Автор Тема: Предстои поредната вълна от подривни технологии в областта на ИТ. Готови ли сте?  (Прочетена 221 пъти)

BitcoinBG

 • Администратор
 • Старши Биткойнер
 • *****
 • Публикации: 473
  • Профил
По време на първата Биткойн конференция през 2014 г. в София стана въпрос за предстоящи промени в начина на общуване между хората без посредничеството на лицензирани от държавата телеком-оператори. Технологията е налице и предстои бурното й разпространение през следващите няколко години. Меш мрежите дават изключителна независимост на Биткойн мрежата. Тя става напълно независима от политиката на отделните държави към Биткойн.

---

Какво означава решетъчна (mesh) мрежа?

Концепцията за решетъчните (mesh) мрежи се появява за първи път през 80-те години на миналия век при военни експерименти, а в търговски вариант се появяват през 90-те години.

Но изискванията към хардуера, радиочипа и радиочестотния спектър, цената и пазарната наличност осигуриха на технологията достъп до потребителското оборудване едва през последните няколко години. Ето защо много системи излязоха почти едновременно на пазара.

Mesh мрежата третира всяка базова станция като възел, който обменя информация постоянно за мрежовите условия с всички съседни възли. Това позволява на възлите, които не изпращат и не получават данни помежду си, все пак да знаят за съществуването си.

Mesh мрежите не препращат всички данни, които преминават през набора от базови станции. Системите на пазара динамично настройват радио характеристиките и каналите, за да създадат възможно най-малка интерференция и най-голяма покривана площ, а това води до много високо ниво на пропусквателната способност – много по-голяма от тази, която е възможна с технологията WDS (Wireless Distribution System) и други подобни системи с радиочестотни излъчване.

(Текстът е заимстван от NetworkWorld България).

Реших да опитам възможностите на един производител много тясно свързан с Биткойн:
https://www.gotenna.com
https://twitter.com/BitcoinBulgaria/status/1062342562307026945

BitcoinBG

 • Администратор
 • Старши Биткойнер
 • *****
 • Публикации: 473
  • Профил
Днес включих първата ГоТенна в София. Изпратих първото съобщение в режим "вик". Ако някой чуе това провикване нека отговори!

Когато въвеждате първоначалните настройки изобщо не е необходимо да си давате телефона за да получавате SMS с код за активиране! Трябва само да позволите в настройките на телефона възможността за удостоверяване на местонахождението за да се укаже автоматично на устройството радиочестотите за свободно ползване в съответната държава. След това си включете блутут-а. След това си изберете псевдоним и в полето за телефон изберете друг удостоворетиел - GID. Този произволен номер ще бъде създаден специално за вас и ще се ползва само в тази мрежа за да се свързват другите участници с вас. Не въвеждайте адрес за епоща! След това включвате антенката по описания начин с продължително 3-секундно натискане на бутона и когато започне да мига натискате бутона за сдвояване на двете устройства - телефон с блутут мрежови протокол и антенката.

Още не съм свалил специализираното приложение за Биткойн преводи наречено ТхТенна. Предстои да купя от Олимекс едно ОЛинуксино с Андроид за да стои постоянно свързано с Интернет и сдвоено с една от антенките в офиса. Предполагам това с блутут модул ще свърши работа:
https://www.olimex.com/Products/OLinuXino/A10/open-source-hardware

Така всеки със Самурай Биткойн портфейл и ГоТенна, който само минава близо до Интерпред, ще може да прави Биткойн преводи без да използва Интернет и личен IP адрес за това!

Ако някой има други идеи нека ги сподели!

AlximikA

 • Биткойнер
 • ***
 • Публикации: 243
  • Профил
От както чух за меш мрежите през 2014... съм говорил с когото ми е паднало по темата. Защо ще навлязат, как и т.н.
До колкото разбирам това е някаква лан мрежа но безжична... ? Едно време така започна интернета в квартала, пуснахме си кабели едни към други за да имаме локална мрежа за игра а после пусмяхме и интернета по нея.
Как ще правим биткойн транзакции без интернет ми е малко непонятно... очевидно ще трябва към нашата локална мрежа да има биткойн възел ,който да се свързва с други възли през Интернет(за сега)... все някъде ще има изходни точки, нали ?

Това което имам да питам на този етап е до каква степен тази антена е безопасна за здравето на човек ако е позиционирана на метри от спалнята му ? Наличната информацията по въпроса е противоречива.

BitcoinBG

 • Администратор
 • Старши Биткойнер
 • *****
 • Публикации: 473
  • Профил

До колкото разбирам това е някаква лан мрежа но безжична...
...
все някъде ще има изходни точки, нали ?

Разбира се, ще има изходна точка. В оптималния вариант това е точка за връзка със спътников Интернет за да се избегне каквато и да е зависимост от местни доставчици на Интернет.

Има мрежи и мрежи... Най-дясната е модела на Биткойн мрежата, както и модела на меш мрежите. Всички клетки са напълно равноправни и тяхното съществуване само по себе си не е от значение за здравето на мрежата.Цитат
Това което имам да питам на този етап е до каква степен тази антена е безопасна за здравето на човек ако е позиционирана на метри от спалнята му ?

Ако използваш мобилен телефон през деня не би трябвало да се вълнуваш от този въпрос. А вечер, когато цялото семейство се събере у дома, имаш поне 3-4 телефона едновременно на метри от спалнята си. Мощността на антенката е колкото на един мобилен телефон. Освен това антенката излъчва на много по-безопасна честота за здравето отколкото телефона!
AlximikA

 • Биткойнер
 • ***
 • Публикации: 243
  • Профил
Подобрил си си поста с тази картинка ?
Тъкмо щях да те питам какво общо имат политическите движения с мрежовите протоколи! Съмнявам се това да е подредбата в картинката ?

Меш мрежата може ли да служи само за пренос на моят личен домашен интернет ? Предполагам ,че да. Предполагам ,че също така аз мога да споделям част от личният си интернет ако имам желание или намеря смисъл.

Попаднах на една любопитна задача!
Как програмираме кой е най-прекият път в мрежата ?

.........................
Телефонът ми не е отварял картинката! Забравяме за първият абзац.