Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - AlximikA

Страници: 1 ... 12 13 [14]
196
Добре :)
Банката раздава разписки за стойност във фиатни пари. Не е нещо което да не е правено... тоя "филм" сме го гледали :)
Разликата е ,че разписките са дигитални и с вградена лихва. Целта е да постигнем една затворена локална система с цел засилване на вътрешното потребление и производство. Да, парите с отрицателна лихва ще се стремят да станат пари с положителна лихва ,но те никога няма да спрат да циркулират защото банката ще ги бълва непрекъснато и най-вероятно ще е по евтино да изнесеш продукт, който да продадеш в Евро от колкото да превалутираш директно в банката.
Талоните и ваучерите които има в момента всъщност се издават с квота от БНБ!

Понеже отваряте тема свързана конкретно с Биткойн ще споделя малко мисли:
Хипотетично Биткоин може да бъде изкупен още утре... 20 милиарда са капка в морето! Да цената ще скочи... ама колко да скочи като купувачите си имат печатница за хартиеният ми долар.
Как Биткоин решава проблема с връщането на създаденият дълг от лихви... изобщо решава ли този проблем, който се явява най големият проблем! Ако дадем всички Биткойн монети на заем с какво ще върнем лихвата по заема ? Или и Биткойн икономиката ще е с цикличен характер ? Не продължава ли Биткоин досегашната система на финансов дефицит и робство, вместо да се тръгне в посока на изобилие като модифицираме системата да дава вместо да взима... ако искате може базовият доход(помощите) да се дават след извършен обществено полезен труд... всяка фирма да има право да "завери" базовият доход. Така например аз ще кажа на "бай Ром" да измете пред магазина и после ще му верифицирам базовият доход! Системата плаща... ! Така построена конструкцията бие малко на комунизъм но ще е доста ефективна.

Темата съм я развивал вече на икономически форуми и икономистите в повечето случаи я подкрепят ако не са прекалено либерално фанатизирани. Самите те са на ясно, че решение в сегашната система няма да намерят освен ако не бъдат избити няколко милиарда човека на планетата!

За Швейцария:
Истината е ,че абсолютно са прегърнали тази идея и именно тези "пари в парите" правят толкова силна тяхната икономиката. Отделно, точно швейцарците не е да не са банково грамотни! Ако глобалната финансова система рухне само Швейцарците ще продължат да си имат здрава система...
Не съм съгласен с хипотезата ви за Гезел. Прозрението му е повече от гениално, стойност може да бъде съхранявана в почти всичко... каква е тази мания да бъде съхранявана в оборотни средства ?

Имам и един абстрактно-хипотетичен въпрос :) Има ли право човек да продава нещо което нито е купил нито е произвел ?

Последно:
Как мога да разбера колко приблизително би стрували изграждането на подобна система ? Като се почне от банковият софтуер и се стигне до разписките за стойност.
И още:
Хипотетично, борсите биха ли допуснали криптовалута която е в борд с фиатна ?

Поздрави

197
ОК, Нека тогава го формулираме така - частна блокверига!
Не виждам как можем реално да децентрализираме на 100% една такава система?

Не можете! Нито реално, нито нереално. Частна блокверига означава преди всичко частна собственост. Частната собственост е съвкупност от три големи групи частни правомощия: право на владение, право на ползване и право на разпореждане. Няма нищо общо с децентрализацията, за която говорим. Няма кой да ви повярва, че това е "неговата" банка при условие, че не е пълноправен акционер със съответниото право на глас, дори да изхарчите милиони за телевизионна реклама под надслов "моята банка".

Цитат
До колкото знам блокверигата позволява анонимност и ако личността зад всеки портфейл остава анонимна в базата данни то това не би следвало да е проблем за БНБ.

Ако прочетете Закона за кредитните институции ще видите, че проблем за БНБ е както прозрачността така и анонимността. Правоимащите трябва да имат неограничен достъп до информационната система на банката, а правонямащите не трябва да имат достъп. Как ще определите тези правоимащи и правонямащи във вашата частна блокверига и дали изобщо не се губи целият смисъл от блокверига?
----------------------------
Смисъла от блокверигата в конкретният случаи е възможността да бъде емитирана конкретна криптовалута. Банката е само средство за емитиране на стойност в криптовалутата.
____________________

"Повечето големи банки в момента искат да пригодят тази технология към бизнеса си.


Напълно разбираемо е, но и напълно погрешно! Трябва да пригодят бизнеса си към технологията, а не технологията към бизнеса си! Но това може да стане само ако разбират в тънкости, за какво иде реч и какъв е целият смисъл от технологията на блокверигата?"
------------------------------
Бих бил благодарен ако чуя от Вас,  "за какво иде реч и какъв е целият смисъл от технологията на блокверигата?"

Ясно е ,че на мен не ми е съвсем ясно как функционира блокверигата но от друга страна ми е ясно какво е база данни!
Кога Биткойн България ще организира семинари или курсове за ограмотяване по темата ?

По темата с банката оставам с впечатление, че не е съвсем ясно точно какво искам да постигна!
Ето една статия която бих се радвал да коментираме, без да влизаме в полемика какво трябва да се случва с демаража!
http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=764&aid=17283

В долната част на статията ясно е обяснено ,че към днешната дата в Швейцария има работеща финансова система с демараж и тази система дава изключително добри резултати за икономиката!

Целта е създаването именно на такава банка но вместо да се ползват фиатни или дигитални пари да се ползва валута емитирана от блокверига!

Поздрави
Любо

п.п
Имам и още един въпрос: Защо няма битомат който да купува Биткоин ? Не е ли това по рентабилният бизнес модел.... ? Българският бюджет е силно зависим от парите който влизат в България от Българите в чужбина и битомат който купува Биткойн би бил доста рентабилен според мен!

198
ОК, Нека тогава го формулираме така - частна блокверига!
Не виждам как можем реално да децентрализираме на 100% една такава система?

Закона не съм го чел но ще го прочета.
До колкото знам блокверигата позволява анонимност и ако личността зад всеки портфейл остава анонимна в базата данни то това не би следвало да е проблем за БНБ. Повечето големи банки в момента искат да пригодят тази технология към бизнеса си. Аз си го представям по следният начин - (потребител/айбан)/(портфейл/блокверига)
Първата скоба е банковият софтуер а втората е публичният. Като връзката айбан/портфейл се извършва чрез персоналният ключ на потребителя. Веднъж влезнал със своя ключ в портфейла, потребителя има достъп и до банковият акаунт.
Самата банка знае кой потребител кой айбан има но не знае кой айбан с кой портфейл е свързан.
Тоест: Достъпа на потребителя до банковата му сметка се извършва еднопосочно от портфейла към сметката а не от сметката към портфейла! По този начин не се нарушава банковата тайна!?

199
Добре заварил, BitcoinBG

Никът ми е още от mirc.

Уместен въпрос или по скоро не съвсем коректно подадено обяснение от мен.

Базата данни и софтуерът на банката ще са децентрализирани, няма да ползва централен сървър.
Самата банка ще трябва да има адрес.Следователно ще има и някаква централизация на децентрализацията :)

200
Не знам за данъчното облагане на Биткойн и дали изобщо такова е възможно ако потребителя не желае да бъде обложен! Според мен трябва да се премине към национални криптовалути с демаражен данък а не с данък върху потреблението! Като цяло трябва да вървим с посока Силвио Гезел! Без да пипаме частната собственост естествено. Парите трябва да са средство а не цел.

Изучава ли се изобщо Силвио Гезел във вузовете ? Все пак Кейнс е повлиян преди всичко от него!

201
Благодаря BitcoinBG
-------------------
Същността на проекта е създаване на децентрализирана Интернет банка която емитира своя собствена криптовалута. Копачите на банката ще получават процентно възнаграждение от печалбата на банката във всеки блок. Банката ще се разплаща с копачите ,чрез емитираната криптовалута, като своевременно заделя фиатният й еквивалент под формата на валутен борд към криптовалутата! По този начин влизането и излизането от и в екосистемата на криптовалутите ще може да става и чрез Лев а не само през Биткойн. Криптовалутата която ще бъде емитирана от банката ще е с вграден демражен данък който е равен на инфлацията и който данък ще се преразпределя по равно из между всички потребители на банката. Целта е постигане на минимален базов доход за потребителите, благодарение на който банката ще започне да придобива по голям пазарен дял. Идеята е банката да може да борави свободно с пари от крипто света и фиатният свят. Да може да бъде инсталирана на всеки сайт който ползва система за разплащания и да излезе на пазара като конкурент на ПейПал. Също така да може да се копае през хостинга. В самата банка трябва да бъде заложена и система за p2p кредитиране със съответната борса, както и форекс и крипто борси.  Пиша всичко това защото хипотетично погледнато финансиране има а лиценза е на път! Аз код не мога да пиша, нито коректно издържано предписание. Аз съм теоретик в случая :) Бих се радвал и на съвети, и на критика, и на помощ! С уважение Любомир Станков

п.п
Подобна бака ще може да раздава безлихвени кредити в криптовалутата и ще приема плащания на фитни кредити в криптовалутата!

Страници: 1 ... 12 13 [14]