко от което може да се печели стига да не е изрично забранено в закона. Има много проекти за криптовалути с фиксирана стойност към различни валути. Струва си да се следят доларовият и евровият тетер - https://tether.to/
Фиксираната стойност на тетера не е ли по скоро фиксиран индекс ?
С тетер мога ли да си купя нещо във фиатният свят ?

277
Добре :)
Банката раздава разписки за стойност във фиатни пари. Не е нещо което да не е правено... тоя "филм" сме го гледали :)
Разликата е ,че разписките са дигитални и с вградена лихва. Целта е да постигнем една затворена локална система с цел засилване на вътрешното потребление и производство. Да, парите с отрицателна лихва ще се стремят да станат пари с положителна лихва ,но те никога няма да спрат да циркулират защото банката ще ги бълва непрекъснато и най-вероятно ще е по евтино да изнесеш продукт, който да продадеш в Евро от колкото да превалутираш директно в банката.
Талоните и ваучерите които има в момента всъщност се издават с квота от БНБ!

Понеже отваряте тема свързана конкретно с Биткойн ще споделя малко мисли:
Хипотетично Биткоин може да бъде изкупен още утре... 20 милиарда са капка в морето! Да цената ще скочи... ама колко да скочи като купувачите си имат печатница за хартиеният ми долар.
Как Биткоин решава проблема с връщането на създаденият дълг от лихви... изобщо решава ли този проблем, който се явява най големият проблем! Ако дадем всички Биткойн монети на заем с какво ще върнем лихвата по заема ? Или и Биткойн икономиката ще е с цикличен характер ? Не продължава ли Биткоин досегашната система на финансов дефицит и робство, вместо да се тръгне в посока на изобилие като модифицираме системата да дава вместо да взима... ако искате може базовият доход(помощите) да се дават след извършен обществено полезен труд... всяка фирма да има право да "завери" базовият доход. Така например аз ще кажа на "бай Ром" да измете пред магазина и после ще му верифицирам базовият доход! Системата плаща... ! Така построена конструкцията бие малко на комунизъм но ще е доста ефективна.

Темата съм я развивал вече на икономически форуми и икономистите в повечето случаи я подкрепят ако не са прекалено либерално фанатизирани. Самите те са на ясно, че решение в сегашната система няма да намерят освен ако не бъдат избити няколко милиарда човека на планетата!

За Швейцария:
Истината е ,че абсолютно са прегърнали тази идея и именно тези "пари в парите" правят толкова силна тяхната икономиката. Отделно, точно швейцарците не е да не са банково грамотни! Ако глобалната финансова система рухне само Швейцарците ще продължат да си имат здрава система...
Не съм съгласен с хипотезата ви за Гезел. Прозрението му е повече от гениално, стойност може да бъде съхранявана в почти всичко... каква е тази мания да бъде съхранявана в оборотни средства ?

Имам и един абстрактно-хипотетичен въпрос :) Има ли право човек да продава нещо което нито е купил нито е произвел ?

Последно:
Как мога да разбера колко приблизително би стрували изграждането на подобна система ? Като се почне от банковият софтуер и се стигне до разписките за стойност.
И още:
Хипотетично, борсите биха ли допуснали криптовалута която е в борд с фиатна ?

Поздрави

278
ОК, Нека тогава го формулираме така - частна блокверига!
Не виждам как можем реално да децентрализираме на 100% една такава система?

Не можете! Нито реално, нито нереално. Частна блокверига означава преди всичко частна собственост. Частната собственост е съвкупност от три големи групи частни правомощия: право на владение, право на ползване и право на разпореждане. Няма нищо общо с децентрализацията, за която говорим. Няма кой да ви повярва, че това е "неговата" банка при условие, че не е пълноправен акционер със съответниото право на глас, дори да изхарчите милиони за телевизионна реклама под надслов "моята банка".

Цитат
До колкото знам блокверигата позволява анонимност и ако личността зад всеки портфейл остава анонимна в базата данни то това не би следвало да е проблем за БНБ.

Ако прочетете Закона за кредитните институции ще видите, че проблем за БНБ е както прозрачността така и анонимността. Правоимащите трябва да имат неограничен достъп до информационната система на банката, а правонямащите не трябва да имат достъп. Как ще определите тези правоимащи и правонямащи във вашата частна блокверига и дали изобщо не се губи целият смисъл от блокверига?
----------------------------
Смисъла от блокверигата в конкретният случаи е възможността да бъде емитирана конкретна криптовалута. Банката е само средство за емитиране на стойност в криптовалутата.
____________________

"Повечето големи банки в момента искат да пригодят тази технология към бизнеса си.


Напълно разбираемо е, но и напълно погрешно! Трябва да пригодят бизнеса си към технологията, а не технологията към бизнеса си! Но това може да стане само ако разбират в тънкости, за какво иде реч и какъв е целият смисъл от технологията на блокверигата?"
------------------------------
Бих бил благодарен ако чуя от Вас,  "за какво иде реч и какъв е целият смисъл от технологията на блокверигата?"

Ясно е ,че на мен не ми е съвсем ясно как функционира блокверигата но от друга страна ми е ясно какво е база данни!
Кога Биткойн България ще организира семинари или курсове за ограмотяване по темата ?

По темата с банката оставам с впечатление, че не е съвсем ясно точно какво искам да постигна!
Ето една статия която бих се радвал да коментираме, без да влизаме в полемика какво трябва да се случва с демаража!
http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=764&aid=17283

В долната част на статията ясно е обяснено ,че към днешната дата в Швейцария има работеща финансова система с демараж и тази система дава изключително добри резултати за икономиката!

Целта е създаването именно на такава банка но вместо да се ползват фиатни или дигитални пари да се ползва валута емитирана от блокверига!

Поздрави
Любо

п.п
Имам и още един въпрос: Защо няма битомат който да купува Биткоин ? Не е ли това по рентабилният бизнес модел.... ? Българският бюджет е силно зависим от парите който влизат в България от Българите в чужбина и битомат който купува Биткойн би бил доста рентабилен според мен!

279
ОК, Нека тогава го формулираме така - частна блокверига!
Не виждам как можем реално да децентрализираме на 100% една такава система?

Закона не съм го чел но ще го прочета.
До колкото знам блокверигата позволява анонимност и ако личността зад всеки портфейл остава анонимна в базата данни то това не би следвало да е проблем за БНБ. Повечето големи банки в момента искат да пригодят тази технология към бизнеса си. Аз си го представям по следният начин - (потребител/айбан)/(портфейл/блокверига)
Първата скоба е банковият софтуер а втората е публичният. Като връзката айбан/портфейл се извършва чрез персоналният ключ на потребителя. Веднъж влезнал със своя ключ в портфейла, потребителя има достъп и до банковият акаунт.
Самата банка знае кой потребител кой айбан има но не знае кой айбан с кой портфейл е свързан.
Тоест: Достъпа на потребителя до банковата му сметка се извършва еднопосочно от портфейла към сметката а не от сметката към портфейла! По този начин не се нарушава банковата тайна!?

280
Добре заварил, BitcoinBG

Никът ми е още от mirc.

Уместен въпрос или по скоро не съвсем коректно подадено обяснение от мен.

Базата данни и софтуерът на банката ще са децентрализирани, няма да ползва централен сървър.
Самата банка ще трябва да има адрес.Следователно ще има и някаква централизация на децентрализацията :)

281
Не знам за данъчното облагане на Биткойн и дали изобщо такова е възможно ако потребителя не желае да бъде обложен! Според мен трябва да се премине към национални криптовалути с демаражен данък а не с данък върху потреблението! Като цяло трябва да вървим с посока Силвио Гезел! Без да пипаме частната собственост естествено. Парите трябва да са средство а не цел.

Изучава ли се изобщо Силвио Гезел във вузовете ? Все пак Кейнс е повлиян преди всичко от него!

282
Благодаря BitcoinBG
-------------------
Същността на проекта е създаване на децентрализирана Интернет банка която емитира своя собствена криптовалута. Копачите на банката ще получават процентно възнаграждение от печалбата на банката във всеки блок. Банката ще се разплаща с копачите ,чрез емитираната криптовалута, като своевременно заделя фиатният й еквивалент под формата на валутен борд към криптовалутата! По този начин влизането и излизането от и в екосистемата на криптовалутите ще може да става и чрез Лев а не само през Биткойн. Криптовалутата която ще бъде емитирана от банката ще е с вграден демражен данък който е равен на инфлацията и който данък ще се преразпределя по равно из между всички потребители на банката. Целта е постигане на минимален базов доход за потребителите, благодарение на който банката ще започне да придобива по голям пазарен дял. Идеята е банката да може да борави свободно с пари от крипто света и фиатният свят. Да може да бъде инсталирана на всеки сайт който ползва система за разплащания и да излезе на пазара като конкурент на ПейПал. Също така да може да се копае през хостинга. В самата банка трябва да бъде заложена и система за p2p кредитиране със съответната борса, както и форекс и крипто борси.  Пиша всичко това защото хипотетично погледнато финансиране има а лиценза е на път! Аз код не мога да пиша, нито коректно издържано предписание. Аз съм теоретик в случая :) Бих се радвал и на съвети, и на критика, и на помощ! С уважение Любомир Станков

п.п
Подобна бака ще може да раздава безлихвени кредити в криптовалутата и ще приема плащания на фитни кредити в криптовалутата!

Страници: 1 ... 17 18 [19]