Биткойн България - Форум

Биткойн => Технически Въпроси и Развитие => Темата е започната от: BitcoinBG в Септември 14, 2015, 01:25:25 pm

Титла: "Стрес" теста на Биткойн мрежата може да продължи още няколко седмици
Публикувано от: BitcoinBG в Септември 14, 2015, 01:25:25 pm
Спорният стрес тест на Биткойн мрежата провеждан от групата стояща зад CoinWallet.eu може да продължи още няколко дни или още няколко седмици. Зависи кога ще свърши бюджета на Джеймс Уилсън - изпълнителен директор на КойнУолет. Целта на тази група е да покаже необходимостта от промени в мрежовия протокол и преминаване към изменение наречено BitcoinXT.

За щастие Биткойн мрежата е стабилна и преводите се осъществяват, както обикновено. Но редица доставчици на уеб-базирани Биткойн услуги изпитват затруднения при този "стрес" тест, което по същество е ДДОС атака на мрежата и наводняването й с огромен обем малки по размер преводи с минимални такси за превод. Един такъв доставчик е Blockchain.info. Биткойн автомата в Интерпред в момента използва тяхната услуга. Какви са последствията за нас?

Blockchain.info в момента има над 4 милиона регистрирани клиенти и понякога сървърите им не могат да се справят при повишено натоварване в Биткойн мрежата. В такива случаи клиентите им виждат на екрана си съобщение:
Цитат
Maximum concurrent requests reached...

Когато битомата не може да се свърже със сървърите на Blockchain.info на екрана му излиза съобщение за липса на налични биткойни. По-неприятно е ако това съобщение излезе по време на покупка, когато клиентът подава банкноти в приемното устройство. В този случай възниква съобщение за грешка и биткойн превода не може да бъде автоматично осъществен.

Всяко приемане на банкнота в милисекундата се записва в лог файла на автомата и нищо не може да изчезне, каквато и грешка да възникне в последствие независимо дали ще изгасне тока, ще се изгуби свързаността с Интернет или със сървърите на Blockchain.info! Такива случаи досега за щастие са много редки, но понякога се случват. Ето защо всеки ден лог файла на битомата се проверява за грешки и ако има неосъществен превод той се пуска на ръка. Нямаме нужда да се свързваме с потребителя, защото в лог файла имаме подадената сума в лева, закупените биткойни и биткойн адреса за превод, който е сканиран преди съответната покупка.

Но ако възникне такъв случай и потребителят спешно на часа се нуждае от закупените биткойни, трябва да ни звънне по телефона! Визитна картичка с телефонен номер е залепена вдясно под горния ръб на щанда, върху който стои автомата. Ако оператора има достъп до обезопасен компютър биткойн превода се пуска на ръка до 5-10 минути.

Ще изчакаме още няколко дни и ще дадем възможност на Blockchain.info да намерят решение за да стабилизират услугите си. Ако ли не, ще направим промени в настройките на битомата. Благодаря за проявеното разбиране от наши клиенти, които вече са попадали в такова положение.